Bästa myggmedlet 2023 – 3 bra myggmedel för vandring

Finns det något mer irriterande än surrande mygg som sticks när man vill vara ute och njuta av en härlig vandring i fjällen eller skogen?

Vi är många som tycker mygg är ett problem, men det finns bra myggmedel att använda. Är det något vi alltid packar ner i ryggsäcken så är det ett myggmedel.

Ett bra myggmedel ska i första hand hålla myggen borta. Det ska också vara enkelt att ta på sig och sjunka in snabbt i huden så man slipper känna sig kladdig. Idag finns det olika varianter på myggmedel allt från vanlig lotion till roll on.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


Mygga Mosquito Stick

▪️ Bästa myggmedlet
▪️ Stick
▪️ Enkel att applicera
Djungelolja roll on

▪️ Bästa myggmedel roll on
▪️ Svag doft
▪️ Slipp att bli kladdig


Sjö och Hav mygg + fästing spray

▪️ Bästa myggmedel spray
▪️ Inga bestående fläckar på kläder
▪️ Innehåller ekologiskt citroneucalyptus

Bästa myggmedlet i testet är Mygga Mosquito Stick den skyddar upp till 7 timmar vilket gör att den har längst skydd av alla i testet.

Du stryker enkelt på myggmedlet på utsatta områden utan att behöva smörja in dig med händerna och den kladdar inte. Utmärkt att ta med sig på utflykter och vår egen favorit i testet!


Klassikern Djungelolja Roll On är bästa prisvärda roll on myggmedlet som du enkelt rollar på huden, skyddar dig mot mygg och knott men minskar även risken för att få fästingbett.

Med Djungelolja Roll On slipper du den starka doften av myggmedel.


Bästa myggmedlet i spray form är Sjö och Hav Mygg och Fästing Spray förutom att skydda dig mot mygg och andra insekter så är den fri från DEET och innehåller naturliga ämnen.

Det som är så bra med Sjö och Hav är att du kan spray utan på ditt hår och dina kläder utan att den lämnar bestående fläckar efter sig.

Nackdelen är att den luktar lite starkt om man är känslig för dofter.


Bästa myggmedlet – håll myggen borta!

Vi älskar att vara ute i naturen både genom att vandra och cykla mtb. När vi stannar till för en fikapaus eller bara återhämta oss så är myggen där och irriterar på våren/sommaren. Det gör oftast att vi inte kan njuta av naturupplevelsen eller vill snabbt vidare.

Eftersom vi är ute mycket vill vi kunna ta det lugnt och njuta därför har vi nu äntligen lärt oss att alltid packa ner myggmedel i ryggsäcken. Och så många gånger det har räddat oss från att bli stuckna av mygg och andra insekter.

Att använda myggmedel ska var enkelt och kladdfritt.


1. Mygga Mosquito Stick – Bästa myggmedlet

mosquito myggmedel
 • Enkel att applicera
 • Kladdar inte
 • 50 ml

Mygga Mosquito Stick är ett myggmedel som kommer i ett stickformat som gör det enkelt att stryka på huden utan att du behöver smörja in det med händerna, på det viset slipper du kladdiga händer.

Sticket kommer i en lätt och tålig förpackning som gör det enkelt att ta med sig på vandringsturen eller när du vistas ute. Eftersom det är ett stick så finns det ingen risk för att den kommer att läcka i din väska.

Vad vi gillar:

Det här är vår egen favorit när vi vandrar i fjällen, främst eftersom den verkligen håller myggen borta men även inte kladdar som vissa andra myggskydd kan göra.

Använder du solskydd så ska MyggA strykas ovanpå. Kom också ihåg att om du badar så måste du upprepa strykningarna av MyggA.

Det här myggmedlet passar dig som:

Vill att det ska var snabbt och enkelt att applicera ett myggmedel utan kladd. Ska du ut och vandra och inte vill riskera att myggmedel rinner ut i ryggsäcken så är denna perfekt för dig.

Fördelar

+ Effektiv även mot knott och fästingbett

+ Kladdar inte

+ Enkel applicering

Nackdelar

Dyr


2. Djungelolja Roll On – Bästa myggmedel roll on

djungelolja roll on
 • Svag doft
 • Enkel applicering
 • 60 ml

Djungelolja Roll On är en riktig klassiker som även används mycket i försvaret. Du rollar enkelt på djungeloljan på utsatta hudområden. Förutom att den skyddar mot mygg och knott så minskar den även risken för bett från fästningar.

Det vi gillar med djungeloljan är att den inte luktar så starkt som ett typiskt myggmedel kan göra.

Djungelolja Roll On är ett väldigt prisvärt allternativ och sitter i ca 6 timmar.

Det är myggmedlet passar dig som:

Vill ha ett prisvärt och effektivt myggmedel. Passar att ha med sig på jakt, fiske eller vandring.

Fördelar

+ Prisvärd

+ Svag doft

+ Enkelt applicering

Nackdelar


3. Sjö och Hav Mygg och Fästing Spray – Bästa myggmedlet spray

sjö och hav myggmedel
 • Lämnar inga fläckar på kläder
 • Naturligt myggmedel
 • 75 ml

Sjö och Hav Mygg och Fästing Spray är myggmedlet som är helt fri från ämnet DEET och innehåller bara naturliga ämnen. Myggsprayen skyddar mot mygg, knott, fästingar broms och älgflugor.

Vad vi gillar:

Det vi tycker är bra med Sjö och Havs myggspray är att det går att spraya i håret, utanpå kläder och din utrustning.

Nackdelen med den är att när du sprayar på huden måste du smörja ut det vilket gör att du måste tvätta händerna efteråt så att du inte riskerar att peta dig i ögonen.

Inte vårat favoritval för vandring

Vi skulle inte välja att ha en myggspray när vi vandrar, risken finns att det kan läcka ut i ryggsäcken. Men ska du vara ute i trädgården med kompisgänget eller bara ska vara ute i naturen över dagen så funkar den utmärkt att ta med sig.

Det här myggmedlet passar dig som:

Vill ha ett myggmedel som innehåller naturliga ämnen och som skyddar mot de flesta insekter. Du vill kunna spray i håret eller på dina kläder så är den här myggsprayen för dig.

Fördelar

+ Går att spray utan på kläder och hår

+ Fri från DEET

+ Lämnar inga bestående fläckar på kläder

Nackdelar

Doftar starkt


bästa myggmedel

Saker att tänka på när du köper myggmedel

 • När ska du använda myggmedel? När har du tänkt att använda dig av myggmedlet. Är det när du ska t.ex vandra, fiska eller på en grillkväll med kompisar? Ska du ut och fjällvandra kanske du vill ha myggmedel i stickform framför spray och om du ska på en grillkväll så kanske det inte spelar någon roll.
 • Vem ska använda den? Läs alltid på förpackningen vad som gäller för myggmedlet du tänkt köpa. Vissa ska inte användas på barn under 13 år, mildare myggmedel går att ha på barn från 2 år.
 • Vilken typ av myggmedel? Vad för myggmedel vill du ha och vad föredrar du. Det finns allt från mygglotion, roll on, stick, spray och plåster.
 • Kolla vad myggmedlet innehåller! Vissa myggmedel kan innehålla en stor mängd av ämnet DEET oftast säljs myggmedel utomlands med högre halt DEET än vad som är tillåtet i Sverige.

Hemmagjort myggmedel

Är du inte så förtjust i varken kemikalier eller mygg men vill ändå kunna vara vara ute utan att behöva störas av myggen så kan du blanda ihop ditt egna myggmedel, med helt naturliga ämnen.

Det finns flera sätt att göra det på och det finns flera olika recept på eget myggmedel. Det enklaste vi kunde hitta med så få ingredienser som möjligt är detta.

Du behöver:

 • Rent vatten ca 90ml
 • Eterisk olja citroneukalyptus ca 10ml
 • En mörk sprayflaska

Blanda de båda ingredienserna och häll i din sprayflaska och spraya på dig. Skaka alltid flaskan innan användning. Nu kan du gå ut och njuta utan att störas av mygg och helt utan kemikalier.

OBS! Testa alltid citroneukalyptusoljan på ett litet område på huden, vissa kan få en reaktion av den om man är allergisk.

hemmagjort myggmedel

Myggmedel för barn

Som förälder är man rädd om sina barn och ett myggmedel kan vara ohälsosamt. Men samtidigt vill man inte att ens barns ska behöva lida av kliande myggbett eller sjukdomar man kan få av bett utomlands.

Innehåller myggmedlet en hög vikt-% av ämnet DEET så ska inte medlet användas på barn under 13 år. Innehåller myggmedlet hög vikt% av citroneukalyptus så kan barn från 3 månader använda det.

Svenska märket Sjö och Hav är ett bra alternativ till barn då de inte innehåller DEET utan citroneukalyptus.

Köper du myggmedel utomlands där risken för myggsjukdomar är stor som malaria och denguefeber så har de högre vikt% av DEET än vad vi i Sverige och Europa har.

Applicera aldrig myggmedel i barnens händer då de kan klia sig i ansiktet med det, smörj bara in små ytor på huden högst 1 gång om dagen. Undvik ansikte, ögon och läppar.

Kan gravida använda myggmedel?

Ja oftast går det bra. Som vi nämnde innan så kan myggmedel utomlands innehåla höga halter av ämnet DEET så läs alltid nog på förpackningen innan användning. Ett bra myggmedel som inte innehåller DEET är Sjö och Havs myggmedel.

Är du ändå orolig eller osäker på hur du ska göra när det kommer till myggmedel så kan du klä dig i lösa, heltäckande och ljusa kläder.

När är myggan som mest aktiv?

Myggen är som mest aktiva vid skymning, de gillar också att vara vid fuktiga miljöer, nära vatten och myrmarker men också i skogen där det är vindstilla.

De dyker upp under juni och försvinner runt augusti månad. På ställen där det är blåsigt som på kalfjäll eller vid kusten finns det sällan mygg.

myggfri

Är myggmedel farliga?

Farliga är de inte men de kan vara ohälsosamma speciellt de som säljs utanför Europa. Man ska ändå vara försiktig och inte använde det för ofta.

Det står på förpackningen hur mycket du kan använda dig per dag av myggmedlet. Det som är ohälsosamt i myggmedel ämnet DEET i för stor mängd.

Hur lindrar man klåda från myggbett?

Har du blivit biten så lindra du bäst klådan med sura ämnen som bland annat filmjölk, yoghurt eller citronsaft som oftast finns hemma. Annars kan du också lindra klådan med alsolsprit eller kylbalsam.

Hur svårt det än är så är det bästa att inte klia alls eller vara på myggbettet. Har man väl börjat klia så är det svårt att sluta. Klådan blir oftast värre då.

Hur klär jag mig bäst för att undvika mygg?

Vill du inte använda myggmedel av olika anledningar så kan du skydda dig från mygg genom att klä dig i ljusa och lösa kläder som täcker hela kroppen. Du kan också använda dig av mygghatt om du vill skydda ditt huvud och ansikte.

Myggen dras till mörka kläder och till din kroppsvärme, så undvik att bära mörka åtsittande kläder.

När du dricker alkohol utsöndrar din kropp mer koldioxid som myggen gillar.

myggmedel-spray

Varför du bör köpa ett bra myggmedel

Det finns flera fördelar med att köpa ett bra myggmedel. Du slipper bli biten av mygg och klådan som kommer efteråt. Även om myggen i Sverige inte är farliga så är det otroligt jobbigt att få myggbett. Du kommer att få en bättre naturupplevelse och du kan njuta av dina utomhus aktiviteter utan att vli störd av surrande mygg.

Nu finns det så många bra myggmedel som gör att du slipper bli kladdig och det är enkelt att applicera och det går fort.

3 fördelar med att ha ett bra myggmedel

 • Slippa bli myggbiten
 • Enkelt att applicera
 • Kladdar inte
myggmedel

Vanliga frågor om myggmedel

Hur gör man om får myggmedel på kläderna?

Tyvärr så missfärgar de flesta myggmedel av sig på textiler och det går tyvärr inte att få bort. Så därför bör du undvika att ha det på dina kläder.

Kan jag använda solskydd tillsammans med myggmedel?

Ja det kan du göra. Smörj in dig med solskyddet först innan du smörjer dig med myggmedel. Men läs alltid noga på förpackningen vad som står för just det myggmedel du använder.

Försvinner myggmedlet om jag badar?

Ja mycket av medlet försvinner då. Så för att vara på den säkra sidan så smörj in dig igen efter badet.

Varför blir vissa mer myggbitna än andra?

Myggor dras till en viss kroppsdoft och vi människor doftar olika, därför är vissa mer attraktiva för mygg medans andra inte är det.

Hur ofta ska man återapplicera ett myggmedel?

Det vanligaste är 2-3 om dagen. Svettas du mycket eller badar bör du smörja in dig oftare. Läs alltid noga på förpackningen vad som gäller.

Hur länge har man ett myggbett?

I några dagar till en vecka. Det är också olika från person till person hur känslig man är. Vissa märker inte alls av myggbett medans andra får stora röda svullnader som kliar.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi är själva mycket ute i naturen och har verkligen märkt av skillnaden av att använda myggmedel eller inte. Vi har också provat lite olika märken och varianter på myggmedel genom åren.

Med den erfarenhet vi har och de olika myggmedel vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa myggmedlen.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest använda myggmedlet som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av myggmedel även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar