Bästa understället 2023 – 4 varma underställ som andas

På vintern och kyligare dagar är det viktigt att hålla sig varm vid olika utomhusaktiviteter. För oss är det ett måste med ett bra underställ så att man kan njuta av vinterns alla kalla dagar och vid olika fysiska aktiviteter som sker utomhus vid kyligare väder.

Är du som oss och gillar att spendera mycket tid utomhus på vintern så är det värt att investera i ett bra underställ. Vi har provat en hel del olika typer av underställ genom åren, både billiga och dyrare.

Ett bra underställ ska hålla dig varm, andas bra och transportera bort fukt från kroppen. Det viktigaste är att den är gjord i ett bra material som inte brister på någon av dessa punkter.

I det här testet lyckades vi hitta några underställ som kommer att hålla dig varm, torr och som andas bra. Kolla in vår favorit i testet Woolpower Unisex Craftneck Lite.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

bra underställ herrBula Camo Merino Wool Set
▪️ Bäst underställ herr
▪️ Håller värmen bra
▪️ Andas bra

bra underställ vandring
Woolpower Unisex Crewneck Lite
▪️ Bästa underställ för vandring
▪️ Få sömmar
▪️ Isolerar värme bra

bra underställ dam
Kari Traa Women´s Åkle
▪️ Bästa underställ merinoull dam
▪️ Perfekt för kalla dagar
▪️ Mjuk mot huden
bra underställ barnCraft Merino 180 Set Junior
▪️ Bästa underställ barn
▪️ Mjuk mot huden
▪️ Värmer även om du är blöt

Bästa understället i Herr-modell i testet är utan tvekan Bula Camo Merino Wool. Det är ett underställ som kommer bli din bästa vän. Den kommer att hålla dig varm vid kallare väder men också grym på att transportera bort fukten från kroppen om du blir svettig.

En annan härlig sak med detta underställ är att det kommer att värma dig även om det blir blött. Om du vill ha det absolut bästa så ska du satsa på detta underställ.


Om du är ute efter ett riktigt bra underställ för vandring så ska du kolla in Woolpower Unisex Craftneck Lite. Det här är ett perfekt underställ om du ska ut och vandra då tröjan är extra lång i ryggen för att slippa glapp och med ärmar sydda i raglansömmar för att slippa skav av ryggsäck.

Det här understället kan du använda året runt då det är tunt men ändå håller dig varm på dina vandringsäventyr. Ett bra val speciellt om du ska vandra, fjällvandra eller ut på en löparrunda.


Bästa understället för dam i testet är Kari Traa Womens Åkle. Det här understället är tillverkat i merinoull och är otroligt mjukt och skönt och passa utmärkt i skidbacken eller när du vill ha lite extra värmen.

Materialet gör förutom att hålla dig varm och andas bra så håller det även dålig lukt borta.


Bästa understället – 4 bra underställ som värmer och andas

Vi älskar att vara ute i naturen året runt. Är du ute mycket vid kyligare grader så är ett underställ A och O för att slippa frysa och för att transportera bort fukt från kroppen när du är aktiv ute.

Det finns inget värre än att börja frysa när man är ute eller att kläderna inte transporterar bort fukten som gör att du kan bli kall pga. det.

Om du är aktiv utomhus under vintersäsongen så vill du ha ett underställ som andas bra, håller dig varm och som transporterar bort fukt från kroppen.

Därför är det så viktigt med ett bra material i understället så det är värt att lägga lite extra pengar på ett bra underställ eftersom du får bättre material och bättre kvalitet.


1. Bula Camo Merino Wool Set – Bästa understället för herr

bästa underställ herr
 • Material: Ull/syntet
 • Flatlocksömmar: Ja
 • Dragkjedja: Nej
 • Passar till: Alla aktiviteter

Bula Camo Merino Wool Set är ett perfekt underställ som är tillverkat i extra fint merinoull för att ge en skön känsla mot kroppen. Detta underställ passar de flesta aktiviteter då den isolerar värmen men samtidigt transporterar bort fukt och andas bra.

Understället reglerar din kroppstemperatur så att du alltid kommer hålla en lagom värme även om plagget skulle bli blött.

”Bula Bula” betyder ”Gott, liv, hälsa och lycka” på Fiji och är en hälsningsfras där. Vilket var grunden till bildandet av märket Bula.

Det här understället passar dig som:

Vill ha ett underställ som passar för de flesta aktiviteter men som samtidigt är väldigt mjukt och skönt mot kroppen. Passformen på detta underställ är också toppen.

Fördelar

+ Transporterar bort fukt bra

+ Håller värmen

+ Håller dålig lukt borta

+ Snygg

+ Skön mot kroppen

+ Bra passform

Nackdelar


2. Woolpower Unisex Crewneck Lite – Bästa understället för vandring

bästa underställ vandring
 • Material: Merinoull / Syntet
 • Flatlocksömmar: Ja
 • Dragkjedja: Nej
 • Passar till: Vandring, Löpning

Woolpower Unisex Crewneck Lite är utan tvekan det bästa understället för vandring. Det här är en unisex modell som passar både dam och herr.

Tröjan är sydd med raglansömmar på ärmen för att minska skav av ryggsäck och är längre i ryggen för att slippa glipor mellan tröja och byxa.

Den är tillverkat i både merinoull och syntet för att ta del av ullens fina fördelar samtidigt som det är slitstarkt.

Vad vi gillar:

Understället är sytt med så få sömmar som möjligt för att minska skav och luktar inte illa vilket gör att du kan ha det på längre vandringar.

Underdelen som hör ihop med denna tröja är Woolpower Long Johns 200 som också är en unisexmodell.

Woolpower är ett svenskt företag som har sin egna fabrik i Östersund. Varje plagg sys av en sömmerska som sedan går igenom plagget och sätter sin namnetikett på.

Det här understället passar dig som:

Är ute efter ett underställ som passar utmärkt för vandring / fjällvandring. Understället passar även att ha året runt då det är lite tunnare men man kan klä sig med fler lager om det är kallare ute.

Fördelar

+ Håller värmen

+ Andas bra

+ Torkar snabbt

+ Kliar inte

+ Håller dålig lukt borta

+ Passar i alla väder

Nackdelar


3. Kari Traa Women´s Åkle – Bästa understället för dam

bästa underställ dam
 • Material: Merinoull
 • Flatlocksömmar: Ja
 • Dragkjedja: Nej
 • Passar till: Skidåkning, Vandring

Kari Traa Women´s Åkle LS är det perfekta understället om du vill ha ett varmt och skönt underställ som passar för skidbacken. Understället har även platta sömmar för att slippa skav mot huden och har en bra passform.

Då understället är tillverkat i endast ren merinoull så håller den värmen väldigt bra, andas bra och den håller dålig lukt borta, dessutom slipper du den kliande känslan man kan uppleva av ull.

Kari Traas Åkle underställströjor finns i olika varianter förutom den vanligaste tröjan så finns det underställströjor med hög krage och med luva i olika färger.

Kari Traa Women´s Pant är underställsbyxan som hör till och som är i samma serie.

Märket är grundat av den norska alpina stjärnan Kari Traa därav namnet på märket. Kari Traa tillverkar många olika funktionsplagg men detta underställ är deras bästsäljare.

Det här understället passar dig som:

Ska vara ute i skidbacken eller vill ha lite extra värme. Passar också dig som vill ha ett varmt underställ men har känslig hud och inte vill ha den där kliande känslan man lätt kan få av ull det slipper du med detta underställ.

Fördelar

+ Håller värmen bra

+ Snygg design

+ Mjuk mot kroppen

+ kan användas flera gånger utan att lukta illa

+ Bra passform

Nackdelar

Dyr


4. Craft Merino 180 Set Junior – Bästa understället för barn

bästa underställ barn
 • Material: Ull / Syntet
 • Flatlocksömmar: Nej
 • Dragkjedja: Nej
 • Passar till: Skidbacken, fiske, vandring

Craft Merino 180 Set Junior är det bästa understället för barn i vårat test. Craft Merino 180 set junior ger dig ett underställ i merinoull blandning och passar de flesta aktiviteter då det har en bra temperaturreglering. Den håller även värmen i vått tillstånd och är mjuk mot kroppen.

Understället är prisvärt då du får både underställsbyxa- och tröja, säljs i storlekar från 74/80 till 158/164.

Det här understället passar dig som:

Vill ha ett bra och prisvärt underställ för barn. Då den har bra temperaturreglering så passar den för de flesta aktiviteter.

Fördelar

+ Bra temeperaturreglering

+ Bra passform

+ Passar de flesta aktiviteter

+ Håller värmen

Nackdelar

Få färger


bra underställ

Köpguide – Saker att tänka på när du köper ett underställ

 • Hålla värmen bra! När du köper ett underställ så ska det håller värmen i kylan. Den största anledningen till att man köper ett underställ är för att man vill vara varm när det är kallt ute.
 • Andas bra! Då ett underställ ska hålla dig varm så vill du också att det ska andas bra så att värmen inte stängs inne i plagget och du bli svettig.
 • Transportera bort fukt! Är man aktiv utomhus när det är kallt så vill man ha ett bra underställ som transporterar bort fukt. Att göra en fysisk aktivitet ute i kylan och börja svettas då vill man att det ska lämna kroppen och inte ligga kvar så att man blir blöt och kall av det.
 • Storlek! Ett underställ ska sitta tight på kroppen som ett ”andra skin” eftersom det är det första lagret av kläder du har på dig. Kolla alltid storleksguiden innan du köper ett underställ. Storlekarna kan skilja bland olika märken.
 • Vad ska du använda understället till? Ta alltid reda på vad du ska använda ditt underställ till. Ska du använda det till aktiviteter med hög intensitet? Eller är du ute efter ett underställ som ska hålla dig varm? Därför ska du kolla vad understället är tillverkat i för material så du vet om det passar för din aktivitet.
 • Platta sömmar! Sömmar kan skav speciellt när det sitter så nära kroppen som ett underställ gör. Därför vill man gärna ha ett underställ med platta sömmar det kallas även för flatlocksömmar. Det är aldrig skönt med sömmar som skaver och irriterar.

Underställ för längdskidåkning

Att åka längdskidor är hur härligt som helst en fin, kall vinterdag och en aktivitet som har hög intensitet vilken innebär att du kommer bli varm och svettig. Här vill du ha ett underställ som kan andas och transportera bort fukt från kroppen.

Då passar underställ som är tillverkade i syntet och bambu toppen. Bambu är också bra då det både håller dig varm när du är kall och sval när du är varm så perfekt när du åker längdskidor.

Underställ för cykling

Ska du ut och cykla MTB i skogen eller cykla till jobbet en kall dag då du snabbt får upp värmen och håller dig i rörelse mycket då skulle ett underställ i bambu passa perfekt då det materialtet är väldigt bra på att temperaturreglera.

Det är också ett material som inte kommer att börja lukta illa. Ett annat material som också skulle passa bra för denna typ av aktivitet är ett underställ i syntet då det är bra på att snabbt transportera bort fukt från kroppen.

Underställ för alpin skidåkning

Ett bra underställ som passar för alpin skidåkning är ett underställ som värmer dig när du sitter i liften. Men när du åker nedför och får upp värmen så vill du även att det ska kunna andas och transportera bort fukt.

Ett underställ i merinoull passar perfekt då eftersom det material värmer, andas och transporterar bort fukt när du får upp värmen. Merinoull håller även dålig lukt borta.

underställ alpin skidåkning

Vilket är det bästa materialet på underställ?

Det finns inget bra eller dåligt material på underställ utan du ska välja ett underställ som passar bäst för din aktivitet. Men undvik bomull då det är ett material som binder fukt istället för att transportera bort det.

Det finns många olika material i underställ som har olika funktioner och där vissa material kanske passar bättre till vissa aktiviteter. Vi går igenom några av dessa material här under.

Bambu

Detta är ett helt naturligt och skonsamt material och passar en känslig hud då bambu är väldigt mjukt och behagligt mot kroppen. Bambu är också ett toppenmaterial om du vill hålla dålig lukt borta och passar därför att användas dagligen eller till mer fysiska aktiviteter.

Transporterar även bort fukt bra. En annan bra fördel med bambu är att det är temperatur reglerande alltså håller dig varm när det är kallt och känns sval när du är varmt.

Merinoull

Det här materialet är en extra mjuk och fin ull som inte kliar som vanlig ull kan göra.

Det fina med merinoull är att det inte luktar illa även när du är svettig, det räcker endast med att vädra understället för att få det fräscht igen vilket gör att det håller längre då du inte behöver tvätta det så ofta.

En annan fördel med detta material är att det torkar snabbt om det blir blött. Förutom det så håller den värmen bra, transporterar bort fukt och andas. Merinoull är en klassiker som alltid håller för de flesta aktiviteter.

Merinoull kommer från en speciell typ av får som finns i Australien och är känd för sin fina ullkvalitet.

Ull

Ull är ett bra material om du vill hålla värmen kalla dagar och vi lovar du kommer inte att frysa med ett underställ i ull.

Det passar jättebra om du vill ha ett underställ som ska värma bra och du inte ska göra någon fysisk ansträngning t.ex. till skoterturer eller när du sitter ute och grillar korv en fin vinterdag.

Nackdelen med ren ull är att det kan klia en del på kroppen och passar inte om du har en känslig hud. Men nu förtiden finns det så många olika blandningar med ull. Ull är lite sämre på att transportera bort fukt än vad syntet material är.

Syntet

Underställ tillverkade i syntet är underställ som är bra på att transportera bort fukten. Den här typen av material vill du ha på ett underställ om du ska utöva någon aktivitet där du blir varm och svettig.

Syntet är det material som torkar snabbast och som håller formen bäst. Det finns även material som är blandade med både syntet och ull där syntet gör att understället transporterar bort fukt bra medans du får värmen från ullen. En perfekt kombo.

material i underställ

Vilket underställ ska jag välja?

Det finns en hel del olika typer av underställ att välja bland som har olika funktioner. Du ska välja ett underställ som passar för just din aktivitet.

Ska du göra något som har hög intensitet då ska du välja ett underställ som transporterar bort fukt bra som tex bambu eller syntetiska material. Men ska du utöva en aktivitet med låg intensitet så ska du välja ett material som värmer dig bra som merinoull, ull eller annan typ av ullblandning.

Tänk på att ett en viktig del i underställets funktion är att det ska transportera bort fukt från kroppen. Så ha aldrig ett plagg i bomull över ditt underställ eller under då bomull suger åt sig fukten och förstör underställts funktion.

Hur ska ett underställ sitta?

Det ska sitta tight mot kroppen. Eftersom det är det först lagret av lager på lager metoden så vill man att understället ska sitta tight mot kroppen. Sitter inte understället tight så kan det heller inte transportera bort fukten vilket är den största funktionen för ett underställ.

Man vill heller inte ha ett par underställsbyxor som man behöver dra i hela tiden för att de glider ner eller en tröja som hela tiden åker upp utan man vill att det ska sitta bra på plats helt enkelt.

Att ha ett överflödigt tyg som knölar sig under de andra kläderna är inte alls skönt. Kolla alltid storleksguiden innan!

Vad skiljer mellan Herr- och Dam modeller på ett underställ?

Det enda som skiljer mellan ett herr- och dam underställ är passformen. Eftersom kvinnor har en mer kurvig form på kroppen och män en mer rak kroppsform.

Ett underställ för dam är mer figursytt och vissa byxor kan ha en högre midja medans mäns underställ är mer sydda raka för att passa deras kroppsform bättre.

Vi rekommendera att du köper det underställ som är för dig och inte av motsatt kön. Men det finns såklart underställ som är unisex tänk då på att du kanske behöver gå ner en storlek om du är tjej.

Underställ för barn

Det finns gott om underställ att välja på för barn. Du bör egentligen tänka på samma saker som när du köper ett underställ till dig själv som när du köper ett till ditt barn.

D.v.s. vilken aktivitet understället är till för, den ska transportera bort fukt, andas bra och hålla värmen etc.

underställ för barn

Hur undviker jag dålig lukt på mitt underställ?

För att undvika dålig lukt så ha för vana att alltid häng upp ditt underställ efter att du kommit in så att du inte viker ihop det eller lägger det i en hög fuktigt. Det är då dålig lukt kan förekomma.

Skulle ditt underställ ändå få dålig lukt så kan det vara så att det är urtvättat och därför tappat sin funktion av den anti-baktriella behandlingen och då kan det vara ett bra läge att köpa ett nytt.

Hur ska jag klä mig en kall vinterdag?

Tricket för att klä sig varmt och bra kalla vinterdagar heter lager på lager. Tänk tre lager, först underställ sen fleece tröja eller annan tjockare funktionströja och sist jacka. Sen kan du såklart lägga på fler lager eller ta bort lager beroende på hur kallt det är ute.

Läs mer: Bästa skidjackan

Hur tvättar man ett underställ?

Beroende på vilket material ditt underställ har så ska de tvättas olika, vi går igenom hur du ska tvätta ditt ullunderställ samt ditt underställ i syntet.

Tvätta underställ i ull

Har du ett underställ i ull så behöver inte understället tvättas lika ofta som ett underställ i syntet.

Eftersom ull renar sig själv, det räcker med att hänga ute det för vädring så är det fräscht igen. På så sätt får du också ett mer hållbart underställ, tvätta endast när ditt ullunderställ är synbart smutsigt.

Tvätta då på ull/ylle programmet på tvättmaskinen om du inte har det så tvätta i 30 grader. Underställ i ull ska inte torktumlas då materialtet kan krympa.

Tänk på att fylla din tvättmaskin till max hälften när du tvättar ull annars kan det tova sig och blir inte lika fint.

Tvätt underställ i syntet

Ett underställ i syntet klarar av att tvättas oftare och de kan oftast tvättas i 40 grader. När du tvättar ett underställ i syntet så använd inte sköljmedel då de täpper igen fibrerna i syntetmaterialet vilket gör att det kan tappa sin funktion, ditt underställ blir mjukt ändå.

Tvätta underställ med ull och syntet

Så hur ska du då tvätta ett underställ som har både ull och syntet i sig. Behandla det som ett ullunderställ och tvätta det i 30 grader eller på ull programmet.

Följ råden här nedan som du kan tänka på oavsett vilket material ditt underställ har:

 1. Vänd understället ut- och in – Mest för att inte slita på understället och så att det kan se fint ut längre.
 2. Använd tvättpåse – För att undvika små hål som kan komma av andra kläder som har dragkedjor eller knappar som kan förstöra plagget.
 3. Följ tvättråden som finns på understället – Beroende på vilket material understället har så kan det tvättas i olika grader.
 4. Använd flytande tvättmedel – Vanligt pulver tvättmedel sliter mer på dina plagg än ett flytande tvättmedel.
 5. Undvik sköljmedel– Använd inte sköljmedel när du tvättar underställ då det kan förstöra funktionen på ditt plagg.
 6. Ta ut kläderna och torka – Ta ut understället så fort de är klara så att de inte ligger blöta och börjar lukta, låt de häng torkas, de torkar snabbt.
tvättråd underställ

3 anledningar att köpa ett bra underställ

Så varför ska du lägga pengarna på ett bra underställ? Jo för att det kommer vara som en helt ny värld som öppnar sig för dig om du inte har använt ett underställ innan eller om du har haft ett underställ i sämre material.

Du slipper den där klibbiga, varma, blöta känslan man kan få när man har klätt på sig för varmt för att det är kallt ute men gör en fysisk aktivitet som gör att du får upp värmen.

Med ett bra underställ så kommer du att slippa den blöta känslan mot kroppen när du tex är svettig samtidigt som ett underställ kommer hålla dig varm. Det är så värt vart enda krona att lägga de extra pengarna för att få ett bra underställ i ett bra material.

Här nedanför är lite fördelar med ett bra underställ:

 • Transporterar bort fukt
 • Andas
 • Värmeisolerande
 • Luktar sällan illa

3 tips när du använder ett underställ

 • Häng alltid upp ditt underställ för att undvika dålig lukt
 • Undvik att tvätta i sköljmedel
 • Se till att du har ett underställ som sitter nära kroppen så att det kan transportera bort fukten

Läs om fler bra friluftsprylar:

Vanliga frågor om underställ

Varför skiljer det i pris på olika underställ?

Materialet gör att det kan skilja en del i pris. Då vissa material är dyrare än andra att tillverka i. Märken kan också göra att det kan skilja i pris.

Kan man laga ett underställ?

Ja självklart kan du laga ett underställ. Men tänk på att det kan bli skav mot kroppen då ett underställ sitter tight mot kroppen.

Vilket underställ är varmast?

Underställ i merinoull, ull eller annan ullblandning är material som kommer att hålla dig varm.

Hur många underställ behöver man?

Vi tycker att man ska ha två stycken. Ett underställ som isolerar värmen bra för riktigt kalla dagar och när du är mindre aktiv ute. Sen ett underställ som transporterar bort fukt bra som passar när du är mer fysiskt aktiv och svettas mera. Så ett underställ i merinoull och ett underställ i syntet eller bambu.

Vilket underställ kliar inte?

Då ska du välja underställ som är tillverkat i bambu eller i syntet. Även merinoull funkar bra då det är en extra mjuk och fin ullblandning om du vill ha ett underställ som isolerar bra men inte vill ha den kliande känslan man kan få av ren ull.

Kan man ha underställ när man löptränar?

Ja det kan du. Välj då ett underställ som transporterar bort fukt bra så som syntet. Du kan också bara använda underställströja som en ”träningströja” utan andra lager över beroende på kylan såklart.

Vad är skillnaden på ett underställ och långkalsonger?

Ingen skillnad det är samma sak. Ett par underställsbyxor är samma som ett par långklsonger.

Finns det underställ utan sömmar?

Tyvärr finns det inga underställ som är helt utan sömmar men det finns många underställ som är tillverkade med platta sömmar (flatlocksömmar) som man inte känner något skav eller irritation från som man kan göra av vanliga sömmar. Det finns även märken som har väldigt få sömmar på sina underställ.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har använt underställ i hela våra liv så till olika typer av aktiviteter och vet vad som krävs av ett bra underställ.

Med den erfarenhet vi har och de olika underställ och material vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa underställen.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära underställen och de underställen som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av jacka även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar