Bästa kylväskan 2023 – 4 bra kylboxar (Bäst i test)

En kylväska är ett måste om du vill hålla din mat kall och fräsch när du ska på en utflykt eller på bilsemester.

På sommaren är risken stor att maten blir dålig om den inte ligger svalt. Matvaror som ligger för länge i värmen kan göra dig sjuk då bakterier växer snabbt när det är varmt.

En bra kylväska ska vara enkel att ta med sig ha mer än ett fack men framför allt så ska den hålla kylan länge. Kylväskor finns som ryggsäckar, väskor och som stora kylboxar. Det finns även mindre kylväskor för barn.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


Arctic Tern Eletric Cooler Box

▪️ Bästa kylboxen för bilen
▪️ Kopplas enkelt i bilens cigarettuttag
▪️ Kan både hålla kyla och värme
Outwell Petrel L

▪️ Bästa kylväskan för stranden
▪️ Enkel att rengöra
▪️ Prisvärd


Outwell Ecocool Slate Grey 35L

▪️ Bästa kylväskan för camping
▪️ Smarta funktioner
▪️ Rymlig

Arctic Tern Cooler Backpack 20L

▪️ Ryggsäck med kylväska
▪️ Smidig
▪️ Utmärkt för dagsutflykten

Bästa kylboxen för bilen är utan tvekan den populära Arctic Tern Electric Cooler Box då den både kan hålla kylan men också hålla varm mat varm. Går enkelt att koppla in i cigarettuttaget i bilen eller andra eluttag. Fördelen med Arctic Tern Electric Cooler Box är att den är lätt i vikt jämfört med andra kylboxar. Nackdelen med den här kylboxen är att fläkten kan låta lite och det kan störa vissa.

Ska du campa och är ute efter en större och rymligare kylbox så är Outwell ecocool Slate Grey 35L kanske något för dig. Det här är kylboxen med flera smarta funktioner i handtaget och är utvecklad med den senaste tekniken för att spara energi. Det vi gillade mest med den här kylboxen är att en sida av locket är utgjutet så du kan ha drycker ståendes.

Vill du ha en kylväska du kan bära som ryggsäck så är det Arctic Tern Cooler Backpack 20 L du ska kika på. Passar bra om du ska ut på en kortare dagsvandring eller om du ska ner till stranden och vill hålla din mat och dryck kall, du får händerna fria och den är bekväm att ha på sig.

Bästa kylväskan – 4 bra kylväskor & kylboxar för utflykten

Vi har gjort många roadtrips med bil och även campat en del med tält. För att slippa åka och handla kylvaror varje dag så har kylboxen varit räddningen för oss. Idag finns det så mycket bra kylboxar som passar till camping eller till bilsemestern. Vi har även andvänt oss av ryggsäck som är en kylväska vilket är toppen om man bara ska ut på en dagsutflykt och vill hålla dryck och mat kall.

Välj en kylväska som är stor nog för dina varor så att du inte gör som vi gjorde i början hade flera små kylväskor vilket gör att det blir väldigt krångligt att bära med sig. Välj också en väska med lite olika fack så att det går att separera t.ex mat från dryck om man vill.

1. Arctic Tern Electric Cooler Box – Bästa kylboxen för bilen

arctic tern electric cooler box
 • Storlek: ca 40 x 29 x 43 cm
 • Vikt: 4600 g
 • Packvolym: 30 L

Arctic Tern Electric Cooler Box är en kylbox som både kan hålla kylan varma dagar eller hålla maten varm. Perfekt att ha i bilen då du kan koppla in den i cigarettuttaget vilket gör att du kan åka långa sträckor utan att oroa dig över att maten blir dålig eller att drycken blir varm. Den går också att koppla in i ett vanligt eluttag.

Andra fördelar med Arctic Tern Electric Cooler Box är att den är enkelt att packa i och rengöra dessutom är det fri från föroreningar. Enda nackdelen är att det kan låta lite från fläkten.

Den här kylboxen passar dig som: Vill ha en kylbox som passar för längre utflykter i bil.

Fördelar

+ Kan både hålla kyla och värme

+ Fri från föroreningar

+ Lätt

Nackdelar

Klent handtag


2. Outwell Petrel L – Bästa kylväskan för stranden

bästa kylväskan för stranden
 • Storlek: 38 x 23 x 25 cm
 • Vikt: 6000 g
 • Packvolym: 20 L

Outwell Petrel L är den perfekta kylväskan för stranden. Den är rymlig så du får med dig det mesta, enkelt att bära med axelremmen som du kan justera efter dig. Det sköna med den här kylväskan är att du kan öppna upp locket ordentligt och få en överblick över dina matvaror. På insidan av locket finns också två stora mesh fickor där du får plats med kylklossar.

Det bästa med den här kylväska förutom att den håller kylan i flera timmar är att du kan vika ihop den när du inte använder den. Outwell Petrel är ett prisvärt allternativ till en enkel kylväska för stranden.

Den här kylväskan passar dig som: Behöver en rymlig kylväska till stranden för att hålla maten kall.

Fördelar

+ Lätt att bära med sig

+ Går att vika ihop till mindre storlek när den inte används

+ Prisvärd

Nackdelar

Tung


3. Outwell Ecocool Slate Grey 35 L – Bästa kylboxen för camping

bra kylbox för camping
 • Storlek: 52 x 32 x 43 cm
 • Vikt: 8000 g
 • Packvolym: 35 L

Outwell Ecocool Slate Grey 35 L är en kylbox med flera smarta funktioner. Bland annat så är locket delbart vilket gör att du inte behöver öppna hela boxen och släppa ut kylan om du vill komma åt en specifik matvara eller dryck.

Den har också en smart utgjutning i locket som gör att du kan ha flaskor ståendes i ena facket så slipper du ha de liggandes vilket gör att de tar mer plats i en kylbox eller att det finns risk för att de kan läcka ut.

Den här är verkligen toppen om du behöver en kylbox för campingen eftersom den rymmer mycket och du kan koppla in den i ett eluttag om det behövs.

Den här kylboxen passar dig som: Ska campa eller inte behöver bära kylboxen så långt. Du får plats med mycket i den, har flera smarta funktioner.

Fördelar

+ Smart handtag som låser locket

+ Delbart lock

+ Rymlig

Nackdelar

Dyr


4. Arctic Tern Cooler Backpack 20 L – Ryggsäck med kylväska

arctic tern cooler backpacker
 • Storlek: ca 32 x 17 x 44 cm
 • Vikt: Ingen info hittad
 • Packvolym: 20 L

Arctic Tern Cooler Backpack 20 L är en kylväska du bär som en ryggsäck. Super smidigt och enkelt tar du med dig mat och dryck på dagsutflykten. Du justerar remmarna enkelt så de passar dig. Den har också två små fack på utsidan där du kan lägga bestick eller andra föremål.

Kylväskan är skön att bära och du får plats med det mesta.

Den här kylväskan passar dig som: Ska till stranden eller ut på en dagsutflykt och vill ha händerna fria.

Fördelar

+ Skönt att ha den som en ryggsäck

+ Bra med två ytterfack

+ Enkel att justera

Nackdelar


Saker att tänka på när du köper en kylväska

 • Storlek! Hur stor kylväska eller kylbox behöver du? Det är bättre att köpa en stor istället för att flera små kylväskor eller kylboxar. Men du ska också kunna fylla väskan med mat. En fullpackad kylväska håller kylan bättre än om den bara är halvfull.
 • Användningsområde! När ska du använda din kylväska? Är det för en dagsutflykt eller är det kanske på bilsemestern?
 • Rengöring! Det är lätt att en kylbox eller kylväska blir kladdig efter ett tag när man har haft mat i den. En fördel är att enkelt kunna rengöra väskan efteråt.
 • Antal fack! Det är bra om kylväskan har fler än ett storfack. Där du kan förvara t.ex bestick, servetter eller andra föremål du inte vill ha bland maten.

Hur länge håller en kylbox kylan?

En kylbox som är uppkopplad till ett uttag som cigarettuttag i bilen eller eluttag håller sig kall så länge den är i kopplad. En vanlig kylväska kan hålla kylan upp till 4 – 8 timmar beroende på storlek ju mindre väska desto längre klarar den att hålla kylan. Har du också kylklossar i så kan den hålla ännu längre.

Hur stor kylväska behöver man?

Hur stor kylväska du behöver är helt upp till dig och vad den ska användas till. Vi skulle iallafall rekommendera en större än att du har två små väskor. Så du är säker på att du får plats med allt du ska ha med dig plus att en eller två kylklossar ska få plats.

Men kan du inte fylla en stor kylväska eller kylbox så ta en mindre. Ju bättre du kan du fylla upp en kylväska ju bättre kommer den att hålla kylan.

Men ska du ut och dagsvandra med en kylväska så skulle vi välja en som går att bära på ryggen och som inte är allt för stor.

Hur packar man en kylväska?

Packa alltid en kylväska med kylklossar i botten och högst upp för att hålla kylan så länge som möjligt. Sen börjar du med att packar allt tungt längst ner men även värmekänsligt livsmedel som smörgås, pålägg eller köttprodukter. Det är för att det blir varmast högst upp i väskan först.

Om det går så försök att ha dryck och liknande ståendes i kylväskan eller boxen. Packa också tätt och tight så att mat och dryck ”låser” fast sig i varandra så de inte åker runt i väskan och något riskeras att läcka ut i väskan. En full väska håller också kylan bättre.

När du har fått det stabilt och stadigt kan du lägga t.ex frukt eller grönsaker högst upp det som inte är lika känsligt för värme och som lätt kan gå sönder. Avsluta med kylkloss ovanpå det.

Har du inga kylklossar kan du fylla petflaskor med vatten och frysa in. Funkar lika bra som kylklossar.

kylväska för picknick

Hur fungerar en kylbox?

Det finns i tre olika kyltekninker för kylboxar, kompressordrift, absorbtionsteknik och termoelekrtiska element. De tre olika kylteknikerna kyler på helt olika sätt och prislappen skiljer också.

Termoelektriska element

Den vanligaste kyltekniken när det kommer till kylboxar är termoelektriska element, det innebär att ström går igenom ett kylelement som leder bort värme från insidan och på så vis kan den hålla en sval temperatur i kylboxen. Nackdelen med termoelektriska element är att de tar lång tid för kylboxen att bli kall, fördelen är att den är det billigaste alternativet när det kommer till kylboxar.

Kompressordrift

Ett säkert val av kylbox som håller ett jämt och svalt resultat hela tiden är en box som drivs med kompressordrift. Den tekniken fungerar exakt som ditt kylskåp hemma och är väldigt energisnål. Nackdelen är att en kylbox med kompressordrift kostar mer.

Absorbtionsteknik

Absorbtionsteknik leder bort värme när man tillför energi som el, gasol eller till och med från solvärme, den här kyltekniken är den äldsta. Största fördelen med den här tekniken är att den låter väldigt lite i jämförelse med de andra.

Hur länge håller frysvaror i kylväska?

Det beror helt på vad det är för kylväska och hur mycket frysvaror du lägger i kylväskan. Har du t.ex mycket frysvaror så du kan fylla en hel kylväska så kommer det att hålla längre än om du bara har en frysvara i samma kylväska.

Kan man ha medicin i kylväska?

Ja det kan du. Vissa mediciner behöver hållas svala då de kan tappa sin effekt om de förvaras varmt och då kan du absolut använda dig av en kylväska med en kylkloss i om du är på resandefot.

Hur rengör man en kylväska/kylbox?

När man bär på mat och dryck så finns det alltid en risk att något har läkt eller kladdat av sig i väskan. Det enklaste sättet att göra rent sin kylväska eller kylbox är att torka ur den med en fuktig trasa.

Är det något kladd som sitter hårt så kan du fukta en trasa och droppa lite diskmedel på den och sen torka på fläcken. Det löses upp lättare än bara med vatten. Det ger också en renare och fräschare doft i väskan efteråt.

Varför du bör köpa en bra kylväska/kylbox

En kylväska är alltid bra att ha om du vill hålla maten kall under varma sommardagar. Den är också bra att ha om man ska iväg på en bilsemester eller ut och campa och vill ha tillgång till ett mindre ”kylskåp”.

Förutom att en kylväska ska hålla mat och dryck kall så är det också viktigt att hålla vissa livsmedelsprodukter kalla. Finns det risk för bakterier i maten som kan orsaka magsjuka så växer de snabbare när temperaturen stiger. Därför är det viktigt att hålla maten kall i värmen.

3 fördelar med att ha en bra kylväska/kylbox

 • Håller mat och dryck kall
 • Lätta att ta med
 • Enkla att rengöra
bra kylbox

Vanliga frågor om kylväskor/kylboxar

Måste man ha en kylväska?

Om du har mat med dig ut i värmen så bör du ha en kylväska för att maten inte ska bli dålig eller göra dig dålig då bakterier växer snabbt i värmen.

Vad är det för skillnad på en kylväska och en kylbox?

En kylväska är i ett mjukt material och därför kan du enkelt vika ihop en kylväskan när den inte används. Medans en kylbox är i ett hårt material och skyddar dina matvaror bättre från stötar utifrån.

Hur länge kan en kylväska hålla?

En kylväska kan hålla hur länge som helst bara du tar hand om den. Det som oftast går sönder på en kylväska är remmarna man bär i eller att det går hål i väskan av någon anledning.

Kan man laga en kylväska det har gått hål i?

Laga kan man alltid göra med nål och tråd eller med silvertejp men den kan tappa sin funktion med att behålla kyla i väskan. Att köpa en ny kylväska är inte dyrt så vi skulle rekommendera att köpa en ny istället.

Hur länge håller glass i kylväska?

Fyller du upp kylväskan med kylklossar i botten sen glassen och sen kylklossar uppe på igen så ska glassen klara sig i en kylväska ca 1 timme. Kylväskan måste också vara fullt packad för att hålla kylan bättre. Lägger du bara glassen i en kylväska så håller den sig inte speciellt länge.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva bilat och campat mycket och därför har vi hunnit med att prova på både kylväskor och kylboxar genom åren. Med den erfarenhet vi har och de olika kylväskorna vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa kylväskorna & kylboxarna.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära kylväskorna som flest rekommenderar och använder. Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av kylväska även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här.


Lämna en kommentar