Bästa campinglampan 2024 (Bäst i test)

Att ha bra belysning när du campar, tältar eller vandrar är ett måste. Speciellt när du lagar mat när det är mörkt, läser eller behöver gå på toaletten mitt i natten.

Visst, en ficklampa funkar. Men lyser inte upp på samma sätt som en campinglampa gör.

Idag kan du använda campinglampor till så mycket mer än bara som ljuskälla. Vissa campinglampor ger ifrån sig värme medan andra kan du ladda din mobil med.

En bra campinglampa ska vara lätt, ge bra belysning, ha lång brinntid och dimmer för att justera ljuset. Det är också bra om campinglampan har ett bärhandtag som du kan bära lampan i men också för att hänga upp den.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

campinglykta med varmt ljusFeuerhand 276 Zink
Bästa fotogenlampan med varmt ljus
(Ger värme)
campinglampa på solcellerGoal Zero Crush Light
Campinglampan med solceller
(Lätt och kompakt)
uppladdningsbar campinglampaUrberg Lantern Cob
Campinglampa som är uppladdningsbar
(Vattenskyddad)
campinglampa dimmerGoal Zero Lighthouse Mini
Campinglampa med USB uttag
(Ladda mobilen från lampans powerbank)

Den bästa campinglampan med fotogen är Feuerhand 276 Zink. Här får du en lykta som ger ett varmt och behagligt ljus samtidigt som den ger ifrån sig värme. Extra plus är att den är hållbar.


Vill du ha en lätt och kompakt tältlampa för vandring? Då är Goal Zero Crush Light något för dig. Lampa laddas på solceller eller genom USB. Extra bra är att den är vattenresistent och flexibel vilket gör att du kan forma den hur du vill. Campinglampan har ett varmt ljus.


En prisvärd campinglampa som du kan ladda upp med USB-kabel är Urberg Lantern Cob. Den passar att ha på campingen om du vill ha en stark belysning som lyser upp mycket. Dimmer finns på lampan om du vill ha ett svagare ljus. Lampan tål även vatten.


Är du ute efter en campinglampa med USB uttag som du kan ladda mobilen i då får du inte missa att kika på Goal Zero Lighthouse Mini 4. Här får du en grym campinglampa som har en brinntid på 500h på lägsta belysning. Lampan kan du ställa på marken och hänga i ett tälttak.


Bästa campinglampan (4 bra lampor för tält & camping)

Vi har använt oss av många olika campinglampor när vi har vandrat och campat. Små för vandring och större för camping.

Ett litet tält behöver inte samma belysning som ett stort familjetält. Och en lampa för vandring behöver vara lätt och litet tillskillnad från en campinglampa för husbil och husvagn.

Läs våran guide om campinglampor för att hitta rätt lampa som passar för dig och dina behov.

Våra favorit för vandring är solcellslampan Goal Zero Cruch Light.


1. Feuerhand 276 Zink (Bästa Fotogenlampan med varmt ljus)

campinglampa fotogen

Feuerhand 276 Zink är en fotogenlykta du har utomhus. Lyktan ger ett varmare ljus tillskillnad från LED-lampor. Du kan även justera styrkan på lågan med en skruv ratt som sitter utanpå.

Det vi gillar med Feuerhand 276 Zink är att den ger ifrån sig lite värme om det är kallt ute. En annan bra sak med fotogenlyktan är att den klarnar all typ av väder och vind. Den går bra att ta med sig även på vintern.

Nackdelarna med Feuerhand 276 Zink är att den behöver underhållas då glaset på lyktan kan bli sotig och att du inte kan ha den inomhus.

Den här campinglampan passar dig som: Vill ha en lampa med ett varmt ljus och som vill få lite extra värme ute. Passar dig som campar med husbil, husvagn och tält.

Fördelar

 • Ger värme
 • Mysig
 • Brinntid på 20h
 • Går att justera lågan

Nackdelar

 • Går inte att ha inomhus
 • Måste underhållas

2. Goal Zero Crush Light (Bästa Campinglampan med Solcell)

campinglampa för vandring

Goal Zero Crush Light är campinglampa med varmt ljus som du laddar med solceller men kan också laddas med USB-kabel. Det är en lätt lampa som du lätt tar med dig. Lampan tar lite plats och väger lite.

Det vi gillar med Goal Zero Crush Light är att du enkelt kan sätta den utanpå ryggsäcken samtidigt som den laddas av solen.

En annan bra sak är att lampan är tillverkad i ett silikon viket gör den flexibel och du kan anpassa lampans form efter miljö.

Nackdelen med Goal Zero Crush Light är du inte vet om lampan är fulladdad eller hur mycket som är kvar på laddningen. Vi saknar en indikator på det.

Den här campinglampan passar dig som: Ska vandra eller backpacka och har ont om plats samt vill ha en lätt lampa. passar också dig som vill ha en campinglampa med varmt ljus.

Fördelar

 • Tre ljuslägen
 • Vattenresistent
 • Lätta och liten
 • Varmt ljus
 • Brinntid på 35h på lägsta styrkan

Nackdelar

 • Svårt att veta när lampan är fulladdad

3. Urberg Lantern Cob (Bästa uppladdningsbara Campinglampan)

campinglampa urberg

Urberg Lantern Cob är en bra tältlampa att ta med på campingen. Trots liten storlek har den en stark belysning. Lampan har dimmer som är lätt att justera ljus styrkan på. Lampan laddar du snabbt upp med en USB-kabel.

Det vi gillar med Urberg Lantern Cob är att de lyser upp mycket, det är inga problem att läsa i tältet eller utomhus med denna campinglampa. Extra bra är bärhandtaget så du lätt kan bära med dig lampan och hänga upp den.

Nackdelen med Urberg Latern Cob är den korta batteritiden och du behöver ladda ofta. Speciellt om du använder lampan på sitt starkaste läge.

Den här campinglampan passar dig som: Vill ha stark belysning som du kan justera till ett svagare ljus. Passar att ta med sig på camping med husbil, husvagn eller tält.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Bra belysning
 • Liten
 • Handtag att bära i

Nackdelar

 • Kort batteritid

4. Goal Zero Lighthouse Mini (Bästa Campinglampan med USB & Powerbank)

campinglampa med usb

Goal Zero Lighthouse Mini är en riktigt grym campinglampa som håller upp till 500 timmar om du använder den lägsta styrkan på lampan som ändå lyser upp bra. Du kan hänga den i i tältet eller ställa den på de utfällbara benen på marken.

Lampan kan du lätt justera styrkan på med en skruvratt på utsidan och du ser även hur mycket laddning som finns kvar.

Det vi gillar med Goal Zero Lighthouse Mini är att du kan ladda mobilen från lampans powerbank med en USB-kabel eller annan elektronisk utrustning. Lampan tar inte mycket plats och är lätt.

Nackdelarna med Goal Zero Ligthose Mini är formen på lampan. Även om den är lätt så är den lite kantig att packa ner i ryggsäcken.

Den här campinglampan passar dig som: Vill ha en lampa som har bra brinntid och som du kan ladda elektronisk utrustning ifrån. Passar att ha med sig på camping och vandring om formen inte är något problem.

Fördelar

 • Brinntid upp till 500h
 • Powerbank
 • Dimmer
 • Kan laddas upp på solcell

Nackdelar

 • Formen gör att den tar plats i ryggsäcken

varför använda tältlampa

Saker att tänka på när du köper en campinglampa

 • Storlek – När ska du använda en campinglampa? Det finns både stora och små lampor.
 • Ljusstyrka – Campinglampor finns i olika styrkor. Ska du använda lampan som en mysig belysning eller som en ljuskälla?
 • Vikt – Vikten på lampa spelar roll om du ska använda den vid vandring och tält. Ska du använda campinglampa vid husbilen/husvagn är vikten inte lika viktig.
 • BrinntidHur länge och hur mycket kommer du använda campinglampan? Brinntiden på olika campinglampor varierar beroende om det är fotogen, batteri, solcell eller om lampan är laddningsbar.
 • Extra funktioner – Vissa lampor har extra funktioner som dimmer och USB-uttag där du kan ladda mobilen i.
 • Lätt att använda – Vissa campinglampor är lätta att hantera medans andra behöver lite mer installation innan användning.
 • Vilken modell av lampa – Det finns olika typer av campinglampor som fotogenlykta batterilampa, solcellslampa och uppladdningsbara lampor.

Storlek på campinglampa

Börja med att ta reda på när du ska använda en campinglampa.

Ska du tälta eller vandra är det bra med en liten, lätt och kompakt tältlampa. Som är enkel att packa ner och som inte gör din packning tung.

Ska du däremot campa med husbil eller husvagn med familjen kan en större campinglampa vara bättre eftersom du får mer belysning. Och då spelar inte storleken och vikten någon större roll.

Ljusstyrka på campinglampa

Ljusstyrkan på campinglampor kan variera. Vissa har ett svagare ljus medan andra har ett starkt ljus. Vart ska du ha din campinglampa och när ska du använda den?

Vill du bara använda lampan som en mysig belysning behöver du inget starkljus utan det räcker med en dimmer lampa/lykta.

Ska du däremot använda campinglampan när du bland annat lagar mat eller ska läsa en bok behöver du ett starkare ljus. Det är för att du ska se bättre och inte behöva anstränga dina ögonen för mycket.

Vikt

Vikten på en campinglampa har storbetydelse speciellt om du ska vandra. Då vill du att lampan ska väga så lite som möjlig för att inte göra packningen extra tung.

Campar du med husbil eller husvagn har vikten på lampa en mindre betydelse. Eftersom du inte behöver bära på lampan på samma sätt som när du vandrar.

Brinntid

Brinntiden på campinglampor skiljer sig åt beroende på ljusstyrka och vilken typ av campinglampa (fotogen, batteri, uppladdning eller solcell).

Svag belysning håller i regel längre än lampor som har en starka belysning. Vanligaste brinntiden på campinglampor är mellan 10-40 timmar.

Ska du exempel vara ute och vandra en längre tid är det bra om lampan har en lång brinntid om du inte har möjlighet att ladda eller byta batterier i lampan.

Tänk på att lampor med lång brinntid oftast har större batterier och kan väga mer.

Är du på en camping och har möjlighet att ladda eller köpa nya batterier har inte brinntiden jätte stor betydelse för dig.

Extra funktioner

Många campinglampor har andra funktioner än att bara ge dig ett bra ljus. Det finns campinglampor med USB-uttag där du kan ladda mobilen, timer och lampor med dimmer för olika ljuslägen.

Tänk på att alla extra funktioner kan göra att din lampa blir tyngre, därför är det viktigt att du fundera över om du behöver de extra funktionerna och om du kommer använda dom.

Lätt att använda

De flesta campinglampor är lätta att använda. De lättaste campinglamporna är dom som går på batterier och på solceller.

Lampor med fotgen är också lätta men kräver lite mer förberedelser och skötsel än en campinglampa på batteri.

Vilken modell på campinglampa ska du välja?

Campinglampor finns i olika modeller, vi har nämt många av dom i inlägget. Det finns fotogenlyktor, solcellslampor, batteridrivna lampor och uppladdningsbara lampor.

En fotogenlykta passar bäst för dig som campar med husbil, husvagn och tältcampar för att få en varm och mysig belysning på uteplatsen.

Solcellslampa och batteridriven lampa passar alla campare men bäst för dig som vill vandra med en liten och lätt tältlampa.

bra campinglampa

Vad är skillnaden på elektrisk campinglampa & en fotogenlampa?

De största skillnaden på en elektrisk campinglampa och en fotogenlykta är att den elektriska går på batteri, är tyst och är lätt och liten medans en fotogenlykta drivs av fotogen, är större och sprakar lite.

Elektriska campinglampor

Elektriska campinglampor passar bäst för tält och vid vandring. De är lätta att hantera och ta med sig och kräver inget underhåll. Elektriska campinglampor kan du även ha inne i tältet.

Fördelar med elektriska campinglampor:

 • Lätta
 • Enkla att använda
 • Tar lite plats

Nackdelar med elektriska campinglampor:

 • Du behöver byta batterier
 • Vissa batterier(alkaliska) fungerar inte lika bra i kyla. Kemin i batteriet är gjorda för rumstemperaturer och saktas därför ner i kyla.

Fotogenlykta för camping

Fotogenlykta passar bäst att ha på uteplatsen vid husbilen eller husvagnen. Fungerar också bra att ha utanför tältet om du campar. Fördelen med fotogenlyktor är att de har en längre brinntid. Men inget du ska ha inomhus eller i ett tält.

Fördelen med fotogenlykta:

 • Lång brinntid
 • Ger ifrån sig lite värme
 • Påverkas inte av vädret

Nackdelen med fotogenlykta:

 • Kräver underhåll
 • Tunga

En fotogenlykta är supermysig att ha utanför tältet om du ska äta eller sitta ute en länge tid på kvällen.

lampa för camping

Campinglampa – för camping eller vandring?

Innan du köper en campinglampa ska du bestämma dig för om den ska användas på camping- eller om du tältar ute i naturen. T.ex. vid vandring.

Campinglampor för vandring är lättare och mindre. Dessutom har du snabbare uppladdning och i vissa fall solcellsladdning – eftersom du inte har tillgång till eluttag.

Utomhuslampa för camping

En bra campinglampa eller campinglykta att ha utomhus för husbil och husvagn är en lite större lampa som lyser upp lite mer än en liten.

En fotogenlykta är mysig att ha ute för att få ett behagligt och varmt ljus. Behöver du mycket ljus för att läsa eller göra annat där du är i behov av en starkare belysning, då är en lampa med dimmer ett bra alternativ eftersom du själv väljer styrkan på ljuset.

Bra tältlampa för vandring

En bra tältlampa för vandring ska va lätta och inte ta mycket plats i ryggsäcken. Det är också bra om lampan har en lång brinntid så du slipper tänka på att spara på belysningen.

Lampor som passar för vandring är batteridrivna där du endast behöver batterier för att den ska funka. Men ska du vandra när temperaturen är mot 0 grader eller under kan en batteridriven lampa fungera dåligt. Eftersom kemin i batterier inte tål kyla.

Ett annat alternativ då är en solcellslampa. Då behöver du inte ta med några extra batterier på vandringen och du behöver inte oroa dig för kyla.

Varför är det bättre med en campinglampa än en ficklampa?

En campinglampa kan du hänga upp i taket på tältet, hänga på en gren eller annan anordning utanför tält, husbil eller husvagn som inte går med en ficklampa.

En campinglampa kan du justera med dimmer för att få antingen ett starkt eller svagt ljus. Campinglampan lyser upp istället för att ha en ljusstrålen som ficklampan har.

3 fördelar med att en campinglampa istället för en ficklampa

 • Kan hängas upp
 • Går att justera ljuset på
 • Lyser upp

Vanliga frågor om campinglampor

Hur länge håller en campinglampa?

Beroende på vad lampan är tillverkad i för material och vad den har för konstruktion kan hållbarheten variera från lampa till lampa.

Campinglampor gjorda i aluminium har längre hållbarhet än lampor tillverkade i plast. Campinglyktor som drivs av fotogen har också en längre hållbarhet än lampor som drivs av batteri eller solceller.

Hur mycket kostar en campinglampa?

En campinglampa kostar runt 150-700kr. Priset varierar beroende på storlek, material, funktioner, tillverkning och brinntid. Även märken spelar in i priset.

Batteridrivna campinglampor oftast billigare än fotogenlampor som är lite dyrare.

bästa tältlampan

Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva tältat och campat i olika miljöer därför har vi hunnit med att prova på en del campinglampor genom åren.

Med den erfarenhet vi har och de olika lampor vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa campinglamporna.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära campinglampan som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av campinglampa även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar