Kan man dricka vatten från bäckar och sjöar? – Viktiga tips!

Vi passerar många bäckar och sjöar under en vandring men kan man dricka direkt från bäcken eller sjön? Du kan generellt dricka fjällvatten men vandrar du inte så högt upp över havet utan låglandsvandrar så kan det finnas bakterier i vattnet.

Ju högre upp du är på ett fjäll eller ett berg desto bättre vatten. Du ska däremot vara medveten om riskerna, det är inte farligt men du kan bli magsjuk om du har otur.

Det finns olika sätta att få i sig vatten utan att behöva släpa med sig flera liter på vandringen. För att vara säker på att du inte blir dålig av att dricka vatten så kan du använda dig av vattenfilter, vattenreningstabletter eller koka vattnet.

Rena vatten på vandring

Det finns olika sätt att rena vatten på under en vandring. Det är inte farligt att dricka ur våra bäckar och sjöar men du kan bli magsjuk och det är inget du vill under en vandring. Vi rekommenderar att rena vattnet innan du dricker det.

Tänk också på att planera vattenintaget under vandringen och att ta med dig tillräckligt.

Koka vattnet

Att koka vattnet innan man dricker är det billigaste och enklaste sättet, passar dig som är ute första gången och vandra men vill inte lägga för mycket pengar på ett reningsfilter.

Du kan enkelt koka ditt vatten i ett campingkök du har med dig. Ju större bubblor det blir när du kokar vattnet desto bättre och renare vatten får du. Nackdelen med att koka vatten är att det tar tid.

Ett tips innan du kokar vattnet är att förfiltrera det så du slipper få ner partiklar i vattnet när du tar upp det från en bäck eller sjö.

Det går bra att använda sig av en buff som förfilter och trä över kokkärlet när du sänker ner det i bäcken/sjön.

Vattenfilter

Vill du inte bära med dig en massa packning eller vill ha en lätt packning så är ett bra vattenfilter att föredra när du ska rena ditt vatten. Ett vattenfilter filtrera bort 99% av bakterierna som kan finnas i vattnet och är väldigt lätt att använda.

Det finns olika varianter på vattenfilter ute på marknaden och med olika reningsgrad. Kolla alltid vad det är för filter du köper vissa filter klarar bara att filtrera bakterier men inte virus. Nackdelen med vattenfilter är att det kostar en del.

Vattenreningstabletter

Ett annat alternativ till att få rent vatten är att använda vattenreningstabletter. De är enkla att bära med sig och kostar inte allt för mycket. Lägg ner en tablett i en liter vatten och vänta ungefär 30 min innan du kan dricka det.

En vattenreningstablett tar bort bakterier som kan finnas i vattnet. Du kan inte använda dessa tabletter på brunt vatten då behöver du ett vattenfilter.

Kan man dricka regnvatten?

Ja det kan du om det kommer direkt från himlen. Ligger det i en pöl på marken så ska du undvika att dricka det vattnet då det har kommit i kontakt med andra saker på vägen ner. Samla regnvattnet direkt från himlen i en flaska så är det helt okej att dricka.

Läs mer: Bästa vattenflaskan för vandring

Drickbart vatten ute

Har du inte tillgång till vattenfilter, reningstabletter eller inte kan koka ditt vatten och du måste få i dig vätska. Kolla alltid efter bäckar eller åar som rör sig det vattnet är oftast klart, står vattnet still så är det större risk att det kan finnas bakterier i vattnet.

Att dricka fjällvatten är oftast ingen risk om du är långt ifrån trafikerade vägar. Innan du tar ditt dricksvatten uppe på fjället kolla så att det inte ligger i närheten av några djurstigar.

Kolla också en bit längre upp i vattendraget så att det inte ligger något djurlik som kan förorena vattnet.

Undvik att dricka vatten som har passerat:

  • Industrier – Finns risk för tungmetaller och kemikalier
  • Jordbruk – Jordbruk kan använda sig av bekämpningsmedel som går ut i vattnet
  • Där det finns bävrar – Bävrar kan bära på parasiter
  • Bebyggelse – Förr i tiden gick många avlopp direkt ut i våra sjöar
  • Djurlik – Förorenar vattnet
rena vatten på vandring

Varför ska man rena vattnet som kommer från sjöar och bäckar?

I våra vatten kan det finnas spår av bakterier, parasiter, virus, metaller och kemikalier. Inget av det här är något vi vill ha i oss därför är det viktigt att rena vattnet innan vi dricker det om vi inte vill bli dålig.

Hur får jag mitt vatten att räcka?

Vill du inte bära onödig vikt när du vandrar som det kan bli med vatten så gäller det att du vattenplanerar. Börja med att kolla ut sträckan du ska gå hur långt är det tills du ska slå läger och hur långt är det till en sjö eller bäck. Tänk också på att vattnet ska räcka till dig, matlagning och hygien.

För att ta reda på hur mycket vatten du behöver på ett ungefär så kan du börja med att ta kortare dagsturer och sen öka på till lite längre turer. På så sätt får du reda på hur mycket du behöver dricka.

Vad kan hända om jag inte renar vattnet innan jag dricker?

Det som kan hända om du dricker vatten från en bäck eller sjö om du har otur är att du blir magsjuk.

Lämna en kommentar