Att göra i Budapest – 12 restips för en weekend i Ungern

I det här blogginlägget tänkte vi gå igenom vad det finns för saker att göra i Budapest. Budapest som är Ungerns huvudstad har vi passerat ett par gånger när vi tågluffat och det finns mycket roliga saker att göra här.

Så, vad finns det att göra i Budapest? Våra bästa tips är att besöka en ruin bar, gå på ett termalbad, åka tunnelbana och gå till Budapests största saluhall, Nagycsarnok. Men det finns självklart många fler aktiviteter och sevärdheter i Budapest, läs vidare om alla tips i vår lista och reseguide i det här inlägget…

Att göra i Budapest – Våra bästa restips för en Weekend

Det finns självklart mycket mer saker att göra i Budapest än de vi nämnt ovanför så här kommer det 12 tips på saker vi verkligen rekommenderar dig att göra. Läs vidare!

1. Matmarknad (Judiska kvarteren) i Budapest

att göra i budapest

Om du vill äta riktigt bra mat till riktigt bra pris så ska du gå till matmarknaden Karavan Food Court. Här finns allt från Ungerska korvar med surkål, langos, gulasch, hamburgare, pizza och långkokt revbensspjäll m.m.

matmarknad budapest

Till maten är det i huvudsak öl som gäller och det finns ett bra utbud, även ekologisk öl. Självklart du även dricka vin till maten, men där har du inte riktigt lika mycket att välja på.

öl budapest

När vi var i Budapest i somras så bodde vi på gatan bredvid den här matmarknaden och det blev oftast här vi åt. Det är som mest folk lite senare på kvällen så om du enkelt vill hitta ett bord att sitta vid så rekommenderar vi att komma innan 19-tiden.

matmarknad i judiska kvarteren

Själva marknaden är på en stor innergård mellan gamla stenbyggnader och det är väldigt mysigt inrett med fullt av foodtrucks, lampor i olika färger och bänkar matchat med de gamla stenfasaderna.

Adress: Kazinczy u. 18, 1075 Ungern

2. Ruinbarer i Budapest

ruinbarer i budapest

Det första som du måste göra om du reser till Budapest är att gå till de judiska kvarteren och besöka en ruin bar. En ruin bar ligger ofta i ett nedlagt gammalt hus på en eller flera våningar med innergårdar och riktigt cool inredning.

Under vårat första besök i Budapest så var vi aldrig på en ruin bar eftersom vi inte visste om att de fanns, men andra gången missade vi inte det. Nu kan vi säga att det är ett måste vid ett besök i Budapest, så därför vill vi verkligen säga… besök en ruinbar!

ruin bar judiska kvarteren

Den största och mest kända ruinbaren är Szimpla Kert och den ligger i de judiska kvarteren. Det grymma är att Szimpla Kert ligger precis bredvid matmarknaden Karavan, så om du vill äta och sedan gå vidare för en öl har du båda ställena på samma gata.

Du kan läsa mer om ruinbarer i vårat inlägg om Ruinbarer i Budapest.

3. Termalbad i Budapest – Széchenyi

termalbad i ungerna

Passa på och bada på sommaren på något av alla termalbaden i Budapest. Att bada på termalbad känns som en form av nationalsport i Budapest och det är faktiskt riktigt trevligt oavsett hur vädret är.

termalbad

Det största termalbadet och faktiskt det största i Europa är Széchenyi. Badet är från 1913 och har flera utomhus- och inomhuspooler.

öl på termalbad

Det finns flera barer på badet där du kan köpa öl för 30kr och inträdet är 200kr på vardagar och något dyrare på helger. Öppettiderna är från 06.00-22.00.

Adress: Állatkerti krt. 9-11, 1146 Ungern

4. Åka tunnelbana i Budapest

tunnelbana i budapest

Om du besöker Budapest så måste du åka tunnelbanan. Det finns egentligen två anledningar till att du ska göra det. Den första är för att det är världens näst äldsta tunnelbana och den andra för att det är ett extremt billigt sätt att ta sig fram i stan.

tunnelbana ungern

Vi tog t.ex. tunnelbanan när vi skulle på termalbad och det är väldigt smidigt att köpa biljetter och sen bara sätta sig på tåget. Biljetterna kostar 7kr per person.

Det vi gillade mest med tunnelbanan är att den är så charmig. På den vi åkte var det bara två vagnar och perrongerna var jättesmå och väldigt fina.

5. Stora saluhallen i Budapest

stora saluhallen i budapest

Den stora saluhallen Nagycsarnok i Budapest byggdes 1897 och är Ungerns största saluhall. Här kan du köpa allt från frukt, grönsaker, färsk fisk, korv och souvenirer.

marknad ungern
gulasch

På ovanvåningen går det att äta och dricka så vi passade själva på att äta en gulasch till lunch senast vi var där, men det finns även Langos och andra måltider.

Adress: Vámház krt. 1-3, 1093 Ungern

6. Äta Kürtöskalács (Kurtosh Kalach)

Äta Kürtöskalács

Kürtöskalács eller Kurtosh Kalach är en typ av bröd som ofta är toppad med kanel och socker. Det här snurrade brödet är grymt gott och vi blev mer eller mindre förälskade i det.

De går att äta antingen som de är men går även att få fyllda med mjukglass, frukt eller nutella. De är riktigt goda de här snurrade bröden och du måste verkligen testa dom. Priserna varierar och speciellt beroende på om du vill ha fyllning eller inte, men de kostar normalt från 30-60kr.

7. Gå på café

fika i ungern

Det finns gott om mysiga caféer i Budapest och du kommer att hitta flera bara genom att gå runt i stan. Här nedanför tipsar vi om 2 bra caféer att besöka för fruksot eller lunch när du är i Budapest.

Frukost på Törökméz

Ett litet men bra café med en liten mysig uteplats. Café Törökméz är ett perfekt ställe för en frukost eller brunch. Priserna är helt ok men det är inte det billigaste stället om det är vad man är ute efter. Det finns bra veganska och glutenfria alternativ att välja på!

Adress: Margit utca 27, 1023 Ungern

Brunch på Cirkusz

Cirkusz är ett väldigt populärt brunchställe mitt i de judiska kvarteren. Här serveras allt från bagels till havregrynsgröt och komplett brunch med korvar etc. Priserna är ganska bra och en brunch kostar kring 110kr, en kaffe 18kr och en croissant kring 16kr.

Adress: Dob u. 23, 1074 Ungern

8. Båttur på floden Donau

båt donau

Ta en båttur på Europas näst största flod Donau. Donau går hela vägen från södra Tyskland ner till gränsen mellan Rumänien och Ukraina där den mynnar ut i Svarta havet.

Att åka på en båttur i Budapest är faktisk ganska billigt och priserna startar strax under 100kr för en timmes tur och då får man även en välkomstdrink.

Du får ett headset så att du kan få guidning under din tur om du vill och det går att ställa in på flera olika språk, men för oss svenskar är det engelska som gäller.

9. Gratis guidad tur

Om du gillar att promenera och gå på guidade turer så ska du gå en gratis guidad tur med en turistguide i Budapest. Det är ett perfekt sätt att få lära dig mer och se mycket av staden på kort tid.

Under de guidade turerna kan du räkna med att få lära dig en hel del om Budapests historia och se en stor del av stan. De guidade turerna är normalt sett mellan två- till tre timmar långa och på engelska.

Läs mer om de gratis guidade turerna här.

10. Vårfestivalen i Budapest

Vårfestivalen är varje år i början på april och pågår i tre och en halv vecka. Det är ett av de största kulturella eventen i Budapest och fokus ligger på jazz, opera och klassisk musik.

Det coola med den här festivalen är att den pågår lite överallt i stan, både på torg, parker, lokaler och på gatorna i Budapest. Om du vill läsa mer om vårfestivalen 2020 så kan du göra det här.

11. Vinfestivalen

Om du vill gå på festival på hösten och gillar vin så är det vinfestivalen som gäller. I början av september varje år är det vinfestival vid terrassen på slottet i Budapest.

Här har du chansen att i förstahand testa lokala ungerska viner och smaka på lokala delikatesser. Det är över 200 vinproducenter på plats, de flesta från Ungern men även från andra länder.

Adress: Szent György tér 2, 1014 Ungern

12. Broar i Budapest

frihetsbron i budapest

Fihetsbron (Liberty Bridge)

Frihetsbron är den kortaste bron i Budapest men den enligt oss finaste bron. Om du går hit på kvällen så får du se hela bron i gjutjärn upplyst, vilket är otroligt vackert.

Kedjebron (Chain Bridge)

Kedjebron öppnades 1849 och är en hängbro mellan stadsdelarna Buda och Pest. Det är faktiskt den äldsta bron över floden Donau.

Petofi Bridge

Petofibron öppnades 1937 och är den näst sydligaste bron i Budapest. Bron förstördes under andra världskriget men byggdes upp igen mellan 1950-1952.

Margaret Bridge

Margaretbron var den andra bron som byggdes i Budapest och den öppnades 1876. Tyvärr förstördes öven denna bra under andra världskriget, men byggdes upp igen 1948.

Elisabeth Bridge

När Elisabethbron byggdes så var den känd som världens längsta bro utan stöttande pelare. Den del som hängde fritt utan pelare var 290 meter lång.

Tyvärr förstördes hela bron under andra världskriget och det var inte förrän nästan 20 år senare som man bestämde sig för att bygga en helt ny bro här.

Om du gillar broar får du inte missa broarnas stad Ljubljana. Läs mer i vårat blogginlägg: Att göra i Ljubljana!

Betala med kort i Budapest

Budapest är välutvecklat och du kan betala med kort i princip överallt, om inte annat finns det uttagsautomater i närheten.

De enda ställen där det inte går att betala med kort är vissa gatustånd. Vi kunde t.ex. inte betala våra Kürtöskalács en gång med kort utan var tvungna att ta ut pengar.

Vilket bankkort när du reser till Budapest?

Med tanke på att korten inte fungerar överallt i Budapest och du då kommer att bli tvungen att ta ut pengar rekommenderar vi att skaffa ett bra kort.

I dagsläget är de bästa korten vi hittat Norweigan-kortet och Revolut. Revolut är strået vassare då det är gratis, inte har några växlingsavgifter och gratis uttag upp till 3000kr.

En annan uppstickare som vi inte hunnit testa själva än är Klarnakortet. Nackdelen med Klarnakortet är dock att man får fakturor på sina enskilda köp så det gäller att inte missa att betala i tid eftersom man åker på påminnelseavgift då.

Vanliga frågor om Budapest

Är det billigt i Budapest?

Ja det är ganska billigt, räkna med att det kostar ungefär 60-70% mot vad det gör i Stockholm.

Vad kostar en öl?

En öl kostar runt 30kr i Budapest.

Vad kostar ett glas vin?

Ett glas billigare vin kostar kring 35kr i Budapest

Hur tar man sig runt i Budapest?

I Budapest kan du åka buss, tunnelbana, elscooter, ta taxi eller gå. Vi rekommenderar verkligen att testa tunnelbanan som är världens näst äldsta.

Vad kostar det att åka tunnelbana i Budapest?

Att åka tunnelbana i Budapest kostar från 7kr och då kan då åka inom större delen av stan.

Vart ligger tågstationen?

Det finns tre stora tågstationer i Budapest om du reser dit med tåg, den östra som är Keleti, den västra Nyugati och den södra Deli. Oavsett vart du kommer så går det tunnelbana så att du kan ta dig från tågstationen dit du ska.

Hoppas att du gillade vår Budapestguide och våra restips!

Lämna en kommentar