Färja till Litauen – Tips för att åka båt till Klaipeda & Vilnius

Klaipeda är ett ganska nytt resmål att besöka för oss svenskar, ett smidigt sätt att ta sig dit är genom att åka färjan över på en kryssning. Det är ett billigt alternativ samtidigt som det är enkelt om du bor i Trelleborg eller Karlshamn.

Om du vill åka färja till Litauen finns det två rederier att välja på. Antingen åker du med TT-Line från Trelleborg eller med DFDS från Karlshamn. Oavsett vilken färja du tar så kommer du fram i Klaipeda.

Vi kommer berätta det du behöver veta i det här blogginlägget, så läs vidare…

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för TT-line

Färja till Litauen (Klaipeda) från Trelleborg

Om du vill ta färjan direkt till Klaipeda i Litauen är Trelleborg en perfekt utgångspunkt. Härifrån går det färjor 1-4 gånger i veckan och det enda rederiet som det går att åka med är TT-Line. (Antal avgångar i veckan och tidtabell kan variera beroende på säsong, se vad som gäller på TT-Lines hemsida).

Resan över tar drygt 17 timmar och det finns både sovhytter och sovstol i lounge att boka. Du kan även åka både med bil eller enbart som passagerare.

Värt att veta: TT-Line har några av Europas modernaste och miljövänligaste fartyg. På fartygen finns det hytter, sovstolar/vilstolar, café, bar etc.

Bästa pris på färja till Klaipeda!

Om du ska åka till Litauen från Trelleborg finns det bara ett rederi att välja på – TT-line.

Åka till Klaipeda med bil eller utan bil

Du kan ta med bil, husbil, skåpbil, minibuss och motorcykel på färjan till Klaipeda. Även husdjur är välkomna om du vill ta med det. Det viktiga är att fylla i allt vid bokningen av biljetten så att det blir rätt från början.

Priser – Färja från Trelleborg till Klaipeda

Priserna varierar såklart och vad färjebiljetterna kostar beror på vilken typ av biljett du bokar, om du har bil- husbil, hytt etc. Priserna ligger på ett ungefär från 720kr till 1000kr för en enkelbiljett för en person med bil.

Ofta kan det löna sig att vara ute i god tid. Genom att boka dina biljetter när utbudet är större kan du få ett bättre pris än om du är sent ute.

Ett tips! Om du testar att fylla i olika datum kan du ibland hitta billigare priser eftersom allt styrs av utbud och efterfrågan, se bästa priserna hos TT-Line.

Prisexempel på färjan

Enkelbiljett 1p med bil, 5/1-31/12-2020720kr
Enkelbiljett 2p utan bil i juli820kr
Enkelbiljett 2p med bil i juli900kr
Enkelbiljett 4p med bil i juli1060kr
färja från karlshamn till litauen

Färja till Litauen (Klaipeda) från Karlshamn

Om du åker från Karlshamn till Klaipeda så är det rederiet DFDS du kommer att åka med. För att enklast kolla tidtabell, när färjorna går och vilka priser som gäller kan du besöka DFDS hemsida.

Det finns både à la carte restaurang och buffé på båten och du kan välja att sova i egen hytt eller i sov-loungen (sovstol).

Åka till Klapeida med bil eller utan bil

Du kan åka med både bil, husbil, minibuss, motorcykel och cykel på färjan. Självklart går det även bra att åka helt utan fordon. Du kryssar helt enkelt i det alternativ du vill ha när du bokar biljetten och där ser du även alla valbara alternativ.

Priser – Färja från Karlshamn till Klaipeda

DFDS är tydliga på sin hemsida med att priserna varier beroende på utbudet de har för tillfället. Det gör att det kan vara en bra idé att boka dina biljetter i tid, både för att få bästa pris men även för att inte riskera att bli utan båtbiljetter helt.

Priserna varierar som sagt och en biljett kostar generellt sett från 500-1200kr beroende på om du ska ha med bil, ha hytt eller inte etc.

Prisexempel på färjan

Enkelbiljett 1p utan i februari555kr
Enkelbiljett 2p utan bil i juli1280kr
Enkelbiljett 2p med bil i juli2370kr
Enkelbiljett 4p med bil i juli3660kr
färja till litauen klaipeda

Klaipeda sevärdheter och saker att göra

Klaipeda som är Litauens äldsta stad har varit en viktig hamnstad ända sedan medeltiden. Mycket kretsar kring hamnen här och varje år kan du bland annat uppleva hamnfestivalen och kappseglingarna vid hamnen.

Lite intressant fakta: År 1627 erövrades Klaipeda av Gustav den II Adolf och Sverige styrde över staden fram till 1633 då tyskarna tog över den. Staden har bara varit i ”Litauisk ägo” sedan 1923.

Litauen bjuder självklart på mer saker än vad hamnen har att erbjuda och mest känt är nog landet för sin mat och naturen. Från Klaipeda kan du leta dig vidare och upptäcka fler städer, bland annat huvudstaden Vilnius.

Det passar även perfekt att åka vidare på fler kryssningar från Klaipeda. Det går färjor vidare både till Tyskland och Danmark, men även till Estland och Riga i Lettland. Du har med andra ord bra möjligheter att åka vidare ner i Europa eller besöka fler baltiska länder.

Vill du läsa mer om den medeltida hamnstaden? Här har du en grym reseguide om Klapeida och vad du inte bör missa!

färja till klaipeda

Stränder och bad i Klaipeda

Det finns en hel del fina stränder i Klaipeda och övriga Litauen så glöm inte att ta med badkläder och handduk. De kändaste är Nida Beach och Palanga Beach vilka båda två har väldigt fin sand.

Stränder ligger längs kusten och hyffsat nära stan så att du kan ta dig dit med buss eller tåg. Bland övriga stränder hittar vi bland annat Smiltyne Beach och Melnrage Beach.

Litauen Klaipeda

Klaipeda hotell och boenden

I Klaipeda finns det bra boenden och hotell till bra priser. Här kan du få riktigt bra hotellrum från 250-300kr per natt. De bästa sidorna för att kolla priser är Hotels.com, Booking.com och AirBnb.

Åka från Klaipeda till Vilnius eller andra städer

Om du vill ta dig vidare från Klaipeda till andra städer så kan du göra det med både tåg och buss. För att läsa mer om tåg i Litauen kan du gå in på Rail.cc. Om du vill åka buss till Vilnius eller andra städer kan du se tidtabeller och övrig info på Autobusubilietai.

Avstånd till andra ställen

  • Vilnius (Litauens huvudstad) 310km, ca: 3h 30min
  • Kaunas 22okm, ca: 2h 45min
  • Palanga 30km, ca: 28min

Ska du åka färja till Gdansk i Polen? Då får du inte missa vårat inlägg om att åka färja till Gdansk!

Vanliga frågor om att åka färja till Litauen

Går det färja till Litauen från Nynäshamn eller Stockholm?

Nej, tyvärr går det ingen färja direkt från Nynäshamn till Litauen. För att se vart du kan åka från Nynäshamn kan du besöka Directferries hemsida och kolla upp det.

Går det flyg till Litauen?

Ja, det går flyg till Tallinn. Det enklaste sättet att flyga till Tallinn är att ta ett direktflyg till Vilnius, det tar 1h 25min. Du kan även flyga till Palanga och Kaunas men då blir det mellanlandningar och tar mellan 3-4h.

Vilken valuta har man i Litauen?

I Litauen betalar du med Euro. Du kan betala med kort men som vanligt rekommenderar vi att du har kontanter om du ska besöka mindre ställen eller handla på gatan.

Vad har Litauen för nationalrätt?

Nationalrätten är en sorts dumplings gjord på kött, lök och potatis som man kallar Cepelinai.

Vilken årstid är bäst att besöka Klaipeda?

Alla tider på året fungerar bra men som på de flesta ställen är det stabilast väder på sommaren. Klaipeda är ganska känt för blåsigt väder på hösten, vintern och tidig vår.

Lämna en kommentar