Vaxa vandringsbyxor – Enkel steg för steg guide

Vandringsbyxor håller länge men efter ett tag behöver dem vaxas om. För att få dina friluftsbyxor att hålla år efter år så kan du med jämna mellanrum vaxa dem så att de blir slittåliga, vatten- och vindavvisande.

Du kan också välja hur mycket du vill vaxa dina byxor, med ett tjockare eller tunnare lager.

Att vaxa vandringsbyxor gör att dina byxor blir slittåliga, håller smuts borta och står emot vatten och vind bättre samtidigt som vaxade vandringsbyxor andas.

Det blir också billigare om du tar hand om dina friluftsbyxor genom att vaxa dem istället för att köpa nya varje gång de börjar bli slitna eller tappa sin funktion.

Vi har gjort en komplett guide på hur du vaxar dina vandringsbyxor i detta inlägg…

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Steg för steg guide på hur du vaxar dina vandringsbyxor

Det är enkelt att vaxa vandringsbyxor men det är några saker du ska tänka på innan du börjar vaxa.

Det du behöver för att vaxa friluftsbyxor är ett vax som är anpassat för att vaxa kläder samt någon typ av värme som smälter in vaxet i byxorna.

Exempel på det är hårtork, strykjärn, varmluftspistol eller om du har tillgång till ett torkskåp -släng in byxorna där!

Här hittar du bästa vaxet för vandringsbyxor!

Steg 1 – Vaxa alltid på rena plagg!

Börja alltid med att tvätta dina byxor innan du ska vaxa dom. Följ de tvättråd som står i din byxa.

Har du inte din tvättlapp kvar eller är texten utsliten så brukar de vanligaste tvättråden vara att tvätta i 40 grader och torka i torkskåp eller hänga upp.

Steg 2 – Vilket vax?

Välj det vax du vill använda. Det finns vax i sprayform och hårt vax som ser ut som en kloss.

Vi rekommenderar att du använder dig av ett hårt vax som du enkelt stryker på dina byxor. Ett populärt vax med topp-recensioner hittar du här!

Steg 3 – Vilket område på vandringsbyxan ska vaxas?

Vaxa hela byxan men där vandringsbyxan slits som mest som knän och rumpa vill du ha extra vax. Ibland vill man också stryka extra vax på nedre delen av benen, är det blött så är det den delen på byxan som kommer i kontakt med vatten först.

Ju mer vax du stryker på ju mer slittålig och vattentät blir din byxa men den kommer att andas sämre. Stryker du på ett tunt lager med vax på hela vandringsbyxan så kommer den att andas bättre men inte stå emot vatten och vind lika bra.

Har du vandringsbyxor med stretchiga partier så ska du INTE vaxa dem!

Steg 4 – Ha en plan på hur du ska stryka ut vaxet!

Börja med att lägga ut byxan på ett plant underlag så att du enkelt kan stryka ut vaxet över byxan.

Ha en plan på vart du ska börja stryka ut vaxet så du inte duttar lite överallt, det ska bli ett jämt lager vax över hela byxan och eventuellt mer på de ställen du tycker att det behövs.

Du kan stryka på fler lager vax om du vill för att få en slittåligare byxa. Vaxa en bit i taget.

Steg 5 – Värm vaxet!

När du har vaxat en del av friluftsbyxan är det dags att värma in vaxet. Det gör du enklast med en hårtork eller hänga upp byxorna i ett torkskåp (60 grader i ca 30 min).

Du kan också använda dig av en varmluftspistol eller strykjärn. Värm tyget med vax så att det smälter och verkligen sjunker in i byxans fibrer.

När du vaxar knäna är det oftast lite veckat, det är enklast att värma in vaxet med en hårtork där, det kan vara svårt att komma åt med ett strykjärn.

Använd strykjärn

Använder du dig av ett strykjärn ta ett gammalt eller var väldigt noga med att torka av strykjärnet efter du använt det för att stryka vax. Det är tråkigt om du skulle förstör andra kläder med det strykjärnet.

Ska du använda dig av varmluftspistol så har du den på lågvärme när du blåser med den över byxan.

Steg 6 – Testa om dina byxor är vattenavvisande

Nu när du är klar med att vaxa dina byxor så kan du testa om byxorna är vattenavvisande genom att droppa vatten på byxorna. Pärlar sig dropparna och rinner av byxan så är dina vandringsbyxor vattenavvisande.

Hur vaxar man Fjällräven?

Här nedan kan du se en film på hur du vaxar dina Fjällrävenbyxor.

Varför ska jag vaxa mina vandringsbyxor?

Med tiden slits vandringsbyxor ut och tappar sin funktion därför bör du vaxa om dina vandringsbyxor för att de ska klara av de olika utmaningar de ställs inför.

När du precis har köpt ett par vandringsbyxor så kan det ta ett tag innan du behöver vaxa dom, ju äldre byxorna blir ju oftare bör du vaxa om dom.

Det blir också billigare för dig att köpa ett vax än att köpa helt nya vandringsbyxor.

Vad är det som gör att vandringsbyxor blir utslita?

Den största anledningen till att vandringsbyxor blir utslitna är att man tvättar dom för ofta. Ibland kan det räcka med att bara vädra byxorna och borsta bort smuts.

Friluftsbyxor används oftast ute i naturen, du sitter mycket på knäna eller rumpan direkt på marken och det gör att de slits. Det är svårt att undvika att inte slita på sina vandringsbyxor.

Kan jag vaxa mina vandringsbyxor när jag är ute på vandring?

Ja det kan du göra om du har en vaxkloss med dig och något att värma med. Försök att få rent byxan där du vill vaxa så gott det går.

Stryk på vaxet och värm upp det med hjälp av ditt stormkök eller annan värmekälla. Men var inte för nära så att du förstör eller eldar upp dina byxor, närma dig värmekällan långsamt tills du ser att vaxet börjar smälta.

Hur får jag bort vax från mina vandringsbyxor?

När vädret blir varmare och du kanske inte vill att dina vandringsbyxor ska var så täta som de varit under höst/vintern utan att de ska andas lite bättre. Många vax brukar släppa om du tvättar byxorna i 40 grader 2-3 gånger.

Impregneringsspray

Att använda sig av en impregneringsspray är enkelt du sprayar det bara över byxorna. Du aktiverar impregneringen genom värme.

När du sprayat byxor lägg de i en torktumlar i ca 20 min. Det kan skilja lite från märke till märke så läs alltid instruktionerna på den impregneringssprayen du köper.

Lämna en kommentar