Bästa svampkniven 2024 (4 bra svampknivar för skogsturen)

Plockar du mycket svamp? Då behöver du en svampkniv. Med en svampkniv går svampplockningen enkelt. Du får upp svampen lätt och du kan rensa den direkt på plats. En svampkniv är enkel att få med sig eftersom den är både liten och lätt.

Vi gillar att vara ute i skogen på hösten och plocka svamp. Och för att underlätta svampplockningen får alltid svampkniven följa med.

En bra svampkniv ska ha ett tunt knivblad som är böjt, ha en borste på andra änden, ett ergonomiskt handtag, vara lätt och gärna att den går att hänga i byxan så du lätt kommer åt den.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

svampkniv i rostfritt stålMorakniv Muschroom Knife Karl-Johan
Bästa svampkniven
Slittålig kniv
svampkniv opinelOpinel Muschroom Knife N08
Hopfällbar svampkniv
Går att låsa knivbladet
bra svampknivStabilotherm Muschroom Tool
Svampkniv med borste
Har karbinhake att fäst i byxan
svampkniv med trähandtagMuurikka Svampkniv
Svampkniv med fodral
Skönt handtag i trä

Bästa svampkniven är Morakniv Muschroom Knife Karl-Johan. Här får du en slittålig svampkniv som kommer var med i många år. Vi gillar att den är lätt att rengöra och att borsten är styv vilket gör det lätt att putsa rent svampen.


En lyxigare hopfällbar svampkniv är Opinel Muschroom Knife N08. Som är tillverkad i naturmaterial som bok och vildsvinshår. Det vi gillar extra mycket med där svampkniven är att du kan låsa knivbladet i utfällt läge.


Vill du ha en prisvärd svampkniv med borste ska du kika på Stabilotherm Muschroom Tool. Det är en hopfällbar kniv du kan hänga i byxorna när du inte använder kniven. Därför kommer du lätt åt den när du behöver.


Är du ute efter en svampkniv som har ett fodral kan Muurikka Svampkniv vara något för dig. Fodralet gör att kniven skyddas när du inte använder den. Det är en hopfällbar kniv med knivblad av rostfritt stål som gör att den klarar av både fukt och vatten bra.


Bästa svampkniven (4 bra knivar för svampplockning)

Att gå i skogen och plocka svamp är både kul och rogivande. För att göra svampplockningen så lätt som möjligt är det bra att ha en svampkniv.

Med en svampkniv kan du rensa svampen direkt på plats utan och slippa göra det när du kommer hem.

Vi har listat 4 populära svampknivar som är perfekt att ha med sig på svampplockningen i höst. Vi har även gjort en guide på vad du ska tänka på när du köper en kniv för svamp.


1. Morakniv Muschroom Knife Karl-Johan (Bästa svampkniven)

svampkniv morakniv

Morakniv Muschroom Knife Karl-Johan är en slittålig svampkniv i rostfritt stål. Kniven är lätt att rengöra och kommer hänga med i många år.

Det vi gillar med Morakniv Muschroom Knife Karl-Johan är att borsten har korta och lite hårdare strån vilket gör att det går både lätt och snabbt att borsta av svampen. Vi gillar också att kniven är lätt.

Nackdelarna med Morakniv Muschroom Knife Karl-Johan är att knivbladet är lite för tjockt och kan ibland vara lite trög att skära genom svampen med. Och att bladet är kort om du plockar större svampar.

En annan sak är att vi hade lite svårt att få till ett bra greppet på kniven. Vi hade önskar att borsten satt på änden på skaftet istället för mitt på. Men det är många som gillar just greppet på den här svampkniven så det är mest en smaksak.

Den här svampkniven passar dig som: Vill ha en lätt svampkniv som inte rostar. Passar också dig som inte vill ha en kniv som är hopfällbar.

Fördelar

 • Knivbladet rostar inte
 • Lätt att rengöra
 • Bladskydd ingår
 • Hård borste

Nackdelar

 • Tjockt knivblad
 • Kort knivblad
 • Svår att hålla i

2. Opinel Muschroom Knife N08 (Bästa hopfällbara svampkniven)

hopfällbar svampkniv

Opinel Muschroom Knife N08 är en fin och lite lyxigare svampkniv som har ett handtag i bok och borste i vildsvinshår. Den har ett böjt knivblad som är tunt, det gör det lätt att komma åt svampfoten.

Det vi gillar med Opinel Muschroom Knife N08 är att du kan låsa det hopfällbara knivbladet när du använder kniven.

Vi tycket också om handtaget och hur den är utformad det gör att du får ett bra grepp och gör kniven lätt att använda.

Nackdelen med Opinel Muschroom Knife N08 är att den är lite knepigare att rengöra då den är hopfällbar.

Den här svampkniven passar dig som: Som vill ha en svampkniv tillverkat i naturmaterial. Passar också om du plockar större svampar då bladet är lite längre.

Fördelar

 • Ergonomiskt handtag
 • Går att låsa knivbladet
 • Långt knivblad
 • Tunt och böjt blad

Nackdelar

 • Svår att rengöra

3. Stabilotherm Muschroom Tool (Bästa svampkniven med borste)

svampkniv med borste

Stabilotherm Muschroom Tool är fin och prisvärd svampkniv med alla egenskaper en svampknivar ska ha. Böjt och tunnare knivblad, bra och skönt handtag och borste i änden.

Det vi gillar med Stabilotherm Muschroom Tool är är det sköna handtaget som ger dig bra grepp och att du kan fästa kniven i byxorna när du inte använder den.

Nackdelarna med Stabilotherm Muschroom Tool är att det inte går att låsa knivbladet i utfällt läge. Knivbladet är också aningen kort om du vill plocka större svampar.

Den här svampkniven passar dig som: Vill ha en billigare men bra svampkniv ute i skogen.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Har karbinhake
 • Hopfällbar
 • Liten och smidig

Nackdelar

 • Går inte att låsa knivbladet
 • Kort knivblad

4. Muurikka Svampkniv (Bästa svampkniven med fodral)

svampkniv med fodral

Muurikka Svampkniv är en hopfällbar svampkniv med ett brett trähandtag som ger ett skönt grepp när du ska plockar svamp. Kedjan gör att du kan hänga kniven i fickan när du inte använder den.

Det vi gillar med Muurikka Svampkniv är det böjda knivbladet och den tandade sidan du kan använda för att rensa svampen på plats. Vi gillar också att du får ett fodral med som du kan förvara svampkniven i när den inte används.

Vi gillar även att knivbladet är i rostfitt stål det gör att den inte kommer rosat och klarar av att bli både fuktigt. och blöt.

Nackdelen med Muurikka Svampkniv är precis som Stabilotherm Muschroom Tool så kan du inte låsa knivbladet när den är i ett utfällt läge.

Den här svampkniv passar dig som: Vill ha en svampkniv i bra kvalité till ett bra pris. Passar också om du vill ha en svampkniv med förvaringsfodral.

Fördelar

 • Fodral ingår
 • Skönt skaft i trä
 • Kan hängas i byxan
 • Rostfritt stål

Nackdelar

 • Går inte att låsa knivbladet

svampkniv bäst i test

Saker att tänka på när du köper en svampkniv

 • Borste – En svampkniv måste ha en borste i andra ända för att kunna borsta (putsa) bort smutsen från svampen.
 • Hopfällbar/Skydd – Det är bra om det går att fälla in kniven i skaftet när du inte använder kniven eller om det finns ett tillhörande skydd till.
 • Storlek – Vilken storlek har svampkniven? Den får inte vara för stor eftersom den ska vara lätt och smidig.
 • KnivbladHur är knivbladet format och finns det en tandad sida av bladet? Tjockleken på bladet avgör också om den kan skära bra genom svampen.
 • Upphängningsmöjlighet – Det är bra om du kan hänga/fästa svampkniven i byxhällorna eller i skärpet och då ha den lättillgänglig när du behöver använda kniven.
 • Handtag – Kolla även så det är ett skönt handtag så du har ett bra grepp runt kniven.
 • Material – Vad är knivbladet och handtaget tillverkat i? Materialet på kniven avgör om den är hållbar men också vikten.

Borste

En svampkniv måste ha en borste på andra ändan av kniven. För att du lätt ska kunna putsa bort smuts som barr, löv, mossa och jord direkt från svampen.

Det är också bara om borsten har korta, kompakta och lite styvare strån. Det gör att du lättare får bort smutsen som kan sitta fast på svampen. Borsten kan vara tillverkad av bland annat vildsvinshår och hästtagel.

Är kniven hopfällbar eller har bladskydd

För att du inte ska göra dig illa på kniven när den inte används ska den vara hopfällbar eller ha ett skydd som du kan sätta på knivbladet. Så du inte skära eller sticka dig på den.

De flesta svampknivar har så du kan fälla in knivbladet i skaftet. Det är något vi gillar fär då blir kniven också mindre och tar mindre plats.

Storlek

En svampkniv är vanligtvis liten tillskillnad mot andra knivar. Eftersom den ska vara lätt att hantera när du rensar och plockar svamp.

Att den även är mindre gör att den passar bra i handen och är både lätt att förvara och ta med sig.

Hur ser knivbladet ut på svampkniven

Knivbladet på en svampkniv skiljer sig från andra knivblad. Det är för att bladet är anpassat för att komma åt svampfoten lätt och för att rensa svampen med den tandade sidan.

Bladen är oftast lite böjt, det är för du lättare ska kunna skära av stjälken på svampen utan att du skada fortplantningesdelen (mycelet) på svampen. Och för att du ska få ett bra och stadigt grepp nät du skär.

Ett knivblad för en svamp är även lite tunnare för att inte slita av foten på svampen och för att lätta skära genom.

Finns upphängningsmöjlighet?

För att enkelt komma åt din svampkniv när du behöver den är det bra om du kan hänga den i dina byxhällor eller i skärpet.

För att göra det behöver kniven ha någon form av karbinhake eller annat liknande av upphängnings möjlighet så du kan fästa den i byxorna.

Handtag

Det är bra om handtaget på svampkniven är ergonomisk för att göra det både bekvämt och lätt att plocka och rensa svampen.

Med ett ergonomisk handtag blir du inte trött i handen och kniven är skön att använda och hålla i.

Material

Vad svampkniven är tillverkad i för material har betydelse för både hållbarhet men också för vikten.

Materialet på skaften kan vara tillverkat i plast eller i någon form av träslag. Handtag i plast är lättare medans handtag i trä är mer hållbart.

Knivbladen på svampknivar är vanligast tillverkat i rostfritt stål. Eftersom rostfritt stål håller sig vasst längre och tål vatten och fukt bra utan att rosta. Rostfritt stål som dessutom är härdat är ännu mera slittåligt och starkt.

bra svampkniv

Hur använder man en svampkniv?

En svampkniv används för att både plocka och rensa svamp. Du använder det böjda knivbladet för att skära bort svampen från marken. Som vi skrev innan så hjälper det böjda bladet på kniven att inte förstöra svampens fortplantning.

Borsten som sitter i andra änden på knivskaftet använder du för att putsa svampen. Med det menas att du rensar och borstar bort jord, barr och mossa från svampen.

Med en svampkniv kan du plocka svamp men också rensa den direkt i skogen. Då slipper du rensningen när du kommer hem.

Vilka är fördelarna med en svampkniv?

Fördelarna med en svampkniv är att den är liten och lätt att få med sig. Du kan fästa den i dina byxor för att lätt komma åt den när du behöver.

Det bästa är att du har både kniv och borste i ett. Formen på knivbladet gör det enkelt att få upp svampen och du kan direkt putsa av svampen innan du lägger den i korgen.

svampkniv

Vad kostar svampknivar?

En svampkniv kan kosta allt mellan 150-750kr. Svampknivar som är tillverkade i naturmaterial är oftast mycket dyrare än knivar i plast.

Svampknivar med handtag tillverkad i något trädslag som bok, björk eller ek är dyra. Likaså om borsten är tillverkad i hår. Märke och funktioner spelar också in på priset för en svampkniv.

Varför har vissa svampknivar en mätsticka?

Mätstickan är för att du enkelt ska kunna mäta dina svampar du hittar i skogen. Om du vill veta storleken. Det är inget du måste ha på en svampkniv.

Vill du bara fylla din korg med lika storlekar på svamparna kan en mätsticka vara bra att ha på kniven. Eller om du hittar en stor svamp och vill mäta.

bra svampkniv med borste

Vad är skillnaden mellan en svampkniv och en vanlig friluftskniv?

En svampkniv är speciellt utformad för att användas vid svampplockning. En svampkniv har ett tunnare knivblad än vad vanliga friluftsknivar har.

Med ett tunt blad kommer du lättare att skära genom svampfoten utan att den pressas och går sönder. Det händer lättare med ett tjockare blad som friluftsknivar har.

Bladet på en svampkniv är även böjt så du enkelt ska komma åt svampfoten. Knivar för svampar har även en borste på andra ända att borsta av smuts med.

3 fördelar med att en svampkniv istället för en vanlig kniv

 • Kniv och borste i ett
 • Böjt och tunt knivblad
 • Liten och lätt

Vanliga frågor om svampkniv

Varför är svampknivar böjda?

Det är för att du lättare ska komma åt foten på svampen utan att förstöra svampens fortplantning.

Varför ska har man en borste på en svampkniv?

För att du ska kunna borsta (putsa) svampen från smuts som barr, mossa och jord.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva varit mycket i skogen och plockat svamp under hösten och därför har vi hunnit med att prova på en del svampknivar genom åren.

Med den erfarenhet vi har och de olika svampknivar vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa knivarna för svamp.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära svampknivarna som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av svampkniv även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar