Saker att göra på Korcula (Kroatien) – 15 tips inför resan!

Här får du våra 15 bästa tips på saker att göra på Korcula i Kroatien. Den Kroatiska ön passar perfekt för både en weekend eller längre semester, helt beroende på vad du är ute efter att göra.

Efter att vi spenderade en dryg vecka på Korcula blev vi verkligen kära i ön. Det är lugnt och skönt, samtidigt som det finns ett bra utbud på aktiviteter, restauranger och fina öar runt omkring att besöka.

1. Gamla stan i Korcula

Gamla stan i Korcula är nog ett av de mysigaste ställena vi har varit på. Hela Gamla stan ligger som på en halvö och det finns gott om trånga små gator som man kan irra bort sig i.

I gamla stan är det gott om restauranger med bra mat och det du bör sikta in dig på är fisk och skaldjur som är riktig bra här!

Korcula är nog den ö vi helst skulle åka tillbaka till av de öar vi har besökt i Kroatien. Det som vi gillar mest är nog lugnet, maten och det klara vattnet.

2. Snorkla är en sak du måste göra på Korcula

saker att göra på korcula bada

Om du har varit i Split eller Hvar och gillat det klara vattnet så måste du åka till Korcula. I jämförelse med de tidigare nämnda ställena så utklassar Korcula när det gäller klart vatten!

Vi har nog aldrig upplevt ett klarare vatten och med bättre sikt på något annat ställe i Kroatien så det passar perfekt för snorkling. Att det finns fullt med roliga fiskar gör inte snorklingen sämre.

Det fungerar perfekt att hoppa i vid gamla stan där vattnet är perfekt och det finns fullt med fiskar. Se till att akta fötterna för sjöborrar bara, ett tips är att ta med badskor med hård sula om du ska gå i vattnet.

dyka på korcula

Dykning

Om du vill dyka på Korcula så finns det flera båtvrak och korallrev att utforska utöver det som ligger längs kusten av ön.

Det går att få guidad dykning på ön och vill du beta mer kan du kolla in Croatiadiving.com.

3. Vinfestivalen – Black Island White Wines

Varje år i mitten på juli arrangeras vinfestivalen Black Island White Wines i gamla stan på Korcula. Det här är enligt oss ett absout måste att gå på om man är här i mitten på juli! De finns många öar i Kroatien men Korculas vin festival är en anledning att välja den här ön.

Vi halkade faktiskt in på den här festivalen av en slump när vi var på en kvällspromenad i gamla stan. Vi såg ett folkvimmel inne på en ”ruin-gård” och gick in för att kolla läget. Vål inne visade det sig att det var en årlig vinfestival.

Det var riktigt trevliga och sociala människor där och för 10 euro fick du ett vinglas som du kunde fylla på hos de olika vinproducenterna för att testa de lokala vinerna. Till vinet serverades bröd.

Om du vill ha en upplevelse utöver det vanliga, smaka så mycket vi du vill och lära känna en del av de lokala vinproducenterna för endast 10 euro så ska du alltså pricka in vinfestivalen på Korcula i juli.

Gillar du vin bör du även läsa vårat inlägg om Ljubljana i Slovenien.

Övriga vinfestivaler på Korcula

Förutom Black Island White Wines finns det två till stora vinfestivaler på ön.

Grk Wine Festival – I juli och augusti vid tre tillfällen hålls Grk Wine Festival i centrum i Lumbarda. Det fungerar i princip som på Black Island-festivalen att du betalar för ett glas som sedan ger dig fri tillgång att testa alla viner.

Posip nights – I en hel vecka mellan den 27 juli till den 3:e augusti är det öppna dörrar hos alla vinproducenter i Cara o Smokvica så att du kan testa deras viner.

4. Äta på restaurang i Gamla stan

Korcula har riktigt bra mat och otroligt mysiga restauranger i hela gamla stan. Ett hett tips är att sätta sig på någon av alla restauranger som finns i de trånga gränderna och äta något från havet, t.ex. skaldjurspasta eller havsabborre.

Vi kan egentligen inte tipsa om någon speciell restaurang eftersom vi inte kommer ihåg några namn men det ska mycket till att du inte kommer att gilla maten här. Att dricka rekommenderar vi att köra på ett lokalt vin.

5. Sveti Ilija Mountain

På halvön Peljesac som ligger precis nord-ost om Korcula finns bergstoppen Sveti Ilija. Sveti Ilija är Peljesacs högsta topp på 961m över havet och det tar kring 2 timmar att gå upp till toppen.

Det är väldigt populärt att vandra här och det finns 4 vandringleder upp till toppen där man har en bra utsikt över Peljesacskanalen och östra Korcula.

För att komma till Sveti Ilija tar du Färjan från Korcula stad över till Orebic. Färjan tar 15 minuter och kostar 22kr per person.

6. Vinprovning och vingårdar

Förutom att gå på en vinfestival så kan du besöka någon av alla vingårdarna på Korcula för en vinprovning. De flesta av Korculas vingårdar ligger i Lumbarda, Cara och Smokvica.

Det finns flera paketlösningar där man kan få en guidad vandring eller cykeltur till olika vingårdar för provsmakning.

Vingårdar i Lumbarda

Lumbarda är enda stället i världen som odlar Grk-druvan. Det finns totalt 8 vingårdar i Lumbarda och här har du möjlighet att testa vinerna gjorda på Grk-druvan.

Vingårdar i Cara

Det finns 4 vingårdar i Cara och den kändaste är Kranjancic. Här odlas och görs vinerna på den vita druvan Posip.

Vingårdar i Smokvica

Det finns ett flertal vinproducenter att besöka i Smokvica och även här odlar man druvan Posip som även vinerna framställs av.

Vingårdar i Blato

Den största producenten i Blato är Blato 1902. De har en liten affär inne i Korcula stad där du både kan dricka deras vin och köpa flaskor av det.

7. Vandring på ön

Korcula är en perfekt ö för vandring och passar både erfarna vandrare som nybörjare och motionärer.

Det finns gott om vandringsleder på Korcula och du kan också ta färjan över till Peljesac och vandra kring området vid Sveti Ilija som jag skrev om högre upp i inlägget.

8. Hyra en båt på Korcula

Något som är riktigt nice för att få se korculas skärgård är att hyra en motorbåt på Korcula. Med en motorbåt tar du dig fram snabbt och man kan utforska någon av de många små öarna utanför.

För att hyra en mindre motorbåt krävs det att du är över 18 år gammal och lägger pant i form av körkort eller pass. Pris för att hyra en liten motorbåt ligger mellan 50-100 euro för en dag. Vanligtvis får man ha båten mellan klockan 09.00-18.00.

Prisexempel hyra motorbåt

  • 50 euro – Motorbåt för max 5 personer med 5hk motor
  • 70 euro – Motorbåt för max 5 personer med 15hk motor
  • 90 euro – Motorbåt för max 5 personer med 25hk motor

9. Hyra vespa eller scooter på Korcula

Att hyra en vespa eller scooter är ett perfekt sätt för att få mer frihet att utforska ön. Du tar dig fram snabbt då de går runt 50-70km/h och du behöver samtidigt inte krångla med en bil och parkering.

Det kostar kring 300kr att hyra en scooter/moped en dag på Korcula och du behöver körkort för att göra det samt pass eller legitimation som pant.

Att hyra en scooter kan du göra i både Korcula stad, Vela Luca och Lumbarda och om du hyr flera dagar finns det en bensinstation i Korcula stad. Det finns även möjlighet att tanka i Vela Luca.

En annan ö som det är kul att hyra en moped på som vi skrivit om är Rhodos!

10. Hyra en kajak på Korcula

paddla kajak korcula

Något som vi verkligen rekommenderar om du besöker Korcula är att hyra en kajak och utforska Korculas skärgård. Vi gjorde det här under vårat besök och Korcula är ett roligt ställe att paddla på.

Vi rekommenderar att avsätta minst en halvdag om du vill paddla men gärna en heldag. Om du hyr en kajak i Gamla stan i Korcula så har du väldigt nära till de intilliggande små öarna och Korculas skärgård.

Det finns en del mysiga stenstränder på de små öarna så ta med badkläder och handduk samt matsäck.

Att hyra en kajak kostar runt 250kr för en heldag och går som sagt att hyra vid gamla stan i Korcula men även vid de flesta stränder kring ön. I priset ingår även flytväst och drybag.

11. Vindsurfa

På grund av ett det går som en kanal utmed Korcula bildas det väldigt pålitliga och stabila vindar utanför ön som är perfekt för vindsurfing.

Eftermiddagsbrisen är något vi märkte av när vi paddlade kajak eftersom vi hade motvind när vi skulle tillbaka och kom från det västliga hållet. Korculas eftermiddagsbris hamnar ofta kring 8-9ms och det är ostliga vindar.

Vindsurfingutrustning går att hyra bland annat i korcula stad.

Kitesurfa på Korcula

Det finns flera kitesurfingskolor och kitecenter på Korcula och de håller till vid den nordostliga delen av ön och i Viganj. Här kitesurfar man i den blåsiga Peljesackanalen.

12. Hyra en cykel eller mountainbike (mtb)

Det går att hyra cyklar och mtb lite överallt på ön och det är lätt att ta sig fram då det finns gott om stigar och cykelvägar att utforska.

Att hyra en cykel kostar från 150kr per dag och du behöver lämna någon form av pant, t.ex. legitimation eller pass.

13. Besöka Dubrovnik

När du är på Korcula kan du passa på göra ett besök i Dubrovnik. Dubrovnik är en otroligt mysig stad som passar perfekt för en eller flera dagar.

Färjorna går flera gånger om dagen mellan Korcula och Dubrovnik på högsäsong och kostar mellan 55-120 Kuna beroende på vilken av färjorna du tar.

14. Naturreservatet Mljet (Nationalpark)

Om du är på Korcula kan du besöka Mljets nationalpark som ligger en halvtimme med färja från korcula. Färjorna går en gång om dagen under högsäsong och lämnar Korcula vid tiotiden.

15. Stränder på korcula

gamla stan i korcula

Till skillnad från många andra öar i Kroatien så finns det faktiskt en del ”riktiga” stränder på Korcula. Förutom stränderna kan du bara från klippor och flera badplatser, till och med mitt i gamla stan!

3 saker du måste ha med dig till Korcula

  • Badskor med hård sula – Det är mycket vassa klippor på Korcula och det är riktigt skönt att ha med ett par badskor med hård sula för att slippa skära upp fötterna.
  • En bra resehandduk – Det är absolut värt att ta med en liten och snabbtorkande resehandduk. Då kan du ta spontana bad och slipper smutsa ner handduken du har när du duschar.
  • Snorkel och cyklop – Korcula har som sagt något av det klaraste vattnet vi har upplevt. Att snorkla är hur kul som helst och d kommer att se mycket intressanta fiskar med ett cyklop.

Ta sig till Korcula

För att ta sig till Korcula från Sverige är det enklast om du första tar dig ner till antingen Dubrovnik eller Split i Kroatien. Det kan du göra både med flyg, tåg eller bil. Det går även att ta Färja från exempelvis Ancona i Italien till Split.

Flyga

Flyg till Dubrovnik – Du kan flyga från Arlanda till Dubrovnik och därifrån ta färja ut till Korcula.

Flyg till Split – Du kan flyga från Arlanda till Split och ta färjan därifrån till Korcula.

Tåg

Om du tågluffar så är Kroatien ett perfekt resmål att besöka när du kommit ner en bit i Europa. Det är enkelt att ta sig till både Split och Dubrovnik med tåg och väldigt billigt samt fina tågsträckor.

Överlag är det lätt att ta sig till stora delar av Kroatien med tåg. Kombinerat med båt blir det ett smidigt alternativ att resa på om du vill se många olika ställen.

Färja till Korcula

Det går färjor både från Split och Dubrovnik till Korcula. Från Dubrovnik går det direktfärjor via bland annat Hvar på vägen. Från Split går det färjor dagligen till Korcula.

Biljetterna kan bara köpas på avresedagen (vid båthamnen) och du måste köpa dom minst 30 minuter innan avfärd. Det kan därför vara bra att gå ner till hamnen på morgonen och fixa biljetter så att du är säker på att få en plats.

Vanliga frågor om Korcula

Vad kostar det på Korcula?

Både mat och dryck är förhållandevis billigt i jämförelse med Sverige. Du kan äta en middag med ett glas vin för 3-500kr för 2 personer.

Finns det bankomater?

Ja det finns bankomater på Korcula. Det kan dock vara bra att ha kontanter om du ska besöka mindre ställen.

När är bästa årstiden att åka?

Det bästa vädret hittar du under sommaren. Om du däremot vill ha det lite lugnare så kan du åka hit under vår eller höst. På vintern kan vädret vara ostadigt.

Vilken valuta har man på Korcula?

Här använder man Kroatisk Kuna.

Lämna en kommentar