Att göra i Berlin – 25 tips för en weekend i Tyskland

Berlin är en riktigt hipp stad med mycket historia. Att besöka Berlin passar verkligen alla, gammal som ung. Du tar dig enkelt från Sverige till Tysklands huvudstad Berlin med tåg eller flyg. 

Vi har besökt Berlin och trodde då inte att vi skulle bli så imponerade men det vart vi. Berlin känns spännande med mycket att se och göra, vi kommer lätt att besöka staden igen. 

Här tänkte vi ge dig några tips på saker att göra i Berlin för visst finns det en hel del att hitta på i denna häftiga och livliga stad.

1. Brandenburger Tor

att göra i Berlin brandenburger tor

Brandenburger Tor ligger i stadsdelen Mitte i slutet på den kända gatan Unter den Linden. Det är nämligen den enda stadsport som finns kvar i Berlin. Brandenburger är nog den mest besökta sevärdhet i Berlin kanske inte så konstigt då den har haft olika stora roller i Berlins historia.

UPP TILL

43% RABATT PÅ RESVÄSKOR.SE!

(annons)

Historia

Redan på 1700-talet ritades och byggdes Brandenburger Tor. Det var en beställning av kungen Fredrik Vilhelm II och som då skulle stå för fredstiden som var för tillfället.

Vid Barndenburger har flera kända världsledare hållit tal som tex Bill Clinton och Ronald Reagan. Även hyllningar till Hitlers maktbestigningar har hållits här. Men efter att Berlin muren fallit 1989 så står porten för fred och enighet i staden.

Brandenburg är en stor historisk plats och är ett måste att besöka om du är i Berlin tycker vi.

2. Förintelsemonumentet (Holocaust-Mahnmal)

att göra i Berlin förintelsemonumentet

När du ändå är i närheten av Brandenburger Tor så ska du passa på att besöka förintelsemonumentet. Förintelsemonumentet är ett minnesmärke för alla judar som vart mördade under förintelsen. Platsen består av 2711 stycken betongpelare som är i olika höjd. 

Att gå här är en märklig känsla på något vis och en påminnelse om vad som varit. Går du in till mitten av platsen så försvinner bullret från staden då betongpelarna är så pass höga. 

Det är gratis att besöka platsen men man kan ge ett valfritt bidrag om man vill.

3. Riksdagshuset i Berlin (Reichstag)

att göra i Berlin riksdagshuset

Besök det fina riksdagshuset i Berlin som också är en av de populäraste sevärdheterna att besöka här.

Historia

Riksdagshuset byggdes i slutet av 1800-talet och har fått utstå både bombning och brand genom åren. Idag är den återställd och moderniserad och Tysklands riksdag håller fortfarande till här.

När du är inne i riksdagshuset passa på att gå upp för den långa trappen upp i glaskupolen och få en fin utsikt över Berlin. 

Äta i riksdagshuset

Uppe på riksdagshusets tak kan du besöka restaurangen Käfer, där kan du äta en god lunch eller middag. En 3-rätters middag ligger på ca: 900 kronor. Annars ligger priserna runt 150kr – 900kr. Vill du äta här så tänk på att du måste boka bord innan. 

Tips! Även om det är gratis att besöka riksdagen så måste man boka en biljett innan, det gör du enkelt på riksdagens hemsida.

Riksdagshuset har öppet alla dagar från kl: 8.00 – 24.00

Pris: Gratis 

4. East Side Gallery

east side gallery

Ett ställe vi verkligen gillade och rekommenderar att besöka när du är i Berlin är East Side Gallery som ligger i området Friedrichshain. Börja din tur längs East side gallery på Ostbahnhof, gå längs med muren tills du kommer till bron. 

Historia

Direkt efter att Berlinmuren föll samlades 118 konstnärer från 21 länder här och började måla. East Side gallery är en del av det som finns kvar av Berlinmuren. Ungefär ett år efter att man öppnat detta utomhusgalleri i början på 1990-talet fick det titeln skyddad minnesstatus. 

5. Underjordiska Berlin

Gå en guidad tur i det underjordiska Berlin och ta del av stadens otroliga historia. Nere vid tunnelbanestationen Gesundbrunnen gömmer sig otroliga gångar och skyddsrum som användes under andra världskriget.

Det är svårt att förstår att människor suttit trångt ihop där nere till ljudet av bombningar. Det är verkligen värt ett besök och otroligt intressant även om du inte gillar historia.

Priset på en guidad tur ligger runt 12 euro. 

Tänk på att det är kallt där nere så ha en extra tröja med dig och riktiga skor, alltså inga sandaler eller flip-flops. 

Besök berliner unterwelten för att få reda på mer om de guidade turerna och priser.

6. Museumsinsel (Museum Island)

museumsinsel

Museumsinsel är en museum ö kan man säga som ligger i den norra delen av Berlin. På denna ö finns det 5 stycken stora museum samlade och de anses vara de 5 mest betydelsefulla museum i välden.

De museeum som finns på ön är:

  • Pergamon museum
  • Bode museum
  • Neues museum
  • Altes museum 
  • Alte Nationalgalerie 

Vill du inte gå in i museumen och kolla på gamla föremål så kan du också gå runt och kolla på byggnaderna som är otroligt vackra. 

Priset för att besöka museumsinsel är ca 18 euro och museet har öppet tisdag till söndag från kl:10.00 – kl:18.00, torsdagar från kl:10.00 – kl:20.00.

Vill du läsa om en annan trevlig huvudstad ska du kolla in vårat inlägg om saker att göra i Köpenhamn.

7. Berlinmuren (Wall memorial)

berlinmuren

Besök den historiska Berlinmuren som föll 1989, muren som delade in Berlin i väst och öst. Berlinmuren byggdes 1961 och vart en symbol för andra världskriget/kalla kriget. 

Muren hittar du i centrala Berlin och du kan besöka den från olika ställen. Minnesplatsen för Berlinmuren hittar du på Bernauer Strasse. Här kan du se den gamla muren med vaktorn och innemur som visar hur det såg ut under 1980-talet. 

8. Checkpoint Charlie

checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie var förr en gränsövergång mellan gamla väst- och öst tyskland. Idag är det en bevarad vaktkur med minnesplakat och text om Berlinmuren som finns kvar. 

Är det värt ett besök? 

Ja det tycker vi. Även om det samlas en del turister här så hör det till vår nutidshistoria som gör det intressant att besöka. 

9. Alexanderplatz 

Alexanderplatz Urahn

Ett populärt torg att besöka är Alexanderplatz eller som berlinarna säger ”Alex”. Torget hittar du i östra Berlin och har en typisk kommunistisk arkitektur. Torget är en livlig mötesplats för berlinborna. 

Vad finns på Alexanderplatz?

Här kan du hitta det mesta, ett stort köpcentrum, restauranger och barer. Att besöka Alexaderplatz på en weekendresa passar utmärkt om du är ute efter shopping eller om du älskar mat. I närheten ligger nämligen Hackescher Markt där det finns en hel del restauranger och caféer med uteserveringar. 

TV-Tornet

tv tornet i Berlin

I mitten på torget hittar du Berlins kända Tv-torn som är ca 300 m högt och du får en fantastisk utsikt över Berlin och många kända byggnader om du tar dig upp i den. Du kan inte få en bättre utsikt över Berlin än här. 

Alexanderplatz ligger i området Mitte och du tar dig enkelt hit vart du än befinner dig i Berlin både U-Bahn och S-bhan stannar här. 

10. Berlins Domkyrka (Berliner Dom)

Berlins domkyrka berliner dom

Berlin Dom är en luthersk domkyrka och den största i Berlin. Kyrkan byggdes redan på 1400-talet men revs pga dålig konstruktion.

Kyrkan byggdes om i slutet på 1800-talet och det är den byggnaden som står där än idag. Dock skadades delar av byggnaden kraftigt under andra världskriget av bombningar men återställdes under 1990. 

Hitta hit

Domkyrkan ligger längs med den populära gatan Unter den Linden där du också hittar andra sevärdheter. Öppettider är måndag – söndag från kl: 9.00- 20.00 och det kostar runt 7 euros att gå in i kyrkan.

11. DDR – museum (Deutsche Demokratische Republik) 

DDR museet är ett litet men väldigt populärt museum i Berlin. Här kan du uppleva historian på ett levande sätt genom testa de kläder som bars då, bläddra i kommunistiska skolböcker eller varför inte testa polisens avlyssnings apparater? 

På detta museum får du lära dig hur det var att leva i Östtyskland under kalla kriget. Sätt dig tex i soffan och kolla på de tv program som visades då. Se hur stora skillnader det var mellan fattiga och rika. 

Värt ett besök?

Vi tycker att det är ett super intressant museum då du få se hur det kunde vara att leva i Östyskland under kalla kriget och att man just får ta och röra vid saker som är i museet.

Nackdelen med museet är att det är mycket besökare och det kan ta en stund innan du kan testa eller prova det du vill. 

DDR museet har öppet måndag – söndag från kl: 9.00 – 21.00 och det kostar från ca: 5 euros till 12 euros.

Adress:  Karl-Liebknecht-Str. 1, 10178 Berlin 

12. Besöka marknader i Berlin

marknad Berlin

Att besöka marknader är något vi gillar när vi är utomlands och även denna gång har vi hittat en del roliga marknader att besöka i Berlin. Som i de flesta städer finns det både loppismarknader och matmarknader.

En perfekt aktivitet att göra en söndag i Berlin är att besöka någon marknad då de oftast hålls på söndagar. Här nedan tänkte vi lista några som vi gillade

Boxhagener Platz (Boxi)

Varje söndag hålls en stor loppis marknad i Boxhagener Platz eller som berlinarna säger Boxi, marknaden ligger i stadsdelen Friedrichshain. Det är ett mysigt ställe att bara strosa runt på. Du kan hitta allt här så som böcker, möbler, kläder och massa annat krimskrams.

Besök marknaden som en söndags utflykt och inta sedan en god brunch i något av cafeerna som finns i närheten. 

Marknaden är öppen varje söndag från kl: 10.00 till kl:18.00. 

Arkonaplatz

En annan loppis marknad värt att besöka är Arkonaplatz som ligger just i området Arkonaplatz. Detta är en lite mindre marknad som inte är överfull på besökare och populär bland lokal borna. Här hittar du också det mesta och även mycket vintage. 

Marknaden har öppet varje söndag från kl:10.00 – 16.00

Tuerkenmarkt

Tuerkenmarkt översätts rakt av till turkisk marknad. Det här är en marknad där du kan hitta kläder, tyger, sjalar, klockor ja lite allt möjligt men det är främst matstånden här som får smaklökarna att vattnas.

Här kan du köpa kryddor, bröd, blommor, färska frukter och grönsaker till ett bra pris. En marknad vi absolut tycker du ska besöka på din vistelse i Berlin. 

Marknaden ligger i stadsdelen Kreuzberg och är öppen varje tisdag och fredag från kl: 11.00 – 18.30.

Självklart finns det ännu mer marknader att besöka men det här är våra 3 bästa marknader vi tycker man ska besöka när man är i Berlin. 

13. Äta i Berlin

currywurst

Korv i olika slag är något du kommer att hitta i Berlin i olika gatukök, Tyskland är väl ändå korvens hemland. Den mest populära snabbrätten är currywurst som serveras med pommes, ketchup/currysås, tomatsås och currypulver. Ett måste att testa när du är i Berlin. 

Men vill du käka ute och och inte är intresserad av snabbmat eller mat från gatukök så ska vi tipsa om våra favoritställen att äta på. 

Prater Garten

Prater Garten är en klassisk ölträdgård med långa träbord och bänkar bland buskar, blommor och träd. Hit måste du åka om du är i Berlin på sommaren och njuta av en god tysk öl. Här ute i trädgården kan du äta lite enklare mat/snabbmat som passar bra till ölen.

I anslutning till ölträdgården finns också en restaurang som heter Prater Gaststätte som serverar vällagad klassisk tysk husmanskost. Restaurangen  är öppen året runt medans ölträdgården är öppen från april till oktober. 

Adress: Kastanienallee 7-9, ligger ca: 1,5 km från Monumentet av berlinmuren. 

Cookies Cream

Är du ute efter vegetarisk mat så ska du ta dig till stadsdelen Mitte här hittar du den vegetariska restaurangen Cookies Cream som har en Michelin stjärna. Kanske inte så konstigt då maten här är otroligt god och fantastiskt vacker att titta på. 

När du bokar bord här får du en intressant vägbeskrivning om hur du tar dig till restaurangen, kul tycker vi. 

Cookies Cream har öppet tisdag – lördag från kl: 18.00 – 00.00.

Markt Halle Neun

Vi gillar verkligen att äta från gatukök eller på marknader och här är ett sådant ställe och vi rekommenderar det varmt. Market Halle Neun ligger i den avslappnade stadsdelen Kreuzberg och är en matmarknad som ligger i en stor hall.

Här kan du hitta allt från goda bakverk till korvar och massa olika internationell rätter att smak på. På just torsdagar är det streetfood-market och på andra dagar är det andra event. 

BRLO

Ta dig till det coola området Gleisdreieck och besök restaurangen med eget bryggeri BRLO. Här får du ett stort utbud av vegetariska rätter, fisk samt kötträtter att välja på i olika storlekar. Vill du så kan du få gå en visning på bryggeriet och provsmaka öl för ca 13 euros. 

BRLO har öppet måndag till söndag från kl: 12.00 – kl: 00.00.

14. Besök mikrobryggerier

bryggeri Berlin

Tyskland är ju också känt för öl. Så när du är i Berlin ska du passa på att besöka lite olika mikrobryggerier eller ölträdgårdar och uppleva Berlins pubkultur.

Man kan boka guidade turer och besöka mikrobryggerier med en ölguide eller så besöker ni lite bryggerier själva. Vi tänkte lista några populära bryggerier här.

Eschenbraeu

Ett ölbryggeri som även gör äppeljuice. Sätt dig i deras ölträdgård och få säsongs ölen upptappad av självaste bryggerimästaren under sommaren. Annars finns ölkällaren att sitta i när det är sämre väder ute. 

Adress: Triftstrasse 67, Berlin-Wedding Ta sig hit: U-Bahn Leopoldstrasse

Brauhaus Lemke

Brauhaus Lemke ligger mitt i Berlin nära Alexanderplatz och är en stor ölhall. Här får du en riktigt god IPA. Förutom att det är ett mikrobryggeri så serveras även typisk tyskmat här. 

Adress: Dircksenstrasse, S-Bahnbogen 143, Berlin-Mitte Ta sig hit: U-Bah Hackescher Markt

Café am Neuen See

Café am Neuen See har en otroligt fin och mysig ölträdgård vid vattnet med lummiga träd och buskar runt om. Beställ deras goda pizza eller något annat gott och avnjut en kall öl i den mysiga ölträdgården. 

Adress: Lichtensteinallee 2, Berlin-Tiergarten Ta sig hit: U-BahnZoologischer Garten

15. Upplev Berlins uteliv

uteliv berlin

Det finns ett stort utbud av utelivet i Berlin. Här finns det verkligen något för alla. Berlin är otroligt känt för sina nattklubbar som spelar trance och techno musik in till tidig morgon. Vi tänkte nämna några populära ställen i Berlin.

Beachbar Monbijoupark

En av våra personliga favoriter är att besöka Beach baren som finns i Monbijouparken. Baren öppnar varje våren och har även öppet under dagarna.

Här kan du sitta på en strand längs med floden Spree och dricka goda drinkar med palmer runt om dig. Ibland organiseras det även  danskvällar här med livemusik. 

Adress: Monbijoustraße 3, 10117 Berlin

Watergate

Gillar du house, trance och techno så ska du besöka det populära stället Watergate som ligger precis vid floden i området Kreuzburg. Det är ett rätt litet dansgolv så det blir både intimt och väldigt svettigt. Blir det för varmt kan du ta dig ut på flottan som ligger i floden och svalka av dig i sommarnatten. 

Adress: Falckensteinstraße 49, Kreuzberg

Berighain

Berighain har många gånger utsetts till världens bästa techno ställe. Här får du technofester i ett gammalt värmekraftverk.

Du får en fantastisk rolig upplevelse här och med ett otroligt bra ljud utan att vara för högt. Nackdelen är att det kan vara svårt att komma in då de har en väldigt märklig dörrpolicy. 

Adress: Am Wriezener Bahnhof 1, Friedrichshain

Sisyphos

Är du ute efter att gå ut och få en festival känsla så ska du ta dig till Sisyphos. Sisyphos ligger i en gamla fabrik och har flera dansgolv.

Vill du inte hänga på de olika dansgolven kan du ta dig ut till stranden och hänga med skönt folk och käka en vegetarisk pizza. Klubben påminner mer om en skön festival än en club. 

Adress: Hauptstraße 15, Lichtenberg

Undvik Monkey bar mycket turister och dyra drinkar. 

16. Kolla på gatukonst

grafitti

I Berlin finns det otroligt mycket gatukonst och grafitti som pryder olika byggnader. Vandrar runt i Berlins stad och titta på de fina konstverken som man kan se lite överallt. Dessutom är det helt gratis att göra i Berlin. 

17. Besök en festival

festival Berlin

Är det något Berlin är känt för förutom sin historia och öl så är det deras festivaler som många besöker under året. I Berlin annordnas det massa festivaler både musikfestivaler och andra typer av festivaler. Men mest populärast är de stora musikfestivalerna som hålls i Berlin.

Lollapalooza

Den ikoniska Chicago festivalen Lollapalooza i den Tyska versionen har blivit en bland de mest populära festivalerna i Tyskland sen den genomfördes för fösta gången 2014.

Hit kommer både stora internationella artister och uppträder som kända tyska artister. Festivalen hålls i september i Olympiastadion i Berlin. 

Melt Festival

Melt är en stor pop,rock ock elektronisk festival som äger rum i slutet på Juli som ligger i Ferropolis ca. 2 timmar utanför Berlin. 

Helene Beach Festival

Festivalen har sitt största fokus på elektronisk musik men också mycket av Tysklands störst hip hop elit brukar spela här. Helene Beach Festival hålls i 25-28 juli i Brandenburg vid en sjö med stor strand som ligger 90 minuter öst om Berlin.

En riktigt härlig sommar festival skulle vi säga och väl värt ett besök. 

Holi festival of colours Berlin

holi festival

En färgglad festival som hålls i slutet av augusti i Berlin. Det är en elektronisk musikfestival i modern era efter den traditionella Hindu festivalen. Här spelar stora DJ´s till en publik som kastar upp färgat pullver i luften och det blir en stor färgexplosion över publikhavet. 

The Berlin festival of lights

the Berlin Festival of Lights

En annan festival som blivit populär är The Berlin festival of lights som hålls i oktober i 2 veckor. Under dessa 2 veckor lyses olika byggnader upp med vacker ”ljus konst”.

18. Åk gokart på gatorna

I Berlin kan du nog hitta världens största gokartbana då det är tillåtet att köra gokart i stan.

Du kan nämligen hyra gokart här som kommer upp i 85km/h. Hur kul skulle det inte vara att upptäcka Berlin med en gokart och dessutom annorlunda.

Du kan hyra en gokart från 1 timme till 48 timmar. Tänka på att planera din rutt innan du drar iväg med din gokart, en kart är också bra att ha med sig. Det kostar ca. 20 euros för 1 timme något dyrare under helger. 

19. Besök Hackesher Markt

Hackesher är ett litet mysigt torg i stadsdelen Mitte. Här finns det små butiker och med flera innegårdar med roliga butiker i. Du hittar också bra restauranger och mysiga gallerier att kika in på.

Är du i Mitte så tycker vi att du ska passa på att ta dig hit också och ta dig tid att strosa runt i det mysiga området. 

Att göra med barn i Berlin

20. Besök Mount Mitte

Ett roligt ställe att besöka med familjen är Mount Mitte som ligger just i området Mitte. Här kan ni klättar i en otroligt stor klätterställning med 14 svårighetsgrader det passar både vuxna och barn. Här finns det också en strandbar eller är du sugen på att spela lite volleyboll kan du göra det också.

Mount Mitte har öppet från mars till november. 

21. Legoland Discovery Center

legoland Berlin

Vilket barn gillar inte lego. Besök Legoland i Berlin dock inte lika stort som Danmarks legoland men ändå värt ett besök och det uppskattas av barnen vi lovar.

Här finns olika kända sevärdheter i Berlin ihopbyggda i legobitar även flera meters höga legogubbar du kan fotograferas med. 

22. Ta er till Madame Tussauds

Besök vaxdocks musset Madame Tussauds. Här kan du se vaxdockor avbilade av kända personer och kungligheter som du kan fota dig tillsammans med. Vaxdockorna ser otroligt verkliga ut.

23. Zoo Berlin

zoo Berlin

Ungefär 5 km från Berlin hittar du Zoo Berlin. Här får du träffa massvis med exotiska djur som pandor, gorillor, flodhästar, björnar och massa andra häftiga djur. Just den här djurparken är den som har flest djurarter i världen.

24. Aquadom and sea life Berlin

Aquadom & sea life Berlin är Europas största akvarium. Det finns ca. 50 olika marina djur som bor här. Är ni intresserade av vad som lever under ytan så ska ni besöka aquadom i Berlin. Aquadom ligger nära DDR museet i området Mitte.

25. Naturvetenskapliga museet ( Museum Für Naturkunde)

naturhistoriska museet museum für naturkunde

En utmärkt aktivitet att göra när det regnar i Berlin är att ni kan besöka naturhistoriska museet som ligger i centrala Berlin. Här finns det massvis att upptäcka för både små och stora, allt från dinosaurier till rymdvärlden och solsystemet.

Museet har öppet från tisdagar till fredagar kl: 9.30 – 18.00, helger och röda dagar är det öppet från kl: 10.00 – 18.00.

Vanliga frågor om Berlin

Hur lång tid tar det att ta sig från Sverige till Berlin?

Direktflyg från Stockholm till Berlin tar ungefär 1h 45min. 

Är det dyrt i Berlin?

Ja vissa saker är dyra men de mesta kostar som hemma i Sverige. 

Vilken är den vanligaste maten i Tyskland?

Förutom currywurst och andra korvar så har Tyskland snarlik mat som österriket som tex Wienerschnitzel, långkok av olika kött och surkål. 

Vilket är det kändaste ölmärket i Tyskland?

Bavaria är tysklands mest kända ölmärke. 

Kan man ta tåget till Berlin?

Ja det kan du. Det tar allt från 13h till 21h beroende på vilken rutt man tar från Stockholm. Oftast åker man Stockholm – Malmö – Köpenhamn – Hamburg – Berlin som är det enklaste rutten med få byten.

Är det dyrt med boende i Berlin?

Beror helt på vilken typ av boende du är ute efter och i vilket område. Kan du tänka dig att dela rum med andra på ett hostel kommer du billigt undan. Du kan annars hitta bra och billigt boende på AirBnb.

Är Berlin säkert?

Ja det skulle vi säga att det är.

Förstår Tyskarna engelska?

Ja det gör de flesta men de kanske svarar dig på tyska. Den yngre generationen är bättre på engelska. Men man lyckas alltid förstå varandra på ett eller annat sätt.

Lämna en kommentar