Tvätta sovsäck (ENKEL guide för dun & syntet)

Om din sovsäck är smutsig eller börjat tappa sin fluffighet är det dags att tvätta den ordentligt.

Med tiden kommer smuts, svett och fett från kroppen att gå in i fyllningen och sovsäcken blir ofräsch och inte lika fluffig längre. På sikt kan det göra att den värmer sämre.

Du kan tvätta en sovsäck för hand eller i tvättmaskin. Använd milt tvättmedel, om du tvättar sovsäcken i tvättmaskin ska du köra på låg värme i program för fintvätt. Sen torktumlar du sovsäcken på låg värme och låter den lufttorka.

I det här inlägget går vi igenom hur du tvättar din:

Men först…

Innehåller reklamlänkar för Outnorth

Innan du tvättar din sovsäck

Det finns några generella råd du alltid bör följa när du tvättar din sovsäck…

 • Kolla alltid tvättlappen innan du tvättar för att säkerställa att du använder rätt metod och tvättmedel
 • Använd aldrig blekmedel eller sköljmedel, eftersom de kan skada sovsäckens skal och fyllning (Kemtvätta heller aldrig en sovsäck med starka medel)
 • Om din sovsäck är riktigt smutsig kan du behöva tvätta den mer än en gång
 • Låt din sovsäck lufttorka helt innan du förvarar den. Fuktiga sovsäckar kan mögla och då blir fyllningen förstörd
tvättmedel för sovsäck

Nikwax Down Wash

Tvättmedel som återställer fluff och vattenmotstånd hos sovsäckar i dun.

Hur man tvättar en dunsovsäck (Dun)

När det kommer till att tvätta en dunsovsäck har du två olika alternativ, du kan tvätta den för hand eller i tvättmaskinen.

Dunsovsäckar kräver extra försiktighet när du tvättar dom för att undvika att skada dunfyllningen.

Om din sovsäck är smutsig eller luktar illa kan det vara läge för tvättmaskinen. Är den bara lätt smutsig kan du förmodligen komma undan med handtvätt.

Ibland räcker det med att endast tvätta den del som är smutsig med ljummet vatten och en svamp.

Tvätta dunsovsäck i TVÄTTMASKIN (Steg-för-steg-guide)

 • 1. Öppna sovsäcken – Börja med att öppna och vända ut och in på sovsäcken. Om din sovsäck har ett avtagbart foder, ta ut det också.
 • 2. Lägg den i tvättmaskinen – Lägg sovsäcken i en frontmatad tvättmaskin. Du bör inte använda toppmatade tvättmaskiner när du tvättar en dunsovsäck eftersom den kan fastna och gå sönder då.
 • 3. Fyll på tvättmedel & tvätta – Tvätta sovsäcken på ett program med skonsam centrifugering. Dunsovsäckar kräver ett milt tvättmedel avsett för ömtåliga tyger, vi rekommenderar Nikwax Down Wash. Vanligast är att tvätta i 40 grader, men läs vad som står på etiketten.
 • 4. Torktumla – Torktumla på låg värme i 2-3 timmar eller mer (dunsovsäckar tar lång tid att torka). Det är viktigt att sovsäcken inte blir för varm, så känn på den då och då. Lägg gärna in ett par tennisbollar (2-3st) de hjälper att separera dunet så att det inte klumpar sig.
 • 5. Lufttorka – När tvättprogrammet är klart, ta ut sovsäcken från tvättmaskinen och låt den lufttorka helt. Lägg den gärna på en torkställning (istället för att hänga upp den) så att den inte sträcks eller dunet klumpar ihop sig. Låt den gärna hänga eller ligga fritt en hel dag så att den blir helt torr innan du förvarar den.

När den är ren och torr, se till att förvara sovsäcken på ett bra sätt.

Tvätta dunsovsäck FÖR HAND (Steg-för-steg-guide)

 • 1. Förbered platsen du ska torka din sovsäck på – Börja med att förbereda ett område där du kan torka sovsäcken efter att du tvättat den. Lägg ut en stor, ren handduk på en plan yta, vi brukar lägga den på badrumsgolvet (Rent golv).
 • 2. Öppna sovsäcken – Öppna din sovsäck och vänd ut- och in på den. Om din sovsäck har ett avtagbart foder, ta ut det också.
 • 3. Fyll ett badkar med vatten & milt tvättmedel – Fyll ett badkar eller handfat med ljummet vatten och ett milt tvättmedel för ömtåligt tyg. Vi rekommenderar Nikwax Down Wash. Det är gjort för dunsovsäckar och återställer fluffigheten och vattenmotståndet i sovsäcken.
 • 4. Blötlägg – Svep runt sovsäcken i badkaret eller handfatet för att blöta den jämnt och låt den sedan dra i ca 15 minuter.
 • 5. Tvätta – Efter en kvart masserar du försiktigt sovsäcken med händerna för att arbeta in tvättmedlet. Undvik att skrubba eller vrida tyget, eftersom det kan skada sovsäcken.
 • 6. Skölj – Skölj sovsäcken noggrant med kallt/ljummet vatten tills allt tvättmedel är borta.
 • 7. Torka – Ta upp sovsäcken ur vattnet och lägg den på badlakanet på badrumsgolvet. Lägg sedan ett till badlakan ovanpå sovsäcken. Pressa ur så mycket vatten som möjligt från sovsäcken genom att försiktigt pressa handduken över den. (Vi föredrar att torktumla dunsovsäckar)
 • 8 Häng upp – Häng upp sovsäcken från en klädstreck eller torkställning och låt den lufttorka helt. Detta kan ta några timmar eller till och med en hel dag. Du kan självklart torktumla sovsäcken enligt stegen nedanför om du har tillgång till torktumlare.

Se till att förvara sovsäcken rätt efter tvätt!

Hur man tvättar en syntetsovsäck (Syntet)

hur tvättar man en sovsäck

Sovsäckar med syntetisk fyllning kan tvättas i tvättmaskin eller för hand, precis som dunsovsäckar.

Syntetiska sovsäckar är dock vanligtvis lättare att ta hand om än dunsovsäckar och inte lika ömtåliga.

Tvätta syntetsovsäck i TVÄTTMASKIN (Steg-för-steg-guide)

tvätta syntetsovsäck i tvättmaskin
 • 1. Öppna upp sovsäcken – Öppna sovsäcken och vänd ut och in på den.
 • 2. Häll i ett milt tvättmedel i tvättmaskinen – Vi rekommenderar Nikwax Tech Wash, det återställer fluffet och vattenmotståndet i syntetiska sovsäckar.
 • 3. Tvätta sovsäcken på ett skonsamt och kallt program avsett för ömtåliga tyger.
 • 4. Torktumla – Torktumla på låg värme, syntetsovsäckar brukar ta 2-3 timmar, känn så att den är torr. Det är viktigt att sovsäcken inte blir för varm i torktumlaren, känn på den då och då. Kör med ett par tennisbollar i torktumlaren för att fluffa upp den syntetiska fyllningen den.
 • 5. Lufttorka – När den tvättat klart, ta ut sovsäcken från tvättmaskinen och låt den lufttorka helt. Lägg den gärna på en torkställning (istället för att hänga upp den) så att den inte töjer sig eller syntetfyllningen klumpar sig.

Läs hur du ska förvara din syntetsäck efter tvätt!

Tvätta syntetsovsäck FÖR HAND (Steg-för-steg-guide)

 • 1. Öppna sovsäcken – Börja med att öppna upp din syntetsovsäck och vänd den ut och in.
 • 2. Fyll ett badkar med ljummet vatten & tvättmedel – Fyll ett badkar eller handfat med ljummet vatten och ett milt tvättmedelsmedel avsett för ömtåliga tyger syntettyger. Vi rekommenderar Nikwax Tech Wash för syntetiska sovsäckar.
 • 3. Blötlägg – Svep runt sovsäcken i badkaret eller handfatet för att blöta den jämnt och låt den sedan dra i ca 15 minuter.
 • 4. Massera sovsäcken försiktigt – Efter blötläggningen, massera försiktigt in tvättmedlet i sovsäcken med händerna. Undvik att skrubba eller vrida tyget, eftersom det kan skada skalet.
 • 5. Skölj noggrant – Skölj sovsäcken noggrant med kallt vatten tills all tvål/tvättmedel är borta.
 • 7. Tryck den mellan två handdukar – Ta bort så mycket vatten som möjligt från sovsäcken genom att försiktigt trycka den mellan två handdukar. Har du möjlighet, torktumla sovsäcken istället.
 • 6. Häng upp sovsäcken – Häng upp (eller lägg) sovsäcken på en torkställning och låt den lufttorka helt. Detta kan ta några timmar eller till och med en hel dag. Det viktiga är att syntetfyllningen hinner torka helt innan du packar ihop den så att den inte möglar.

Läs mer här hur du ska förvara sovsäcken efter att du tvättat den.

Tvätta enstaka smutsfläckar på sovsäcken

rengöra fläckar på sovsäck

Istället för att tvätta hela sovsäcken kan det fungera bra att bara ta det enstaka fläckar. Det är bättre eftersom du slipper blöta ner fyllningen, speciellt på dunsovsäckar.

Det enda som behövs är en tvättsvamp och lite ljummet vatten. Om fläcken är svår att få bort kan du använda milt tvättmedel och ljummet vatten, skrubba försiktigt bort fläcken med en svamp.

Ett tips! Försök att dra ut yttertyget när du rengör så att du slipper blöta ner sovsäckens fyllning i onödan.

Hur torkar man en sovsäck?

torka sovsäck efter tvätt

Det bästa sättet att torka en sovsäck efter tvätt är på låg värme i en torktumlare.

Om du inte har tillgång till en torktumlare – pressa ur så mycket vatten som möjligt ur sovsäcken mellan två handdukar. Låt därefter sovsäcken lufttorka, gärna ett helt dygn.

Syntetiska sovsäckar torkar mycket snabbare än dunsovsäckar. Syntetiska sovsäckar kan torka på 1-2 timmar (i torktumlare) medan dunsovsäckar ofta tar flera timmar – eller t.om. en hel dag.

Dunsovsäckar tar längre tid på sig att torka efter en tvätt. Räkna med 2-3 timmar (i torktumlare) eller mer. Vi rekommenderar att låta den hänga över natten för att vara helt säker på att den är torr innan du packar ner den.

Torka sovsäck i torktumlare

Torka sovsäcken i låg värme i 2-3 timmar (eller tills den är torr).

Om det är en dunsovsäck – lägg i 2-3 tennisbollar. Det hjälper till så att separera dunet så det inte klumpar sig.

Gör så här:

 • 1. Öppna sovsäcken – Öppna din sovsäck och vänd ut och in på den. Om din sovsäck har ett avtagbart foder, ta ut det också.
 • 2. Torktumla – Placera sovsäcken i din torktumlare på lägsta värmen. Lägg även till ett par tennisbollar i torktumlaren för att hjälpa till att fluffa sovsäcken och separera dunet eller den syntetiska fyllningen.
 • 3. Ha koll på värmen – Kontrollera sovsäcken med jämna mellanrum för att se till att den inte blir för varm. När det är torrt, ta bort det från torktumlaren och förvara det på en sval, torr plats.
 • 4. Lufttorka innan förvaring – Låt sovsäcken lufttorka helt innan du förvarar den. Fuktiga sovsäckar kan mögla.
torka sovsäck på golvet efter du tvättat den

Torka sovsäck för hand

När du torkar en sovsäck vill du se till att du inte vrider ur den då det kan skada skalet eller fyllningen.

 • Tryck den försiktigt mellan två handdukar
 • Efter det lägger du antingen ut det på ett rent klinkergolv, gärna med golvvärme (låg värme). Eller så hänger du upp den, tänk bara på att fördela vikten så att den inte sträcker ut sig.
 • Låt den lufttorka ordentligt så den blir helt torr innan du packar ihop den

Förvara sovsäcken rätt

förvara sovsäck hemma

Sovsäckar bör förvaras löst (inte komprimerat) på en sval och torr plats. Se alltid till att din sovsäck är 100% torr innan du lägger den i en låda eller packar ner den för förvaring. Annars kan den mögla.

Förvara helst inte en sovsäck en längre tid i en kompressionspåse, eftersom detta kan pressa ihop fyllningen och ge sämre isolering nästa gång du tältar.

Ett bra sätt att förvara din sovsäck på är att ha den löst vikt i en låda eller hända den över en galge. På det sättet är den fluffig nästa gång du ska ut och tälta, då kommer den att värma bättre än om du förvarat den i en kompressionspåse.

Ett tips är att ha en större påse när du förvarar den, så byter du till en kompressionspåse när du drar ut och tältar!

Tips för att förhindra att din sovsäck blir smutsig

Om du ser till att sovsäcken inte blir smutsig slipper du tvätta den lika ofta. För att hålla din sovsäck ren och fräsch finns det ett par saker du kan göra.

 • Använd en liner/Sovsäckslakan – En liner kommer att lägga till ett extra lager av skydd mellan dig och din sovsäck, och den kan enkelt tas bort och tvättas separat.
 • Rena kläder – Tänk på vad du har på dig i sängen. Undvik att ha skor eller smutsiga kläder i din sovsäck, eftersom det gör sovsäcken smutsig.
 • Ha din sovsäck på en ren plats – Håll din sovsäck ren medan du använder den. Om möjligt, häng upp den eller förvara den på en ren, torr plats när du inte använder den. Detta kommer att hjälpa till att förhindra att den blir för smutsig.
 • Rengör enstaka smutsfläckar – Om din sovsäck får en liten fläck kan du rengöra endast den fläcken med en fuktig trasa eller svamp, läs mer här.
 • Använd sovsäcks överdrag – Genom att använda ett sovsäcköverdrag – även kallat bivy-bag, skyddar du sovsäcken och håller den renare. Den är även bra om du använder din sovsäck i dåligt väder eller våta förhållanden.

Övriga tips:

 • Vädra sovsäcken – Se till att dra upp dragkedjan på din sovsäck efter varje användning och vädra ur den. Det kommer att hjälpa till att hålla din sovsäck fräsch och förhindra mögel.
 • Har den tappat sin fluffighet? – Om din dunsovsäck börjar tappa sin fluffighet kan du fluffa upp den genom att lägga den i torktumlaren på låg värme i 10-15 minuter.
 • Förvara den på rätt sätt – När du inte använder din sovsäck, se till att förvara den på en sval och torr plats. Förvara aldrig en sovsäck av dun längre tid i en kompressionssäck eftersom dunet trycks ihop. Lär mer här.

Hur ofta ska jag tvätta min sovsäck?

Tvätta bara din sovsäck om den är smutsig. Det är bättre att förhindra att det blir smutsigt i första hand enligt tipsen ovanför.

Om du förvarar din sovsäck på rätt sätt behöver du förmodligen inte tvätta den mer än en eller två gånger per säsong.

Det är en bra idé att tvätta din sovsäck när den börjar se- och kännas smutsig. Om du använder din sovsäck regelbundet kan du behöva tvätta den oftare.

Impregnera sovsäck efter tvätt

De flesta sovsäckar kommer med en hållbar vattenavvisande (DWR) finish som hjälper till att stöta bort vatten och fläckar. Denna finish kan dock slitas av med tiden vid regelbunden användning.

Om din sovsäck börjar tappa sin vattenavvisande förmåga kan du applicera en DWR-finish igen med en spraybehandling eller tvätttillsats. Detta kommer att hjälpa till att hålla din sovsäck ren och torr, och det hjälper också till att förlänga dess livslängd.

Se till att sovsäcken är ren innan du applicerar DWR-behandling, eftersom behandlingen inte fäster på smuts eller smuts. Följ alltid tillverkarens instruktioner när du applicerar DWR-behandling på din sovsäck.

Hur vi väljer att impregnera våra sovsäckar

Vi föredrar att använda ett tvättmedel som automatiskt ger en impregnering. Här nedanför berättar vi hur vi gör…

Impregnera syntetsovsäck

För syntetsovsäckar tvättar vi dom i Nikwax Tech Wash. Det ger automatisk impregnering av syntetsovsäckar när man använder det som tvättmedel.

Impregnera dunsovsäck

För dunsovsäckar tvättar vi dom i Nikwax down Wash. Det ger automatisk impregnering av dunsovsäckar när man använder det som tvättmedel.

Fördelar med att tvätta en sovsäck för hand

Att tvätta en sovsäck för hand är det mest skonsamma sättet att rengöra den, eftersom det hjälper till att bevara tyget och fyllningen.

Att tvätta för hand sliter mindre på sovsäcken än att tvätta i maskin.

Att tvätta en sovsäck i en tvättmaskin kan skada tyget och fyllningen, och det kan även bryta garantin (Läs vad som gäller på tillverkarens hemsida och tvättlappen).

Fördelar med att tvätta en sovsäck i en tvättmaskin

Om din sovsäck är riktigt smutsig, kommer tvättmaskin att behövas. Men som vi sa tidigare, var försiktig eftersom det kan skada sovsäcken.

Fördelar med att tvätta en sovsäck i tvättmaskin

 • Den blir renare
 • Om du torktumlar återställer det oftast fluffet bättre
 • Om du tvättar med tvättmedel som innehåller impregnering, går det in i sovsäcken på ett bra sätt med tvättmaskin

När ska man byta ut sin sovsäck?

De flesta sovsäckar kommer att hålla i flera år med rätt skötsel. Det är dock en bra idé att kolla över din sovsäck regelbundet för tecken på slitage.

Om du märker några hål, revor eller andra skador – går det att laga eller är tyget helt utslitet?

Med tiden kommer fyllningen i din sovsäck att bli mindre fluffigt och komprimeras, vilket kan minska dess värme. Om du upptäcker att din sovsäck inte längre är lika varm som den brukade vara, kan det vara dags för en ny.

Tvätta sovsäck – Sammanfattning

 1. Öppna sovsäcken och vänd den ut och in
 2. Lägg sovsäcken i en frontmatad tvättmaskin
 3. Tvätta sovsäcken i et skonsamt tvättprogram med milt tvättmedel
 4. Torka på låg värme i 2-3 timmar eller längre för dunsovsäckar
 5. Ta ut sovsäcken ut tvättmaskinen – häng upp den och låt lufttorka!

Lycka till med tvättningen!

Lämna en kommentar