Vilka skydd behövs för mtb? – En komplett guide!

Om du precis har kommit igång med mtb och hunnit ge dig in i skogen eller ner för fjället har du säkert insett att det är dags att skaffa lite skydd. Hjälm har du förhoppningsvis redan införskaffat, men vilka övriga skydd behövs för mtb?

De skydd du behöver för mtb i skogen eller på stigar är hjälm, handskar, glasögon och knäskydd. Om du vill ha extra skydd, om det går fort eller är risk att skada sig på saker kan du komplettera med armbågsskydd, ryggskygg, integralhjälm och t.o.m. överkroppsskydd.

Vid downhillcykling bör du alltid ha hjälm, glasögon/goggles, handskar, knäskydd, armbågsskydd, ryggskydd och fullface hjälm.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Mtb hjälm

skydd mtb hjälm

Det absolut viktigaste och något du förhoppningsvis redan har idag om du cyklar är hjälm. Huvudet är det viktigaste att skydda och hjälmen är något du aldrig får ge dig ut på stigen utan.

Det finns olika typer av mtb hjälmar beroende på vilken typ av cykling du kör.

Den vanligaste hjälmen för stigcykling som också är mest allround är trail-hjälmen. Om du kör downhill eller enduro vill du ofta ha en fullface hjälm (integralhjälm) och om du bara kör grusväg eller lättare stigar klarar du dig med en xc-hjälm.

Mtb hjälm för stigcykling (Trail)

Om du har tänkt att ge dig in i skogen eller om du vill cykla uppe på fjället rekommenderar vi dig att skaffa en hjälm anpassad för stigcykling.

Den här hjälmen skyddar hela huvudet, det innebär att den skyddar längre ner- i nacken och på sidorna än en vanlig cykelhjälm. De har ofta en lite längre skärm också för att skydda ansiktet mot vassa kvistar när du cyklar i skogen

Här är en väldigt populär och prisvärd trailhjälm

Mtb hjälm för grusväg och lättare stigar (XC)

Om du inte har några planer på att ge dig in i skogen och mestadels kommer att cykla grusväg kan du klara dig med en XC-hjälm. Den här hjälmen är lättare och smidigare än en trailhjälm och har ofta lite bättre ventilation.

Nackdelen är att den inte går ner lika långt i nacken och på sidorna vilket gör att den inte skyddar lika bra vid fall i stenig-, ojämn- och rotig terräng

Mtb hjälm för downhill och Enduro (Fullface)

Om du ska köra downhill i bikepark eller endurocykling i skogen rekommenderar vi helt klart att överväga en fullfacehjälm, även kallat integralhjälm. Många bikeparks har krav på fullfacehjälm.

En fullfacehjälm är ännu mer vadderad än stighjälmen plus att den har skydd för ansiktet. Nackdelen med dessa hjälmar är att de är tyngre och inte har lika bra ventilation.

MIPS

MIPS är ett system som finns på många hjälmar idag och vi rekommenderar starkt att köpa en hjälm med MIPS.

MIPS står för Multi-directional Impact Protection System och hjälper till att motverka rotationsrörelser i hjärnan vid krascher. Det betyder att risken för hjärnskakningar och hjärnskador minskar vid krascher.

Mtb handskar

skydd mtb handskar

Ett par mtb handskar är en billig försäkring mot skrubbsår och det gör även att du får bättre grepp när du blir svettig. Vi ger oss aldrig ut utan handskar och själva föredrar vi handskar med långa fingrar, men det finns även handskar med ”halva fingrar”.

Om du bara motionscyklar på grusväg kanske handskar kan kännas onödigt, men i skogen tycker vi att de är bra.

Handskar för stigcykling

För stigcykling fungerar de flesta handskar, det handlar mest om vad du själv gillar. Självklart kommer ett par tjockare handskar att skydda dina händer bättre om du ramlar, men de kan också göra dig trött i fingrarna.

Vi själva kör med ett par ganska tunna handskar på vår, sommar och höst och ett par tjockare handskar på vintern.

Handskar för enduro och downhill

Om du kör downhill eller enduro ökar risken rejält för fall, och framförallt hårdare krascher. Därför kan det vara en idé att använda handskar med vaddering/skydd på utsidan som skyddar fingrarna om du kör in i träd etc.

Vadderade handskar

De finns handskar med vaddering på insidan. Det kan hjälpa mot vibrationer och skyddar även handflatan vid fall. Om du gillar det eller inte är ofta en smaksak.

Själva gillar vi inte den här typen av handskar utan kör utan vaddering på handflatan och det passar oss bra. Det bästa är att prova och se vad du gillar.

Handskar för vintern

För vintern finns det både tjockare handskar, fodrade handskar och handskar av andra material. Det finns t.om. handskar av neopren som värmer grymt bra i riktigt vinterväder när det är blött och kallt.

Läs mer: Bästa mtb handskarna

Knäskydd

knäskydd mtb

Knäskydden är nog det skyddet vi själva haft mest användning av. Knäna åker ofta på smällar om du cyklar tekniska stigar och stökig terräng. Ofta är det inte i hög fart du slår i dina knän, utan vid fall i låg fart.

Oavsett när- och var du riskerar att ramla tycker vi att en investering i ett par bra knäskydd för mtb är ett måste om du vill utveckla dig själv i cyklingen.

Knäskydd för trailcykling

Det finns bra knäskydd för stigcykling som skyddar knäna bra vid fall. De är ofta i mjuka material som är följsamma och smidiga att cykla i och har ofta bra ventilation.

Trots detta skyddar de mot de flesta olyckor och fall även om enduroskydden som är hårdare självklart ger ett bättre skydd.

Vi använder de här knäskydden för stigcykling

Knäskydd för enduro och downhill

Enduro och downhill-knäskydden är hårdare och större och ger därmed bättre skydd. Ofta går de även ner och skyddar smalbenen också. Det här gör dock att de blir lite klumpigare och inte erbjuder samma ventilation.

Armbågsskydd

skydd mtb armbågsskydd

Att ha armbågsskydd är en självklarhet för downhill och enduro men kan skilja sig lite vid stigcykling. Själva använder vi det på stigen ibland och ibland inte. Det beror helt på vilken typ av terräng vi kör.

Det finns många bra och smidiga armbågsskydd för mtb så om du känner dig mer säker med dom på finns det ingen anledning att inte använda dom, även vid enklare stigar. De kommer alltid att skydda dig vid ett fall.

Armbågsskydd för stigcykling

Precis som med knäskydd finns det smidiga armbågsskydd för stigcykling. De är gjorda för att ha bra ventilation och stor rörelsefrihet. I början kan de kännas klumpiga men efter ett par turer har du vant dig.

Armbågsskydd för enduro & downhill

Armbågsskydden för enduro och downhill är hårdare och lite större. De är gjorda för att skydda större yta och mot hårdare slag.

Eftersom man inte trampar lika mycket som vid stigcykling är de inte lika följsamma och ventilerar inte riktigt lika bra.

Ryggskydd

ryggskydd mtb

Ryggskydd är ofta ett måste i bikeparks, men även många som kör hårt i skogen använder ryggskydd

Det finns flera varianter av ryggskydd för mtb, allt från hårda plastskydd till mjuka och följsamma med gel till inbyggda ryggskydd i mountainbike-ryggsäcken.

Om du känner dig osäker i skogen kan det vara en bra idé att ha ett ryggskydd för att våga mer, det skyddar trots allt bra, speciellt vid olyckor som kan få allvarliga konsekvenser.

Skyddsväst/Överkroppsskydd

Ett alternativ till ryggskydd är en skyddsväst eller överkroppskydd. Det är helt enkelt en väst eller en ”tröja” du tar på dig som ofta har ryggskydd, revbensskydd, armbågsskydd och i vissa fall axelskydd.

Glasögon

Att ha ett par solglasögon/skyddsglasögon är en bra idé, speciellt om du kör i tät skog. Även om skärmen på hjälmen skyddar ganska bra finns det alltid en risk för att få en gren i ansiktet eller i ögonen.

Det här hänt oss ett flertal gånger och vi är fortfarande glada att ingen gren träffat illa i ögonen. Om du inte har mycket pengar över fungerar det bra med enkla solglasögon i plast på dagen och bygg-glasögon om det är mörkare ute.

Övrigt att tänka på för att inte skada dig

Förutom att ha bra skydd när du cyklar mtb finns det några andra saker du kan göra för att undvika skador, de sakerna är bland annat:

  • Se till att äta bra innan cykelturen och fyll kroppen med energi. Att vara trött och ofokuserad kan lätt leda till dumma misstag.
  • Ha bra mtb skor och pedaler. Med bra skor och pedaler har du bra grepp och slinter inte med fötterna vilket kan göra att du ramlar.
  • Ha vatten med dig. Att cykla runt törstig är aldrig bra och gör att du lätt tappar koncentrationen.
  • Ta regelbundna pauser. Om du cyklar teknisk terräng kan det vara bra att pausa emellanåt och samla krafterna.
  • Se över cykeln så att allt fungerar som det ska. Det räcker med en snabb genomgång av alla skruvar och kolla så att allt fungerar som det ska för att undvika onödiga olyckor.

Lämna en kommentar