Bästa frystorkade maten 2023 – (Glutenfri, laktosfri & vegetarisk)

Frystorkad mat är perfekt att ta med på vandringen – eller när du gör andra aktiviteter där du vill ta med mat som knappt väger något och som inte riskerar att läcka ut.

Det enda du behöver är hett vatten, det funkar utmärkt att ha med en termos med hett vatten i. Idag smakar faktiskt många av de frystorkade rätterna riktigt gott och finns som mat, frukost och efterrätter.

Bra frystorkad mat ska väga lite, vara enkel att tillaga, smaka gott, innehålla bra med energi och framförallt göra dig mätt. Det finns frystorkad mat som är gluten- och laktosfri, vegetarisk och vegansk. Så det finns något för alla.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


bästa glutenfria frystorkade maten
Real Turmat Pulled Pork

▪️ Bästa glutenfria frystorkade maten
▪️ Laktosfri
▪️ 500g
bästa vegitariska frystorkade matenBlå Band Pasta With Tomato & Garlic

▪️ Bästa vegetariska frystorkade maten
▪️ Mättande
▪️ 550g
bästa veganska frystorkade maten
Lyofood Organic Porridge

▪️ Bästa frystorkade frukosten
▪️ Vegansk
▪️ 250g
frystorkad efterättAdventure Food Chocolate Mousse

▪️ Bästa frystorkade efterrätten
▪️ Vegetarisk
▪️ Glutenfri

Den bästa frystorkade maten är den populära Real Turmat Pulled Pork With Rice. Här får du en god och mättande maträtt som passar till lunch eller middag. Real Turmat Pulled Pork är både gluten- och laktosfri.

En påse räcker för en vuxen person eller till två mindre barn. Nackdelen med just denna frystorkade maten är att den är dyr. Men spelar priset ingen roll så är det här helt klart den bästa och godaste lunchen/middagen du kan äta på din vandring.


Vill du ha ett vegetariskt alternativ på frystorkad mat så ska du kika på Blå Band Pasta With Tomato & Garlic. Du kan äta rätten antingen till lunch eller middag. Du kan även använda den som en bas och tillsätta någon typ av protein till.

Blå Bands Pasta med tomat och vitlök smakar gott och du får en stor portion. Den går att tillaga med både varmt och kallt vatten.

Nackdelen är att den väger mest i testet men spelar inte vikten någon roll så är det ett bra vegetariskt alternativ till frystorkad mat.


Den godaste frystorkade frukosten är utan tvekan Lyofood Organic Porridge. Det är en ekologisk gröt med glutenfria havregryn, äpple, kanel och tranbär.

Det är en stor portion som du kan äta som frukost eller som ett mellanmål. Du tillagar gröten snabbt och kan äta direkt ur förpackningen. Rätten är även vegansk och laktosfri.


Bästa frystorkade maten – 4 bra frystorkade rätter på vandringen

När vi är ute och vandrar längre sträckor över dagen har vi ofta med oss frystorkad mat och en termos med hett vatten i.

Ska vi däremot vandra och tälta tar vi även med stormköket då en termos inte håller vattnet hett i flera dagar. Frystorkat väger knappt något.

Frystorkad mat passar utmärkt att ha med sig på alla typer av spontana utflykter. Dessutom håller oöppnad förpackning i flera år så det gör inget om du inte gör av med allt på en gång.

Idag finns det många frystorkade rätter att välja på och vi kommer lista de populäraste frystorkade maten som passar till frukost, lunch/middag och efterrätt. Vi tar även upp de bästa alternativen vi hittat av glutenfri, laktosfri, vegetarisk och vegansk frystorkad mat.


1. Real Turmat Pulled Pork – Bästa glutenfria frystorkade maten

real turmat bästa frystorkade maten
 • Glutenfri
 • 5 års hållbarhet
 • God
 • Bra förpackning

Real Turmat Pulled Pork With Rice är en mättade maträtt som du kan äta till lunch eller middag. Just den här smaken – pulled pork – är populär bland många då den verkligen smakar gott.

Vi gillar att Real Turmat pulled pork är både gluten- och laktosfri. En förpackning räcker till en portion eller till två barn – och du blir mätt!

Den är också enkel att tillaga, du behöver endast tillsätta hett vatten direkt i påsen, vänta några minuter sen kan du äta.

Nackdelen med är att den är dyr. Men det är också en av de godaste frystorkade rätterna om du frågar oss.

Den här frystorkade maten passar dig som: Vill äta en god maträtt som du blir mätt på och inte bryr dig om priset. Förpackningen väger lite och är lätt att packa ner i ryggsäcken.

Fördelar

 • Lätt & bra förpackning
 • Mättande
 • Enkel att tillaga
 • Väldigt god

Nackdelar

 • Dyr

2. Blå Band Pasta With Tomato & Garlic – Bästa vegetariska frystorkade maten

frystorkad mat blå band
 • Vegetarisk
 • Laktosfri
 • Prisvärd
 • God

Blå Band Pasta With Tomato & Garlic är en frystorkad rätt som passar att äta till lunch eller middag, det är en pasta med pastasås med smaker av tomat och vitlök.’

Rätten är vegetarisk men kan även användas som bas om du vill tillsätta köttfärs, kyckling, bacon eller något annat.

Blå Bands frystorkade mat håller i 3 år i oöppnad förpackning och du kan tillsätta hett vatten direkt i förpackningen om du vill, eller använda dig av ett stormkök för att tillaga maten.

Du kan även tillaga rätten med kallt vatten men då är det en tillagningstid på 40 minuter.

Nackdelen med just denna maträtt är att den väger mest, vilket gör packningen lite tyngre – framförallt på längre vandringar. Har vikten ingen betydelse för dig så finns det egentligen inga nackdelar med rätten.

Den här frystorkade maten passar dig som: Vill ha ett vegetarisk alternativ till frystorkad mat. Men passar även dig som vill ha en god bas och komplettera rätten med annat.

Fördelar

 • Går att äta direkt ur förpackningen
 • Bra smaker
 • Mättande

Nackdelar

 • Ej glutenfri
 • Väger mest

3. Lyofood Organic Porridge – Bästa frystorkade frukosten

frystorkad mat frukost
 • Gluten- och Laktosfri
 • Passar till frukost och mellanmål
 • Vegansk

Lyofood Organic Porridge är en god gröt som innehåller äpple, kanel och tranbär. Gröten är gjord på glutenfritt havre och passar utmärk till frukost eller mellanmål under vandringen.

Lyofood innehåller bara naturliga ingredienser och är helt fri från palmolja.

Vi gillar att det är en generös portion med gröt som du kan dela med någon, eller äta själv om du behöver mycket energi.

Ett tips från företaget är att blanda i pulvermjölk efter tillagning för att få en godare och mer krämig smak på gröten. Vi kan inte hitta några nackdelar med Lyofood utan tycker den är god och passar alla.

Den här frystorkade frukosten passar dig som: Vill ha en ekologisk, vegansk och mättande frukost eller mellanmål – som dessutom går snabbt att tillaga.

Fördelar

 • Naturliga ingredienser
 • Ekologisk
 • 3 års hållbarhet
 • Vädigt god

Nackdelar


4. Adventure Food Chocolate Mousse – Bästa frystorkade efterrätten

bästa frystorkade efterrätten
 • Glutenfri
 • Grymt god smak
 • Snabb tillagning

Adventure Food Choclate Mousse är en god efterrätt att ta med sig på vandringen eller annan utomhusaktivitet. Det är en chokladmousse som du enkelt och snabbt tillagar med kallt vatten direkt i påsen.

Chokladmoussen smakar faktiskt riktigt gott och är värd att ta med sig om du vill ha något sött och gott efter maten. Funkar också att äta som mellanmål.

Nackdelen med Adventure Food Chocolate Mousse är att du lätt kan få klumpar i den när du blandar med sked. Ett tips för att inte få klumpar är att hälla i lite vatten åt gången.

Den här frystorkade efterrätten passar dig som: Vill ha en god efterrätt efter maten som är lätt att tillaga och som är glutenfri.

Fördelar

 • Smakar gott
 • Endast kallt vatten behövs = Enkel och snabb att tillaga
 • Väger lite

Nackdelar

 • Klumpar sig lätt

bra frystorkad mat

Saker att tänka på när du köper frystorkad mat

 • Allergier – Var alltid noga med att kolla vad den frystorkade maten innehåller om du har någon matallergi eller är gluten- och laktosintolerant. Men det finns gott om frystorkad mat som är både gluten- och laktosfri.
 • Vikt Ska du ut och vandra i flera dagar och har mycket packning så kan vikten spela stor roll. Överlag så är frystorkad mat väldigt lätt, men även frystorkad väger olika mycket. Så är vikten viktig för dig – kika alltid upp det innan du beställer.
 • Portion – Olika märken och frystorkade rätter innehåller olika mängd mat. Är du en person som behöver mycket mat och energi ska du kolla noga hur mycket kalorier en portion innehåller. Kolla även mängden mat om du är en person som normalt äter stora portioner. Ett tips är att dela på maten om ni är två personer. Om en person inte äter upp all mat kan den som äter mer äta upp det som blir över av den portionen.
 • TillagningKolla hur du tillagar den frystorkade maten. Oftast är det hett vatten som ska tillsättas till den frystorkade maten.

Hur länge håller frystorkad mat?

Frystorkad mat håller i flera år, ofta mellan 3-7 år. Hållbarheten på frystorkad mat kan variera från tillverkare och mellan olika typer av rätter.

Hållbarheten på frystorkad mat gäller bara om förpackningen är oöppnad och om det inte har kommit in fukt.

Hållbarhet på öppnad förpackning

Har du öppnat en förpackning men inte tillagat den ännu ska du behandla den frystorkade maten som en färskvara.

Hållbarhet på tillagad mat

Har du däremot tillsatt vatten och tillagat maten så ska du äta upp den vid samma tillfälle. Låt inte maten stå i mer än 2 timmar.

Hur förvarar man frystorkad mat?

Det bästa sättet att förvara frystorkad mat är i rumstemperatur gärna i ett mörkt skåp eller i en låda, undvik att ha de i direkt solljus.

När du ska vandra långt och vara ute i några dagar i streck med frystorkad mat så packar du maten i ryggsäcken där de ligger torrt och mörkt.

Viktigast är att den inte blir blöt eller att något vasst kan göra hål i förpackningen.

Hur tillagar man frystorkad mat?

Det enda du behöver tillsätta till frystorkad mat är hett vatten, men du kan också tillaga maten med kallt vatten om du inte har möjlighet att koka vattnet.

Att laga frystorkad mat med kallt vatten tar mer än dubbla tiden mot om du använder dig av hett vatten.

Maten blir inte lika god att äta kall, men ibland har man inget val. Det som du däremot ska använda kallt vatten till är till frystorkade efterrätter som t.ex.. chokladmoussen vi tipsade om tidigare i inlägget.

Så här tillagar du frystorkad mat:

 • Koka upp hett vatten (eller om du har hett vatten med dig i en termos)
 • Häll vattnet direkt i förpackningen
 • Blanda runt den frystorkade maten med vattnet så att den blandas ordentligt
 • Stäng igen förpackningen med zip-öppningen och låt stå och dra i cirka 10 minuter (tiden kan variera från rätt till rätt, men det står alltid angivet på paketet)
 • Nu är maten klar att äta!

Hur mycket vatten och hur länge du ska låta maten stå och dra står alltid på förpackningen.

Det finns även en streckad linje inne i förpackningen som visar hur mycket du ska fylla upp med vatten. Oftast brukar det vara runt 4dl vatten.

Vad är skillnaden på frystorkad mat och mjukkonserv?

Den stora skillnaden mellan frystorkad mat och mjukkonserver är att mjukkonserver är färdiglagad mat och väger dubbelt så mycket som frystorkad mat gör.

Även om mjukkonserv är färdiglagad mat så har de en lång hållbarhet på cirka 3 år då de är förpackade i en speciell förpackning i laminat.

Mjukkonserver funkar om du är och campar eller ska på utflykt över dagen medan frystorkad mat funkar bättre till vandring eller när du vill ha en lätt packning.

är frystorkad mat bra

Varför du bör köpa bra frystorkad mat

Frystorkad mat är bra för att kunna packa med sig flera portioner mat på en vandring utan att maten väger för mycket.

Frystorkad mat funkar i alla lägen. Bra frystorkad mat har goda smaker och går snabbt att tillaga, dessutom blir du oftast mätt på en portion.

4 fördelar med bra frystorkad mat

 • Låg vikt
 • Lång hållbarhet
 • Lätt att tillaga
 • Mättande

Vanliga frågor om frystorkad mat

Vad kostar frystorkad mat?

En portion frystorkad mat kostar mellan 60-100kr. Det som skiljer priserna åt är bland annat vad den innehåller för ingredienser, mängd, typ av förpackning och tillverkare.

Vart kan man köpa frystorkad mat?

Du kan köpa frystorkad mat på flera friluftsbutiker på nätet, även på vissa matbutiker går det att hitta frystorkad mat.

Hur länge håller en öppnad förpackning av frystorkad mat?

En öppnad förpackning av frystorkad mat ska du behandla som en färskvara. Är packet öppet så gäller inte den långa hållbarheten som står på paketet. Bäst före datumet som anges på förpackningen gäller endast oöppnad förpackning.

Kan alla äta frystorkad mat?

Ja (nästan) alla kan äta frystorkad mat. Det finns frystorkat som är gluten- och laktosfri, vegetarisk, vegansk och ekologisk. Men läs alltid innehållsförteckningen först.

Vilka är de populäraste märkena på frystorkad mat?

De vanligaste märkena på frystorkad mat är bland annat Real Turmat, Blå Band, Friluftsmat, Adventure Food, Trek´N Eat och LyoFood.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi både vandrar och cyklar mtb mycket och tar ofta med oss frystorkad mat ut. Därför har vi hunnit prova flera olika märken och rätter som är frystorkad.

Med den erfarenhet vi har och de olika rätter vi smakat och testat på frystorkad mat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över den bästa frystorkade maten.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram den mest populära frystorkade maten som flest personer rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av frystorkad mat även om du inte valde någon maträtt av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar