Bästa tiden att vandra i fjällen (Fjällvandring olika årstider)

Du kan vandra i fjällen året runt. Alla årstider har sin egna charm men också utmaning. Med bra utrustning och noga planering är det inga problem att vandra året runt i fjällen.

Vi kommer ta upp vad som är bra att tänka på under vissa perioder vid fjällvandring. Och när du bör undvika att fjällvandra.

Den bästa tiden att vandra i fjällen är början på juli till oktober. På sommaren blommar fjället och det är ljusa kvällar med sköna temperaturer. Hösten bjuder på en krispigare luft och det är myggfritt, med ett fjäll som skiftar röda, orangea och gula färger.

Bästa tiden för fjällvandring

ÅrstidMånader
VinterDecember-FebruariKallt och mörkt
VårMars-MajRenkalvning (Undvik att fjällvandra)
SommarJuni-AugustiLjusa kvällar och blommande fjäll
HöstSeptember-NovemberMyggfritt och krispig luft

Fjällvandra på vintern

fjällvandra på vintern

Att fjällvandra på vinter är den svåraste perioden att vandra i fjällen. Det blir snabbt mörkt och du har inte många ljusa timmar på dygnet.

Vädret är kallt, blåsigt och ibland även dålig sikt. Vintermånaderna sträcker sig mellan december och februari.

När du fjällvandra på vintern ställs stora krav på säkerheten – noggrann planering av vandringsrutt, samt bra utrustning och kläder.

Vandra med snöskor

För att vandra i fjällen på vinter krävs förutom bra kläder även ett par snöskor. Med ett par snöskor slipper du sjuka genom snön och det blir inte lika jobbigt och tungt att ta sig fram.

Tänk på det här vid fjällvandring på vintern

Som vi nämnde innan blir det mörkt fort på vintern. Vädret är kallt och tufft vilket sätter stora krav på dig som vandrar.

Vi skulle inte rekommendera att du ger dig ut och fjällvandrar på vintern om du är ovan.

Ett tips är att gå med en guide isåfall som hittar och kan området. Det finns risker med att vandra i fjällen på vintern som laviner, dålig sikt och frysskador.

Fjällvandra på våren

fjällvandra vår

Under våren blir det längre och ljusare dager och snön börjar smälta på fjället. Det blir lite varmare i luften och det är fortfarande myggfritt. Våren sträcker sig mellan mars och maj månad.

Vill du vandra i fjällen på våren rekommenderar vi att du gör det under mars till början av april. Då det är vårvinter i fjällen. OBS! Använd skyddande solglasögon då solen blir ännu starkare när den reflekteras i snön.

Undvik att vandra i fjällen i slutet på april och i maj. Läs vidare så berättar vi varför.

Tänk på det här vid fjällvandring på våren

Våren är en fin årstid i Sverige men i fjällvärlden är det en blöt tid då snön smälter bort. Det gör att det blir blöta och leriga fjäll.

Viktigt! På våren i fjällen ligger det fortfarande mycket snötäcken kvar lite överallt. Var försiktig när du går över dessa.

Under ett snötäcke kan en bäck eller fors gömma sig. Eftersom snön är tunn och lös på våren finns risk att du går igenom dessa hålrum.

Ren kalvning pågår under april-maj

Det är under april-maj som ren kalvningen börjar och du får då inte vistas i ”kalvningsland” som det kallas. Fjällen räknas till ett kalvningsland så undvik att besöka fjällen under den här perioden.

Du kan också kontakta samebyar och kolla vart renarna håller till för att undvika dessa områden, om du hemskt gärna vill vandra under våren.

Tänk på att under den här perioden får inga hundra vistas i dessa områden.

Fjällvandra på sommaren

fjällvandra på sommaren

I början på juli är det många som tycker fjällvandringen är som bäst när fjället blommar och det är ljust i princip nästa hela tiden.

Det är fortfarande blött och lerigt på vissa ställen i fjällen så vi rekommenderar vattentäta vandringskängor.

Efter midsommar öppnar även STF-fjällstugor upp för fjällvandrare.

Tänk på det här vid fjällvandring på sommaren

Glöm inte att packa ner myggmedel och mygghatt om du ska fjällvandra på sommaren.

Nackdelen med att fjällvandra på sommaren är att myggen är som mest aggressiva.

Ta även med solskydd när du fjällvandrar på sommaren. De dagar solen är framme är den stark och risken att bränna sig är stor.

Fjällvandra på hösten

fjällvandra på hösten

Den bästa tiden att fjällvandra på är enligt oss i augusti början på september. Det är fortfarande skönt i luften men i september börjar frosten komma och det blir också myggfritt.

Fjället har fina färger under hösten som skiftar mellan gult och orange. Det är även i augusti du kan börja plocka hjortron och bär i fjällen.

Så ett tips är att ta med dig en hink eller någon annan behållare att lägga bären i när du fällvandrar.

Tänk på det här vid fjällvandring på hösten

Under hösten börjar det bli mörkare och du har inte lika långa dagar som på sommaren. Därför är det bra om du planerar din vandring så du kommer fram till lägerplatsen innan det blir mörkt.

Svampsäsongen i fjällen sätter även igång under hösten mellan augusti till oktober.

Bra månader för fjällvandring

De bästa månaderna för fjällvandring är mellan juli-oktober. Under sommaren är det ljust längre och på hösten är det myggfritt.

Det är mest vandrare ute i fjällen mellan juli-september så tänk på att det kan vara fullt i STF fjällstugor under den här perioden.

Vill du vandra i fjällen under bra månader men när det är lugnare och mindre folk ska du vandra i mitten på juni eller slutet av september, oktober.

Sämsta tiden att vandra i fjällen

Sämsta tiden för fjällvandring är i november till februari. Det är den mörkaste tiden och du har endast några ljusa timmar på dagen.

Det är även tufft väder att vandra i.

Att vandra under vintern kräver också att du har koll på laviner och väderprognosen, snö-vindar kan gör att du får dålig sikt och får svårt att navigera.

Risk till frostskador finns om det är riktigt kallt ute och du inte klär dig rätt.

Sammanfattning

  • Vinter – Kallt och mörkt
  • Vår – Renkalvning
  • Sommar – Ljusa dagar och blommande fjäll
  • Höst – Krispig luft och myggfritt

Lämna en kommentar