Bra kläder för mtb – Tips om du är nybörjare

Att börja cykla mtb är grymt kul, men det innebär också en hel del inköp av utrustning. Inte bara en cykel ska köpas in, du ska även köpa skydd, kanske en ryggsäck och rätt kläder för cyklingen. Men vad ska man egentligen ha för kläder när man cyklar mtb?

Bra kläder för mtb är lätta och funktionella kläder som har plats för de skydd du använder, men samtidigt inte är så bylsiga att de fastnar i t.ex. kedja och drev. På sommaren fungerar det oftast bra med ett par shorts, en t-shirt och en vindjacka. På vintern behöver du kanske förstärka med ett underställ och skalbyxor/skaljacka.

Mtb Shorts/Byxor

shorts för mtb

Beroende på temperaturen så kommer du att behöva antingen ett par shorts eller ett par byxor att cykla i. Det fungerar även bra med löpartights, även om de ofta är i ömtåligaste laget för mtb cykling.

V brukar köra med fodrade löpartights med shorts över på vintern och mtb shorts och knäskydd på sommaren. Knäskydden ger förutom skydd, lite extra värme.

Mtb shorts

För att bara komma igång fungerar det nästan med vilka shorts som helst. Tänk bara på att de ska vara tillräckligt rymliga för knäskydd under och att de är tillräckligt rörliga att cykla i.

Det finns även shorts med vaddering, eller tightare så kallade bibs. De är bra om du får skavsår eller värk från sadeln, vilket många kan få i början.

Det brukar dock ge sig med tiden så ge det några försök utan och bestäm dig efter det om du ska skaffa bibs eller inte.

Byxor för mtb

Om du ska cykla mtb i byxor så ska du välja ett funktionellt material som är stretchigt. Det är också bra om byxorna är lite rymligare så att du får plats med knäskydden under utan att det stramar åt när du trampar.

En annan fördel med byxor för mtb är om de smalnar av vid vaden eller går att dra åt där. Annars är det lätt att byxorna fastnar i kedjan eller klingan.

Mtb tröja

mtb tröja

Det finns speciella mtb tröjor men om du precis har börjat fungerar det ofta bra med något du redan har hemma.

Vi rekommenderar en tunnare långärmad tröja i syntetmaterial på sommaren. Den andas bra och skyddar armarna mot skrapsår och vassa grenar i skogen. Om det är riktigt varmt brukar vi köra i en t-shirt i syntetmaterial.

På vintern kan du använda samma tröja och bara förstärka med ett underställ. Om det är riktigt kallt kan du behöva en tjockare tröja, men tänk på att inte klä dig så varmt så att du blir blöt av svett.

Vindjacka

vindjacka mtb

En tunn vindjacka är perfekt för mtb cykling. Den får plats i en midjeväska eller en liten ryggsäck och den skyddar mot fartvinden som uppstår när du cyklar.

Vi brukar ha mer användning av vindjacka på fjället eftersom naturen är mer öppen och det blåser mer där. Men den används även vid stigcykling i skog på vintern eller när det är kallare ute.

Fördelen med en vindjacka är att den värmer bra, samtidigt som den andas. Du kan med fördel klä dig lättare under jackan istället för att klä dig tjockt, ofta är det vinden som kyler vid cykling.

Regnkläder för mtb

regnkläder mtb

Vi brukar undvika regelrätta regnkläder när vi kör mtb, men om det verkligen öser ner kan det vara läge att dra fram regnjackan. Då menar vi inte galonjackan, utan en jacka i ett funktionellt material som Gore-tex eller liknande.

Vi undviker det dock in i det sista eftersom man blir ganska svettig i regnkläder, ofta står vindjackan emot en hel del regn och andas bättre. Om du däremot ska ta pauser eller sitta och äta i regnet rekommenderas en bra regnjacka framför vindjackan.

Regnjacka mtb

Om du ska köpa en regnjacka för mtb så satsa på någon med ett bra membran som andas. En helt tät regnjacka kommer att göra dig dyngsur av svett och det är inte mycket bättre än att bli blöt av regn.

Se även till att den är tillräckligt lång och överlappar dina byxor, samtidigt som den är rörlig. Du vill även ha en luva som går över hjälmen, i de värsta skurarna kommer det göra att du håller dig betydligt torrare.

Regnbyxor mtb

Vi tar endast med oss regnbyxor när vi kör mtb om vi har tänkt att ta längre pauser. Oftast väljer vi också vindbyxor framför regnbyxor. De står emot regn bra med andas betydligt bättre än regnbyxor.

Om du mot förmodan ska cykla i regnbyxor ska det vara skalbyxor, typ Gore-Tex.

Vattentäta shorts

Det finns även vattentäta shorts. Självklart andas de inte så bra, men eftersom det är shorts kan det vara ok ändå.

Det sköna med vattentäta shorts är att de skyddar mot vattnet som stänker upp från hjulen. Det gäller speciellt om du inte har några stänkskärmar. En stänkskärm kan alltså också vara en bra investering om du cyklar mtb när det regnar.

Vattentäta mtb skor

Det finns vattentåliga/vattentäta mtb skor som du kan använda i blötare väder. Ofta är de också högre vilket gör att det inte stänker in vatten i skon när du kör.

Damasker/Gaiters

Som komplement till skorna kan du använda gaiters för att hålla dig torr. De skyddar ovandelen- och blir som en förlängning av skon vilket gör de ”vattentäta”.

Handskar när du cyklar

skydd mtb handskar

Förutom att handskarna är ett bra skydd när du kör mtb så värmer de dina händer. Det finns flera olika varianter och tjocklekar på handskar. Vi kör uteslutande med ”helfingers”-handskar för att de värmer bättre och ger bättre skydd.

På vintern byter vi till ett par tjockare mtb handskar och ibland har vi med oss ett par fodrade handskar som vi använder vid lunchpausen etc.

Mtb strumpor

strumpor mtb

När det gäller strumporna så ska du se till att använda funktionella strumpor och undvika bomull. Ofta fungerar dina vanliga träningsstrumpor i syntet-, ull- eller bambu bra för mtb.

Eftersom vi svettas och fötterna ofta utsätts för vattenstänk vill du ha ett par strumpor som torkar snabbt och har bra ventilation. På vintern ska de även värma bra, vilket ull- och merinoull gör.

Funktionella underkläder

På samma sätt som du använder bra material på strumporna ska även underkläderna när du cyklar mtb vara av rätt material. Vi kör oftast i underkläder av syntet, men även bambu och merinoull fungerar bra.

Vår erfarenhet är dock att syntetunderkläder håller lite bättre vid slitage och ständiga tvättar.

Tunn mössa/Buff

Beroende på vädret kan det vara bra att ha med en tunn mössa-, pannband- eller en buff på cykelturen. Det kan vara extra användbart vid pauser. De tar inte mycket plats och får ofta plats i fickan eller i ryggsäcken.

mtb kläder

Solglasögon/Skyddsglasögon

Att ha ett par glasögon är alltid bra när du cyklar mtb. Både för att skydda mot solen, men även för att skydda ögonen mot kvistar och stenar som kan flyga upp.

Skydd värmer när man cyklar

En sak du kan tänka på när det gäller klädseln är att skydden du har på dig kommer att påverka hur varmt du behöver klä dig.

Knäskydden värmer bra och gör att vi ofta kan cykla i shorts, till och med på sen höst och tidig vår. Ett ryggskydd värmer ofta bra och gör att du i många fall kan skippa ett lager på överkroppen.

Övrigt att tänka på när du klär dig för mtb cykling

Din klädsel kommer att avgöra hur varm du är under cykelturen men det finns annat att tänka på som vi tar upp här nedanför:

  • Om du åker liftburen cykling (bikepark) kommer du att behöva klä dig varmare. Det beror på att du sitter längre stunder i liften, oftast utsätts för mer vind och eftersom du faktiskt trampar mindre.
  • Om du håller ett högre tempo kan du ofta klä dig lättare.
  • Om du tar många och långa pauser bör du fundera över att ha med dig förstärkningsplagg.

Läs mer: Komma igång med mtb

Lämna en kommentar