Bästa vandringssandalerna 2022 (4 bra sandaler för vandring)

Har du vandrat på sommaren i varmt väder med ett par kängor som är för täta och för tunga? Dina fötter känns både svettiga och trötta? Då kan ett par vandringssandaler vara värt att testa.

Oavsett om du tillbringar dina sommardagar på vandringsleder i fjällen eller promenerar mycket på sommaren kan ett par svala och bekväma vandringssandaler vara värt att investera i.

Ett par bra vandringssandaler ska ha bra dämpning, justerbara remmar, greppvänliga sulor, ha tåskydd, vara lätta och vara bekväm även på längre vandringar.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

vandringsandaler herrKeen Men’s Newport
Bästa vandringssandalerna för herr
Bra kvalité
sköna vandringssandalerKeen Women’s Venice II H2
Bästa vandringssandalerna för dam
Andas bra
vandringssandal tevaTeva Terra Fi 5 Universal
Lätta vandringssandaler
(Skriv en utmärkande för produkten)
vandringssandal merrellMerrell Choprock Shandal
Sportsandaler för vandring
Smidiga

Bästa vandringssandalerna för herr är utan tvekan Keen Men’s Newport. De här sandalerna har i flera år varit de mest populära sandalerna att vandra i. Inte så konstigt då de har bra kvalité, är stabila och du kan vandra med dom i vatten eftersom de torkar snabbt.


Bästa vandringssandalerna för dam är Keen Women’s Venice II H2. Här får du ett par sandaler med bra dämpning som gör att du kan vandra länge i dom. De är svala och passa utmärkt att använda under sommaren.


Vill du ha ett par lätta vandringssandaler ska du spana in Teva Terra Fi 5 Universal. Sandalerna finns i både herr- och damstorlekar och kan använda på sommarvandringen där terrängen inte är så stenig eller rotig. Det vi gillar extra mycket är de vadderade remmarna som gör att de inte skaver in i foten och gör ont när du vandrar.


Är du ute efter en sportigare vandringssandal kan Merrell Choprock Shandal vara något för dig. Finns i både herr- och dam storlekar. De är en smidig vandringssandal som du kan använda på all möjlig terräng.


Bästa vandringssandalerna – 4 bra sandaler för vandring

Vandringssandaler låter dina fötter andas och de är perfekta för vandring i varmt väder och du kan även gå med dom i vattnen.

Tycker du att det är för varmt att vandra i kängor på sommaren ska du absolut testa ett par vandringssandaler. De har gjort skillnad för vår sommarvandring. Våra favoriter är sandaler från märket Keen.

Vi har listat de mest populäraste vandringssandalerna som passar för just vandring. Vi har även gjort en köpguide längre ner du gärna får läsa för att få tips på vad du ska tänka på vid köp av vandringssandaler.


1. Keen Men’s Newport – Bästa vandringssandalerna herr

vandringssandaler keen herr

Keen Men’s Newport är en vandringssandal som är enlandning mellan en vandringskänga och en sandal. De har en kraftig sula som ger bra grepp på blött underlag och på ojämn mark. Och har tåskydd för att skydda dina tår mot stenar och rötter samtidigt som de andas..

Det vi gillar med Keen Men’s Newport är att du kan använda dessa på både land och i vatten, eftersom de torkar snabbt. Vi gillar också att kvalitén på sandalerna de håller länge och är slittåliga.

Nackdelarna med Keen Men’s Newport är att de inte går att öppna bak i hälen och de är dyra.

Den här vandringssandalerna passar dig som: Vill ha ett par sandaler att vandra i år efter år. Och som du kan lita på vid vått underlag.

Fördelar

 • Bra kvalité
 • Tåskydd
 • Stabila
 • Bra grepp på våta underalg

Nackdelar

 • Dyra
 • Ingen öppning i häl

2. Keen Women’s Venice II H2 – Bästa vandringssandalerna för dam

vandringssandaler dam

Keen Women’s Venice II H2 är ett par vandringssandaler som har en skön dämpning i innersulan vilket gör de bekväma att vandra i länge. Du kan också ta dig över vattendrag med sandalerna på om du vill.

Det vi gillar med Keen Women’s Venice II H2 är du lätt kan justera sandalen efter din fot med hjälp av dragskon. De är också lätta att få av och på sig vilket vi gillar.

Nackdelen med Keen Women’s Venice II H2 är att vissa upplever att de är små i storleken så ligger du mellan två storlekar välj de större isåfall.

Den här vandringssandalerna passar dig som: Vill ha en bra vandringssandal som är speciellt anpassad för kvinnor. Du vill ha en sandal som du lätt kan ta av och på och som passar lika bra på sommarsemestern som på vandringsleden.

Fördelar

 • Svala
 • Kan användas i vatten
 • Justera med dragsko
 • Har bra grepp på alla underlag

Nackdelar

 • Små i storleken

3. Teva Terra Fi 5 Universal – Bästa vandringssandaler (Lätta)

lätta vandringssandaler

Teva Terra Fi 5 Universal är ett par sandaler du kan använda på lättare vandrings leder där det inte finns risk att du slår i tårna. De är sköna och bekväma att vandra långt med och eftersom de är helt öppna då finns ingen risk att dina fötter blir varma.

Det vi gillar med Teva Terra Fi 5 Universal är att remmarna är vadderade vilket gör de sköna mot foten och du slipper skav från remmarn. Går att använda i vatten utan att de blir förstörda. Vi gillar också den sköna innersulan som dämpar stegen.

Nackdelarna med Teva Terra Fi 5 Universal är att det är en vandringssandal utan tåskydd. så du får akta så du inte slår i tårna.

Den här vandringssandalerna passar dig som: Vill ha ett par lättviktiga vandringssandaler som inte ska vandra i en terräng där det finns mycket stenar och rötter. Passar att vandra mer på öppna ytor som klippor och på fina skogsstigar.

Fördelar

 • Lätta
 • Vadderade remmar
 • Bra dämpning

Nackdelar

 • Inget tåskydd

4. Merrell Choprock Shandal – Bästa sportsandalerna för vandring

sportiga vandringssandaler

Merrell Choprock Shandal är en sportig vandringssandal som är smidig att ta sig fram med på vandringsleden. De har ett otroligt bra grepp på alla underlag. En luftig sko som andas.

Det vi gillar med Merrell Choprock Shandal är justeringen av sandalen som du kan få till perfekt efter din fot. Du justerar lätt med dragskon. De är bekväma och känns luftiga.

Nackdelen med Merrell Choprock Shandal är att de är svåra att komma i då det är en fast häl och inget som går att öppna upp.

Den här vandringssandalerna passar dig som: Vill ha ett par smidiga och luftiga vandringssandaler där du kan ta dig fram överallt.

Fördelar

 • Andas bra
 • Bra grepp på alla underlag
 • Smidig
 • Justering med dragsko

Nackdelar

 • Svåra att komma i

tänk på det här vandringssandaler

Saker att tänka på när du köper vandringssandaler

 • Passform – Passformen på ett par sandaler för vandring måste sitta bekvämt och passa din fotform.
 • Dämpning – Vandrar du på ojämn terräng är det viktigt med bra dämpning i sandalerna.
 • Tåskydd – Det är lätt att slå i tårna när du vandra på stenar och stubbar. För att skydda tårna behöver du ett tåskydd på sandalerna.
 • Justerbara remmarFör att kunna justera och anpassa sandalerna efter din fot behöver du ha ett par justerbara remmar.
 • Greppvänlig sula – Vid vandring behöver du en sandal med bra grepp för att inte halka på exempel blöta stenar och blöta spänger.
 • Stöd – Du vill ha ett bra stöd runt foten och hälen när du vandrar för att inte riskera att kliva snett med foten.

Passform

Det är viktigt att välja en sandal som sitter bekvämt. Välj en sandal som passar din fotform. Vissa har breda fötter och andra smala. Det är bra med justerbara remmar för att anpassa sandalen efter foten.

Se också till att sandalen har tillräckligt med plats för tårna. Det bör finnas ungefär en tumbredd mellan tårna och sandalens kant.

Dämpning

När det kommer till dämpning vill du ha en sandal som ger tillräckligt med stöd åt dina fötter när du vandrar på ojämn terräng av stenar och rötter. Dämpningen gör också att du inte får ont knäna.

En dämpad sandal har en mellansula, som är mjuk och skum liknande. Vissa sandaler har även extra dämpning i sulan. Det ger mer stöd, men det gör också sandalen dyrare.

Tåskydd

När du vandrar finns det stor chans att du stöter i tårna mot en sten eller rot. För att undvika det ska du välja sandaler med tåskydd.

Det finns olika tåskydd på sandaler för vandring. Vanligaste tåskyddet för sandaler är gummi eller plast som täcker tårna.

Justerbara remmar

För att få ett par vandringssandaler att sitt både skönt och bra på foten behöver du ett par remmarna som går att justera. De bör också vara tillräckligt breda så att de inte går in i din hud. Det blir då skav och gör ont.

Remmarna på sandalerna kan sitta på lite olika sätt. Vissa sandaler har ett band över tårna och ett annat runt ankeln som justeras med kardborre.

Andra har en dragsko som du kan justera remmarna och sandalen med. Sandaler som har detta är bland annat skor från Keen.

Grepp

Yttersulan är den nedre delen av sandalen som är i kontakt med marken. Det är viktigt att välja en sandal där yttersula har bra grepp. Med bra grepp på sandalen kan du vandra säkert över blöt och hal terräng samt på ojämnt underlag.

Yttersulan kan antingen ha ett grovt mönster som greppar på olika underlag eller så är sulan tillverkad i ett speciellt gummi som greppar på hala ytor och ojämn mark.

Stöd

När du vandrar vill du ha en sandal som ger bra stöd för hälen och låser din fot på plats. Annars kommer din fot att glida runt inuti sandalen, vilket kan leda till blåsor eller att du kliver snett.

Kolla så sandalen har en formad hålfot och remmar som stabiliserar foten i sandalen.

när ska man använda vandringssandaler

När ska man använda vandringssandaler?

Största anledningen till att använda ett par vandringssandaler är på sommaren när det är varmt eller om du ska vandra utomlands där det är ett varmare klimat.

De största fördelar med sandaler för vandring är att de är bekväma, andas, lätta och tar lite plats i packning. Vandringssandaler är också lätta att ta av och på.

Fördelar med vandringssandaler

 • Andas – Vandringssandaler andas mycket bättre än vandringskängor. Dels för att det är öppna sandaler med också för att de är tillverkade i mesh eller andra material som andas. Det dina håller dina fötter svala när det är varmt.
 • Lätta – Vandringssandaler är lättare än vandringskängor. Det är för att de är tillverkade i både lättare och tunnare material äv vad vandringskängor är. Lätta sandaler gör att du inte blir klia trött i fötterna som med kängor.
 • Torkar snabbt – Sandaler för vandring torkar snabbare än vandringskängor. Dels för att det är ett tunnare material men också för att de är öppna.
 • Packar litet – Vandringssandaler tar också mindre plats i packningen och är lätt till skillnad från ett par kängor.

Nackdelar med sandaler vid vandring

Innan du köper ett par vandringssandaler ska du fundera över vilken typ av terräng du kommer vandra i. Kommer du vandra där det inte finns några stigar då kommer inte ett par sandaler ge dig tillräckligt med stöd eller skydd åt dina fötter.

 • Stöd – Vandringssandaler ger inte lika mycket stöd som ett par vandringskängor. Det beror på att det tunna materialet och de är inte lika stabila runt fotleden.
 • Skydd – Du får inte lika bra skydd av sandaler som vandringskängor. Vilket kan bli ett problem om du vandrar i tuff terräng.
 • Värme – Vandringssandaler är svala därför är de kalla att använda vid kalla temperaturer eller när det är blåsigt och regnigt ute.
 • Vattentät – De är inte vattentäta eftersom sandaler är öppna skor.

Hur går jag in ett par vandringssandaler?

Börja med att gå runt med sandalerna hemma för att värma upp dom, det gör att de kommer forma sig efter din fot med tiden. När du gjort det några dagar kan du börja med att ta kortare promenader nära hemmet eller bara ner till affären.

Det är alltid bra att gå in ett par vandringssandaler innan du ger dig ut för att vandra i dom på riktigt. Det är också bra att vänja in fötterna vid sandalerna speciellt om du inte använt sandaler innan.

Du kan även använda strumpor i sandalerna i början om du tycker det känns obekvämt utan.

Hitta rätt storlek på vandringssandaler

När du väljer vandringssandaler är det viktigt att de sitter ordentligt och skönt på foten. Om de är för små kan de vara obekväma och ge blåsor. Är de är för stora kan du få skavsår och bli trött i fötterna.

För att vara säker på att du får rätt storlek är det bra att prova sandaler i en butik först.

Köper du på en närbutik, se till att kontrollera storlekstabellen och mät dina fötter innan du väljer en storlek. Se också till att nätbutiken har öppet köp som Outnorth och Outdoorexperten.

storlek på vandringssandaler

Vandringssandaler för olika fötter

Alla ser vi olika ut och även våra fötter ser olika ut. Vissa har breda fötter medans andra har smala fötter.

Därför är det bra om vandringssandalerna har justerbara remmar eller en dragsko som som du kan justera sandalerna med för att passa efter dig.

Har du problem med dina hälar kan det vara skönt med en sandal som har en hålformad häl i sandalen. Det ger mindre tryck på hälen och det stabiliserar även upp foten.

Vilka är de bäst vandringssandalerna?

De bästa vandringssandalerna är de som sitter ordentligt och ger bra stöd åt fotleden. Ett par bra sandaler för vandring ska även vara lätt att justera remmarna på och vara enkla att få av och på foten.

Andra viktiga saker ett par vandringssandaler ska ha som vi också nämt innan är att de ska ha tåskydd för att skydda dina tår mot stenar och rötter men också ha ett bra grepp på halt och ojämnt underlag.

fördel med vandringssandaler

Varför är det bättre med ett par vandringssandaler än vandringskängor?

Vandringssandaler är bättre att använda på sommaren än ett par vandringskängor eftersom de är svala och öppna så du slipper blir svettig om fötterna.

De är också betydligt lättare att bära än ett par kängor, vilket gör att du inte blir lika trött i fötterna. Det vi gillar är att de går snabbat att få av och på ett par vandringssandaler.

3 fördelar med vandringssandaler istället för vandringskängor

 • Lätta
 • Svala
 • Enkla att få av och på

Vanliga frågor om vandringssandaler

Vilka märken på vandringssandaler är bäst?

Några av de bästa vandringssandaler kommer från Keen, Teva och Merrell. De har alla funktioner ett par vandringssandaler ska ha. Och de erbjuder även sandaler i olika modeller för att passa alla.

Vad kostar ett par vandringssandaler?

Priset varierar mellan 700-1700kr på vandringssandaler. Det som skiljer mest i priset är vad sandalerna är tillverkat i för material och vad de har för sulgrepp och tåskydd.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva vandrat mycket i olika miljöer och väder därför har vi hunnit med att prova på några vandringssandaler genom åren.

Med den erfarenhet vi har och de olika vandringssandaler vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa vandringssandalerna.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära sandaler för vandring som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av vandringssandaler även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar