Bästa vandringskängorna 2023 (Bäst i test)

Ett par bra vandringskängor kommer att göra dina friluftsäventyr betydligt behagligare, framförallt när det är kallt och blött ute.

Vid kortare vandringsturer på sommaren gillar vi själva att gå i trailskor, men om det är blött eller ojämnt underlag och framförallt vid långvandringar med ryggsäck är vandringskängorna ovärderliga.

Ett par bra vandringskängor ska sitta bra, ge stöd åt foten, vara lagom höga för de förhållanden du vandrar i, värma bra, samtidigt som de ventilerar och står emot väta så att du inte blir blöt om fötterna.

Vi har sammanställt en guide med de bästa vandringskängorna, om du vill läsa om de som vann testet så är det Haglöfs Skuta Mid Proof Eco.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


bra vandringskängor allround
Haglöfs Skuta Mid Proof Eco

▪️ Bäst vandringskängor allround
▪️ Herr- & dam-modell
▪️ Grymt prisvärd

bästa vandringskänga
Alfa Kvist Advance GTX

▪️ Vandringskänga herr
▪️ Gore-Tex
▪️ Grymt grepp & stöd

bästa vandringskängor dam
Meindl Kansas Lady gore-tex

▪️ Vandringskänga dam
▪️ Skinn
▪️ Riktigt bra kvalitet
bästa vandringskängor högt skaftLundhags Vandra 2

▪️ Känga med högt skaft
▪️ Bra kvalitet
▪️ Snygg

Bästa vandringskängorna i testet är Haglöfs Skuta Mid Proof Eco som även finns i dam-modell. Det här är en riktigt skön och lätt vandringskänga med bra och fungerande ventilation. Det som gör att vi placerat den här på förstaplatsen är att den har bra ventilation, är vattentät och har hög komfort till ett väldigt bra pris.

Vårat val för herr-modellen blev Alfa Kvist Advance GTX. Här har man satsat på komfort i första hand och du får en grym känga i Gore-Tex som är vattentät, följsam och andas bra. Ett bra val om du letar efter en lite mjukare och sportigare känga.

Bästa kängan i dam-modell är Meindl Kansas Lady Gore-tex. Det här är en riktigt lyxig känga i nubuckskinn och Gore-Tex, vilket gör att den är både luftig och slitstark. Du kan ha den väldigt många år bara du tar bra hand om den.

Inläggets innehåll

Bästa vandringskängorna – 5 bra vandringskängor för alla äventyr

När vi själva började vandra så underskattade vi verkligen kängorna. Vi tyckte att trailskor fungerade bra och att kängorna kändes klumpiga. Med facit i hand så hade vi väldigt fel och kan idag konstatera att det är skillnad på kängor och kängor.

Ett par bra vandringskängor är varken klumpiga eller speciellt tunga, det finns t.o.m. riktigt lätta kängor. Idag använder vi nästan alltid kängorna framför skorna, speciellt om det är ojämnt underlag eller om vi har ryggsäck på oss.

I det här inlägget har vi tagit fram flera bra alternativ beroende på hur dina förutsättningar ser ut, både billigare- och dyrare alternativ. Vi föredrar själva en medelhög känga som allroundkänga.


1. Haglöfs Skuta Mid Proof Eco – Bästa vandringskängorna allround

bästa vandringskängan
  • Vattentät: Ja
  • Membran: Proof Eco
  • Höjd: Mid

Haglöfs Skuta Midproof Eco är en grym vandringskänga som finns i både dam- och herr-modell. Den är halvhög vilket gör att den passar till de flesta typer av vandringar och aktiviteter.

Kängan är väldigt lätt samtidigt som den är vattentät och ventilerar bra tack vare Haglöfs egna membran Proof-Eco. De här egenskaperna gör det till en känga du kommer att vilja använda, även när det är varmare ute.

Haglöfs är ett av Sveriges största märken inom friluftskläder och tillverkar allt från skor till jackor.

Den här vandringskängan passar dig som:

Vill ha en lagom hög känga som är lätt, vattentät och ventilerar bra. Den här kängan kommer du att kunna ha till allt från lek med barnen och dagsturer till långvandringar.

Fördelar

+ Vattentät

+ Bra ventilation

+ Lätt

+ Kräver lite underhåll

+ Prisvärd

Nackdelar


2. Alfa Kvist Advance GTX – Bästa vandringskängorna herr

bästa vandringskängorna herr
  • Vattentät: Ja
  • Membran: Gore-Tex
  • Höjd: Mid

Alfa Kvist Advance GTX är en lätt och hållbar känga med en mjuk och stötdämpande mellansula i EVA skum. Sulans kontaktyta har väldigt bra grepp i både torrt- och blött väder.

Den här vandringskängan är främst till för kortare turer till dagsturer då fokus ligger på komfort och grepp.

Den mjukare sulan ger visserligen ett bra grepp men lite på bekostnad av stöd för foten. Det är alltså inte den optimala kängan för långvandringar med tung packning.

De här vandringskängorna passar dig som:

Vill ha ett par bekväma, lätta och smidiga vandringskängor för kortare vandringar och dagsturer i första hand utan tung packning. De har väldigt bra grepp, vilket kan vara skönt på rötter och hala stenhällar.

Fördelar

+ Följsamma med bra grepp

+ Grymt lätt

+ Bra ventilation

+ Vattentäta

+ Snörlås möjliggör individuell snörning uppe & nere

Nackdelar

Inte superstabila


3. Meindl Kansas Lady Gore-Tex – Bästa vandringskängorna dam

bästa vandringskängorna dam
  • Vattentät: Ja
  • Membran: Gore-Tex
  • Höjd: Mid

Meindl Kansas Lady Gore-Tex är en riktig premiumkänga i nubuckskinn och vattentät Gore-Tex. De är väldigt bekväma, mycket tack vare den stötdämpande mellansulan.

Det här är en känga du kan ha i väldigt många år då den är tillverkad i slitstarkt material och en annan positiv aspekt är multigrip-yttersulan som greppar bra på de flesta underlag. Om vi tittar i recensioner så har den här kängan enbart toppbetyg.

De här vandringskängorna passar dig som:

Vill ha en lyxig känga i bra material som andas samtidigt som den är vattentät. Den här kängan har en stötdämpande sula med grymt bra grepp och bra ventilation.

Fördelar

+ Vattentäta

+ Snygg design

+ Bra ventilation

+ Grym kvalitet

+ Bra sula

Nackdelar

Kräver lite mer underhåll då de är av skinn


4. Lundhags Vandra 2 – Vandringskängor med högt skaft

kängor med högt skaft
  • Vattenmotståndig: Ja
  • Material: Skinn
  • Höjd: High

Lundhags Vandra 2 är en klassisk skalkänga med högt skaft som är lätt och andas bra. Eftersom det är en en-lagerskänga kan du anpassa den efter temperaturen med hjälp av olika tjocklek på strumporna.

Kängan är lyxig och tillverkad i fullnarvskinn/nubuck-läder som passar bra för långa vandringar, vandring i skogen, men även för vardagsäventyr. När du köper den här kängan ingår käng-garanti och du kan byta yttersulan och laga den om det skulle behövas, det ger en extremt lång livslängd.

De här vandringskängorna passar dig som:

Vill ha en riktig premiumkänga med högt skaft i riktigt skinn. En Lundhagskänga i skinn är en investering som du kan ha hur länge som helst bara du tar hand om den och vårdar den på rätt sätt.

Fördelar

+ Snygga

+ Rejäla och hållbara

+ Håller fötterna torra i djupt vatten

+ Torkar snabbt

Nackdelar

Kräver mer underhåll då de är av skinn


5. Jack Wolfskin Kids Mtn Attack 3 – Vandringskängor för barn

vandringskängor barn
  • Vattentät: Ja
  • Membran: Texapore
  • Höjd: Mid

Jack Wolfskin Kids Mtn Attack 3 är en vattentät känga för långa vandringar med en stötdämpande mellansula och yttersula med riktigt bra grepp på underlaget.

Den ger bra stöd åt foten och tillsammans med den dämpande sulan gör den att de små barnen orkar hänga med på längre vandringar, både i hemmaskogen och på fjället.

Materialen som använts är riktigt slitstarka vilket är bra eftersom barn kan vara hårda mot sina skor.

bästa vandringskängorna barn

Den här vandringskängan passar dig som:

Är ute efter en bra vandringskänga för barn. Med den här kängan är det inga problem att gå på längre vandringar i alla väder och ha torra fötter, trots regnskurar och hoppande i vattenpölar.

Fördelar

+ Dämpande sula

+ Bra ventilation

+ Underhållsfria

+ Sköna för långa vandringar

Nackdelar

Ganska dyra för att vara barnskor


basta-vandringskangor

Köpguide – Tänk på det här när du köper vandringskängor

  • De ska sitta bekvämt! Om det är något plagg som måste sitta bekvämt så är det våra skor och kängor. Om de inte gör det är det lätt att få skavsår och ont i fötterna. Testa därför noga att kängorna sitter bra, använd de strumpor du har tänkt att använda när du går i dom. Det får gärna finnas plats för en lite tjockare strumpa också. Ett enkelt sätt att testa ordentligt att att beställa hem skorna och ha de på sig någon halvtimme och gå runt inomhus.
  • Vilket underlag kommer du att gå på? Det är viktigt att du väljer skor efter underlaget du kommer att gå på mest. Är det halt? Är det grusväg? De flesta kängorna fixar de flesta underlag medan det kan vara bra med extra grova dubbar för riktigt hala rötter, lera och is/snö.
  • Vilken årstid kommer de att användas? Det kan vara bra att fundera på vilken årstid du kommer att använda dina kängor och hur det ser ut där du vandrar då. Om det är mycket snö vill du ha ett par högre kängor som hindrar snön från att åka in i skon. Är det kallt vill du att de värmer medan du vill ha bättre ventilation och kanske lägre kängor på sommarvandringen.
  • Läder eller Gore-Tex? Vilket material du ska ha är mest en smaksak, de vanligaste är antingen Gore-Tex eller läder. Gore-Tex är lite lättare och andas bättre medan läder är mer stryktåligt och brukar hålla längre.
  • Hur mycket får de kosta? Självklart kommer budgeten att styra i slutändan, alla har inte råd med de dyraste skorna och alla behöver inte heller de dyraste skorna. Som tur är finns det bra vandringskängor för vettiga priser idag.

Är vandringskängor varma?

Vi måste säga att första gången vi använda våra dyrare vandringskängor i Gore-tex blev vi förvånade över hur svala de var. Det var inte alls som tidigare billiga kängor och vi kunde utan problem använda dom även i varmare väder.

Samtidigt finns det fodrade kängor anpassade för minusgrader och vinter som inte passar lika bra för sommaren.

Med andra ord finns det både varma- och svala kängor men om du köper en allroundmodell kommer du i många fall kunna använda dom året runt.

Fodrade vandringskängor

Fodrade vandringskängor är kängor med ett invändigt foder. Det gör att de värmer och är mjukare, yttermembranet är ofta Gore-Tex för att skydda mot väta.

Fodrade kängor uppskattas ofta för bekvämligheten, att de värmer och är lite mjukare. De är ett bra val för dagsturer och vandringar på några dagar, speciellt där du inte blöter ner skorna invändigt. Gore-Tex gör även att de andas bra.

Läs den kompletta guiden med råd om hur du väljer rätt vandringskängor!

Ofodrade vandringskängor/Skalkängor

Ofodrade kängor är ofta i läder, de är som det låter mer ett skal utan invändigt foder. Dessa kängor kan behöva ”gås in” för att sitta skönt, bli alltså inte förvånad om du får skavsår den första turen.

Fördelen med ofodrade vandringskängor är att de inte har så mycket som kan suga åt sig vatten, egentligen bara innersulan. De passar därför bra till långvandringar där du t.ex. vadar mycket eller utsätts för regn utan möjlighet att torka skorna mellan turerna.

Ett par ofodrade kängor torkar betydligt snabbare över elden än fodrade kängor. Dessutom kan du bara byta strumpor om du skulle bli blöt istället för att hela skon är blöt.

Kan man vandra i gympaskor?

Ja du kan vandra i gympaskor om du bara ska ut i ditt närområde eller på en kortare dagstur.

Däremot skulle vi inte rekommendera gympadojor för längre vandringar eller vandringar där underlaget är halt eller väldigt ojämnt.

Generellt sett kan man säga att vandringsskor/vandringskängor:

  • Ger bättre stöd åt foten
  • Bättre grepp mot underlaget
  • Står emot fukt och vatten bättre
  • Skyddar tårna mot islag

Skillnad på gympaskor och vandringsskor

Den stora skillnaden mellan gympaskor och vandringskor är att vandringsskor/-kängor har en styvare sula som avlastar fötterna.

Vandringskängor har generellt sett bättre grepp och är ofta hårdare och lite högre för att skydda fötter och tår om du slår i stenar och rötter etc.

bra vandringskängor

Vandringskängor för barn

Det finns gott om vandringskängor för barn. Fokus ligger ofta på en lätt känga eftersom de inte väger lika mycket, inte har lika tung ryggsäck på sig och inte är lika starka.

Kängor i Herr- och dam-modeller

Det finns vandringskängor i både herr- och dam-modeller. Den enda skillnaden brukar vara storlekarna och färgerna, sen kan de även vara anpassade för vikten som kan skilja sig åt.

Ofta finns de olika modellerna på kängor både i en herr- och en dam-modell.

Hur stora ska kängorna vara?

Storleken på vandringskängorna ska vara 1-2 storlekar större än dina vanliga skor, beroende på hur tjock strumpa du ska ha under. Anledningen till det är för att du mest troligt kommer att gå i lutande underlag.

Framförallt i nedförsbackar med ryggsäck på ryggen kommer tårna att pressas mot skon om den är för liten vilket gör att du får ont. Ta därför en storlek där tårna har plats att röra sig utan att skava mot kanten på skon.

I övrigt är det viktigt att tänka på att kängan passar på bredden för dina fötter och att höjden på skaftet känns bra och inte skaver.

Vikten på kängan

Det finns kängor som väger olika mycket, läderkängor väger oftast lite mer än membrankängor och fodrade kängor väger mer än ofodrade.

Vikten har självklart betydelse, framförallt i bergig terräng där du får lyfta mycket på fötterna. Däremot kan en stabilare (tyngre) känga ändå vara att föredra om du t.ex. har en tung ryggsäck eller packning.

Vandringskängor för breda fötter

Om du har breda fötter så ska du kolla efter vandringskängor med bred läst, alltså att de har ett bredare skaft och mer plats för tårna på bredden.

Det finns kängor för bredare fötter och en populär modell är Meindl Antelao GTX.

Gå in vandringskängor

När du precis har köpt dina kängor så får du räkna med att du måste gå in dom innan du ger dig ut på en långvandring.

Ett bra tips är alltså att köra ett par dagsturer med dom och även använda de i det vanliga vardagslivet lite grann så de formar sig efter dina fötter.

Kängor i Gore Tex eller läder?

Att ha kängor i läder eller Gore-Tex är en smaksak.

Generell sett kan man säga att Gore-Tex kängor är lättare och kräver mindre underhåll, medan läderkängor håller en livstid om du tar hand om dom rätt.

Gore-Tex

  • Lite underhåll
  • Lätta
  • Bra ventilation
  • Vattentäta

Läder

  • Håller länge
  • Kräver underhåll
  • Bra stöd och ventilation
  • Torkar snabbt

Vandringskängor för dagsturer

Till dagsturer fungerar det ofta bra med en allroundkänga med mellanhögt skaft. De får gärna vara vattentäta i t.ex. Gore-Tex som också går snabbt att gå in.

För dagsturer som är kortare är det inte lika höga krav på stabilitet eller att skon- eller kängorna ska kunna torka snabbt om de skulle bli blöta. Dessutom kan det vara skönt med en lite lättare vandringssko.

Vandringskängor för långvandringar eller flera dagar

Om du ska var ute flera dagar eller kanske t.o.m. en vecka rekommenderar vi ett par stabilare kängor. Det beror på att du antagligen kommer att ha en tung ryggsäck på dig med tält, stormkök etc.

Kängorna får gärna ha ett högt skaft och vara i läder. Anledningen till att läder kan vara bra på långvandringar är för att de torkar snabbare om de skulle bli blöta.

Ofta har du ingen möjlighet att torka kängorna förutom över elden vilket kan ta lång tid, då kan det vara skönt med läderkängor för att slippa gå i blöta skor.

Kängor för fjällvandring och toppturer

Om du ska gå mycket uppför kan det faktiskt vara en bra idé att välja en lättare känga, kanske en mellanhög i Gore-Tex. Det beror på att du kommer att lyfta fötterna mycket vilket kan bli jobbigt efter ett tag i tunga kängor.

Finns det vattentäta vandringskängor?

Ja, de flesta vandringskängor är mer eller mindre vattentäta, eller de står i alla fall emot vatten bra. Har du en känga med membran så är de ofta i Gore-tex som klarar att vara under vatten bara du håller tätt längs skaftet på kängan.

Detsamma gäller för kängor i läder, för kortare vadningar håller de hyffsat tätt bara du ser till att det är tätt vid ankeln eller att du går i grunt vatten.

Om du använder ett par skalkängor eller ofodrade läderkängor kan du t.ex. ta ut sulan och gå över vad barfota i kängan. Du kan sen lägga i sulan och ta på dig dina torra strumpor. Dina fötter kommer självklart att bli fuktiga men med en öppen eld kan du snabbt torka skorna.

Det går däremot inte bra med fodrade kängor eftersom de tar betydligt längre tid att torka om de blir blöta inuti.

Olika snörning på kängorna

Det finns egentligen tre olika snörningssystem på kängor. Den vanligaste är vanliga snörning men det finns även skor med så kallat BOA-system och snabbsnörning.

Vanlig snörning

Vanlig snörning är det du antagligen är van vid. Ett vanligt skosnöre som du knyter som vanligt.

En stor fördel med vanlig snörning är att det är enkelt att laga, du behöver helt enkelt bara byta snöre om det skulle gå sönder. Det är även lätt att justera hur hårt skorna sitter.

BOA

BOA är ett system där du ofta har stålvajrar som går i kanaler i skon. Du spänner åt skon genom att vrida på en spännanordning, fördelen med detta system är att det går enkelt att spänna väldig hårt och justera.

Snabblås

Ett snabblås eller snabbspänne är som en mellanväg mellan vanlig snörning och BOA. När du drar åt snörena låser de sig, det gör att du inte behöver knyta skorna. Det här systemet gör det väldigt lätt att snabbt ta av- och på sig skorna.

Övriga funktioner på vandringskängor

Oftast behöver du inga specialfunktioner på dina kängor, de flesta skyddar fötterna bra, har bra grepp osv. men det finns specialfunktioner som kan vara bra att veta om att de finns.

Stålhätta

De flesta vandringskängor är förstärkta i tån och skyddar mot rejäla slag, om du vill ha ännu mer skydd finns det skor med stålhätta. Dessa skor väger dock mer.

Dubbar

Alla vandringskängor har mer- eller mindre grova dubb. Om du däremot ska gå på uteslutande snö och is finns det skor med riktiga vinterdubb i stål.

Dragkedja

Vissa kängor har dragkedja som de stängs med vilket kan vara praktiskt om de har väldigt höga skaft eftersom det gör det enklare att få på sig skorna.

Vandringskängor med bra dämpning

Vandringskängor har generellt sett väldigt bra dämpning i jämförelse med vanliga gympaskor då sulan är mycket tjockare. Den är också styvare vilket gör att fötterna kan slappna av mer på ojämna underlag.

Om du vill ha ännu mer dämpning kan du alltid byta ut innersulan mot en med mer dämpning eller köpa ett par kängor med en dämpande mellansula.

Lättvikts-vandringskängor

Om du vill ha lätta kängor ska du satsa på ett par lättviktare med ett lätt membran eller ett par skalkängor. Fördelen med membrakängor i t.ex. Gore-Tex är att de kan göras otroligt lätta.

Vilka vandringskängor för Kebnekaise?

Om du bestiger Kebnekaise så kommer du bland annat att passera blöta och hala stenar och snö och is. Ett par trailskor fungerar om du bara ska göra en snabb bestigning då de har bra grepp, men var beredd på att bli rejält trött-, kall- och blöt om fötterna.

Om du har vandringskängor kommer du istället att kunna slappna av mer men kanske ha lite sämre grepp just vid de steniga partierna om det är halt. Satsa i så fall på ett par kängor med bra grepp.

Vid den sista toppen kan det t.o.m. behövas stegjärn.

Hur tvättar man vandringskängor?

De bästa sättet att hålla dina kängor fräscha är att hålla en bra fothygien på dina vandringar. Se till att tvätta- och lufta fötterna ofta, passa även på att byta- och tvätta dina vandringsstrumpor regelbundet.

Om det däremot har gått så långt att du måste tvätta dina vandringskängor kan du testa att följa punkterna nedanför:

  1. Borsta rent skorna – Borsta bort allt löst grus och stan från kängorna.
  2. Ta bort skosnören och innersulor – Ta bort skosnörena och innersulorna från skorna.
  3. Vatten och borste – Använd en mjuk borste och ljummet vatten för att rengöra kängorna.
  4. Syntettvätt på 30 grader – Kör på ett skonsamt program, 30 grader för syntet är ett bra val.
  5. Återbehandla kängorna – Kängor i läder behandlas med vax eller fett och Gore-Tex skor impregneras. Mockaskor impregneras. Läs på tillverkarens hemsida vad som gäller för dina skor.

Självklart kan det skilja från känga till känga beroende på material etc. Läs på tillverkarens hemsida vad som gäller. Det är viktigt att hålla skorna fräscha eftersom saltkristaller från svett kan leda till skavsår, dålig lukt etc.

3 anledningar att köpa riktiga vandringskängor

Våra första korta vandringar gjordes i enkla gympaskor och även om det fungerade så kan vi idag konstatera att det är värt att köpa ett par riktiga vandringskängor.

Vandringskängorna ger mycket bättre stöd till foten, framförallt på ojämt underlag samtidigt som du inte behöver oroa dig för att bli blöt om fötterna när du går i vattenpölar eller små vattendrag.

Några fördelar med bra vandringskängor:

  • Mycket bättre stöd åt foten än vanliga gympaskor eller trailskor
  • Bra vattenmotstånd
  • Skyddar tår och fötter mot islag

3 tips för att hålla kängorna torra under vandringen

  • Håll tätt mellan byxorna och lästen om du vadar
  • Dra över byxorna över skaftet om det regnar
  • Använd gaiters eller dra över byxorna i högt blött gräs för att undvika att vatten kommer in i kängorna

Läs fler inlägg om vandringsutrustning:

Vanliga frågor om vandringskängor

Ska man ha med eller utan Gore-Tex?

Det är en smaksak. Gore-Tex ventilerar bra samtidigt som det står emot vatten och är i princip vattentätt. Det går alltså att gå i vatten med kängorna utan att det läcker in, dessutom är Gore-Tex kängor ofta ganska lätta. Vi gillar- och föredrar kängor i Gore-Tex just för att de är lätta och har bra ventilation.

Hur stora vandringsskor ska man ha?

Ofta rekommenderas det att ta en till två storlekar större än vanligt på vandringskängor. Om du ska ha de på vintern eller om de har lite fodring lär du använda tjockare strumpor och bör ta höjd för det när du väljer storlek.

Vilka märken är bäst?

Populära och bra märken på vandringsskor och kängor är bland annat Meindl, Lundhags, Salomon och Haglöfs.

Hur tvättar man vandringskängor?

Borsta bort löst grus, ta av snören och ta ur sulorna, tvätta sen med en mjuk borste och ljummet vatten.

Hur mycket kostar ett bra par kängor?

Räkna med att ett par bra kängor kostar från 1000kr och uppåt, du får vad du betalar för. Det är värt att köpa ett par bra vandringskängor och undvika det allra billigaste.

Är det skillnad på en dyra- och en billiga kängor?

Ja, dyra kängor är av bättre material, har bättre stöd och grepp och håller oftast mycket längre, speciellt så torkar de inte ut lika fort. Däremot krävs det såklart att du tar hand om dina skor och vårdar dom.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi brukar själva vandra och då mestadels i vandringskängor, vi vet alltså vad vi själva gillar- och inte gillar med ett par kängor. Tillsammans med de erfarenheterna har vi läst recensioner, tester och omdömen för att sammanställa den här listan på vandringskängor.

Målet har varit att objektivt ta fram de kängor som är populära och omtyckta av majoriteten och samtidigt berätta vad du ska tänka på för att själv hitta ett par kängor som passar dig och dina förutsättningar.

Lycka till med ditt val av vandringskängor!


Lämna en kommentar