Bästa damaskerna för vandring 2023 – 4 bra gaiters

Inget väder ska hindra dig från att vara ute och göra roliga aktiviteter. Ibland är det lerigt, blött och snöigt när vi vandrar, promenerar eller cyklar. Det finns väl inget som är mer irriterande än när det kommer in grus eller vatten i skon eller att dina byxor stänks ner av lera på höstpromenaden? Lösningen på det problemet är ett par damasker (gaiters).

Ett par bra damasker (gaiters) ska vara smidiga att få av och på vara vattenavvisande, slittåliga och höga så att de även skyddar byxorna om du behöver ta dig över ett vattendrag eller djup snö. En fördel är även om de är lätta att packa ner i väskan eller fickan.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


bästa gaiters för vandring
Black Diamond Frontpoint Gaiter Gore-Tex

▪️ Bästa gaiters för vandring
▪️ Gore-Tex
▪️ Höga
gaiters salomonSalomon Trail Gaiters Low

▪️ Bästa gaiters för löpning
▪️ Passar till löpning
▪️ Smidiga

gaiters outnorth
Urberg Outdoor Gaiters

▪️ Bästa prisvärda gaiters
▪️ Höga
▪️ Slittåliga
gaiters för barn
Bergans Kids Gaiter Cot/Pol

▪️ Bästa gaiters för barn
▪️ Lätta att ta av och på
▪️ Justerbar rem

Bästa gaiters för vandring är Black Diamond Frontpoint Gaiter Gote-Tex som är ett par höga damasker som är tillverkade i Gore-Tex vilket gör att du garanterat kommer att vara torr om ben och slippa stänk från grus och lera att komma in i dina kängor. De har en bra passform vilket gör att de sitter bra runt ben och känga. Nackdelen är att kängkroken är i det klenaste laget.

Vill du ha ett par bra gaiters för löpning ska du kika på Salomon Trail Gaiters Low. Det är ett par kortare gaiters som passar för löpning. De går att använda både på sommaren och vintern och du slipper att slask, lera eller grus kommer in i dina skor. De är bekväma att springa i och är lätta att knäppa fast med kardborreknäppning. Nackdelen är att de kan upplevas lite små i storleken.

Är du ute efter ett par bra men prisvärda gaiters ska du spana in Outnorth egna gaiters från Urberg Outdoor Gaiters. Det här är ett par damasker som passar till det mesta från vandringsäventyret till cykelturen till och från jobbet. De är både vind- och vattentäta och du kan använda dom alla årstider.

Bästa damaskerna – 4 bra gaiters som skyddar mot stänk i skorna

När vi har vandrat eller cyklat så har det ofta hänt att de glider ner gruskorn eller vattenstänk i skona som gör oss blötta. Även om vi har ett par byxor vi kan dra över skon/kängan så blir byxorna blöta och leriga.

För att slippa det använder vi oss av ett par damasker (gaiters) som skyddar oss från att få in vatten och grus i skona men även så att inte våra byxor blir blöta och leriga. Damasker är lätta att få med sig i fickan eller i ryggsäcken och är smidiga att ta av och på.

1. Black Diamond Front Gaiter Gore-Tex – Bästa gaiters för vandring

gaiters i gore-tex
 • Gore-Tex
 • Höga
 • Slitstarka

Black Diamond Frontpoint Gaiter Gore-Tex är rejäla och slittåliga damasker som är vattentäta. De förhindrar att grus, lera och vattenstänk kommer in i dina kängor när du vandrar men håller även dina smalben torra då de är höga i skaftet.

Det vi gillar extra mycket med dessa damasker/gaiters är att de är smidiga att ta av och på och att du kan välja att spänna åt de vid smalbenet för att få de att sitta bra på plats.

Enda nackdelen är att kroken som är till för att fästa i kängorna är aningen klen men o andra sidan är det inget man måste använda då damaskerna sitter på plats ändå.

De här damaskerna passar dig som: Vill skydda dina fötter och ben mot stänk från lera snö och vatten när vandrar.

Fördelar

+ Gore-Tex

+ Rubusta

+ Smidiga

Nackdelar

Tunn kängkrok


2. Salomon Trail Gaiters Low – Bästa gaiters för trail

gaiters trail
 • Smidiga
 • Korta
 • Passar till löpning

Salomon Trail Gaiters Low är ett par damasker som är smidiga att ha på sig speciellt om du ska springa i dom och vill slippa att grus och vatten kommer in i dina skor på löprundan. Du spänner lätt åt dom vid ankeln med hjälp av kardborreknäppning och materialet är i stretchig syntet.

Dessa gaiters/damasker sitter slimmat runt foten och ankeln så att det inte ska vara något som stör eller prasslar när du är ute och springer. De kan även värma lite på vintern vilket vi tycker är skönt. Dock är de inte vattentäta.

Nackdelen är att de kan upplevas små i storleken så vi skulle rekommendera att gå upp en storlek.

De här damaskerna passar dig som: Inte vill ha in grus eller vatten i skona på din löprunda.

Fördelar

+ Passar alla löparskor

+ Reflex detaljer

+ Lätta att ta på

Nackdelar

Små i storleken


3. Urberg Outdoor Gaiters – Bästa prisvärda gaiters

damasker outnorth
 • Tåliga
 • Höga
 • Smidiga att ta på

Urberg Outdoor Gaiters är ett par prisvärda gaiters från Outnorth egna märke. De är höga vilket gör att de även skyddar dina smalben från stänk av lera, vatten, eller snö.

Dessa damasker/gaiters sitter på plats med hjälp av stark kardborre, rem under foten och en kraftig krock du sätter fast i kängan. De är både vind- och vattentäta och går att använda både på sommaren och vintern.

Är du lång så kan du uppleva att dom är för korta och inte riktigt går över smalbenet. Vi skulle rekommendera att du går upp en storlek då.

De här damaskerna passar dig som: Vill ha ett par prisvärda damasker som skyddar dina ben och fötter från stänk när du är ute och går eller cyklar. Passar lika bra på vandringsäventyret som till höstpromenaden i skogen.

Fördelar

+ Tar lite plats i packning

+ Lätta att få på

+ Prisvärda

Nackdelar


4. Bergans Kids Gaiter Cot/Pot – Bästa gaiters för barn

damasker för barn
 • Enkla att få av och på
 • Justerbara
 • Dragsko högst upp

Bergans Kds Gaiter Cot/Pol är ett par damasker för barn som hjälper till att hålla lera, snö och vatten borta från att komma in i skona.

De är lätta att ta av och på och du kan dra åt dom med en dragsko högst upp så de sluter tätt mot benet. Nackdelen är att de inte är vattentäta och finns i få storlekar.

De här damaskerna passar dig som: Vill skydda dina barns fötter från att snö och vattenstänk kommer in i skona.

Fördelar

+ Dragsko högst upp

+ Rymliga

+ Slittåliga

Nackdelar

Ej vattentäta


varför köpa damasker

Saker att tänka på när du köper damasker/gaiters

 • Användningsområde – När har du tänkt att använda ett par gaiters? Är det till vandring, cykling eller löpning? Beroende på användningsområde så kan du välja olika varianter på gaiters så att de passar just för ditt ändamål.
 • Högt eller lågt skaft – Vill du ha ett par gaiters som har högt eller lågt skaft. Ett med högt skaft skyddar även dina smalben och byxor från att bli smutsiga och blöta, passar bra för vandring eller skogspromenaden.
 • Vattentäta – Ett par gaiters behöver inte varar vattentäta men det är bra om de är det speciellt om du ska vandra eller cykla och det regnar eller finns risk för vatten eller slask stänk.
 • Passform – De ska sitta bra runt smalbenet eller över ankeln beroende på hur högt skaft du har. Det är viktigt att de går att justera så att du kan anpassa damaskerna efter dig och din sko/känga.

Hur ska ett par gaiters (damasker) sitta?

Ska du ha ett par gaiters/damasker för löpning så ska de sitta tight runt din ankel och tight över din sko så att du slipper överflödigt material som är i vägen för dig. Lika när det kommer till att använda gaiters för cykling så ska de även då sitta tight över foten och upp på vristen.

Ska du däremot ha gaiters för att vandra i, gå i djup snö eller ta skogspromenader i, då behöver de inte sitta tight runt smalbenet men heller inte vara för stora och lösa. Det ska sitta lagomt så att du kan röra dig smidigt i dom men inte sitta åt så det blir obekvämt.

När använder man gaiters (damasker)?

Du använder gaiters när du riskerar att det kommer in vatten, snö, lera eller grus i skona, eller när du ska ta dig över ett vattendrag.

Du kan bland annat använda gaiters (damasker) vid dessa aktiviteter:

 • Vandring – Vid vandring när du tar dig över olika typer av terräng så kan det vara blöt och lerigt på många ställen då är det skönt att ta på sig ett par damasker så du slipper få in vatten eller lera och bli blöt och kall.
 • Löpning – Ofta när vi springer eller utövar trail löpning så stänker det alltid ner grus eller vatten i skona som kan vara irriterande under löpturen. Men med ett par gaiters som är korta slipper du det.
 • Cykling – Pendel cyklar du till jobbet eller skolan under höstdagar eller vintern så är risken stor att det är blött, slaskigt eller grusigt på vägarna. Och det stänker oftast upp på våra fötter och ben. Det kan du undvika genom att använda dig av damasker som är till för cykling.
 • Skogspromenader – Damasker/gaiters kan du även använda i vardagen när du t.ex är ute och går en höstpromenad med din hund eller är ute i skogen och plockar svamp för att slippa att det stänker in vatten eller grus i skona.

Vad är skillnaden på ett par gaiters för löpning och till vandring?

Ett par gaiters för löpning är oftast kortare i skaftet tillskillnad från ett par gaiters för vandring där skaftet går upp en bit på smalbenet.

När du springer behöver du inte det höga skaftet på samma sätt som vid vandring och det blir heller inte lika smidigt att springa med ett par gainers med högre skaft. Ett par gaiters för löpning är även tillverkade i ett stretchig syntetiskt material eller neopren dock är de inte vattentäta.

Gaiters för vandring är oftast både vind-och vattentäta och är tillverkade i ett mer slittåligt och robust material än gaiters för trail löpning.

Hur vet man vilken storlek man ska ha på gaiters (damasker)?

Gaters (damasker) säljs i skostorlekar där du väljer din skostorlek. Storlekarna nämnas i bokstäver som i XS, S, M, L ,XL där S är skostorlekar från 39-41 och XL skostorlek från 45-47. Det kan skiljas lite från olika tillverkare men de har oftast en storleksguide du kan följa.

Ligger du t.ex. i det nedre spannet på storlekarna så kan du uppleva att damaskerna är lite slappare och tvärtom om du ligger högt upp i storlek så kan damaskerna kännas lite tightare.

damasker för löpning

Kan man tvätta gaiters (damasker)?

Nej, ett par gaiters/damasker går inte att tvätta i maskinen då det finns risk att du förstör de eller att de tappar sin funktion. Det bästa är att låta de torka om de är leriga och sedan borsta av leran när den är torr. På så sätt får du med dig leran istället för att smeta ut leran ännu mera över damaskerna det blir också svårare att borsta av den sen.

Är dina gaiters blöta efter att du varit ute så låt de bara torka. Det går bra att skölja av dom om du vill i ljummet vatten om du vill fräsch till dom.

Varför du bör köpa bra gaiters (damasker)

För att slippa få vattenstänk, lera, grus och snöstänk in i skona är den största anledningen till att köpa ett par bra gaters (damasker). Även om du har ett par skor eller kängor som är vattentäta så finns det alltid en riska att det stänker in vatten i skon ändå men det kan du förhindra med ett par gaiters.

Damasker (gaiters) är lätta att ta med sig och tar lite plats i fickan eller i ryggsäcken vilket gör de till ett perfekt tillbehör i utrustningen. De är även väldigt lätta att sätta på och du behöver inte ta av dig dina skor.

3 fördelar med att ha bra gaiters

 • Slipp få in vatten, grus och lera i skona
 • Lätta att ta med sig
 • Enkla att ta av och på

Vanliga frågor om gaiters (damasker)

Vad kostar ett par gaiters (damasker)?

Allt från 150-1000 kr beroende på vilket material de är tillverkat i och vilket märke.

Vilket är det vanligaste märket på gaiters (damasker)?

De vanligaste märkena som säljer damasker/gaiters är Outdoor Research, Fjällräven, Black Diamond och VAUDE.

Kan man använda gaiters på vintern?

Ja det kan du. Sen finns det även speciella damasker/gaiters som är extra varma som enbart är till för vintern.

Kan man tvätta ett par damasker?

Nej inte i tvättmaskin men du kan tvätta eller skölja av de förhand. Lättast är att låta leran torka och sedan borsta bort den.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva vandrat mycket i olika miljöer och väder därför har vi hunnit med att prova på en del damasker (gaiters) genom åren. Med den erfarenhet vi har och de olika damasker vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa damaskerna.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära gaiters som flest rekommenderar och använder. Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av damasker även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här.


Lämna en kommentar