Bästa reselakanet 2023 (Siden, merinoull & microfiber)

Reselakan tar lite plats och är lätt att bära med sig oavsett om du ska ut och resa och inte vill betala för extra lakan eller för att ha i sovsäcken när du tältar.

Ett reselakan är underlakan, påslakan och örngott i ett och finns i flera funktionella material för att göra det så skönt som möjligt för dig när du inte sover i din egna säng.

Ett bra reselakan ska för det första vara skönt att ligga i, vara ventilerande, vara lätt, ha liten packvolym, slittåligt och rymligt.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth & Outdoorexperten

reselakan lättviktSea To Summit Premium Silk Travel Liner
Bästa reselakan i siden
reselakan cocoonCocoon Travel Sheet Merino Wool
Bästa reselakan i merinoull
billigt reselakanCocoon Travel Sheet Microfiber
Bästa reselakan i microfiber

Bästa reselakanet i siden är Sea To Summit Premium Silk Travel Liner. Här får du ett slittåligt siden som tar lite plats i packningen. Det vi gillar med just det här reselakanet är att det är strechpaneler på sidan som ger dig extra rörelsefrihet.


Är du ute efter ett reselakan i merinoull ska du kika på Cocoon Travel Sheet Merino Wool. Det här reselakanet reglerar värmen bra från svalt till varmt beroende på temperatur. Perfekt att använda om du ska vara borta länge och vill ha ett lakan som håller sig fräscht en längre tid.


Vill du ha ett reselakan i microfiber kan du spana in Cocoon Travel Sheet Microfibe. Här får du ett värmande reselakan som väger lite. Det vi gillar med just det här lakanet är att det är rymligt och att det känns mjukt och skönt mot huden. Det är också ett billigare alternativ till reselakan.


Bästa reselakanet (3 bra lakan för resan)

Reselakan är bra till mycket. Är du ute och reser och måste betala extra för att få lakan till sängen då kan ett eget reselakan vara värt att packa ner. Det tar knapp någon plats och väger lite.

Du kan också använda dig av ett reselakan i din sovsäck för extra värme eller för att hålla sovsäcken fräsch längre och slippa tvätta den.

Vi tipsa om populära 3 reselakan i det här inlägget och har även gjort en guide på vad som är bra att tänka vid köp av ett reselakan.


1. Sea To Summit Premium Silk Travel Liner (Bästa reselakan i siden)

reselakan silke

Sea To Summit Premium Silk Travel Liner är tillverkat i siden som reglerar din temperatur när du sover. Siden är slitstarkt och du kan tvätta lakanet i tvättmaskinen och packar otroligt litet och lätt i medföljande förvaringspåse.

Det vi gillar med Sea To Summit Premium Silk Travel Liner är strechpaneleran som sitter på sidan av reselakanet. Det gör att du kan röra dig fritt i lakanet utan att känna dig begränsad.

Nackdelarna med Sea To Summit Premium Silk Travel Liner är att den skrynklar sig mycket om du inte packar ner det ordentligt i med följande påse. Siden är också det dyraste materialet på reselakan.

Det här reselakanet passar dig som: Vill ha ett reselakan som tar minst plats i packningen och som är skönt att sova i. Passar som övernattningslakan eller att ha med dig på resan om du inte vill betala extra för lakan på hotell.

Fördelar

 • Lätt (165g)
 • Liten packvolym
 • Reglerar värmen
 • Stretchpaneler längs med sömmarna

Nackdelar

 • Dyr
 • Skrynklar sig

2. Cocoon Travel Sheet Merino Wool – Bästa reselakanet i merinoull

reselakan merinoull

Cocoon Travel Sheet Merino Wool är ett reselakan som är tillverkat i 100% merinoull. Lakanet ger dig värme om det är kallt och håller dig sval om det är varmt.

Går att använda i din sovsäck för extra värme och för att slippa fukten som lätt kan bli i en sovsäck.

Det vi gillar med Cocoon Travel Sheet Merino Wool är att du inte behöver tvätta merinoull så ofta utan det räcker med att vädra lakanet lite då och då för att hålla det fräscht.

Nackdelen med Cocoon Travel Sheet Merino Wool är att materialet på reselakanet inte är slittåligt.

Det här reselakanet passar dig som: Vill ha extra värme i sovsäcken eller om du ska resa eller tälta och vill ha ett lakan som håller sig fräscht länge.

Fördelar

 • 100% Merinoull
 • Reglerar temperaturen
 • Kan användas i sovsäck
 • Förvaringspåse ingår

Nackdelar

 • Inte så slittåligt

3. Cocoon Travel Sheet Microfiber – Bästa reselakan i microfiber

reselakan microfiber

Cocoon Travel Sheet Microfiber är ett reselakan i microfiber som är ett snabbtorkande och lätt material. Går att användas i sovsäck eller ensamt om det är varmt ute.

Det vi gillar med Cocoon Travel Sheet Microfiber är att lakanet är mjuk och skönt mot huden vilket gör det riktigt bekvämt att sova i. Det är också ett rymligt reselakan så du behöver inte känna dig instängd.

Nackdelarna med Cocoon Travel Sheet Microfiber är att det inte är slittåligt, det kan lätt gå sönder om du har otur eller inte är försiktig med lakanet.

Lakanet passar inte att användas i varma länder eftersom materialet känns alldeles för tätt och varmt. Välj istället ett annat material som siden eller merinoull.

Det här reselakanet passar dig som: Vill ha ett rymligt reselakan som känns mjuk och skönt. Passar också dig som vill ha ett billigare alternativ på reselakan.

Fördelar

 • Lättvikt
 • Snabbtorkande
 • Prisvärd
 • Rymligt

Nackdelar

 • Inte slittåligt
 • Passar inte i varma länder

att tänka på vid köp av reselakan

Saker att tänka på när du köper reselakan

 • Storlek – Reselakan finns i olika storlekar på både längd och bredd. Välj en storlek som passar för dig och för när du ska använda det.
 • Material – Vilket material vill du att ditt reselakan ska ha? Är det siden, merinoull, bomull eller microfiber?
 • Skötsel – Det är alltid bra att ta reda på hur du ska sköta ett reselakan för att få det att hålla så länge som möjligt.
 • ViktReselakan kan väga olika. Är du beroende av vikten på ett reselakan kan det vara värt att kolla lite extra på.
 • Ventilation – Har reselakanet bra ventilation, andas materialtet bra? Med ett reselakan som andas bra kommer du också att sova bättre.
 • Packstorlek – Hur mycket plats tar ett reselakan. När vi reser kan det vara ont om plats i väskan som du vill ge till andra saker i packningen. Kolla hur stor reselakanet packar.

Storlek

Storleken på ett reselakan kan variera på olika modeller vissa är längre och bredare än andra medan vissa är mer formade för att passa en sovsäck.

Vanligaste storleken för en vuxen person ligger runt 220cm på längden och mellan 80-90cm bredden.

Material

Vilket material vill du att ditt reselakan ska ha? Reselakan kan du köpa i siden, merinoull, microfibrer och bomull. Alla material har sina egna egenskaper, vi berättar mer här nere.

Material på reselakan:

 • Siden – Ett temperaturreglerande lakan som håller dig i en jämn temperatur på natten. Siden är också det lättaste material och det som tar minst plats. Behöver inte tvättas ofta utan det räcker med att vädra.
 • Merinoull – Är ett material som andas och som transporterar bort fukt bra. Men kan också reglera temperaturen för en bekväm sömn. Merinoull väger lite mer än Siden. Och behöver inte heller tvättas ofta utan det räcker med att vädra ibland.
 • Microfiber – Är ett snabbtorkande material men som även kan reglera temperaturen och transportera bort fukt. Microbiber är också ett lätt material.
 • Bomull – Är det billigaste materialet och även ett mjukt och skönt material mot huden. Men det är tung och packar stort tillskillnad mot de andra materialen. Och de har inte lika bra förmåga att andas. Bomull behöver du också tvätta ofta eftersom det de inte andas så bra.

Skötsel

Det är bra om du vet hur du ska ta hand om reselakanet om det behöver tvättas ofta eller om de har några speciella tvättråd.

Många av de dyrare materialen som siden och merinoull behöver tvättas väldigt sällan och det räcker med att vädra de någon gång i bland.

Tvättar du på fel sätt kan du förstöra dina lakan eller försämra de funktionerna vissa material har som att de är snabbtorkande, transporterar bort fukt och reglerar temperaturen.

Vikt

När vi reser, vandrar eller tältar är det viktigt att saker inte väger för mycket. Därför ska du kolla vad reselakan väger. Vikten varierar från olika material där silke är lättast och bomull är tyngst.

Ska du campa med bil och tält kanske inte vikten har lika stor betydelse som om du ska vandra.

Ventilation

Det finns inget värre att vakna blöt och svettig i ett lakan. Det är viktigt att du väljer ett material som kan ventilera så du slipper vakna just svettig på morgonen.

Ett reselakan med bra ventilation är extra viktigt att välja om du ska sova i en sovsäck i tält där det lätt kan bi varmt på morgonen speciellt på sommaren. Bra material är då siden, microfiber eller merinoull.

Packstorlek

Kolla vad packvolymen är på reselakanet när det är nerpackar. Just reselakan har en fördel mot vanliga lakan att ta lite plats.

Men vill du verkligen packa litet så ska du även kolla på packvolymen. Packvolymen kan skilja sig från lakan till lakan. Men också mellan de olika materialen.

när använder man reselakan

När använder man ett reselakan?

Ett reselakan kan du använda på flera sätt. Vanligast är att använda ett reselakan när du reser eller backpackar och bor på boenden som har täcke och kudde men inga lakan. Eller om du måste betala extra för lakan.

För att spar plats i din resväska eller ryggsäck är det bättre att ta med sig ett reselakan än vanliga lakan för att spara både vikt och plats.

Ett annat sätt att använda reselakan på är att ha de i din sovsäck. Det gör att du håller sovsäcken fräsch längre men du kan också använda reselakan om du vill ha lite extra värme i sovsäcken.

Hur använder man ett reselakan?

Sover du in en säng så lägger du reselakanet direkt på madrassen kryper ner i det, lägg en kudde i örngottet och ett täcke över själva reselakanet.

Använder du ett reselakan med sovsäck så kryper du först ner i reselakanet och sen ner i sovsäcken. Eller lägger i reselakanet direkt i sovsäcken innan du går i.

Ett reselakan ersätter underlakan, påslakan och örngott och är nästan ihopsytt som en sovsäck. Och är bra att ta med om du exempel vill sova i dina egna sängläder, eller om du ska sova i en sovvagn på tåg.

Varför är det bra med ett reselakan?

Reselakan tar för det först mindre plats i packningen än vad vanliga lakan gör. De är också mycket lättare att bära med sig.

Förutom att ta med reselakan när du är ute och reser, tältar eller övernattar hos någon kan det också vara ett alternativ att bara sova i det varma sommar nätter för en svalare och behagligare sömn.

material på reselakan

Vilket material ska man ha på reselakan?

Det absolut bästa materialtet på reselakan är siden eftersom det är lättast och packar minst.

Siden är också det material flest väljet att ha på sina reselakan. Men också det dyraste materialet du kan välja på ett reselakan.

Ett material vi gillar på är merinoull. Och det använder vi ofta i sovsäcken för extra värme. Men merinoull håller dig även sval när det blir varmt. Merinoull är också ett dyrt material men billigare än siden.

Kan man använda reselakan till sovsäck?

Ja det kan du. Vi har varit inne på det några gånger innan i inlägget och du kan använda reselakan i sovsäck. Dels för att hålla sovsäcken fräsch längre men också om du vill ha extra värme.

Vill du ha ett reselakan som du enbart ska använda i sovsäcken finns det lakan som är speciellt sydda efter en sovsäck för bättre passform. Och du slipper överflödigt tyg i sovsäcken.

kan man använda reselakan i sovsäck

Vad är skillnaden på reselakan och vanliga lakan?

Reselakan tar mycket mindre plats i din packningen än vad vanliga lakan gör och de är också mycket lättare. Ett reselakan är allt i ett, underlakan, örngott och ett påslakan.

3 fördelar med reselakan istället för vanliga lakan

 • Packar litet
 • Lätt
 • Allt-i-ett

Vanliga frågor om reselakan

Vilket är det bästa materialet på reselakan?

Siden och merinoull är de bästa materialen om du vill ha lite packvolym och vikt. De är också funktionella material som reglerar temperaturen och andas bra.

Finns det reselakan för barn?

Ja det gör de. De reselakanen är oftast mindre både på bredd och längd. De vanligaste måtten ligger på 180cm i längd och 70cm i bredd. Där maxlängden på barnet är 155cm.

Hur ofta måste man tvätta ett reselakan?

Det beror helt på vilket material det är. Siden och merinoull behöver inte tvättas ofta de kan du vädra någon gång ibland, medan reselakan i bomull behöver tvättas oftare. Eftersom bomull har en tendens att börja lukta och dra till sig fukt vilket de andra materialen inte gör.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva rest, vandrat och tältat mycket i olika miljöer och väder därför har vi hunnit med att prova på lite olika reselakan genom åren.

Med den erfarenhet vi har och de olika reselakan vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa reselakanen.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära reselakan som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av reselakan även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar