Bästa vandringsstrumporna 2023 – 5 bra strumpor för vandring

När du är ute och vandrar eller går långa sträckor så kanske du tänker på att ha ett par bra vandringskängor, men du ska inte underskatta ett par riktigt bra vandringsstrumpor.

Eftersom skor är täta och inte kan avdunsta fukt på samma sätt som kläder är det extra viktigt med en strumpa av bra kvalitet.

Ett par bra vandringsstrumpor ska i andas bra och transportera bort fukt så att dina fötter hålls torra. De bästa materialen för vandringsstrumpor är ull, merinoull och syntet.

I det här inlägget går vi igenom vad du ska tänka på vid ditt köp och hur du hittar de bästa vandringsstrumporna för dig.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


bästa vandringsstrumpor
Smartwool Trekking Heavy Crew Socks

▪️ Bästa vandringsstrumporna
▪️ Bra stötdämpning
▪️ Grym kvalitet

bästa linerstrumpan
Woolpower Liner Classic

▪️ Bästa linerstrumpan
▪️ Bra passform
▪️ Tunn vandringsstrumpa

bästa vandringsstrumporna dam
Darn Tough Women’s Hiker Micro Socks

▪️ Bästa vandringsstrumporna för dam
▪️ Hållbara
▪️ Bekväma
bästa vandringsstrumporna herrSmartwool Men´s Phd Outdoor Medium Socks

▪️ Bästa vandringsstrumporna för herr
▪️ Grym passform
▪️ Slitstarkt

Bästa vandringsstrumporna allround i vårat test är helt klart Smartwool Trekking Heavy Crew Socks. Det är en strumpa som isolerar väldigt bra men trots det går utmärkt att använda när det är varmt ute då den har en god andningsförmåga och inte drar till sig dålig lukt.

Andra bra egenskaper med dessa strumpor är att de stödjer när du bär tungt och dämpar bra. Vill du ha ett par vandringsstrumpor som är slitstarka och som kommer att göra din vandring något lättare så är dessa strumpor valet för dig.


Är du ute efter ett par tunnare vandringsstrumpor eller ett par strumpor du kan använda i kombination till ett par andra för att undvika blåsor och skavsår så är de bästa linerstrumporna i testet Woolpower Liner Classic. De här strumporna funkar också utmärkt att använda till vardags.


Bästa vandringsstrumpan i herr-modell är Smartwool Men´s Phd Outdoor Medium Crew Socks. Är du ute efter just ett par strumpor i herr-modell så ska du kika in dessa.

Det är ett par strumpor som är medium-tjocka och passar perfekt till långa vandringsturer. De har en otroligt bra passform vilket gör att det inte är lika lätt att få skoskav med dessa strumpor.


Bästa vandringsstrumporna – 5 bra strumpor för vandring

Vi är själva ute mycket och vandrar i skogen eller på fjäll både längre och kortare turer, det har lärt oss vikten med ett par bra strumpor i våra skor. Vi har testat de flesta strumpor både billiga och dyra strumpor i olika material. Sen är det såklart en smaksak av vad man gillar.

Ett par bra vandringsstrumpor gör verkligen skillnad vi lovar. Du kan ha ett par bra vandringskängor men de kommer att kännas ännu bättre med ett par bra strumpor i än ett par vanliga bomullsstrumpor.

Vilket material du väljer har också stor betydelse och att använda dubbla strumpor minskar risken för blåsor och skav. Sen vi skaffade oss bra strumpor så har det blivit lättare och mer bekvämare att vara ute och vandra. Du kan också använda dig av ett par vandringsstrumpor i vardagen.


1. Smartwool Trekking Heavy Crew Socks – Bästa vandringsstrumporna Allround

bra vandringsstrumpa
 • Passar till: Långa vandringsturer
 • Material: Ull/Syntet
 • Skafthöjd: Medel
 • Vänster och höger märkta: Nej

Smartwool Trekking Heavy Crew Socks är vandringsstrumpa för dig som vill ha den bästa strumpan för vandring. Den här strumpan ger ett bra stöd till foten samtidigt som den dämpar när du bär på tung packning.

Perfekt strumpa när du ska vandra långt och behöver en slitstark strumpa du kan lita på. Håller dålig doft borta och torkar snabbt om den blir blöt.

Smartwool trekking socks sitter även på plats tack vare resår så du slipper att räta till strumpan hela tiden.

Vad vi gillar:

Smartwool trekking heavy socks är en personlig favorit hos oss och vi rekommenderar den varmt

Trotts att strumpan är tjock och isolerar bra så funkar den även utmärkt på vandringsturer på sommaren då materialet gör att den andas bra.

Smartwool är ett Amerikanskt företag som bildades av två skidinstruktörer 1994 som hade tröttnat på strumpor som kliade.

De här vandringsstrumporna passar dig som:

Vill ha en strumpa som ger bra stöd och stötdämpning, vilket kan vara skönt om man bär på tung packning och vandrar på ojämn mark.

Dessa vandringsstrumpor passar också utmärkt om du vill hålla dina fötter extra varma.

Fördelar

+ Slitstarka

+ Bra stötdämpning

+ Isolerande

+ Bekväm

+ Håller dålig lukt borta

Nackdelar

Dyra


2. Woolpower Liner Classic – Bästa linerstumpan för vandring

linerstrumpa för vandring
 • Passar till: De flesta aktiviteter
 • Material: Ull/Syntet/Elasta
 • Skaft höjd: Medel
 • Vänster och höger märkta: Nej

Woolpower Liner Classic är en tunnare strumpa som passar till de flesta aktiviteter. Denna strumpa passar även att användas i vardagen eller i kombination med annan strumpa när du ska vandra för att slippa skavsår eller för att få extra värme.

När du ska använda linerstrumpan tillsammans med en annan strumpa så tar du på dig linerstrumpan först.

Vad vi gillar:

Den här strumpan har en bra passform då den är slät-stickad i en tunn ullblandning med elastan. Då den är tillverkad i ull så behöver du inte oroa dig för dålig lukt.

Nackdelen med linerstrumpor är att de är väldigt tunna och därför kan de slitas snabbare än andra strumpor.

Woolpower är ett svenskt företag som tillverkar sina produkter på sin egen fabriken i Östersund.

Den här vandringsstrumpan passar dig som:

Vill ha en tunnare strumpa som passar till det mesta. En toppenstrumpa att ha på vandringar när det är varmare ute eller för att användas som dubbel strumpa vid vandringar för att minska blåsor och skoskav.

Fördelar

+ Tunna

+ Passar till de flesta aktiviteter

+ Bekväma

+ Bra passform

+ Prisvärda

+ Håller dålig lukt borta

Nackdelar

Ingen förstärkning på tå och häl


3. Darn Tough Women’s Hiker Micro Sock – Bästa vandringsstrumpor Dam

vandringgstrumpa dam
 • Passar till: Vandring året runt
 • Material: Merinoull/Syntet
 • Skafthöjd: Medel
 • Väntar och högermärkta: Nej

Darn Tough Women´s Hiker Micro Crew Socks är kanske de mest hållbara strumporna du kommer att hitta och därför passar de utmärkt för vandring.

Trots att de är dyra så kommer du att kunna ha dessa strumpor år efter år. Strumporna är gjorda i merinoull vilket gör att de både värmer och andas bra.

De är inte bara funktionella och hållbara, de är även snygga och finns i olika färger att välja bland. De är ett självklart val som vandringsstrumpa om du är tjej.

Vad vi gillar:

Man pratar mycket om att man ska använda sig av dubbla strumpor när man är ute och vandrar för att undvika friktion som leder till skavsår.

Med Darn Touch Hiker Socks behöver du inte använda dubbla strumpor då de har en grym passform som gör att de sitter på plats under hela vandringen.

Darn Tough är ett företag i USA som enbart tillverkar strumpor och det har de gjort i över 40 år. Deras motto är ” guaranteed for life” vilket säger en del om hur bra deras strumpor är.

De här vandringsstrumporna passar dig som: Vill ha ett par hållbara vandringsstrumpor i dam-modell som inte kommer att göra dig besviken.

De passar utmärkt att ha för vandringen då de är slitstarka och sitter bra på foten. De går att använda både på sommaren och vintern då materialet håller dig varm på vintern och sval på sommaren.

Fördelar

+ Hållbara

+ Sköna att ha på sig

+ Andas bra

+ Bra passform

Nackdelar

Dyra


4. Smartwool Men´s Phd Outdoor Medium Crew Socks – Bästa vandringsstrumpor Herr

vandringsstrumpa herr
 • Passar till: Vandring året runt
 • Material: Ull/Sybtet
 • Skafthöjd: Medel
 • Funktionspaneler: Ja
 • Vänster och höger märkta: Nej

Smartwool Men´s Phd Outdoor Medium Crew Socks är en perfekt strumpa för långa vandringar eftersom den är förstärkt i häl och tår – men även under foten, vilket gör att den ger bra dämpning när du går långt och bär på tung packning.

Den här strumpan är även tillverkad med Smartwools 4 Degree Fit System som gör att den sitter som gjutet på foten utan att den sitter för hårt.

Eftersom strumporna sitter så bra på foten gör det också att skoskav minskar.

De här vandringsstrumporna passar dig som:

Ska ute på långa vandringsturer och som vill ha en slittålig strumpa som sitter som en smäcka på foten. Denna strumpa passar för de flesta aktiviteter och kan även användas på vintern.

Fördelar

+ Grym passform

+ Isolerande

+ Bekväma

+ Slitstarka

Nackdelar

Dyra


5. Woolpower Kids Socks Logo 400 – Bästa vandringsstrumporna för barn

vandringsstrumpa barn
 • Passar till: Alla aktiviteter
 • Material: Ull/Syntet
 • Skafthöjd: Medel
 • Vänster och höger märkta: Nej

Woolpower Kids Socks Logo 400 är det bästa valet av vandringsstrumpor för barn i det här testet. Här har du barnens nya favoritstrumpa.

Strumpan är gjord i ullfrotté som gör att de värmer samtidigt som de inte kliar. Denna strumpa kommer att hålla dina barns fötter både torra och luktfria.

bästa vandringsstrumpor barn

De här vandringsstrumporna passar dig som:

Vill ha sköna funktionella strumpor som passar till de flesta aktiviteter. Utmärkta strumpor för barn och ungdomar som ska ut och vandra både korta eller längre turer.

Fördelar

+ Bekväma

+ Värmer och andas bra

+ Flera färger att välja bland

+ Håller dålig lukt borta

Nackdelar


vandringsstrumpor

Tänk på det här när du köper vandringsstrumpor

 • Transportera bort fukt och andas bra! Det absolut viktigaste när du köper ett par vandringsstrumpor är att de ska andas bra och transportera bort fukten från dina fötter. Du vill inte bli blöt eller fuktig om fötterna då det ökar riksen för fotskav. Välj ett par strumpor som är bra på att transportera bort fukt.
 • Bra material! Ett bra material är A och O då det har stor betydelse för strumpan. Välj ett material som du tycker är skönt samtidigt som de har de funktioner du är ute efter. Ska de hålla värmen, svalka, andas, vara tunna eller tjocka? Ett par vandringsstrumpor ska även vara slitstarka då det är stor påfrestning när vi går långt.
 • Vad ska du använda strumporna till? Det är alltid viktigt att ta reda på vad du ska använda strumporna till, är det för att du ska ut på en lång vandring eller du kanske vill ha ett par bra strumpor när du är ute lite kortare dagsturer över dagen? Är det på sommaren eller vintern du behöver ett par vandringsstrumpor? Ta reda på det och välj ett par vandringsstrumpor utefter det.
 • Köp strumpor med förstärkning! Vandringsstrumpor ska ha förstärkning i tå och häl eftersom det är de områden som nöts mest i skon.

Material på vandringsstrumpor

Som med mycket annat som har med kläder att göra så finns det en del olika material att välja mellan. Funktionerna i de olika materialen är allt från att de ska andas bra, transportera bort fukt, värma och hålla dig sval.

Just ett par vandringsstrumpor ska också vara tåliga då det är hög påfrestning på fötterna när man vandrar. I valet av strumpor så ska du tänka på samma sätt som när du väljer funktionskläder.

Bambu

Ett par strumpor i bambu transporterar bort fukt samtidigt som bambu är ett mjukt och skönt material som inte kliar.

Vandringsstrumpor i bambu passar extra bra om du ska vandra på sommaren då de har en förmåga att hålla dina fötter svala. Kan också användas som första lagret när du vill ha dubbla strumpor.

Ull

Vandringsstrumpor i ull kommer att att hålla dina fötter varma vid kyligare grader. Ullstrumpan passar att användas som det andra lagret om du ska använda dig av lager på lager och vill ha det lite varmare om fötterna.

Det funkar utmärkt om du inte har ett par vinterkängor att ha ett par tunnare strumpor först och sen ett par ullstrumpor över. Ull brukar oftast tappa formen därför är många ullstrumpor blandat med syntet.

Syntet

Syntet är det vanligaste materialtet på funktionsstrumpor eftersom syntet transporterar bort fukt väldigt bra. Syntet är också ett slitstarkt material och passar utmärkt för vandring. Använd strumpan ensam eller som med annan strumpa över.

Merinoull

Vandringsstrumpor i merinoull kommer ge dina fötter värme samtidigt som de transporterar bort fukt och andas. Merinoull är också ett mjukare och finare ull som inte kliar lika mycket som vanlig ull kan göra.

Undvik strumpor i bomull när du ska vandra då de suger åt sig fukt och du kommer att bli blöt om fötterna.

Varför ska man ha dubbla strumpor när man vandrar?

Anledningen till att ha dubbla strumpor är främst för att du slipper friktionen mellan sko och fot som kan ge skoskav eller blåsor. Med dubbla strumpor så glider foten lätt inuti din vandringsskon.

Ta på dig ett par tunna strumpor först som transporterar bort fukten ut till den andra strumpan det gör så att du slipper vara fuktig om fötterna. Du kan ha två tunna strumpor om det är varmt ute man måste inte ha en tjock strumpa över den tunna.

sköna vandringsstrumpor

Hur många par strumpor behöver jag när jag ska vandra?

Vi skulle säga tre par uppsättningar alltså tre par tunnare strumpor och tre par tjockare strumpor som du har över de tunnare. Varför så många? Jo för att du ska ha möjligheten att byta strumpor ofta under din vandring.

Passa på att byta dina strumpor vid varje rast ni gör för att slippa ha fuktiga, blöta fötter. Häng de använda strumporna utan på din ryggsäck så att de kan torka. Vandringsstrumpor torkar snabbt.

Ett tips är att ha ett par säkerhetsnålar med dig om du vill vara säker på att strumporna inte lossnar från ryggsäcken.

Slitstarka vandringsstrumpor

Ett par strumpor som är till för just vandring är oftast förstärkta vid tå och häl, vilket gör att de klarar av långa vandringssträckor. Varför de är förstärkta just där är för att det slits mest på de ställena och det blir lätt hål där annars.

Vandringsstrumpor för olika klimat

Självklart finns det vandringsstrumpor som passar för olika klimat. Men nuförtiden kan du använda även ett par tjockare strumpor på sommaren då de har så pass bra andningsförmåga och det är oftast bättre stöd i tjockare strumpor.

Du kan också använda dig av lager på lager av två tunnare stumpor på vintern. Annars kan du tänka på det här.

Sommar

Ska du ut och vandra på sommaren så vill du ha ett par tunnare strumpor som är svala. Strumpor som är tillverkade i material som syntet eller bambu är bra strumpor som passar på sommaren då de är svalare och andas.

Vinter

Strumpor som passar under vintern är strumpor som är gjorda i material som ull eller merinoull. Ull är ett material som kommer att värma dina fötter samtidigt som de har en god andningsförmåga. Du kan också ta på dig två lager med strumpor för att hålla värmen bättre.

Ska man ha låga eller höga vandringsstrumpor?

Det är en smaksak och beror på vilken typ av vandringskänga du har. Har du en sko med högt skaft så ska du ha ett par strumpor med högt skaft, annars är det lätt att du får skoskav av din sko och strumpan lätt glider av foten.

Har du däremot en vandringskänga utan högt skaft så kan du använda dig av en strumpa som är ankelhög. Men vi skulle rekommendera en strumpa med medel till högt saft även i en låg sko då de strumporna sitter bättre på plats.

Varför ska man köpa ett par vandringsstrumpor?

Svaret är enkelt, för att dina fötter ska ha de bästa förutsättningarna till att ta dig framåt. Man lägger oftast mycket pengar på ett par bra vandringskängor men glömmer bort hur stor funktion faktiskt ett par bra strumpor har.

Har du ett par bra kängor med ett par grymma strumpor så kommer du att märka stor skillnad. Då vandringsstrumpor i god kvalitet skyddar foten och ger ett behagligt klimat i skon.

Hur tvättar man vandringsstrumpor?

Funktionsstrumpor tvättas olika beroende på vilket material de är tillverkade i. Här nedan kan du följa några punkter innan du tvättar dina vandringsstrumpor.

 • Vilket material har dina strumpor – Ta reda på vilket material dina strumpor är tillverkade i då det har betydelse för hur du ska tvätta dom.
 • Undvik sköljmedel – Undvik alltid sköljmedel när du tvättar funktionskläder så även när du tvättar funktionsstrumpor.
 • Vänd strumporna ut och in – För att inte slita för mycket på dina strumpor så vänd dom ut och in innan du tvättar dom.
 • Torka direkt efter tvätt – Torka dina strumpor direkt efter. Häng upp de på tork om det är ullstrumpor annars kan du hänga de i torkskåp eller köra de i en torktumlare.

Tvätta strumpor i ull

Även om ull är ett material som renar sig själv och där det kan räcka med att vädra så vill man ändå tvätta sina strumpor just för att de används hela dagar i en tät sko.

Det man ska tänka på när man tvättar ullstrumpor är att tvätta de i max 30 grader på ullprogrammet som finns på vissa tvättmaskiner annars väljer du fintvätt. Torktumla inte då det kan krympa dina strumpor utan häng upp de så de får lufttorka.

Tvätta strumpor i syntet

Strumpor i syntetmaterial tål att tvättas ofta och de kan du tvätta i 40 – 60 grader på vanligt tvättprogram. Undvik att använda sköljmedel när du tvättar strumpor i syntet då de kan förstöra funktionen i strumpan.

Tvätt strumpor i ull / syntet

Ska du tvätta strumpor som är en blandning av ull och syntet så följ tvättråden som är för ullstrumpor.

bekväma vandringsstrumpor

3 anledningar att köpa bra vandringsstrumpor

 • Andas bra vilket gör att du kommer ha torra fötter
 • Mer slittåliga än vanliga strumpor
 • Bekväma sitter bra på foten

3 tips för att hålla dina fötter torra

 • Byt strumpor ofta under vandringen
 • Använd dubbla strumpor
 • Använd strumpor som har bra andningsförmåga

Vanliga frågor om vandringsstrumpor

Vilken storlek ska man ha på vandringsstrumpor?

Ta den storleken du har på dina skor. Storlekar på strumpor brukar skriva ut som 38-41. Ligger du mellan två storlekar så ta då den mindre risken finns att strumpan kan kännas för stor annars.

Varför är ett par funktionsstrumpor dyrare än vanliga strumpor?

Tillverkningsprocessen är dyr när man ska ha olika tjocka delar på strumpan även materialet är dyrare även en vanlig bomullsstrumpa.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi vandrar mycket själva och har provat alla olika varianter av strumpor. För oss är det självklart med ett par vandringsstrumpor i bra kvalitet.

Vi har också lärt oss vad som skiljer de olika materialen åt. Vi använder inte bara vandringsstrumporna till vandring utan även till vardags.

För att få en så bra jämförelse som möjligt har vi kollat av nätet för att leta upp de som är mest populära och sedan läst igenom recensioner, betyg, tester och foruminlägg. Allt för att få en så bra bild som möjligt på vad majoriteten tycker. Därefter har vi tagit med de som var mest populära här.


Lämna en kommentar