Bästa campingbordet 2023 (Bäst i test)

Vi har campat mycket och ofta har det varit med tält. Ett campingbord underlättar både matlagningen men gör det också bekvämt att sitta vid ett bord och äta.

Campingbord kan användas med husbil, husvagn, tält och vid vandring. Det finns bord för alla tillfällen.

Ett bra campingbord ska vara lätt att ta med sig, enkel att ställa upp, ta lite plats i bilen, ha en bekväm höjd att äta på, vara stabilt och ha en hård bordsskiva.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

helinox campingbordHelinox Tabel One Hard Top L
Bästa campingbordet lättvikt
(Smidigt bord)
campingbord med stolarArctic Tern Alu Table Set
Bästa campingbordet för husbil
(Hopfällbart)
litet campingbordUrberg WildLight Table
Bästa campingbordet för vandring
(Packar litet)

Bästa lättvikts campingbordet är helt klart Helinox Table One Hard Top L. Det här bordet tar liten plats men har både en stor och hård bordsyta. Bordet passar för dig som inte har så mycket plats i bil, husbil eller husvagn.


Vill du ha ett hopfällbart campingbord för husbil kan Arctic Tern Alu Table Set vara något för dig. Stolarna packas smidigt ner i bordet som blir till en väska. Det vi tycker är extra bra är att du kan justera bordsbenen så de kan stå stabil på alla olika underlag.


Bästa campingbordet för vandring är Urberg WildLight Table. Här får du ett litet och lätt bord som är enkelt att ta med på vandringen. Det vi gillar extra med just detta bord är de två nätfickorna som finns under bordet för förvaring.


Bästa campingbordet (4 bra campingbord för semestern)

Vi har campat en del genom åren och använt både små- och stora campingbord. Och de har båda sina fördelar och nackdelar.

Vilket bord du ska välja beror helt på vad du ska göra, och om du har en husbil eller bara ett tält.

Fortsätt läsa för att se våra tips på campingbord och hur du kan tänka när du ska välja rätt campingbord för dig.


1. Helinox Table One Hard Top L (Bästa Campingbordet Lättvikt)

campingbord lättvikt

Helinox Table One Hard Top L är ett lättviktsbord som är tillverkat i superlätta aluminiumstänger. Bordsskivan är vattentät så du behöver inte oroa dig om du spiller ut vatten på det.

Det vi gillar med Helinox Table One Hard Top L är att det är ett stort bord men som ändå är riktigt lätt och tar liten plats nerpackat.

En annan bra sak är att bordsskivan på bordet viks ihop som ett dragspel och är hårt så du kan ställa tunga saker på det.

Nackdelarna med Helinox Table One Hard Top L är att det kan vara svårt att få ihop i början innan man lär sig och eftersom det är ett lättvikts bord så känns det ostabilt på vissa underlag.

Det här campingbordet passar dig som: Som inte har så mycket plats i bilen eller lite utrymme i husbil och husvagn. Passar också bra som bord vid tältning och när du behöver bära på bordet längre sträckor.

Fördelar

 • Lätt
 • Smidigt
 • Liten packvolym
 • Vattentät bordsskiva

Nackdelar

 • Svår att bygga ihop i början
 • Ostabilt på vissa underlag

2. Arctic Tern Alu Table Set – Bästa campingbordet för husbil (hopfällbart)

hopfällbart campingbord

Arctic Tern Alu Table Set är ett hopfällbart campingbord med fyra tillhörande stolar. Bordsbenen är tillverkade i en stabil aluminiumram och en hållbar och hård bordskiva. Bordet är både lätta att fälla ut och ihop.

Det vi gillar med Arctic Tern Alu Table Set är att du kan justera bordsbenen i olika höjd för att stå stabilt på olika underlag.

Setet kommer också i en smart förvaring där du packar ner stolarna i bordet som sedan blir till en platt vätska, tar lite plats i bil och husbil. Handtag finns så du kan bära väskan/bordet.

Nackdelarna med Arctic Tern Alu Table Set är att stolarna till bordet är små och saknar ryggstöd.

Det här campingbordet passar dig som: Som vill ha ett större hopfällbart campingbord där stolar ingår och som är lätt att förvara. Passar dig med husbil eller husvagn.

Fördelar

 • Justerbara bordsben
 • Smart väskförvaring
 • Fyra stolar ingår
 • Lätt att fälla ut och ihop

Nackdelar

 • De tillhörande stolarna är lite för små

3. Urberg WildLight Table (Bästa Campingbordet för Vandring)

campingbord för vandring

Urberg WildLight Table är ett litet men slitstarkt campingbord som du kan ta med dig på vandringen. Bordet är lätt att sätta ihop utan några verktyg.

Det vi gillar med Urberg WildLight Table är att den packar litet och är lätt.Och den extra förvaringen som finns under bordet av nätfickor.

Nackdelarna med Urberg WildeLight är att det är litet och räcker bra för en person. Är ni fler så är det bra om ni tar med ett varsitt bord. Andra nackdelen är att bordet är lågt vilket gör det svårt att äta ifrån.

Det här campingbordet passar dig som: Vill ha ett campingbord när du vandrar eller om du vill ha ett litet avlastningsbord på campingen.

Fördelar

 • Lätt
 • Packas litet
 • Enkel att ta med
 • Har en liten nätförvaring

Nackdelar

 • Låg höjd
 • Ostabilt
 • Litet

att tänka på vid köp av campingbord

Saker att tänka på när du köper ett campingbord

 • Hur packas bordet upp – Campingbord kan ställas upp på olika sätt vissa är hopfällbara medans andra monteras ihop.
 • Storlek – Vilken storlek behöver du på bordet, hur många personer är ni som ska använda bordet och kommer du använda det för matlagning?
 • Vikt – Campingbord kan skilja sig i vikt. Beroende på material och konstruktion.
 • StabilitetEtt bra campingbord ska vara stabil. Är det vinglit blir det svårt att använda.
 • Lätt att transportera – Det ska vara lätta att ta med sig ett campingbord, det ska inte ta för mycket plats i bilen och det ska vara lätta att bära.
 • Höjd – Ett bord du ska äta vid vill du inte ha för lågt. Ett för lågt bord gör att du lätt spiller och det är inte bekvämt att äta vid.
 • Extra funktioner – Vissa campingbord har extra funktioner som exempel mugghållare eller förvaringsfack. Är det något du behöver?

Hur packas campingbordet upp

När du ska köpa ett campingbord är det viktigt att tänka på hur lätt det är att packa upp och ta ner. Om ett bord är svårt att få upp eller ner är det troligt att du inte använder det.

Ett mindre bord kan du oftast ställa upp själv medans ett större krävs att ni är två som hjälps åt och monterar ihop det.

De flesta campingbord har en enkel hopfällbar konstruktion som lätt fälls upp på någon sekund. Andra bord monteras ihop av stänger likt ett tält.

Storlek på campingbord

Det är viktigt att tänka på storleken när du köper ett campingbord. Beroende på hur många ni är som ska sitta vid bordet spelar storleken roll så alla får plats.

Är ni en stor familj- eller två personer?

Om du ska använda bordet för två personer räcker det med ett mindre bord som är cirka 40-50cm långt, ett större bord på cirka 120cm passar för en familj på fyra personer.

En annan sak som spelar roll i val av storlek på bord är hur du tänkt att använda det.

Ska bordet användas för matlagning behöver du en större yta för att få plats. Ska det bara användas för att äta på och för att spela spel på räcker ett mindre bord.

Vikt

Om du behöver packa upp och ner, eller flytta runt campingbordet mycket kan det vara skönt med ett lättare bord. Ett lätt bord är också bra om du ska vandra.

Nackdelen med lätta bord är att de inte är lika stabila som tyngre bord.

Även om ett bord är litet betyder det inte att det alltid är lätt. För det mesta är mindre bord lättare, men inte alltid.

Välj ett stabilt campingbord

Ett stabilt campingbord är ett måste om du inte vill riskera att ditt glas välts ut eller att din tallrik med mat hamnar på marken. Det är också svårt att äta från ett bord som är vingligt. Ett stabilt campingbord är de hopfällbara.

Placera bordet på plant underlag

För att få ditt campingbord att stå stabil ska du välja ett plant och jämnt underlag för att slippa ett vingligt och ostabilt bord när du äter.

Har campingen har ojämn mark kan du använda block eller liknande för att jämna ut underlaget eller för att stabilisera bord.

De flesta campingbord har hårda och plana ytor, men vissa av de mindre borden som monteras med spänger har en mjuk tygyta. Ett sånt bord med tygyta gör också att din mat kan stå ostadigt.

Lätt att transportera

Det är bra om campingbordet är lätt att transportera oavsett om du är på en campingsemester eller ska vandra med det.

Hopfällbara bord har oftast ett handtag du kan bära bordet i och monteringsbord ligger oftast i en lite väska med handtag på.

Campingbord ska även ta lite plats oavsett om du ska ha det i husbil, husvagnen eller i ryggsäcken när du vandrar.

Höjd på campingbord

Höjden på bordet spelar roll speciellt om du vill kunna sitta bekvämt och äta. För låga bord gör att du måste böja dig för att äta.

En bra höjd för ett campingbord är cirka 70cm högt. Denna höjd är bekväm för de flesta att äta på. Dessutom fungerar den bra ihop med de flesta campingstolar.

Mindre- och lätta bord som används vid vandring är oftast låga, det kan du lösa med att sitta på ett sittunderlag för att komma ner till en okej nivå att äta från.

Extra funktioner på campingbord

Vissa bord har extra funktioner som kan vara bekväma vid camping. Som mugghållare, hylla och nätfack.

När du väljer ett bord med extra funktioner är det bra om du vet vad du ska ha bordet till. Ska du använda bordet för matlagning kan en extra hylla eller ett nätfack vara nödvändigt.

bra campingbord

Olika varianter av campingbord (& när de används)

Campingbord finns i olika varianter och kan användas när du åker husbil, husvagn eller tältar.

När du helt enkelt behöver ett matbord att äta från, eller ett bord du kan laga mat på. Större campingbord kan du också använda som extra bord när du får gäster hemma.

Campingbord för vandring

Att ta med ett campingbord när du vandrar kanske känns tungt och otympligt. Men det finns bord som är både lätta och som packas ner i en lite väska därför är det lätt att få med sig.

Campingbord som du använder vid vandring är lägre än vanliga campingbord och kan vara lite mer ostabilt. De har också en mindre yta men är prisvärda.

Campingbord för husbil & husvagn

Har du en husbil eller husvagn har du förmodligen massor av utrymme. Då kan du välja ett större och stabilare bord. Och vikten på bordet har inte så stor betydelse.

Ett campingbord för husbil och husvagn kan användas som en extra matplats ute men också en plats där du lagar mat.

Ska du använda bordet för matlagning kan extra funktioner som hylla och nätförvaring vara bra.

Campingbord för tält

Campar du med tält kan det vara skönt att använda campingbordet som en plats du lagar mat på men också som du använder som ett matbord. Beroende på hur mycket plats du har i bilen får du anpassa storleken på bordet.

när använder man campingbord

Vad kostar ett campingbord?

Ett campingbord kan kosta allt mellan 200-2500kr. Beroende på vilket material det är tillverkat i, storlek på bordet och vad den har för extra funktioner spelar in i priset.

Hur mycket pengar ska jag lägga på ett campingbord?

Det beror helt på dig vad du har för budget och hur ofta du tänkt att använda campingbordet. Ska du bara använda bordet ibland kan ett mer prisvärt alternativa vara bra.

Kommer du däremot att använda campingbordet ofta tycker vi du ska investera i ett mer hållbart bord med bra kvalité.

Varför du ska köpa ett campingbord

Ett campingbord gör det bekvämt att äta när du är på resande fot med husbil, husvagn eller när du tältar och vandrar.

Det är alltid skönare att kunna sitta vid ett bord när du äter. Ett campingbord kan också användas för att laga mat på.

3 fördelar med ett campingbord:

 • Lätt att ta med
 • Enkel att sätta upp
 • Skönt att äta mat från

Ingår stolar när man köper campingbord?

Ja, vissa campingbord säljs med stolar som förvaras tillsammans med bordet. Det gör att du har koll på allt när du packar ihop setet. Det spara också utrymme.

Det som är skönt med att välja ett campingbord med tillhörande stolar är att du får stolar som passar bra med bordets höjd.

Köpa stolar till campingbord separat

Köper du stolar separat är det bra om du tänker på stolarnas höjd i förhållande till bordet – så du inte hamnar för lågt eller för högt. Vanlig höjd på stolar är mellan 41-45cm.

Läs vår köpguide om campingstolar för att läsa allt som kan vara bra att tänka på om du ska köpa campingstolar separat.

Vanliga frågor om campingbord

Vart kan man köpa ett campingbord?

Campingbord kan köpas hos de flesta friluftsbutiker, sportbutiker och varuhus. De kan också hittas online via återförsäljare som Outnorth eller Outdoorexperten.

Vilket är det bästa campingbordet?

Ett bra campingbordet beror helt på dina behov och när du ska använda det. Vill du ha ett lätt och bärbart alternativ är ett litet hopfällbart bord ett bra val. Om du behöver ett större bord med förvaringsmöjligheter är ett större campingbord bättre.

Vilka typer av campingbord finns?

De olika typerna av campingbord bland annat hopfällbara och bord du monterar ihop med stänge. Hopfällbara bord är den vanligaste typen av campingbord.

Fler artiklar för dig:


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva campat mycket och har därför hunnit med att prova på några campingbord genom åren.

Med den erfarenhet vi har och de olika bord vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa campingborden.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära campingborden som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av campingbord även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!

varför köpa ett campingbord

Lämna en kommentar