Bästa mössan för vandring 2023 – 4 bra vandringsmössor

Ute på fjället kan det blåsa kraftigt och vädret svänger ofta, man behöver ha kläder för de flesta väderomslag när man fjällvandrar.

Att packa ner en vandringsmössa i ryggsäcken är inget man ska underskatta och du kommer få användning för den. Det är också skönt att ta på sig en mössa på kvällen vid lägerelden eller när du ska sova.

En vandringsmössa får inte vara för varm eller för klumpig att bära. Det ska vara en lätt mössa som värmer huvudet och öronen när det är kallt och blåsigt men den ska också andas bra. Gärna att den är tillverkad i ett bra funktionsmaterial så den inte börjar lukta.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


Alcima LightWool Beanie Unisex

▪️ Bästa vandringsmössan
▪️ Tunn
▪️ Lätt
Houdini DeSoli Hat

▪️ Bästa vandringsmössa herr
▪️ Merinoull
▪️ Återvinningsbar


Lundhags Gimmer Merino Light

▪️ Vandringsmössa för dam
▪️ Bra andningsförmåga
▪️ Passar för alla aktiviteter

Devold Running Beanie

▪️ Snabbtorkande vandringsmössa
▪️ Fina färger
▪️ Passar alla årstider

Bästa vandringsmössan i testet är Aclima LightWool Beanie Unisex som också är våran personliga favorit. Det här är en mössa i merinoull som håller dig varm när den ska men också sval om det är varmt. Det är bra passform på mössan vilket gör att den sitter där den ska.

En bra vandringsmössa för herr är Houdini DeSoli Hat den har alla fördelar man letar efter i en vandringsmössa den är tunn, andas bra, lätt att ta med sig och håller dålig lukt borta. Men det som är så fantastiskt med den här mössan är att den är helt återvinningsbar. Tänk på att mössan kan vara lite stor i storlekarna.

Är du ute efter en vandringsmössa som torkar snabbt då ska du spana in Devold Running Beanie det här är en skön och mjuk mössa att bära på fjället som också är tillverkad i merinoull med alla dess fördelar. Mössan finns i flera fina färger.

Bästa vandringsmössan – 4 bra mössor för fjällvandringen

En mössa kan man använda året runt speciellt i fjällen där vädret är omväxlande och det kan vara blåsigt. Vi har alltid med oss en tunnare funktionsmössa när vi vandrar, det är onödigt att behöva frysa. Även om det är varmt men blåsigt kan det vara skönt att ha en mössa som skyddar mot vinden.

Idag finns det många mössor som är tillverkade i bra material som andas men ändå värmer vilket passar perfekt om man vandrar. Mössor tillverkade i merinoull klarar av att hålla dålig lukt borta. Vilket gör att du slipper tvätta mössan så ofta.

En vandringsmössa ska sitta tight på huvudet och ta lite plats så du enkel får ner den i fickan när du inte använder den.

1. Aclima LightWool Beanie Unisex – Bästa vandringsmössan

aclima lightwool beanie
 • Merinoull
 • Bra andningsförmåga
 • Finns i flera färger

Aclima LightWool Beanie Unisex är en vandringsmössa som har flera fina egenskaper. Den är tillverkad i merinoull vilket gör att den både håller dig varm men kan också hålla dig sval i värme. Den är skön att ha på sig och kliar inte som ull kan ha en tendens att göra.

Vi tycker att den här mössan är jätteskön att ha på sig och den är enkel att ta med sig på vandringen men framför allt så andas den. Det är helt klart en av våra personliga favoriter.

Den här vandringsmössan passar dig som: Vill ha en värmande mössa på vandringsleden men som inte kommer göra dig svettig när du rör dig och är aktiv.

Fördelar

+ Mjuk och skön

+ Bra passform

+ God andningsförmåga

Nackdelar

Något dyr


2. Houdini DeSoli Hat – Bästa vandringsmössan för herr

vandringsmössa herr
 • Merinoull
 • Återvinningsbar
 • Passar både varma och kalla dagar

Houdini DeSoli Hat passar både varma och kalla dagar. Ska du använda den på vintern så kan du ha den som ett första lager, på sommaren funkar den utmärkt ensam. Går att bära mössan till alla aktiviteter. Den låter huvudet andas samtidigt som den skyddar mot kalla vindar som kan komma på fjället.

Det vi tycker är bra med den här mössan är att den motverkar dålig lukt och håller även värmen när den blir blöt. Så den är helt perfekt för att använda som vandringsmössa på fjället.

Att välja Houdini är ett hållbart alternativ då deras mössor är helt återvinningsbar.

Den här vandringsmössan passar dig som: Är miljömedveten och vill ha en tunn och skön mössa till fjällvandringen eller andra aktiviteter.

Fördelar

+ Återvinningsbar

+ Tunn

+ Motverkar dålig lukt

Nackdelar

Stor i storleken


3. Lundhags Gimmer Merino Light Beanie – Bästa vandringsmössan för dam

vandringsmössa dam
 • Passar alla aktiviteter
 • Andas bra
 • Mjuk mot huden

Lundhags Gimmer Merino Light Beanie är en skön mössa att ha på sig och kommer att värma dig när det blåser uppe på fjället, passformen är tight vilket gör att den sitter på plats. Materialet är i tunt merinoull så den passar perfekt att packa ner i väskan för sommarvandringen.

Den här vandringsmössan passar dig som: Ska på en sommarvandring i fjällen. Lätt att ta med sig och tunn.

Fördelar

+ Mjuk

+ Tar lite plats

+ Transporterar bor fukt och svett

Nackdelar

Dyr


4. Devold Running Beanie – Bästa snabbtorkande mössan

snabbtorkande mössa
 • Snabbtorkande mössa
 • Material i merinoull och träfibrer
 • Fina klara färger

Devold Running Beanie är en mjuk och lätt mössa att ha med sig på fjällvandringen som sitter skönt på huvudet. Mössan är tillverkad i merinoull och träfiber för att kunna transportera bort fukt när du blir varm eller svettig. Blir mössan blöt så torkar den snabbt.

Mössan finns i flera härliga färger att välja på och värmer skönt på öronen när det blåser.

Devold är ett norskt företag som har tillverkat ullkläder ända sedan 1800-talet.

Den här vandringsmössan passar dig som: Som vill ha en funktionell mössa i en rolig fin färg.

Fördelar

+ Grym passform

+ Fina färger

+ Transporterar bort fukt bra

Nackdelar

Ganska dyr


vandringsjacka bäst i test

Saker att tänka på när du köper en vandringsmössa

 • Material! Det är viktigt att kolla vad mössan är tillverkad i för material då det har stor betydelse för hur den transporter bort fukt från huvudet men som ändå håller dig varm.
 • Passform! En fördel är om din vandringsmössa sitter lite tighta över huvudet. Det gör att det inte finns risk för att den glider av och blir ett störnings moment.
 • Tvättråd! Att kolla tvättråden är alltid bra för du kommer behöva tvätta din mössa någon gång.
 • Vikt och Storlek! Nu väger inte en mössa mycket men är man på en fjällvandring och bara vill vika ner mössan i fickan så spelar storleken roll. Därför är det bra med ett tunn tight mössa.

Vilket material ska man ha på en vandringsmössa?

En vandringsmössa ska helst vara i ett funktionsmaterial som merinoull elller syntet. Så att mössan kan transportera bort fukt när du blir svettig. Du vill att mössan ska värma dig men inte så att du blir svettig och blöt. En mössa i merinoull motverkar dålig lukt.

Värmer en vandringsmössa?

Ja dom värmer skönt och släpper inte in vind om det skulle vara blåsigt ute. Vandringsmössor är oftast lite tunnare så skulle du känna att den är för tunn pga att det regnar eller blåser alldeles för hårt så kan du dra över en luva. Eller så har du två mössor och gör som med kläder lager på lager.

Hur tvättar man en vandringsmössa?

Du tvättar en vandringsmössa precis som du tvättar dina funktionskläder. Men kolla alltid tvättlappen innan du sätter igång att tvätta.

Hur du tvättar en mössa steg för steg

 • Vänd den ut och in
 • Tvätta i 30 – 40 grader (kolla alltid tvättråden för din mössa)
 • Använd bara tvättmedel gärna flytande då det sliter minst på kläder
 • Häng upp mössan på tork

Viktiga saker att tänka på när man tvättar en mössa

 • Använd aldrig sköljmedel det förstör funktionsmaterialet i mössan
 • Torktumla inte
tvättråd mössa

Varför du bör köpa en bra vandringsmössa

Det finns flera fördelar med att köpa en bra vandringsmössa. Vädret är alltid ostabilt på fjället och det kan blåsa kraftigt därför är det skönt att värma huvudet med något. En funktionsmössa gör att den värmer samtidigt som de släpper ut värmen vilket gör att du kan vandra utan att bli svettig när du bär mössa.

Det kan också vara skönt att sova i en mössa på kvällen om det är kallt ute. Då är det bra om mössan sitter tight.

3 fördelar med att ha en bra vandringsmössa

 • Den andas
 • Har bra passform
 • Värmer mot vinden

Vanliga frågor om vandringmössor

Måste man ha en mössa när man vandrar?

Nej det måste du inte men det är bra att ta med sig. Du kommer inte ångra det och en mössa tar väldigt lite plats och väger knapp något. Ska du vandra på fjället även på sommaren så kan det blåsa mycket och bli kallt.

Varför ska man sova i mössa?

Om du ska tälta och det är kallt så kan det vara skönt att sova i en mössa då det är från huvudet mycket utav värmen går ut.

Kan man sy en egen vandringsmössa?

Absolut kan du det! Tänk bara på att använda dig av ett funktionsmaterial och att den ska sitta tight på huvudet.

Vad är skillnaden på en vandringsmössa och en funktionsmössa?

Ingen skilland alls de har samma funktion bara att man kallar de olika.

Vad menas med Beanie?

Det är en mössa som är tillverkad i tunt material och som oftast nämns i träningssammanhang. En mössa som sitter tight mot huvudet och som går att använda under en hjälm.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva vandrat mycket i olika miljöer och på fjället och vet hur snabbt vädret kan slå om, därför har vi hunnit avverka några mössor genom åren. Med den erfarenhet vi har och de olika funtionsmössorna vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa vandringsmössor.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära vandringsmössorna som flest rekommenderar och använder. Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av funktionsmössa även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här.


Lämna en kommentar