Att göra i Bratislava – 11 tips för en weekend i Slovakien

Nu är det dags att gå igenom den lilla staden Bratislava och vad det finns för saker att göra här. Vi har besökt Bratislava under en tågluff i Europa och gamla stan är grymt mysig.

Det finns många roliga-, mysiga- och intressanta sevärdheter, aktiviteter och saker att göra här så därför har vi samlat våra bästa tips i det här blogginlägget. Läs vidare så missar du inget på din resa!

1. Besök slottet i Bratislava (Bratislavský Hrad)

att göra i bratislava

Slottet i Bratislava är ett landmärke för Slovakien och en stor turistarraktion. Slottet ligger på gångavstånd från det stora torget i centrum. Runtom slottsområdet finns det även många andra intressanta byggnader att titta på

Är du intresserad av historia kan det vara värt att betala för en turistguide, annars går det utmärkt att promenera upp till slottsområdet och kolla på den vackra utsikten. Är det klart väder kan du se ända bort till Österrike och Ungern.

Slottet har öppet från klockan 10-18 under sommarsäsongen (april-oktober) och klockan 9-17 under vintersäsongen (november-mars).

Priser för att gå in på slottet

  • Entré för en Person är kring 10 euro
  • En guidad tur i slottet på engelska kostar runt 15 euro per person i grupp

2. Marknaden Miletičova

Som de flesta huvudstäder har även Bratislava en populär marknad. Besök den centrala och äldsta marknaden Miletičova i Bratislava.

Här hittar du närproducerade varor från gårdar runtom Slovakien såsom färska grönsaker, färsk frukt, mejeriprodukter, kött, blommor och kläder/accessoarer.

Blir du hungrig under vistelsen på marknaden finns det olika streetfoods och bagerier. Ett hett tips är att komma hit innan stängning då de flesta av varorna reas ut.

Miletičova ligger bara ett par kilometer från gamla stan så du kan enkelt promenera hit eller så tar du bussen hit. Marknaden har öppet varje dag från klockan 6.00-16.30.

3. Gamla Stan i Bratislava

äta gulasch i bratislava

Är du i Bratislava måste du besöka gamla stan, svårt att undvika skulle vi säga. Gamla stan är inte så stor men här finns allt. Restauranger, caféer, barer, vinbarer och butiker.

Stan är en typisk ”gamla stan” med kullerstensgator med fina äldre byggnader och mysiga små gränder att strosa omkring på. I gamla stan åt vi den godaste gulaschsoppan vi någonsin har ätit.

4. Gå på utomhusbio i Bratislava

Det finns inte mycket som slår en film under stjärnorna. Runt om i Bratislava visar de film utomhus under sommarsäsongen på olika utomhusbiografer.

Ta med en filt och lite picnick/snacks och njut av en film under stjärnorna med en vän eller din kärlek i någon av Bratislavas parker. Har du ingen filt eller annat att sitta på så finns det stolar de ställt ut inför bion, men var ute i tid då det snabbt kan bli fullt.

Innan bion börjar går det att köpa popcorn, dricka och lite godis för den som vill och är sugen på det. Filmerna som visas är på originalspråket och textas på slovakiska.

Pris för utomhusbio?

Det kostar inget att besöka en utomhusbio.

Här är några platser i Bratislava där de har utomhusbio:

  • Magio Beach, lördag-onsdag från klockan 21.00
  • Kuchajda Lake, onsdagar och lördagar från klockan 21.30 (juli) och klockan 21.00 (augusti)
  • Ruzinov, varje tisdag från klockan 21.00 (juli-aug)

En annan stad med utomhusbio är Ljubljana. Läs vårat inlägg där vi bland annat har tipsat om utomhusbio i Ljubljana.

5. Tv-tornet i Kamzik

Det spelar nästan ingen roll vart du befinner dig i Bratislava så kan du se det spektakulära tv tornet i Kamzik. Tornet är 194m högt och är den högsta byggnaden i Bratislava.

Uppe i tornet finns resturang och bar med en panoramautsikt över Bratislava. Du hittar även konstutställningar i galleriet.

Priser i Tv-tornet i Bratislava

  • En huvudrätt ligger på 10-28 euro
  • En öl 0,5 kostar 3,70 euro

Hur tar man sig hit?

Du kan ta dig hit med trådbuss 203 som går till Koliba som är det närmaste du kommer med kollektivtrafiken. Du kan även ta en taxi hit.

Öppettider i Tv-Tornet

Tv-tornet har öppet alla dagar från klockan 11.00-22.00.

6. Besök den blå kyrkan

blå kyrkan bratislava

Den blå kyrkan eller som den heter på riktigt ”The Church of St. Elizabeth” är helt målad i blått, väggar som tak, även inredningen inne i kyrkan är blå.

Det ser ut som en byggnad tagen från en saga. Kyrkan hittar du på Bezručova Street i gamla stan i Bratislava.

7. Floden Donau

Ta en promenad längs Donaufloden. Vid floden kan du hitta både restauranger och caféer. Eller ta med dig egen mat och sätt dig längs floden och titta på folk och njut av det fina vädret.

När du är i Bratislava kan du också passa på att besöka Österrikets huvudstad Wien då de båda städerna ligger nära varandra.

Ett roligt och snabbt sätt att ta sig dit kan vara via en katamaran som går på Donaufloden, du får också uppleva vacker natur längs vägen. Resan med katamaranen från Bratislava till Wien tar 75 min enkel väg och kostar ca 42 euro enkel resa.

Läs mer om en stad byggd kring en flod i inlägget att göra i Budapest!

8. Ufo bron

Besök den nya bron eller UFO bron som den också kallas, inte så konstigt då tornet i mitten på bron ser ut som ett UFO fartyg. Bron är såklart till för att korsa Donau floden men utsikten från tornet är fantastiskt en molnfri dag.

Uppe i tornet hittar du också en restaurang/bar. Avnjut en lunch/middag eller bara en god drink och njut av utsikten på dagen eller kvällen. Vill du äta här ligger priserna på 13-70 euro och bron ligger några minuters gångavstånd från gamla stan.

Öppettider:

  • Har öppet klockan 10-23 (alla dagar)
  • Restaurangen har öppet klockan 12-23

Vill du åka upp till UFO tornet kostar en biljett 8 euro men äter du i restaurangen behöver du inte betala den avgiften. Tänk på att man måste boka bord i restaurangen, så det går inte att bara komma dit för att äta.

9. Upplev Bratislava med cykel

Att ta sig runt med cykel är ett utmärkt sätt att hinna se så mycket som möjligt av Bratislava, speciellt om du är här på en kortare vistelse.

Bratislava har utrustat staden med de gula cyklarna som du kan hitta i gamla stan,
”new Town” och i Petržalka. Du hittar de oftast vid cykelvägar eller vid kollektivtrafikens hållplatser.

OBS! Viktigt att tänka på när du cyklar är att det är förbjudet att cykla på trottoaren, har du otur kan du få böter på 60 euro om du trotsar den regeln.

10. Ta en öl på en uteservering

öl i bratislava

Bratislava utsågs för några år sedan som en av världens billigaste ölländer. Så passa på att ta en öl på någon mysig uteservering under din cykeltur.

I Bratislava dricker man ölen (eller ”pivo” som det heter i Slovakien) Zlatý Bažant. Vi har tidigare skrivit om en annan stad med billig öl, Gdansk.

70 städer över hela världen jämfördes när det gäller ölpriser. Allra billigast är det i Bratislava. – Beernews.se.

11. Gör ett besök på en vinbar

Kanske tänker du på öl när du hör Slovakien men Slovakerna producerar en hel del vin också. Så passa på att besöka lite vinbarer när du är här. I gamla stan finns det många mysiga vinbarer och till bra priser. Fastna inte på ett ställe utan gör en liten vinrunda på olika barer.

Om du vill kan du också boka in en vinprovning med en guide. Det kostar från ca 30 euro till 80 euro. Priset beror på hur lång vinprovningen är och i vissa vinprovningar ingår det snacks.

gamla stan bratislava

Hur tar man sig till Bratislava?

Hit kan du ta dig med både flyg och tåg. Vi berättar mer om de olika sätten att ta sig hit här nedanför…

Flyga till Bratislava

Tar du flyget hit kommer du till Bratislava-Milan Rastislav Štefániks som deras flygplats heter. Härifrån kan du ta buss eller taxi in till Bratislava.

Väljer du att ta buss från flygplatsen kan du ta buss nr: 61 som går mot bratislavas tågstation eller så kan du ta buss nr: 96 som går mot stadsdelen Petržalka.

Biljettautomater finns i ankomsthallen och vid busshållplatsen. Bussresan från flygplatsen in till stan tar ca 1h. En enkelbiljett med buss 61 kostar 0.70 euro.

Åka tåg till Bratislava

Kommer du hit med tåg kommer du till Bratislavas tågstation som heter Hlavná Stanica som är deras centralstation. Vi åkte själva hit under en tågluff i Europa.

Du kommer helt enkelt direkt in i Bratislava. Härifrån kan du gå in till gamla stan på ca: 15-20 minuter. Det står även taxibilar utanför stationen om du vill ta en taxi.

Vanliga frågor om Bratislava

Vilken valuta har man i Bratislava?

Bratislava ligger ju i Slovakien och här använder man euro.

Vad kostar det att åka kollektivtrafik i Bratislava?

Enkel biljett för två zoner/30min kostar 0,90 euro.
3 dagarskort kostar 8 euro.
7 dagarskort kostar 12 euro.

Det finns såklart fler typer av biljetter man kan köpa så att det passar just din vistelse.

Är det lätt att ta sig runt i stan?

Ja det är enkelt att ta sig runt i Bratislava. Vill du bara röra dig runt de centrala delarna så är det enkel att ta sig runt till fots då det inte är så stort. Annars är kollektivtrafiken ett bra alternativ då det finns bussar, trådbussar och spårvagn att ta sig fram med.

Är det dyrt i Bratislava?

Nej det är inte dyrt i Bratislava. Som övriga länder i Östeuropa så är det billigare än i Sverige.

En öl kostar runt 1,60 euro för 0,5l.
Ett glas Aperol Sprits kostar 3,90 euro.
En huvudrätt i Bratislava kostar runt 5-10 euro.

Är det bra shopping i Bratislava?

Shoppingen är bra i Bratislava och det finns en del köpcentrum här. Vi tänker nämna de två populäraste köpcentrumen.

Köpcentrumet Aupark kan man jämföra med Heron City i Stockholm då de har de vanligaste butikerna som H&M, Zara, Mango, C&A osv, förutom butiker finns det bio, mataffärer och restauranger här.

Aupark har öppet till klockan 21 alla dagar och ligger på andra sidan Donau floden av gamla stan. Du tar dig enkelt hit genom att gå över UFO bron eller ta buss 83, 84, eller 93 från Hodžovo námestie eller Zochova.

Ett annat populärt köpcentrum är Eurovea som ligger precis vid Donau floden på samma sida som gamla stan ligger på. Eurovea är inte bra ett köpcentrum med massa butiker utan här finns även hotell, kontor, spa och restauranger.

Eurovea är som en sociala knytpunkt i Bratislava och har öppet alla dagar från klockan 10-21. Från centrum kan du gå hit på ca 10-15 min.

När är bästa årstiden att besöka Bratislava?

Våren/sommaren tycker vi är bästa årstiden att besöka Bratislava men självklart kan man åka hit på alla årstider.

Hoppas att något av de här tipsen på saker att göra i Bratislava kunde vara till hjälp!

Lämna en kommentar