Att göra i Leksand – 8 tips för en sommar i Dalarna

För oss är Dalarna en typsik svensk sommaridyll. När vi är ute och åker i Sverige är Leksand och Dalarna ett självklart stopp för oss på vägen. Du kanske känner till Leksand för Leksands knäckebröd eller för deras hockeylag Leksand IF? Ett annat ställe som också är känt här i Leksand är deras sommarland som är populärt för familjer att besöka på sommaren.

I det här inlägget tänkte vi fördjupa oss i vad just Leksand har att erbjuda på sommaren. Även runt om Leksand finns också små smultronställen att passa på att utforska när du är och besöker staden. Hoppas ni ska gilla detta inlägg och att ni får lite tips.

1. Leksand Sommarland

att göra i leksand leksand sommarland

Leksand sommarland är verkligen äventyret för hela familjen. Här kan du roa dig med både vatten aktiviteter och olika aktiviteter på land. Inne på området finns det endel matställen om ni blir hungriga. Vi har alltid haft med oss egen mat när vi varit här och haft som en picknick på någon av alla deras gräsplättar. Vi tycker absolut det är värt att stanna till här och leka av sig.

Aktiviteter

De har ett stort vattenområde med massa olika vattenrutschbanor och olika pooler att bada i, dock är vattnet väldigt kallt enligt oss men skönt en het sommardag. Du kan också svalka dig i Siljan om du vill från Leksand sommarland.

Är du mer av en badkruka och vill hitta på något på land så kan du vara lugn du kommer ha fullt upp. Du kan sysselsätta dig med gokart, hög höjdbanor, karuseller, guldvaskning, hoppborgar och så mycket mycket mer. Totalt har Leksand sommarland 40 olika aktiviter och attraktioner att erbjuda och du kan behöva mer än en dag för att hinna med allt kul.

Boende

Leksand sommarland erbjuder ett stort camping område, du kan välja att hyra en stuga eller hyra en plats för husbil/husvagn. De har även en glamping by om du är sugen på att sova i tält fast lyxigare och med utsikt över Siljan.

Leksand sommarland har öppet från 4 juli till 16 augusti från kl: 10.00 till kl:18.00, sommarlandet stänger kl:17.00 från och med 2 augusti. Ett besök här kostar ca: 420 kr för 1 dag och då har du tillgång till allt.

2. Fira midsommar i Leksand

att göra i leksand midsommar

Finns det något mer svenskt än att fira midsommar? Nej vi tror inte det och Leksand är helt rätt ställe att vara på om du är ute efter ett riktigt tradionellt svenskt midsommarfirande. Förutom knäckebröd och hockey så är Leksand känt för sitt midsommar firande i Gropen.

Under midsommar kommer ca 20.000 – 30.000 besökare för att fira midsommar i Leksand med spelmän, dalmasar uppklädda i folkdräkt och dans runt midsommarstången. Sveriges största midsommar firande hittar du helt klart här och det är en upplevelse att få ha varit med om tycker vi.

3. Besök Karlfeldtsgården

Den tidigare kända poeten och nobelpristagaren i litteratur Erik Axel Karlfeldt hade ett hus i Leksandsbyn Sjungare med sin familj under tidigt 1900-tal. Gör ett besök på den idylliska Karlfeldtsgården där poeten och hans familj bodde på somrarna.

Tyvärr så är inte gården lika mycket öppen som den varit innan pga av privata själ och andra ägare av gården men gården har fortfarande öppet för besökare vid evenemang. Från 25 juni på torsdagar fre kl: 17.00 till 30 juli är det poesivandring på gården med guide. Turen pågår i ca 1,5 h och kostar 80 kr.

4. Gör ett besök på Leksands knäcke

Är du på besök i Leksand eller du kanske bara åker förbi så stanna till på Leksands knäcke fabrik. Fabriken ligger vid genomfartsleden mellan Borlänge och Mora så det är enkelt att svänga in till fabriken om man vill och det är mer än bara en knäckebröds fabrik.

Gillar du knäckerbröd så ska du passa på att köpa det här då du kan köpa storpack av knäckebröd till ett billigare pris än i mataffären. Du hittar också andra lokalt producerade varor här som tex sylt, saft och oljor, även souvenirer och konsthantverk finns det.

Leksands knäcke är absolut värt ett stopp på vägen tycker vi.

5. Munthe’s Hildasholm

att göra i leksand hildasholm

Nära Leksands kyrka hittar du det vackra Hildasholm och dess trädgårdar och parker. Här möter du en avslappnad, lugn och vacker miljö.

Det kostar 50 kr för att kunna besöka de olika trädgårdarna på Hildasholm. Köp med en picknickkorg från cafét och ta med dig på din tur bland de fina trädgårdarna. Eller så tar du en go fika i det mysiga trädgårdscaféet sen.

Historia

Den herrgårdsliknande egendom Hildasholm var en morgongåva från Axel Munthe till sin fru Hilda. De flyttar in i huset hösten 1911. Axel Munthe var Sveriges drottning Viktoria av Badens läkare från 1893 – 1930.

Guidad visning

Unna dig en guidad visning i familjen Munthes välbevarade sommarhus för 150 kr. Den guidade turen tar ca 1h och du får en inblick hur societeten levde för ca 100 år sedan. Vill du även gå en guidad tur i trädgården så finns det för 100kr.

Vill du bara åka dit för att ta en fika i deras trädgårdscafé behöver du inte betala något inträde.

Hildasholm har öppet från 13 juni till 5 september.

6. Båt på Siljan

båt på siljan

Leksand ligger vid Siljan som är Dalarnas största sjö. Upplev Dalarna från sjösidan med att gå ombord på båten M/S Gustav Wasa.

När vi var i Leksand tog vi en kvällstur med M/S Gustav Wasa med middag. Super mysig båttur då båten tar dig sakta fram över Siljan samtidigt som du får avnjuta en god middag till en otroligt fin solnedgång över Siljan.

Turen avgår från Leksand och åker till Rättvik för att där vända om och åka tillbaka till Leksand.

Turen tar ungefär 3h och avgår kl.20.00 och du är tillbaka kl.23.00 i Leksand igen. Kvällskryssningen kostar 150 kr + middag. Du kan välja ett färdigt middagspaket, en 3-rätters middag som kostar 420 kr + dryck.

Siljan är en av Sveriges största sjöar. Faktum är att det är Sveriges sjunde största sjö och den tionde djupaste sjön.

middag på siljan

Du kan läsa mer om deras olika turer och meny på M/S Gustav Wasa.

7. Besök Tällberg

blomsteräng Tällberg

Tällberg är en riktigt liten pärla om du frågar oss. Den lilla byn ligger ungefär 1,5 mil från Leksand och är ett måste att besöka när du är i Dalarna.

Tällberg är en liten men otroligt mysig by som ligger på en slätt med Siljan som bakgrund och med rötter från medeltiden. Här tar du dig fram på mindre slingrande vägar.

Stanna till på ett mysigt café eller resturang och ät lokal mat från Dalarna. Kika på de olika konst och hantverken som säljs i de olika byggnaderna. Är det varmt och du är badsugen så ta dig ner till Tällbergs camping där det finns en fin badstrand.

tällberg

SPA I Tällberg

Är du sugen på spa så finns det en del span här att välja på. Det populäraste spat i Tällberg är Darlicalia som även är ett hotell. Du måste inte bo på hotellet för att gå på spat men kontakta dom innan ditt besök.

8. Paddla kajak i Leksand

kajak leksand

Något som vi tycker kan vara väldigt rofyllt är att paddla kajak speciellt tidig kväll då det är lite lugnare ute.

I Leksand kan du hyra en kajak och paddla med längs älven eller ut i Siljan. Ta med mat eller fika så ni kan stanna längs vägen och ta en paus från paddlandet. Ett tips är att ta med en flaska vin att dela på under paddelturen.

En singel kajak kostar ca: 370 kr och en tvåmans kajak kostar ca: 550 kr priserna är för 3h. Självklart kan ni hyra flera dagar också om ni vill ta med tält och tälta någonstans runt Siljan.

9. Ta en promenad

Att bara ta en promenad i en stad är så underskattat men ett perfekt sätt att upptäcka nya saker på som små gränder och dolda butiker eller caféer. Själva staden Leksand är inte så stort så det går rätt snabbt att gå igenom.

Att bara strosa runt i små städer där det är äldre byggnader som i Leksand är hur mysigt som helst eller att bara sätta sig ner vid en uteservering och ta ett glas vin och kolla på folklivet.

Solvändan

Leksand har även en strandpromenad som kallas för solvändan som går längs med vattnet bort till sommarland. En jättefin sträcka att gå om man vill promenera av sig eller bara gå och njuta av det fina sommarvädret.

Solvändan är ca 4 km lång från Leksandsbron till sommarland. Det bästa med att promenera i städer är att det är helt gratis och du får lite motion på köpet.

Är du sugen på att läsa om fler svenska städer? Då ska du läsa vårat blogginlägg om att köra en roadtrip i Sverige!

Vanliga frågor

Kan man åka tåg till Leksand?

Ja det kan du. Från Stockholm till Leksand tar det ca: 3h utan byten.

Hur stort är Leksand?

Det bor ungefär 6000 personer i Leksand och det är en mindre stad.

Är det bra shopping?

Shoppingen är ok. Det finns små mysiga butiker här, men är du ute efter shopping kanske inte Leksand är den staden du åker till.

Finns det uteställen i Leksand?

Leksand har en del barer och uteserveringar.

Lämna en kommentar