Hur undviker man fästingar? – Råd & tips som fungerar

Vi är många som gillar att vara ute i naturen men vi får se upp för fästingar, de är inte bara otrevliga utan de kan bära på sjukdomar man ska akta sig för. Och det har blivit fler fästingar i Sverige de senaste åren. Förutom att ta vaccinet mot TBE så finns det andra saker man kan göra för att slippa få fästingbett.

Undvik fästingar genom att bära heltäckande kläder eller använd myggmedel som också fungerar mot fästingar när du är ute. Undvik också att visats i högt gräs eller i buskar.

I det här inlägget kommer vi gå igenom det mesta som har med fästingar att göra och hur du slipper fästingbett.

När är fästingar mest aktiva?

Beroende vart i Sverige du befinner dig så är de olika aktiva. Vanligtvis mellan mars till oktober, fästingar kan leva från 5 plusgrader och uppåt. Så i södra delarna av Sverige kan det finnas fästingar året runt.

Vart finns fästingar?

Fästingar finns i stora delar av Sverige men i största del i södra och mellersta Sverige, norra delen har också fästingar men inte lika mycket. De trivs i fuktiga miljöer, där det finns högt gräs, buskar, gärna i lövskogar och där de kan hitta skugga.

Skydd mot fästingar

Det största skyddet mot fästingar är att vaccinera sig mot TBE. Har du inte vaccinerat dig så kan du undvika fästingar genom att:

  • Undvik högt gräs och buskar
  • Täck så mycket du kan av kroppen
  • Kolla igenom kroppen direkt när du kommer hem
  • Hittar du en fästing så ta bort den genast

Det finns även vissa myggmedel som är bra mot fästingar. Eller de gör att fästingar inte dras till dig lika mycket. Stryk eller smörj in dig i ett sådant skydd, det står på förpackningen om det kan hjälpa mot fästingar.

När dör fästingar?

Man vet inte riktigt i vilken temperatur en fästing dör men runt minus 15 grader tror man. Fästingar finns precis vid markskiktet under vintern och är det mycket snö så kan de överleva då snön fungerar som ett täcke för dom. Men är det en vinter utan snö så är det större chans att de dör.

Fästingar kan leva i flera år och lever i olika stadier först som nymf sedan larv och sen som vuxen. I alla dessa stadier suger den blod för att kunna utvecklas och överleva.

hur undviker man fästingar

Vad gör jag om jag blir biten av en fästing?

Oftast känner man inte att man blir biten då fästingens saliv innehåller både bedövning och ett ämne som gör att blodet levrar sig. En fästing kan sitta på huden upp till en vecka och suga blod sen trillar den av.

I många fall har man inte ens märkt av att man blivit fästingbiten. Så det är jätteviktigt att du ber någon annan att hjälpa dig att undersöka kroppen om du vet att du varit ute där det kan finnas fästingar.

Det är också viktigt att få bort fästingen så fort som möjligt för att undvika att bli smittad av sjukdomar den bär på.

Ställen där fästingar trivs är oftast i veck såsom:

  • Bakom öronen
  • Armveck
  • Knäveck
  • På barn får man även kolla i hårbotten

Enklaste sättet att ta bort en fästing är med en pincett eller en fästingborttagare. Ta tag så när huvudet på den som möjligt, alltså så nära din hud du kan och dra den rakt ut. Tvätta sedan huden noga med tvål och vatten gärna med någon desinfektion. Fick du inte bort hela fästingen vänta någon dag och plocka sedan bort det som är kvar av den med pincett.

Håll koll på området några dagar efter där fästingen har suttit. Har det blivit en stor rodnad på huden som är större än 4 cm så ska du kontakta läkare eller om du får feber, huvudvärk eller andra symptom.

Hur får man fästingar?

Du får fästingar när du är ute och speciellt där det är högt gräs. Fästingar dras till dofter precis som mygg. Och har du bar hud så är det enkelt för dom att bita sig fast. Därför är det så viktigt att man antingen vaccinerar sig annars att man bär heltäckande kläder som täcker så mycket det bara går av kroppen.

Vilka sjukdomar kan man få av fästingbett?

Fästingar kan bära på två olika sjukdomar som de för vidare till oss människor och det är borrelia och TBE.

Borrelia

Har du blivit smittad av borrelia så upptäcks det oftast med att huden där fästingen suttit är som en rodnad ca 4-5 cm stor och det är efter 1-4 veckor man märker av det därför är det så viktigt att ha koll på det området under så lång tid. Vissa som drabbas av borrelia kan bli trötta, få huvudvärk och nack- och muskelvärk. Har man gått länge med borrelia kan det leda till att hjärnhinnan, leder och hjärta angrips.

Tyvärr finns det inget vaccin mot borrelia idag. Därför är det så viktigt att man är försiktig.

TBE

Efter en till två veckor efter att man blivit biten av en fästing kan man få symptom som feber, huvudvärk och muskelvärk det är oftast tecken TBE. Symptomen kan försvinna men kan återkomma efter några dagar igen. I värsta fall kan man få hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation.

Lämna en kommentar