Packa inför tågluff – 33 bra packtips och packlista!

Hur ska du packa inför din tågluff? Vi har varit och tågluffat i Europa tre gånger och har samlat våra bästa tips på hur du kan packa smart innan du hoppar på tåget. Vi bjuder även på en komplett packlista.

Att packa smart när man ska tågluffa handlar egentligen om att inte packa mer än nödvändigt och att ha med sig funktionella saker. Vi använder t.ex. mycket funktionella kläder, bra resehandduk och packpåsar för att få ner volymen i väskan.

Jag vet inte hur många gånger vi sagt att nästa gång ska vi inte ha med oss så mycket kläder. Trots det är det svårt att hålla av det. Att tågluffa innebär att man får gå mycket och varje extra kilo i väskan känns efter ett par veckor på resande fot. Du kan ju trots allt tvätta dina kläder på resan.

Det bästa är därför att skriva en packlista så att du inte packar för mycket. Det andra du bör göra är att läsa vår lista där vi tar upp ytterligare tips om hur du kan packa smart inför din kommande tågluff. Klicka här om du vill gå direkt till packlista inför tågluff!

Innehåller annonslänkar till outnorth

Packa inför tågluff – 33 smarta tips!

Här är vår kompletta lista på saker du inte får missa i packningen på din nästa tågluff. Vi har försökt att komma på alla smarta tips vi själva använder oss av när vi tågluffar. Om du vill veta mer om att tågluffa kan du läsa vårat inlägg Tågluffa i Europa.

1. Packa i packpåsar

Ett av de absolut bästa tipsen om du vill packa smart inför din tågluff är att använda packpåsar. Det sparar inte bara plats utan gör också att dina kläder håller sig både fräschare och blir mindre skrynkliga.

Det kan vara bra att ha flera påsar, vi brukar ha 4 påsar var. En påse för underkläder och strumpor, en för t-shirts och linnen, en för tröjor/byxor och en för jackor. De här packpåsarna är grymma, väldigt billiga och tar extremt lite plats.

2. Packningskuber för grym ordning när du tågluffar

Om du vill ha ännu mer ordning i väskan är det packningskuber som gäller! Med kuberna får man sakerna på plats och kan stapla packningen bra i väskan.

En till fördel är att packningskuberna går att öppna med blixtlås så att man lätt får ut just det plagget man vill komma åt.

Att använda packningskuber hjälper verkligen till att packa smart inför din tågluff och gör att du får mer ordning i din packning. Vi gillar de här packkuberna eftersom man ser vilka kläder som är i.

åka och tågluffa i europa

40% rabatt hos Resväskor.se!

Passa på att köpa reseprylar med upp till 40% rabatt.

3. Ha med en gymnastikpåse på tågluffen

Att ha med en klassisk gymnastikpåse är ett grymt smart tips. Du kan använda den som packpåse men även som en ryggsäck om du gör dagsutflykter.

Vi har alltid med oss varsin gympapåse när vi tågluffar och använde dem ofta. De är perfekta att ha som väska när man går och badar, handlar eller har en picknic.

4. Packa strumpor i skorna

Genom att fylla dina skor som du har i väskan sparar du utrymme. Vi brukar lägga de rena strumporna i fryspåsar så att det blir lagom storlek för att fylla ut skorna. När du sen har smutsiga strumpor är det bara att lägga dem i en egen fryspåse.

En annan smart grej med att packa strumporna i skorna är att de håller formen på dem. Du behöver alltså inte oroa dig för att skorna blir mosade och knöliga efter att ha legat i väskan.

Det här var något vi kom på att göra under vår resa i Ljubljana i somras. Vi kom på det efter att våra skor blivit rätt knöliga efter den långa tågresan från Budapest.

5. Förvara jacka eller tröja under regnskyddet på väskan

Att använda en ryggsäck för tågluff är helt klart att rekommendera när man tågluffar. Det finns oftast ett regnskydd på vandringsryggsäckarna annars kan du köpa till det.

Ett grymt bra tips är att lägga din tröja eller jacka under regnskyddet, då har du den tillgänglig snabbt om du skulle frysa utan att behöva öppna väskan.

Under regnskyddet är det även perfekt att förvara en nackkudde som man vill ha på tåget. Ofta blir det knepigt att plocka upp den inne på tåget. Då är det bättre att den ligger lättillgängligt!

6. Packa enklare genom att rulla dina kläder

Det här är ett riktigt smart resetips faktiskt! Istället för att vika kläderna så kan du rulla kläderna. Genom att göra det här tar de mindre plats, det blir enklare att hitta och de blir inte lika skrynkliga.

För att verkligen optimera det ska du skaffa packkuber som vi skrev om ovanför. Kolla videon här nedanför hur du rullar dina kläder!

7. Sätt karbinhakar på väskan inför din tågluff

Genom att sätta karbinhakar utanpå väskan blir det möjligt att fästa saker. Vi brukar t.ex. ha kepsen där, vattenflaska, handduken, eller sandaler. Ett smart tips är att skaffa stora karbinhakar, då funkar det att sätta fast det mesta.

Förutom keps och vattenflaska funkar det perfekt att sätta fast ett par blöta badshorts, bikini eller en t-shirt. Det viktiga är som sagt att karbinhaken är tillräckligt stor.

8. Håll ordning med ett Pass- och biljettfodral

När man tågluffar är det mycket som ska hållas koll på. Det är inte ovanligt att de kollar biljetter och pass flera gånger på samma tågsträcka.

Därför kan det vara bra att ha de sakerna lättillgängliga. Ett tips är att skaffa ett passfodral där du har pengar, pass och biljetter. Fodralet kan du ha i t.ex. en midjeväska.

9. Packa i små behållare

Ett grymt bra tips när du packar är att använda små behållare för schampo, hudkräm, solkräm osv. Med små behållare sparar du utrymme och framförallt vikt, vilket märks när väskan väger 10-15kg.

Antingen kan du köpa små behållare av de saker du har tänkt att ta med dig eller så finns det färdiga rese-kit som du helt enkelt fyller på.

packa inför tågluff

10. Ta med en regn-poncho i packningen

Ibland kan det regna rejält utomlands. Oftast vet vi om väderprognosen säger regn men vi vet ju inte exakt när det ska börja regna. Ett hett tips är därför att packa med en regn-poncho i väskan.

Om du ser att prognosen säger regn är det bara att ta med den i fickan så slipper du bli dyngsur om det kommer ett skyfall.

11. Midjeväska

En midjeväska är underskattat på tågluffen. Den är perfekt när du åker långa tågsträckor eftersom du kan plocka ut alla värdesaker ur väskan och ha den runt midjan. Det blir betydligt tryggare när du sover på tåget också då du kan ha den i din säng.

12. Packa med en resehandduk när du tågluffar

En resehandduk är guld på tågluffen. Den tar mindre plats, håller sig fräsch och torkar snabbare. En resehanduk ska vara i microfiber. Microfiber är både lätt, suger upp vatten bra och torkar snabbt.

En riktigt bra handduk är Sea To Summits resehandduk. Det följer även med ett fodral som gör att den packar bra.

13. Ha med ett par sandaler

Om du tågluffar så är ett par sandaler ovärderliga, speciellt i varma länder. Att sitta på tåg långa sträckor kan bli riktigt varmt. Ventilationen är ofta dålig på många tåg också.

Genom att använda sandaler undviker du inte bara att bli svettig och varm utan du sparar också in på strumpor. Eftersom du kan vara barfota i sandalerna behöver du inte packa med lika många par strumpor och får på så sätt ner vikten.

Vi använder Birkenstock-sandaler och älskar dem! Efter allt vi testat så finns det inga skönare- eller snyggare sandaler. Vi har haft våra i flera år och de ser fortfarande fräscha ut!

packa smart inför tågluff

14. Använd funktionella kläder när du tågluffar

Visst, syntetkläder kanske inte alltid är det snyggast men det är grymt funktionellt. För att bara sitta på tåget eller gå från tågstationen är funktionskläder ovärderligt.

Syntetmaterial andas bättre, torkar snabbare och håller sig fräscha längre. Bomullskläder blir snabbt ofräscha i varma länder när det är varmt.

15. Ha en snygg men funktionell jacka på din tågluff

När vi tågluffar är packningsutrymmet begränsat så det blir svårt att få med flera jackor. Ett av våra bästa tips är att ta med en funktionell jacka men som ändå är snygg och enkel att matcha.

En svart jacka är bra eftersom den passar till de flesta kläderna. Beroende på när- och vart du reser får du anpassa tjockleken. På sommaren i varmare länder kör jag själv en helsvart vind- och vattentålig jacka med luva. Den funkar att ha på sig på kvällen men hjälper ändå vid dåligt väder.

16. Ha en resekudde så sover du bättre!

Skippa aldrig resekudden! På en tågluff spenderar vi stor del av tiden sittandes, på tåg. För att göra det hela till en mycket bättre upplevelse så satsa på en skön resekudde.

Vi har skaffat reskuddar i memory foam istället för de uppblåsbara vi hade förut, de nya är mycket skönare!

17. Vandringsbyxor med avtagbara ben

Något jag själv hade i somras när vi tågluffade var ett på vandringsbyxor med avtagbara ben. Det är grymt praktiskt när man tågluffar genom flera länder med olika klimat.

När vi åkte från Prag till Köpenhamn kunde jag bara sätta på benen utan att behöva byta byxor.

Förutom att det är skönt att kunna ta av-/sätta på sig utan att byta om så sparar det plats. Istället för att ha ett par extra shorts så räcker det med ett par byxor. Fjällrävens modell Traveller är grym och finns både i herr- och dammodell.

18. Lägg saker du använder ofta lättillgängligt

Något som vi använder ofta på tågresorna är nackkudden och en extra tröja om det blir kallt. Ett tips är att inte packa ner de saker du kommer att behöva för långt ner i väskan.

Lägg de högst upp eller innanför regnskyddet så att du kommer åt dem utan att behöva rota igenom hela väskan på tåget.

19. Provparfym istället för vanlig

En grej vi kom på nu i somras var att ta med små provparfymer istället för an vanlig stor flaska. De små provexemplaren tar ingen plats och väger ingenting. Det gör att packningen blir både lättare och mindre.

20. Se till att ha lite extra utrymme över i väskan

Det vanligaste felet vi själva brukar göra är att packa väskan helt full. Det jobbiga med det är att vi skulle köpa något eller vilja få ner en flaska vatten i väskan blir det problem.

Det är alltså bättre att försöka lämna lite utrymme i väskan. Genom att ha lite extrautrymme kommer du aldrig behöva gå runt med något utanför väskan eller i påsar.

Att packa smart inför sin tågluff handlar egentligen om att banta ner på packningen. Det kan kännas som att man saknar saker, men när man väl är iväg och bär på väskan så saknar man oftast inget. Snarare tvärtom!

Packlista inför tågluff

Övriga saker som är bra att ha i väskan

21. Vatten

Att ha med sig vatten är ett måste på tåget. Ofta är det varmt och man behöver mer än vad man tror. Vi har som minst med oss en liter var och är det längre sträckor köper vi varsin 1,5-liters flaska.

22. Snacks

När vi har tågluffat så har vissa sträckor varit upp till ett dygn långa och 7-8 timmar är inte ovanligt. Att ha lite snacks eller nötter och frukt är ett bra tips att packa med på tågluffen eftersom det kan ta lång tid mellan måltiderna.

Ofta serveras bara enkla och tråkiga mackor på tågen. Att ha med bra snacks kommer att göra resan så mycket bättre!

23. Toapapper på tåget

På en del tåg i framförallt Östeuropa kan det tyvärr vara dåligt med toalettpapper ibland. Vi brukar därför alltid se till att alltid ha lite toalettpapper i vår packning utifall det skulle behövas.

24. Handsprit

Något vi alltid har med oss när vi tågluffar är handsprit. Det är skönt att kunna göra rent händerna innan man äter något och ibland inte har tillgång till ett handfat. Handsprit fungerar även bra om man spillt något eller om händerna är kladdiga.

25. Våtservetter

När du ska packa inför din tågluff så glöm inte våtservetter! Man är inte alltid jättefräsch efter att ha sovit på ett tåg och då går det att snabbt fräscha upp sig lite med lite våtservetter. Våtservetter är även perfekt att packa med på picknicken.

26. Fällkniv

En bra fällkniv är grymt bra att ha på resan. Vi har haft med vår lilla Victorinox på alla våra tågluffar. Den fungerar bra som vin-öppnare, ölöppnare, klippa saker, den har pincett etc.

Vi använder vår fällkniv hela tiden, speciellt när vi har picknick. Utan en fällkniv skulle det bli jobbigt att skära frukt, avokado, bröd etc.

Fällkniv tågluff

27. Fryspåsar

Något vi började använda på vår senaste tågluff var fryspåsar. Det är perfekt att packa med en påse fryspåsar i väskan.

Påsarna kan du använda för att förvara frukt i, nötter om du har en öppnad påse eller för att skilja smutstvätt från ren tvätt. Fryspåsarna på 3 liter är i perfekt storlek att förvara strumpor, underkläder och t-shirts i.

28. Kabellås för väskorna

Ett litet kabellås är perfekt att ha med sig om det skulle vara så att du inte får plats med din väska vid sätet eller i hytten på tåget. Ibland kan det vara fullt, speciellt om man kommer sent.

Fördelen med ett litet kabellås är att du kan låsa fast din väska vid bagageplatsen eller så låser ni ihop era väskor om ni är flera.

29. Öronproppar

Öronproppar kommer du att uppskatta på din tågluff, både på tåget och hotellet. Ibland kan folk vara högljudda och är det varmt så kan det låta en del med öppna fönster på tåget. Öronproppar tar så lite plats att det inte finns någon anledning att inte ha det.

30. Ögonmask

En ögonmask är riktigt skönt eftersom många AirBnb och hotell inte har bra persienner eller rullgardiner. Med en ögonmask blir det helt mörkt och det gör att man sover bättre. Vi tycker att Clas Olssons dyrare modell är bra.

31. Kortlek

Vi har faktiskt uppskattat kortleken när vi har tågluffat. Vissa sträckor kan bli lite sega efter 7-8 timmar även om det finns mycket att titta på. Ta med en kortlek i packningen, den tar lite plats. Ett annat bra alternativ är Yatsy.

32. Plåster

Plåster och framförallt skavsårsplåster är alltid bra att ha med sig men ofta något man glömmer. Packa därför ner det i necessären tillsammans med Ipren eller Alvedon.

33. Sittunderlag

Ett litet hopvikbart sittunderlag är grymt att ha för en picknick i en park eller vassa klippor. De tar knappt någon plats alls och kan fästas på utsidan av väskan.

Packlista inför tågluff

Vi funderar ständigt på hur vi kan förbättra vår packlista inför tågluffen och tanken är att vi uppdatera den här packlistan så fort vi kommer på några förbättringar.

Vi har hyfsat bra erfarenhet av att tågluffa men självklart kan packningen alltid blir bättre. Både för att hjälpa oss själva till att packa bättre nästa gång men förhoppningsvis även hjälpa andra har vi satt ihop den här listan.

Innan du börjar packa så bör du se till att ha en ren yta hemma där du kan lägga upp alla dina saker. Det kan även vara en bra idé att bocka av allt som du packar ner.

Skriv ut vår packlista för tågluff här nedanför så missar du inget i din packning!

Läs mer: Hur du hittar bra ryggsäck för din tågluff

Pengar och papper på tågluffen

 • Pass
 • Pengar – I vissa länder kan det faktiskt vara värt att ha med någon hundralapp i kontanter. Vi reser dock oftast utan kontanter och tar ut på plats eller betalar med kort eftersom det är billigare.
 • Bankkort – Kolla upp vad du har för uttags- och växlingsavgift på ditt kort. Det kan vara värt att skaffa ett kort som har gratis uttags- och växlingsavgift som t.ex. Revolut som dessutom är gratis.
 • EU kort (Europeiska sjukförsäkringskortet) Det kan ta upp till 10 dagar att få det hemskickat så beställ i tid, du beställer kortet hos försäkringskassan här.
 • Mobiltelefon och laddare
 • Interrailkort och biljetter
 • Midjeväska – Att ha alla ovanstående saker i en midjeväska gör livet så mycket lättare när du tågluffar.

Det viktiga och grundläggande

 • Ryggsäck – Vi väljer att tågluffa med ryggsäck framför resväska och vi har båda varsin 65-litersväska som rymmer allt du behöver för 3 veckor och längre. Om du tågluffar kortare perioder kan det vara värt att satsa på en mindre väska.
 • Skor – När vi tågluffar vill vi ha bekväma skor. Det viktigaste enligt oss är ett par svala och sköna skor, för det har vi Birkenstock sandaler. För det andra paret skor väljer vi ett par sköna och snygga joggingskor. Om vi har plats över kan vi ta med ett par sneakers men det är egentligen helt onödigt.

Saker som gör tågluffen bekvämare

 • Resekudde – Vi tar alltid med oss en skön resekudde i packningen när vi tågluffar och det är lätt värt det!
 • Sovmask – En sovmask är inte bara skönt på tåget utan har räddat många nätter för oss på boenden vi bokat. Tyvärr verkar inte alla ställen ha bra persienner eller gardiner vilket gör att det blir ljust väldigt tidigt, då är en sovmask ovärderlig.
 • Öronproppar – Att ha öronproppar med på en packlista inför tågluff känns som ett måste.
 • Resehandduk – Strunta i din vanliga handduk och skaffa en resehandduk som torkar snabbt, är lätt, tar lite plats och håller sig fräsch.
 • Snacks och vatten under resan – Man vet aldrig om det blir förseningar eller när man får äta nästa gång så lite snacks och vatten är alltid bra att ha med sig.

Packlista kläder inför tågluff

 • Vindjacka
 • Underkläder
 • T-shirts/Linnen/Toppar
 • Långärmade tröjor/hoodies
 • Shorts/Kjolar
 • Jeans/Klänning
 • Badkläder
 • Sarong

Saker i Necessären

Behöver du en necessär som tar lite plats och är praktisk på tågluffen? Kolla in inlägget vi skrivit om vad du ska tänka på när du köper en necessär för resan.

 • Tandborste
 • Deo
 • Plåster
 • Solskydd
 • Tvål
 • Pincett
 • Tandborste och tandkräm
 • Schampo/Balsam
 • Smink
 • Plåster/Skavsårsplåster
 • Ipren/Alvedon
 • Alkogel
 • Våtservetter
 • Hårborste eller kam

Läs vårat kompletta inlägg om kostnader och budget för en tågluff i Europa.

Övriga saker på packlistan

 • Solglasögon
 • Resetvättmedel, gör att du kan tvätta smidigt på hotell eller boenden du är på.
 • Resehögtalare – En bärbar liten trådlös högtalare gör verkligen resan så mycket bättre!
 • En bra ryggsäck för dagsturer så blir dina dagliga äventyr bekvämare på resan!

Glöm absolut inte!

 • Interailkort
 • Pass
 • Biljetter
 • Pengar/kort

Hoppas att något av de här tipsen kunde hjälpa dig att packa inför din tågluff!

Lämna en kommentar