Bästa t-shirt för vandring 2023 (som andas & inte luktar)

Det är viktigt att du har bra kläder på dig när du vandrar, ett av dessa plagg som vi alltid använder är en bra t-shirt.

På sommaren vandrar vi oftast i enbart en t-shirt. När det är kallare kan vi ha ett underställ under en t-shirt för extra värme, vi kan också bära en tröja eller jacka över t-shirten när det är kallt

Därför är det viktigt att välja en t-shirt i ett bra och funktionellt material.

En bra t-shirt för vandring ska hålla dig sval när det är varmt och varm när det är kallt. Den ska andas bra, transportera bort fukt, torka fort, inte skava när du bär din ryggsäck, vara mjuk och skön mot kroppen och inte börja lukta illa. Ett material som klarar allt detta är merinoull.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


vandrings t-shirt herr
Gridarmor Odd Merino T-shirt

▪️ Bästa t-shirt i merinoull (Herr)
▪️ 100% Merinoull
▪️ Andas bra
t-shirt merinoull damAclima LightWool T-shirt

▪️ Bästa t-shirt i merinoull (Dam)
▪️ 100% Merinoull
▪️ Bra passform

bra t-shirt för vandring
Urberg Lyngen Merino T-shirt

▪️ Bästa t-shirt i merinoull (Budget)
▪️ Dam- & Herr-modeller
▪️ 100% Merinoull
t-shirt vandring barnBergans Myske Wool Youth Tee

▪️ Bästa t-shirt för vandring (Barn)
▪️ 70% Merinoull
▪️ Mjuk

Den bästa vandrings t-shirten för Herr är Gridamor Odda Merino T-shirt. Här får du en mjuk och skön vandrings t-shirt som du kan använda i flera dagar, exempelvis om du är på en lång vandring då tröjan inte börjar lukta illa.

Du slipper även få skav på axlarna när du bär din ryggsäck över eftersom t-shirten är sydd med ”raglan-ärm”. Den enda nackdelen med just denna t-shirt är att den finns i få färger.


Vill du ha en bra vandrings t-shirt som passar Dam bättre ska du kika på Alcima LightWool T-shirt. Det är en lätt- och fin t-shirt tillverkad i merinoull som håller dig sval under varma sommarvandringar.

Den är behaglig att bära, den är mjuk och den kliar inte på huden. Den passar även utmärkt att ha till vardags eller när du är på resande fot och vill känna dig fräsch. Nackdelen är priset, men du får en t-shirt i bra kvalité som kommer att hålla länge.


Är du ute efter ett budget-alternativ av vandrings t-shirt i merinoull så är det Urberg Lyngen Merino T-shirt du ska spana in. Här får du en bra vandrings t-shirt till en billigare slant.

T-shirten är tillverkad i 100% merinoull vilket gör att den andas bra. Den har skön- och lös passform och det finns inget som skaver när du bär ryggsäck över den. Nackdelen är att den kan stickas lite om du har en känslig hud.


Bästa t-shirten för vandring – 4 bra t-shirts som inte börjar lukta illa

Att vandra är en härlig naturupplevelse men det gäller att klä sig rätt och i bra material för att inte bli svettig eller kall, det kan förstöra den fina vandringsupplevelsen.

Vi har vandrat i kläder av alla möjliga material – som bomull, syntet, bambu och ull. Det absolut bästa enligt oss är att vandra i en t-shirt som är tillverkad i merinoull, materialet gör att du håller dig fräsch under långa vandringar.

Är du ute efter ett bra plagg att vandra i som du kan ha under jackan/tröjan eller över en underställströja, så är det en t-shirt i merinoull du ska kika på.


1. Gridamor Odda Merino T-Shirt – Bästa t-shirt i merinoull (Herr)

t-shirt merinoull herr
 • Skön att bära
 • Andas bra
 • Håller dålig lukt borta

Gridamor Odd Merino T-shirt är tillverkad i mjuk- och tunn merinoull som både andas och är skön att bära. Med den här t-shirten behöver du inte oroa dig för dålig lukt utan kan använda samma t-shirt i flera dagar.

Det vi gillar med just Gridamor Odd är att den är mjuk och skön och är sydd med ”raglan-ärm” som gör att du inte får några skav när du bär din ryggsäck över axlarna. För att vara tillverkad i merinoull så håller den formen förvånansvärt bra efter tvätt.

Nackdelen är att t-shirten finns i så få färger. Vi hade önskat att den fanns i fler varierande färger. Annars finns det egentligen inget att anmärka på.

Den här t-shirten passar dig som: Vill ha en t-shirt för vandring i Herr-modell som kommer hålla dålig lukt borta länge under vandring eller annan fysisk aktivitet.

Fördelar

 • Känns mjuk mot huden
 • Håller formen bra efter tvätt
 • Bra kvalité

Nackdelar

 • Få färger att välja på

2. Aclima LightWool T-Shirt – Bästa t-shirt för vandring (Dam)

t-shirt för vandring dam
 • Bra passform
 • Andas bra
 • Finns i flera fina färger

Aclima LightWool T-shirt är en fin vandrings t-shirt tillverkad i 100% merinoull. Den är skön mot huden och andas bra. T-shirten håller dig sval när det är varmt och värmer när det är kallt.

Vi gillar att t-shirten känns lätt och bekväm att bära och att den håller sig fräsch utan att börja lukta. Du kan också bära t-shirten till vardags eller om du reser för att hålla dig fräsch länge. Tröjan finns i flera fina färger.

Nackdelen med Aclima LightWool T-shirt är att priset är högt, men det är också en bra t-shirt i bra kvalité. Det är en tröja du kommer ha med dig i många år.

Den här t-shirten passar dig som: Vill ha en mjuk och skön t-shirt att vandra i men som du även kan använda i vardagen, eller önskar en t-shirt som håller dig sval varma sommardagar.

Fördelar

 • Kliar inte mot huden
 • Sval
 • Finns i flera fina färger

Nackdelar

 • Dyr

3. Urberg Lyngen Merino T-shirt – Bästa t-shirt i merinoull (Budget)

t-shirt för vandring urberg
 • Finns i Dam- och Herr-modell
 • Andas bra
 • Finns i fina naturliga färger

Urberg Lyngen Merino t-shirt är ett bra budget-alternativ av vandringströja som även den är tillverkad i 100% merinoull. Materialet ger en sval- och skön känsla under sommarvandringarna.

Förutom att t-shirten är sydd med ”raglan-ärm” för att förhindra skav av ryggsäcken, så älskar vi att även storlekslappen i nacke är borttagen och ersatts med enbart ett tryck.

Är det något som är irriterande på plagg så är det just dessa lappar i nacken.

Nackdelen med Urbergs Merino t-shirt är att den kan kännas en aning stickig om du har en känslig hud.

Den här t-shirten passar dig som: Vill ha en bra- och skön vandrings t-shirt men inte vill betala för mycket.

Fördelar

 • Torkar snabbt
 • Skön passform
 • Dam- och Herr-modell

Nackdelar

 • Kan kännas lite stickig mot huden

4. Bergans Myske Wool Youth Tee – Bästa t-shirt för vandring (Barn)

bästa t-shirt för vandring barn
 • Andas bra
 • Skön
 • Finns i flera färger

Bergans Myske Wool Youth Tee är en bra vandrings t-shirt för barn som är tillverkad i 70% merinoull och 30% viskos. T-shirten är mjuk och skön och kliar inte – samt finns i flera fina färger att välja på.

Den här t-shirten kommer att hålla ditt barn sval under sommarvandringarna men även värma om det blir kallt.

T-shirten är i bra kvalité och tål lite tuffare tag eftersom det är en blandning mellan ull och viskos. Perfekt då barn leker och kläderna lätt kan slitas.

Den här t-shirten passar dig som: Vill ha en bra- och skön vandrings t-shirt till ditt barn som håller bra kvalité och andas.

Fördelar

 • Bra kvalité
 • Mjuk
 • Andas bra
 • Snygg

Nackdelar

 • Inga

t-shirt som passar till vandring

Saker att tänka på när du köper en t-shirt för vandring

 • Passform Det är viktigt att en t-shirt för vandring sitter skönt och bekvämt. Det finns inget mer irriterande om tröjan sitter och skaver någonstans på kroppen. Du ska kunna känna dig rörlig när du bär en t-shirt för vandring.
 • Andningsförmåga En t-shirt som andas gör att du inte blir svettig- och varm lika fort som med en t-shirt i exempel bomull som inte andas bra alls.
 • Material Att välja rätt material på en t-shirt för vandring är viktigt. Det är just materialet som avgör om din t-shirt kommer att andas bra, torka snabbt och vara behaglig att bära. Bra material för just vandring är merinoull eller ull.
 • Transportera bort fukt Det är bra om en t-shirt för vandring klarar av att transportera bort fukt från kroppen – exempelvis när du blir svettig. Kan ett plagg transportera bort fukt så riskerar du inte att bli blöt och kall.

Välj rätt material på din t-shirt för vandring

Det finns flera olika material på t-shirts och ibland kan det vara svårt att veta vilket material som funkar bäst vid vandring.

När du vandra kommer du förmodligen bära en ryggsäck och vädret kan variera från varmt till kallt. Du kan också vara ute och vanda i flera dagar och har inte möjlighet att packa ner flera t-shirts utan får nöja dig med 1-2 stycken.

Du vill alltså att din t-shirt ska hålla sig fräsch i flera dagar utan att börja lukta illa, trots att du inte kan tvätta den.

Merinoull

Merinoull är det bästa materialet att välja på plagg när du ska vandra. Det finns flera fördelar med att välja merinoull på t-shirten.

Merinoull drar inte åt sig dålig lukt vilket gör att du kan använda samma plagg i flera dagar utan att du börjar lukta illa vilket är perfekt när du vandrar.

Andra fördelar med ull är att det torkar snabbt om det blir blött och det bästa med merinoull är att det faktiskt har en svalkande effekt när du är varmt och värmer när det är kallt.

Nackdelen med merinoull är att det inte är så slittålig och att det är dyrt.

Syntet

T-shirts i syntet torkar snabbt, är stretchiga och slittåliga. Vi använder ofta syntet-t-shirts när vi drar ut på kortare turer eftersom värmen inte blir om vi bar är ute ett par timmar.

Syntet går att tvätta dagligen utan att dt slits så snabbt, ull slits snabbare.

Nackdelen med att vandra i en t-shirt av syntet är de inte värmer när det är kallt. Ett plagg i syntet börjar även lukta efter ett tag tillskillnad från ull. Men ska du ut på en dagstur så kan du absolut välja en t-shirt i syntet det är också billigare än ull.

Bambu

En t-shirt tillverkat i bambu är mjukt- och skönt mot hunden, bambu är även svalt att bära. Nackdelen med bambu är att de tar lång tid att torka om det är blött, i alla fall i jämförelse med både syntet och ull.

Däremot är bambu precis som ull att de inte drar åt sig dålig doft så du kan vandra i samma t-shirt i flera dagar utan att börja lukta illa.

Bomull

En bomulls t-shirt är ett skönt plagg att ha till vardags men inget du vandrar i. Bomull är ett material som snabbt blir blött och andas inte på samma sätt som funktionsmaterial.

Fukten ligger istället kvar i t-shirten och gör att du blir både blöt- och kall om du blir svettig. Dessutom kommer en t-shirt i bomull börja lukta illa fort.

Hur länge håller en t-shirt i merinoull?

En t-shirt i merinoull kan hålla i flera år om du tar hand om den på rätt sätt. Du behöver inte tvätta en t-shirt i merinoull så ofta utan det räcker med att hänga ut den på vädring och din t-shirt kommer bli som ny igen.

Tvättar du t-shirten ofta kommer den bli nopprig ganska fort, den kan även tappa formen men inget som förstör funktionen på tröjan.

t-shirt att vandra i

Vad skiljer mellan Dam- och Herr-modell på en vandrings t-shirt?

Det enda som skiljer de olika modellerna åt är passformen. En t-shirt för dam är mer figursydd med lite kortare ärmar och en t-shirt i herr-modell har en mer lös passform och är lite längre.

Vi rekommendera att välja en t-shirt i din modell då det kommer att sitta bäst då. Killar och tjejer har olika kroppsformer, killar har bredare axlar och smalare höfter medan en tjej har bredare höfter och smalare axelbredd.

Hur tvättar man en t-shirt för vandring?

Det beror helt på vilket material din t-shirt är tillverkad i. Kolla alltid vad som står på tvättlappen som sitter i tröjan innan du tvättar den.

Sitter inte lappen kvar så ger vi dig några råd att följa beroende på vilket material du har på din t-shirt.

Hur du tvättar en t-shirt i funktionsmaterial steg för steg

 • Börja med att vända din t-shirt ut och in
 • Välj tvätt program utifrån vad din t-shirt är tillverkad av. Merinoull – tvättas i handtvätt eller ylleprogrammet. Syntet – tvättas i syntetprogrammet eller i 40 grader. Bambu – tvättas i 30 grader
 • Häll i flytande tvättmedel – det sliter minst på kläderna
 • Häng upp och lufttorka t-shirten. Plagg i ull och merinoull kan torkas liggande på en handduk för att inte riskera att tappa formen

Viktiga saker att tänka på när du tvättar funktionskläder

 • Använd aldrig sköljmedel på funktionsplagg som ull, syntet och bambu. Det kan förstöra funktionen i kläderna.
 • Vänd alltid plaggen ut och in, det sliter mindre och gör att din t-shirt ser finare ut längre.
 • Torka aldrig funktionsplagg i höga temperaturer i torkskåp. Det bästa är att alltid lufttorka plaggen.
vandra i t-shirt

Varför du bör köpa en bra t-shirt för vandring

Att ha en bra och funktionell t-shirt när du vandrar är viktigare än du tror. Oftast vandrar vi minst några kilometer och bär på en ryggsäck, ibland vandrar vi i flera dagar och har inte möjlighet att byta kläder så ofta. Därför behöver du en bra t-shirt för vandring.

En bra t-shirt för vandring ska andas bra, torka snabbt, inte börja lukta och sitta bekvämt på kroppen.

Det är också bra om den inte har några onödiga sömmar- eller lappar som kan skava mot kroppen när du vandrar och bär på en ryggsäck.

4 fördelar med att ha en bra t-shirt

 • Andas bra
 • Börjar inte lukta illa
 • Torkar snabbt
 • Värmer även om den är blöt

Vanliga frågor om t-shirts för vandring

Vilket är det bästa materialet på en t-shirt för vandring?

Det absolut bästa materialet på en vandrings t-shirt är merinoull (syntet och bambu funkar också). Det ska vara material som andas, transporterar bort fukt och torkar snabbt.

Vilka märken säljer bra t-shirts för vandring?

Det finns flera bra märken som säljer t-shirts som passar bra att vandra i, bland annat Icebreaker, Aclima, Bergans, Urberg och Gridamor.

Vad kostar en bra t-shirt för vandring?

En t-shirt i ett bra material som merinoull kostar runt 500-800kr. En t-shirt i syntet är betydligt billigare än merinoull. Men merinoull kommer alltid att vara det bästa valet för vandring.

Vilket material ska man undvika på en t-shirt när man vandrar?

Undvik att använda bomull. Ha aldrig någon typ av bomullsplagg på dig när du vandrar. Bomull suger upp fukt och gör att du blir blöt och kall. Det är också ett tungt material i jämförelse till merinoull, syntet och bambu.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva vandrat mycket i olika miljöer och väder därför har vi hunnit med att prova på en del t-shirts genom åren i olika material. Med den erfarenhet vi har och de olika t-shirts vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa t-shirtsen för vandring.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andras åsikter- och tester för att på så vis få fram de mest populära t-shirtsen för vandring som flest personer rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av t-shirt även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar