Bästa skidhandskarna (6 varma handskar för skidåkning)

När du har åkt skidor har du säkert någon gång varit med om frusna händer. Det är helt onödigt att frysa om händerna vid skidåkning eftersom det finns väldigt bra skidhandskar att köpa idag.

För att göra det lättare för dig att hitta det bästa skidhandskarna har vi förutom att själva testat massa handskar skannat av marknaden, läst recensioner och läst flera bäst i test.

En par bra skidhandskar ska värma dina händer, hålla händerna torra, sitta bra och vara lätta att ta på-/av och använda. De ska vara tillräckligt långa för att hålla snö ute och de får gärna ha remmar att fästa runt handleden så du inte tappar de om du tar av dig dom för att kolla mobilen.

Som du märker toppas listan av skidhandskar från Hestra och det har helt enkelt att göra med att de är ledande på marknaden när det gäller handskar- och vantar för alpin skidåkning.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth & Outdoorexperten


bästa skidhandskarna hestra Heli ski
Hestra Army Leather Heli Ski
▪️ Bästa skidhandsken allround
▪️ Syntet/Skinn
▪️ Snygg & Varm

bästa tumvanten för skidåkning
Hestra Army Leather Gore Tex
▪️ Bästa tumvanten för skidåkning
▪️ Gore-Tex/Skinn
▪️ Varm & vattentät
bästa skidhandsken damHestra Primaloft Leather Female Mitt
▪️ Bästa skidhandsken i dam-modell
▪️ Syntet/Skinn
▪️ Extremt prisvärd

billiga skidhandskar
Hestra Gauntlet Sr
▪️ Bästa budgethandsken
▪️ Syntet
▪️ Varma & Sköna

bästa skidhandsken för barn
Hestra Gore-Tex Gauntlet Junior
▪️ Bästa skidhandsken för barn
▪️ Syntet
▪️ Varm & fukttålig
bästa handsken för längdskidorLillsport Legend Gold Sweden
▪️Bästa handsken för längdskidor
▪️Skinn/Syntet
▪️Bra grepp om stavarna

Bäst i test på vår lista för bästa skidshandskarna allround är Hestra Army Leather Heli Ski. Om du vill ha det bästa och en handske som inte kommer att svika dig varken i kalla puderåk, blåsiga turer i stolsliften eller blöta slushdagar så ska du köpa den här skidhandsken.

Hestra Army Leather Gore-Tex är den bästa tumvanten för alpin skidåkning. Den är väldigt varm och vattenavvisande så med den här skidhandsken kommer du inte att frysa om händerna även om du är frusen av dig.

Bästa budgetvalet och den billigaste skidhandsken i testet är Hestra Gauntlet Sr. Den här handsken är väldigt prisvärd och har fått genomgående bra recensioner, främst för bra värme och bra kvalitet.

Bästa skidhandsken – 6 bra skidhandskar som håller värmen i kylan

När vi har valt ut de bästa skidhandskarna i testet så har vi gått efter hur bra de håller värmen, hur bra de andas och hur bra de står emot vatten och snö. Utöver det har vi kollat hur sköna de är och hur bra kvaliteten är. Vi har främst tagit med alpina skidhandskar men även en handske för längdskidåkning. Inte förvånande är de lite dyrare handskarna med bättre material även de som toppar listan.


1. Hestra Army Leather Heli Ski – Bästa skidhandskarna allround

bästa skidhandskarna hestra Heli ski
 • Material: Skinn/Syntet
 • Foder: Syntet
 • Vindtäta: Ja
 • Vattentäta: Nej
 • Modell: Femfingervante

Hestra Army leather Heli ski är utan tvekan den bästa skidhandsken i testet och väldigt populär bland många människor och får gång på gång bra recensioner. Det finns flera anledningar att de blev bäst i test och kortfattat är det på grund av bra kvalitet, bra passform, bra värme även vid blött väder och att de helt enkelt håller händerna varma i alla situationer. Dessutom är de riktigt prisvärda och du får mycket för pengarna.

Om du är ute efter en handske som du kan åka skidor i utan att behöva frysa eller bli blöt om händerna men ända betala ett rimligt pris för så är Hestra Heli Ski ett väldigt bra val. Att betala lite mer för en bra handskar lönar sig oftast i längden då du kommer att kunna ha de i många år framöver.

Du får helt enkelt en handske tillverkad i bra material som både värmer- och håller snö-, regn- och fukt borta vilket är viktigt för att dina händer ska hålla sig varma. De är inte vattentäta men de håller vatten ute bra ändå och torkar även snabbare utan membran. Materialet gör de även varma även om det skulle vara blött.

Hestra är ett familjeföretag grundat i Hestra i Småland 1936. Företaget har drivits och utvecklats i hela 4 generationer. I dagsläget är de ett av de ledande handskvarumärkena i världen inom bland annat skidhandskar.

Den här skidhandsken passar dig som: Vill ha den bästa femfingervanten du kan få för pengarna, tillverkad i riktigt bra material. Du får en handske som du kommer kunna ha lång tid framöver så länge du tar hand om den på rätt sätt. Utöver det så är det en grymt snygg handske!

Hestra Army Leather Heli Ski är en unisexmodell för både herr- och dam. Den finns även som tumvante här.

Fördelar

+ Håller händerna varma

+ Hållbara

+ Bra fukttransport

+ Sköna

+ Bra motstånd mot fukt & vatten

+ Grymt snygga

+ Torkar snabbt

Nackdelar

Ganska dyra

Ej vattentäta


2. Hestra Army Leather Gore-Tex – Bästa tumvanten för skidåkning

bästa tumvanten för skidåkning
 • Material: Getskinn/Syntet
 • Foder: Syntet
 • Vindtäta: Ja
 • Vattentäta: Ja
 • Modell: Tumvante

Hestra Army Leather Gore-Tex är den bästa tumvanten för skidåkning om du är ute efter en extremt varm och vattentät skidvante. Den kommer att hålla dina händer varma i de kallaste temperaturerna samt hålla de torra trots hög fysisk aktivitet och blött väder.

Den här handsken har vunnit flera bäst i test och den har bland annat sin fina materialblandning att tacka för det. Handsken är tillverkad i en blandning av Gore-Tex och syntet med yttre insida av impregnerat getskinn.

Den här skidhandsken passar dig som: Vill ha den varmaste vanten som du kan få tag i, men som samtidigt andas när det blir för varmt. Vet du att du inte gillar att frysa eller vara blöt om händerna så kommer den här att göra dina skiddagar roligare framöver.

Fördelar

+ Vattentäta

+ Transporterar bort fukt

+ Bra materialblandning

+ Snygga

+ Bra kvalitet

Nackdelar

+ Dyra


3. Hestra Primaloft Leather Female Mitt – Bästa skidhandsken i dam-modell

bästa skidhandsken dam
 • Material: Skinn/Syntet
 • Foder: Syntet
 • Vindtäta: Ja
 • Vattentäta: Ja
 • Modell: Tumvante

Hestra Primaloft Leather Female Mitt är bästa vanten i dam-modell och dessutom riktigt snygg och prisvärd. Kortfattat skulle man kunna säga att den är en perfekt mix av pris kvalitet och funktion. Handsken är helt i syntet förutom handflatans insida som är i nötnappa (skinn).

Den här handsken anpassad för tjejhänder genom en speciell skärning och isoleringen som heter Primaloft ger ungefär samma känsla som dun, en riktigt skön skidvante med andra ord. Vi tycker dessutom att den är riktigt snygg och finns i roliga färger. Bland recensionerna nämn ofta att de har bra passform, bra vindskydd och är varma och sköna.

Den här skidhandsken passar dig som: Är tjej och vill ha en bra och prisvärd skidhandske i dam-modell anpassad för tjejhänder. Du får en väldigt snygg och funktionell handske som kommer att hålla dig varm och torr i vinter.

Fördelar

+ Mjuka och sköna

+ Varma

+ Bra vindskydd

+ Snygga

+ Bra passform för tjejer

+ Billiga

Nackdelar

Lite dåliga att greppa saker


4. Hestra Gauntlet Sr – Billiga och bra skidhandskar

billiga skidhandskar
 • Material: Syntet
 • Foder: Syntet
 • Vintäta: Ja
 • Vattentäta: Ja
 • Modell: Femfingervante

Hestra Gauntlet Sr är det bästa budgetvalet i vårat test av skidhandskar. Det är en klassik skid-/snowboardhandske med fem fingrar och långt snölås. För ganska lite pengar får du en riktigt bra handske om du köper Hestra Gauntlet och den fungerar för allt du kommer över på fjället.

För att få ner priset har man prioriterat bort dyrt skinn men istället kompenserat med riktigt bra syntetmaterial som är både vattentätt, ventilerande och vindtätt. Vi tycker helt klart att de här handskarna är ett bra val om du är ute efter billiga skidhandskar men inte vill köpa det allra billigaste.

Den här skidhandsken passar dig som: Vill ha en prisvärd handske av bra kvalitet och som är vatten- och vindtät. Du får väldigt mycket för pengarna och kommer ha varma och torra händer när du åker skidor i vinter.

Fördelar

+ Billiga

+ Prisvärda

+ Vattentäta

+ Vindtäta

+ Ventilerande

+ Varma

Nackdelar

Finns inte så många färger att välja på


5. Hestra Gore-Tex Gauntlet Junior – Bästa skidhandsken för barn

bästa skidhandsken för barn
 • Material: Syntet
 • Foder: Syntet
 • Vindtäta: Ja
 • vattentäta: Ja
 • Modell: Tumvante

Hestra Gore-Tex Gauntlet Junior Är en riktigt lyxig skidvante för barn. Den här skidvanten kommer att hålla barnets händer varma och torra hela dagen i backen utan problem. De har Gore-Tex som både skyddar mot vind, väta och ventilerar samt en extra lång mudd som går över jackans armar.

Även om de inte direkt är de billigaste barn-skidhandskarna på marknaden så kan det vara värt att lägga några kronor extra eftersom man får så mycket mer med Hestra Gore_Tex Gauntlet. DE är helt enkelt så pass bra!

Den här skidhandsken passar dig som: Väldigt bra skidhandske för barn som håller händerna varma och torra trots blött och kallt väder. Det kan vara bra att tänka på att de är lite stora i storlekarna så om barnet ligger mellan två storlekar kan det vara bättre att välja den mindre storleken.

Fördelar

+ Anpassade för barn

+ Varma

+ Vindtäta

+ Vattentäta

+ Långt snölås

+ Hållbara

Nackdelar

Något dyra


6. Lillsport Legend Gold Sweden – Bästa handskarna för längdskidåkning

bästa handsken för längdskidor
 • Material: Skinn/Syntet
 • Foder: Ofodrad
 • Vindtäta: Ja
 • Vattentäta: Nej
 • Modell: Femfingerhandske

Lillsport Legend Gold Sweden är bästa valet för dig som letar en bra handske för längdskidor. Lillsport är välkänt inom skidhanskar och håller alltid hög kvalitet och gör sköna handskar med bra passform som sitter bra under fysisk aktivitet.

Handsken är tillverkad i en vindtät ovansida i syntet och innerhand av etiopisk hårfår som gör handsken otroligt skön och följsam med ett bra grepp om stavarna, även när de är blöta eller fuktiga. Runt handleden sitter tighta neoprenmuddar.

Den här skidhandsken passar dig som: Vill ha en superbra handske när du åker längdskidor. Du får en handske som ger bra grepp, skyddar mot vind, andas och fungerar lika bra i blött som kallt väder.

Fördelar

+ Anpassade för längdskidåkning

+ Bra fukttransport

+ Bra grepp om stavar

+ Bra passform

+ Bra i blött väder

+ Bra vindskydd

Nackdelar

Ganska dyra


Tänk på det här när du köper skidhandskar

 • De ska vara varma! I första hand köper vi ju skidhandskar för att hålla händerna varma när vi åker skidor och snowboard. Det kan låta enkelt att köpa ett par varma handskar men det är mer än så att tänka på. Eftersom vi rör oss och är aktiva så behöver de ventilera bra, dessutom behöver de hålla sig torra. Bra skidhandskar av bra material klarar av allt det här.
 • Bra ventilerade! Som vi gick igenom här ovanför så måste skidhandskarna vi har ha en bra ventilationsförmåga. Då blir vi av med fukten som uppstår när vi svettas eller om det är blött eller fuktigt ute. Det i sin tur gör att vi håller oss varmare i kallt väder och svalare i varmt väder.
 • Stå emot väta & vatten! Att ha en barriär mot blöt snö och regn är bra eftersom vädret kan skifta kraftigt på fjället. Det kan uppnås på flera sätt, bland annat genom en fuktbarriär, ett vattentätt membran eller till exempel Gore-Tex. Här brukar dyrare skidhandskar ofta sticka ut i positiv bemärkelse.
 • Sitta bra på handen! När vi hittat en handske som är varm, har bra ventilation och fuktmotstånd så måste vi se till att den sitter bra. Det gör vi genom att välja en i rätt storlek så den sitter bra på din hand. Handsken ska ha lite luft men inte för mycket, den ska sitta tight men inte gå emot fingertopparna eller trycka.
 • Vill du ha snölås? En sak till att tänka på är om du vill ha ett snölås på dina skidhandskar eller inte. Ett snölås har du mer nytta av ju mer offpist, puder, och nysnö du kör i. Ofta är det att föredra att ha ett snölås på sina handskar.

Rätt storlek på skidhandskar

Vilken storlek ska man ha på skidhandsken? Ofta har vi ganska bra koll på vilken storlek vi brukar ha på handskar men om du är osäker kan du följa guiden i videon nedanför för att ta reda på vilken storlek du har. Det enda du behöver är ett måttband.

Ett vanligt misstag är att ta för stora handskar, det gör att det tar längre tid att värma upp dom vilket gör att du kan frysa. Du kan även tappa den varma luften om de är för stora, välj därför alltid en storlek som sitter bra på handen, varken för liten eller för stor.

Hur tvättar man skidhandskar?

Skidhandskar behöver tvättas och skötas rätt för att behålla sin funktion. Gör du det rätt så kommer det att vara bra och fungera år efter år. Tyvärr är det lätt att göra misstag som förstör handskarna, men om du bara ser till att veta hur du ska göra så behöver du inte oroa dig.

Använd inte sköljmedel eftersom det kan förstöra skidhandskarnas fukt-transporterande förmåga. En annan sak är att inte tvätta de för varmt, läs hur varmt du kan tvätta de innan tvätten.

Det lättaste är att hålla de fräscha utan att behöva tvätta de, t.ex. genom att alltid torka de ordentligt, vara fräsch om händerna etc.

Tvätta skidshandskar i tvättmaskinen

Det är inte att rekommendera att tvätta skidhandskarna i tvättmaskinen, det är en risk att de tappar en del av funktionen då, t.ex. det vattentäta membranet eller torkar långsammare.

Kolla om det finns löstagbart innerfoder eller innerhandske. Tvätta i så fall innerhandsken separat och måste du tvätta det yttre skalet så gör det för hand. Ofta räcker det med lite tvål och ljummet vatten.

Torkning av skidhandskar

Det bästa sättet att torka skidhandskarna är att lufttorka de om du kan. Om du torkar de i torkskåp så ha inte för varm temperatur, speciellt inte om det är läder eller skinn. Ta gärna ut innerhandskar eller foder och torka separat.

Läs mer: Bästa skidjackan

Skillnaden mellan skidhandskar och vanliga handskar

Om det nu finns någon ”vanlig” handske” så är den stora skillnaden mellan skidhandskar och vanliga handskar helt enkelt att skidhandskarna är anpassade för skidåkning.

De kommer att hålla fukt, regn, snö och kyla ute och de kommer att transportera bort svett när du blir varm. En vanlig handske är inte gjord för de påfrestningar än skidhandske utsetts för.

Vad är Gore-Tex?

Gore-Tex är ett material som är både vatten- och vindtätt samtidigt som det andas. Ett perfekt material för en skidhandske med andra ord. Enkelt förklarat kan man säga att det släpper ut svett och fukt men det släpper inte in regn, vatten eller vind.

Bra egenskaper som Gore-Tex har:

 • Skyddar mot vatten
 • Temperaturreglerande
 • Skyddar mot vind
 • Transporterar bort fukt
 • Skyddar mot snö och regn

Skidhandskar för extremt frusna händer

Om du lätt fryser om händerna rekommenderar vi en skidhandske med ett bra foder, gärna en tumvante.

Tumvantar värmer ofta lite bättre eftersom alla fingrar ligger tillsammans och har du lättare att skapa värme inne i vanten. Ett bra exempel på en sådan vante är tumvanten Hestra Army Leather Gore-Tex.

Skinn eller vanliga handskar?

Om du ska välja skinnhandskar eller handskar helt i syntetmaterial är upp till dig själv. Skinna har otroligt bra egenskaper då det värmer, håller fukt borta, är hållbart och värme.

Däremot finns det bra handskar helt i syntet också. Vi måste ju dock säga att det finns många snygga handskar med skinn, ett exempel är Hestras handskar.

Tumvantar eller fingervantar?

Fet finns några saker som skiljer tumvantar och fingervantar. Om du har lätt för att frysa eller har dålig blodcirkulation i fingrarna så rekommenderar vi tumvantar. Helt enkelt för att de kommer att vara lite varmare än fingervantar.

Om du däremot vill ha maximal rörlighet för att t.ex. spänna pjäxor eller snowboardbindningar så rekommenderar vi fingervantar.

Bra material i skidhandskar

 • Gore-Tex
 • Skinn
 • Syntet

Finns det vattentäta skidhandskar?

Ja det finns vattentäta skidhandskar men eftersom vi rör oss fysiskt är det sällan rekommenderat med helt vattentäta handskar. Ofta har handskarna olika former av membran, där de dyrare kan ha Gore-Tex och billiga ett helt tätt plastmembran.

Det är att föredra Gore-Tex eller andra funktionella membran då det andras medan de allra billigaste plastmembranen inte andas alls och skapar fukt i handsken.

Det fungerar även bra utan vattentätt membran om handsken är tillverkad i bra materiel i övrigt som håller sig varmt om det blir fuktigt. Handskar utan vattentäta membran torkar oftast snabbare och enklare.

Skidshandskar med värme-/värmeslingor

Det finns skidhandskar med värmesystem, alltså handskar med värmeslingor i. De drivs av batteri och gör dina händer varma i de mest extrema och kalla förhållandena. de passar även bra om du lätt fryser eller om du vill ha lite extra värme för t.ex. liften, pauser i backen eller på skoterturen.

Återigen ligger Hestra i framkant och om du vill ha en riktigt bra värmehandske för skidåkning så ska du kolla in Hestra Power Heater 5-Finger. Den finns även i alternativ som tumvante och heter då Hestra Power Heater Mitt.

bästa skidhandsken

Tips för att hålla händerna varma och torra i skidbacken

Förutom att köpa ett par bra handskar för skidåkningen finns det några enkla saker du kan tänka på för att hålla händerna varma och torra.

Du kan se till att inte hålla händerna bara i kylan, dra igen snölåset så att handskarna inte blir blöta inuti, undvik att ”ta i” snö när du sopar av skidor etc. och passa på att värma dig när du kan under dagen.

Ett annat tips är att ha med dig varm mat eller dryck. Att få i sig något varmt höjer kroppstemperaturen direkt och om vi fryser är det i första hand händer och fötter som prioriteras bort av kroppen. Vi tar alltid med en termos med varm choklad eller kaffe ut i skidbacken.

Hur länge håller ett par skidhandskar?

Ett par bra skidhandskar som är av bra kvalitet håller väldigt länge om du tar bra hand om dom. Så länge du sköter de enligt beskrivningarna så kan du räkna med att ha de i många, många år framöver.

Sen beror det ju självklart på hur de används, en peson som kör freestyle i parken och ”grabbar” skidorna eller snowboarden kommer självklart att slita ut sina handskar snabbare än en person som bara glider ner för backarna utan att trixa.

Viktigt att tänka på för att handskarna ska hålla längre

 • Köp rätt storlek
 • Tvätta de inte i tvättmaskin (för ofta)
 • Torka de direkt när du kommer hem
 • Torka de inte för varmt i torkskåp

Om du vill lära dig mer om du tar hand om dina skidhandskar kan du läsa Hestras skötselguide här.

4 anledningar till att köpa ett par bra handskar

När det gäller skidhandskar så kan vi ganska säkert säga att du får vad du betalar för. Det finns självklart bra billiga skidhandskar men ofta får du bättre om du betalar lite mer.

Oavsett så kan det ofta bli billigare i längden att undvika de billigaste. Här nedanför är vanliga saker som dyra skidhandskar gör bättre:

 • Sitter ofta bättre
 • Värmer bättre
 • Bättre ventilation
 • Bättre fukttransport
 • Står emot yttre vatten bättre

Intresserad av fler bra skidprylar för varma skidåkning? Läs vårat inlägg om bra skidstrumpor!

Vanliga frågor om skidhandskar

Vad är det för skillnad på skidshandskar för barn?

Det finns skidhandskar för barn, den största skillnaden är att de är i små storlekar.

Vad är Gore-Tex?

Gore-Tex är ett material som är vatten- och vindtätt men ändå andas.

Hur ofta ska man tvätta sina skidhandskar?

Det bästa är att tvätta dina handskar så sällan som möjligt. Om du måste tvätta dom så tvätta helt bara innerhandsken. Om ytterhandsken behöver tvättas så testa först med ljummet vatten och tvål.

Vilket material är bäst i skidhandskar?

Bra material i skidhandskar är Gore-tex och liknande material, syntet och fyllning>/vaddering i ull eller syntetblandning.

Är det skillnad på billiga och dyra skidhandskar?

Ja det är skillnad. Som vi förklarat tidigare i inlägget så beror det främst på att du får finare, bättre och dyrare material om du köper en dyrare handske.

Måste jag ha skidhandskar när jag åker skidor?

Nej, självklart måste du inte ha skidhandskar när du åker skidor men det kommer att göra din upplevelse betydligt bättre och roligare. Dina händer kommer helt enkelt att vara varmare och mindre trötta.


Hur vi har sammanställt informationen

För att hitta de bästa har skidhandskarna har vi förutom att väga in flera år av egen erfarenhet läst recensioner, tester och bäst i test. Genom att läsa främst recensioner från flera olika källor och sidor får vi en helhetsbild vad användarna tycker om handskar samt för- och nackdelar.

Det blev väldigt tydligt i det här testet att Hestra är den mest populära tillverkaren av skidhandskar och ofta har de knappt några negativa recensioner alls. Det är också därför vi nästan bara tagit med handskar från Hestra eftersom vi vill rekommendera inte bara vad vi själva tycker är bra utan vad majoriteten gillar.


Lämna en kommentar