Bästa vattentäta ryggsäcken för cykelpendling (2024)

Att cykelpendla gör att du slipper köer och att trängas med alla andra på buss och tunnelbana. Dessutom får du motion och frisk luft på köpet.

Men ibland är vädret inte det bästa och du kan hamna i ett riktigt regn-oväder. Och det finns inget som är mer irriterande än att alla dina saker i ryggsäcken också blir blöta. Fast med en vattentät ryggsäck slipper du det.

En bra vattentät ryggsäck ska i första hand vara vattentät men också slittålig, ha YKK-blixtlås, smarta fack och bröst- och midjerem för en bra och bekväm passform.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

bra vattentät ryggsäck för cykelpendlingSilva 360 Orbit 25L
Vattentät ryggsäck för cykelpendling med många fack
(Lägg till extra förvaring med tillägg)
vattentät ryggsäck thuleThule Chasm Backpack 26
Vattentät ryggsäck för cykelpendling med datorfack
(Bra ryggventilation)
vattentät ryggsäck stort fackVAUDE Clubride II
Vattentät ryggsäck för cykelpendling lättvikt
(Stort fack)
vattentät ryggsäck urbergUrberg Waterproof Backpack
Vattentät ryggsäck för cykelpendling 30L
Prisvärd

Den bästa vattentäta ryggsäcken för cykelpendling är Silva 360 Orbit 25L. Här får du en ryggsäck med flera fack och extra bra är att du kan fästa ytterligare förvaring utan på ryggsäcken. Du är också synlig från alla vinklar vilket är toppen när du pendlar i mörkret.


Är du ute efter en pendlar ryggsäck med ett smart datorfack kan Thule Chasm Backpack 26 vara något för dig. Datorfacket är vadderat och bra skyddat från både stötar och fukt. Du kan enkelt komma åt datorn från sidofacket eller från topplocket. Övrigt har ryggsäcken den bästa ryggventilationen av dom vi rekommenderar.


Vill du ha en vattentät ryggsäck som är lätt och som bara har ett stort fack? Då ska du spana in VAUDE Clubride II. Det som sticker ut med den här ryggsäcken är mobilfacket finns på axelremmen som gör det lätt att nå mobilen utan att behöva ta av ryggsäcken. Även den vadderade ryggplattan gör ryggsäcken skön att bära.


Bästa vattentäta ryggsäcken 30L är Urberg Waterproof Backpack 4. Det här är en prisvärd ryggsäck som passar för alla tillfällen. Du får plats med mycket och den har breda och sköna axelremmar som fördelar vikten bra.


Bästa vattentäta ryggsäcken (4 bra ryggsäckar för cykelpendling)

Att hamna mitt i ett regnväder och inse att alla dina saker som ligger i ryggsäcken kommer vara mer eller mindre blöta när du kommer fram är inte kul.

Vi har varit med om det flera gånger eftersom vi cykelpendlar året runt. Därför är det värt att skaffa en ryggsäck som är vattentät, då slipper du oroa dig över vädret.

Här får du 4 tips på bra vattentäta ryggsäckar och vad du behöver tänka på när du ska köper en.


1. Silva 360 Orbit 25L (Bästa vattentäta ryggsäcken med många fack)

vattentät ryggsäck med många fack

Silva 360 Orbit 25L är en vattentät ryggsäck som är slittålig med rullöppning och vattentäta dragkedjor.

Men det är inte det enda, du är synlig från alla vinklar med reflexdetaljer och du kan även fästa lysen bak på ryggsäcken men också fram på axelremmen för extra synlighet.

Det vi gillar med Silva 360 Orbit 25L är att den har flera smarta fack som exempel ett vadderat datorfack, mindre små fack och ett stort. Det bäst är att du med deras tillägg för extra förvaring lätta kan fästas på ryggsäcken.

Nackdelarna med Silva 360 Orbit 25L är att det inte går att ändra rygglängden. Är du lång kan ryggsäcken kännas obekväm.

Den här vattentäta ryggsäcken passar dig som: Vill ha en bra pendlar ryggsäck med flera fack och där du även kan lägga till extra förvaring utan på ryggsäck. Det är en bra allround ryggsäck.

Fördelar

 • Datorfack för 15″ laptop
 • 25L
 • Reflexer
 • Många fack

Nackdelar

 • Går ej att justera rygglängden

2. Thule Chasm Backpack 26 (Bästa vattentäta ryggsäcken med datorfack)

vattentät ryggsäck med datorfack

Thule Chasm Backpack 26 är en rymlig pendlar ryggsäck med bra ryggventilation. Den är vattentät på framsidan och resten av ryggsäcken är tillverkat i slittåligt material. Vadderat datorfack finns som du enkelt kommer åt från sidan men också från toppfacket.

Det vi gillar med Thule Chasm Backpack 26 är att den är stilren och är lätt att torka av och rengöra om den blir smutsig. Ryggsäcken har även en grym kvalité vilket gör att den kommer att hålla i flera år.

Nackdelarna med Thule Chasm Backpack 26 är att den inte är helt vattentät och saknar ett höftbälte för att sitta helt stabilt på ryggen. Du kan heller inte ställa in rygglängden på ryggsäcken.

Den här pendlar ryggsäcken passar dig som: Inte måste ha en helt vattentät ryggsäck och vill ha ett smidigt datorfack som du lätt kommer åt från två håll.

Fördelar

 • 26L
 • Vadderat datorfack 15″
 • Bra rygg ventilation
 • Smarta fack

Nackdelar

 • Saknar höftbälte
 • Inte helt vattentät
 • Går ej att ställa rygglängden

3. VAUDE Clubride II (Bästa vattentäta ryggsäcken – Lättvikt)

vattentät ryggsäck lättvikt

VAUDE Clubride II är en lätt och enkel pendlar ryggsäck som klara alla väder. Den har ett stort fack som stängs med dragkedja och rullstängning. Där du får plats med det mesta. Både höftrem och bröstrem finns för att få ryggsäcken att sitta stabilt.

Det vi gillar med VAUDE Clubride II är att den har en vadderar ryggplatta som gör ryggsäcken extra bekväm att bära. Vi gillar också mobilfacket som finns på axelremmen som gör att du enkelt kan nå mobilen utan att ta av dig ryggsäcken.

Nackdelarna med VAUDE Clubride II är att det endast är ett stort fack och att den saknar en dator fack.

Den här vattentäta ryggsäcken passar dig som: Vill har lätt ryggsäck med ett stort fack där du får plats med det mesta som matlåda och ombyte. Och vill lätt komma åt mobilen.

Fördelar

 • Fäste för lyse
 • Vadderad rygg platta
 • Lätt
 • 27L

Nackdelar

 • Saknar datorfack

4. Urberg Waterproof Backpack (Bästa vattentäta ryggsäcken 30L)

vattentät ryggsäck 30l

Urberg Waterproof Backpack är en rymlig vattentät ryggsäck för pendling. Den har breda axelremmar som gör att vikten fördelas bra över axlarna.

Det vi gillar med Urberg Waterproof Backpack är att den är snygg och stilren och passar för alla tillfällen. Vi gillar också den vadderade ryggplattan söm gör den bekväm att bära.

Nackdelarna med Urberg Waterproof Backpack är att det bara är en rullstängning utan dragkedja vilket vi hade önskat. Och att det är ett hårt material som gör att det kan vara lite svårt i början att få igen ryggsäcken.

Den här vattentäta ryggsäcken passar dig som: Vill ha en rymlig och prisvärd pendlar ryggsäck på 30L.

Fördelar

 • 30L
 • Vadderad ryggplatta
 • Datorfack
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Endast rullstängning utan dragkedja
 • Hårt material som gör det svårt att stänga ryggsäcken
 • Lite fack

tips vid köp av vattentät ryggsäck

Att tänka på när du köper en vattentät ryggsäck för cykelpendling

 • Storlek – Vilken storlek behöver du på ryggsäcken, hur mycket eller lite du ska packa i den.
 • Material – Ryggsäckar som är vattentäta är oftast tillverkade i slitstarka material som bland annat polyester och nylon.
 • Antal fack – Hur många fack behöver du? Fack gör att du lättare har koll på dina saker, håller de separerade från varandra och ligger på plats.
 • PassformEn ryggsäck ska sitta skönt på ryggen och och inte flytta på sig när du cyklar därför är en bröstrem och midjebälte bra.
 • Datorfack – Behöver du ha en dator med dig? Kolla så det finns ett speciellt fack just för datorer.

Storleken på ryggsäcken

Storlekar på ryggsäckar nämns i liter (L) och de vanligaste storlekarna för pendling ryggsäckar är mellan 20-35L.

Fundera över hur mycket du behöver ha i ryggsäcken. Ombyte, matlåda, dator, eller extra skor och träningskläder?

Det är onödigt att ha en för stor ryggsäck om du inte behöver det. Och har du en för liten ryggsäck kommer den gå sönder fortare eftersom dragkedja och sömmar påfrestas mer med en över packad och tung ryggsäck.

Material på en vattentät ryggsäck

För att en ryggsäck ska vara vattentät behöver den vara tillverkad i ett slitstarkt och vattentätt material som nylon eller polyester. Eller ha en vattentät beläggning.

Det är material som står emot slitage och som skyddar dina saker från att bli blöta när du cyklar i regn eller snöslask.

Fack & förvaring

Att ha flera fack i ryggsäcken är ett måste tycker vi. Facken håller dina saker på plats så de inte åker runt när du cyklar och rör på dig. Alla ryggsäckar har olika antal fack eller förvaringsutrymmen. Hur många behöver du?

Det är bra om det finns några små fack som rymmer värdesaker men också fack som du lätt kommer åt för de saker du använder mycket och ofta.

Du kanske har extra skor eller ombyte du vill hålla separat från din matlåda. Eller så behöver du bara ett stort fack och ett litet för värdesaker.

Passform

Hur ryggsäcken sitter på dig har stor betydelse eftersom du har den på dig när du cykelpendlar. Det finns inget mer irriterande om ryggsäcken sitter snett på ryggen eller att den rör och flyttar på sig.

Du ska knappt känna att du har ryggsäcken på dig och då behöver du en ryggsäck som har både ett midjebälte/band och en bröstrem. De hjälper till att hålla ryggsäcken stabil och på plats när du cyklar och rör på dig.

Datorfack (Om du pendlar till jobb)

Har du en dator behöver du ett speciellt datorfack i ryggsäcken. Ett datorfack är en extra vadderad ficka som är till för att skydda din dator från stötar och smällar.

Datorn ligger också skyddad från att bli blöt i datorfacket. Är du orolig för att ficktjuvar ska komma åt dina sakerna i ryggsäcken kan du sätta ett lås genom dragkedjorna på ryggsäcken.

Tänk på att alla vattentäta ryggsäckar inte har datorfack så det är viktigt att du kollar efter det.

hur ska en ryggsäck sitta

Hur ska en ryggsäck för cykelpendling sitta?

Som vi nämnde innan är det viktigt att ryggsäcken sitter stabilt. Vikten på ryggsäcken ska fördelas jämt över axlar, rygg och höfter för att sitta bekvämt. När ryggsäcken sitter bra kommer du inte märka av att du har den på dig.

För att få ryggsäcken att sitta bekvämt och stabilt ska du kunna justera axelremmar, midjebälte och bröstrem för att anpassa den efter dig och din kropp.

Det är också bra om ryggsäcken har ventilation i ryggen för att undvika att du blir svettig, iallafall mindre svettig under din cykelpendling.

Hur håller man sina saker torra i ryggsäcken när det regnar?

Förutom att använda en vattentät ryggsäck, finns det ett par andra saker du kan göra för att hålla dina saker torra vid cykelpendling i mycket regn.

Använd regnskydd

Om du använder en icke vattentät ryggsäck är ett regnskydd ett bra alternativ för att hålla din ryggsäck och dina saker torra.

Packa smart

Har du inte en vattentät ryggsäck eller ett regnskydd, då är bästa sättet för att hålla dina saker torra att pack dom i vattentäta påsar innan du lägger ner det i ryggsäcken. Även om din ryggsäck blir blöt så kommer dina saker på insidan att vara torra.

Men för att slippa allt det här är det enklare att använda sig av en vattentät ryggsäck. Fördelen med en vattentät ryggsäck är att den skyddar allt som ligger i den från regnet.

Vilken ryggsäck ska jag använda när jag cykelpendlar?

Det beror på hur ofta du cykelpendlar, gör du det jämt oavsett väder eller bara vid fint väder?

Cykelpendling vid fint väder

Cykelpendlar du bara vid fint väder behöver du inte ha en vattentät ryggsäck. Då funkar vilken ryggsäck som helst som du gillar.

Kommer du ha en bärbar dator i ryggsäcken? Om ja, då behöver du en ryggsäck som har ett vadderat datorfack som skyddar datorn från stötar.

Cykelpendling vid alla väder

Cykelpendlar du oavsett väder. Är en vattentät ryggsäck ett bra val som håller dina saker torra oavsett väder.

Men cyklar du däremot långa sträckor kanske du ska överväga en ryggsäck som inte är helt vattentät de är bekvämare och har bättre ryggventilation. Du kan istället ha ett regnskydd i ryggsäcken och dra över vid regn eller snöfall.

vattentäta ryggsäckar 100% täta

Är vattentäta ryggsäckar 100% vattentäta?

Nej, ingen ryggsäck är 100% vattentät om du sänker ner den under vatten en längre tid. Men en vattentät ryggsäck av bra kvalitét håller dina saker torra i kraftigt regn och vid snö.

För att en vattentät ryggsäck ska vara vattentät behöver den ha en rullstängning och YKK blixtlås (vattentäta dragkedjor) för att undvika att det kommer in vatten från toppen och genom dragkedjorna.

Vad är fördelarna med en vattentät ryggsäck?

Fördelar med vattentäta ryggsäckar jämfört med vanliga ryggsäckar är att de håller dina saker torra oavsett väderförhållanden. De är också lätta att rengöra.

De är bra för cykelpendling eftersom du inte behöver oroa dig om dina saker ska bli blöta. Men de passar också bra vid camping och ute på vattnet när du vill ha en slittålig och vattentät ryggsäck.

Nackdelar med vattentäta ryggsäckar

Den största nackdel med vattentäta ryggsäckar är att de inte är lika bekväma som andra icke vattentäta ryggsäckar. De har också sämre ryggventilation.

Så du får väga in vad som är värt och inte värt och vad du är i behov av. Vi cykelpendlar själva året runt och är super nöjda med att använda vattentät ryggsäck just för cykelpendling.

fördelar med vattentät ryggsäck

Varför är det bättre med en vattentät ryggsäck än en vanlig ryggsäck?

En vattentät ryggsäck klarar alla olika väderförhållanden tillskillnad från en vanlig ryggsäck. Det är skönt att slippa vara orolig för att sakerna i väskan ska bli blöta och förstörda.

Och du slipper hålla på med regnskydd. Det är enkelt att lägga ner sakerna i väskan och sen hoppa på cykeln och dra iväg.

3 fördelar med en vattentät ryggsäck istället för en vanlig ryggsäck

 • Dina saker blir inte blöta
 • Lätt att göra ren
 • Slittåliga

Vanliga frågor om ryggsäckar för cykelpendling

Måste man ha en vattentät ryggsäck när man cykelpendlar?

Nej det måste du inte. Men cykelpendlar du ofta kan du lätt få dagar med regn och då är en vattentät ryggsäck bra för att vara säker på att dina prylar håller sig torra.

Är vattentäta ryggsäckar för pendling dyra?

Nej inte dyrbarare än andra ryggsäckar. En vattentät ryggsäck för pendling ligger mellan 350-2000kr. Priset varierar beroende på material, funktioner, tillverkning och märka.

Finns det några nackdelar med vattentäta ryggsäckar?

Ja, som vi nämnde tidigare i inlägget så är vattentäta ryggsäckar inte lika bekväma som ryggsäckar som inte är vattentäta de har också en sämre ryggventilation och känns varma på sommaren.

Sammanfattning – Tänk på det här när du väljer en vattentät ryggsäck för pendling

 • Storlek på ryggsäcken
 • Vilket material
 • Hur många fack har ryggsäcken
 • Passform
 • Behöver du ett datorfack?
 • Det här var våran guide på bra vattentäta ryggsäckar för cykelpendling. Vi hoppas det var till din hjälp!

Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva cykel pendlat i alla väder därför har vi hunnit med att prova på olika vattentäta ryggsäckar genom åren.

Med den erfarenhet vi har och de olika ryggsäckar vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa vattentäta ryggsäckarna för cykelpendling.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära vattentäta ryggsäckarna som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av ryggsäck även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar