Undvik illaluktande pjäxor (med de här 9 enkla tipsen)

Luktar dina pjäxor illa? Vi förstår problemet och har varit där själva, det värsta är att när pjäxorna väl börjar lukta dåligt kan det vara riktigt svårt att bli av med doften. Så, vad kan man göra för att undvika att pjäxorna börjar lukta dåligt?

Det bästa tipsen för att inte få pjäxor som luktar illa är att alltid ha rena strumpor på dig och att torka pjäxorna så fort du kommer hem. Ta alltid ur innerskon och använd skotork eller torkskåp, men undvik för hög värme efter som det kan deformera innerskon.

Om du slarvat med det ovanstående måste vi lösa det genom att tvätta eller dölja lukten, läs vidare så går vi igenom våra bästa tips på hur du undviker illaluktande pjäxor.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

1. Ha alltid rena strumpor (och fötter)

Vi har som sagt genomgått problemet med stinkande pjäxor själva och har efter många års laborerande och läsande på nätet hittat flera knep som fungerar för att hålla pjäxorna fräscha längre. ett av de absolut bästa är att alltid ha rena strumpor- och fötter.

Vi tar alltså aldrig på oss smutsiga strumpor och om vi inte är hyffsat nytvättade sköljer vi av fötterna innan vi drar ut i backen. Skidstrumporna tvättar vi efter varje skiddag om vi harmöjlighet, annars har vi flera par så att vi kan byta strumpor varje dag.

2. Torka alltid pjäxorna efter användning

Det andra vi lärt oss om pjäxor är att alltid torka dom så fort vi kommer hem. I blöta- eller fuktiga pjäxor kommer det snabbt bildas bakterier och i sin tur en allt annat än väldoftande pjäxa.

Glöm inte att ta ur innerskon ur pjäxan och även sulan så att det blir helt torrt.

Skotork

Det är viktigt att du tar ur innerskon ur pjäxan eftersom den inte kommer att torka annars om den blivit blöt. Vi tycker att en skotork eller pjäxtork fungerar bäst eftersom den torkar pjäxorna inifrån och ut.

Slå på den på fullt luftflöde men undvik att köra för varmt eftersom det kan deformera inneskon. Kör torken både på inneskon och ytterskon om de är blöta, börja med inneskon.

Torkskåp

Om du inte har en skotork men tillgång till ett torkskåp så fungerar det med. Det viktiga här är att inte köra för varmt eftersom inneskon kan deformeras då. Kör lagom värme och till de är helt torra.

Element

Har du verken skotork eller torkskåp kan du ställa pjäxorna i närheten eller under ett element. Du kommer troligtvis att få låta de stå längre eftersom det inte får lika bra värme vid elementet.

Tidningspapper i innerskon

Ett knep vi har använt om pjäxorna är riktigt blöta är att fylla de med lite hopknycklat tidningspapper. Se till att det är luftigt hopknycklat så att det kan absorbera fukt bra.

Tidningspappers suger upp fukt riktigt bra och om du inte har torkskåp eller skotork är det här ett riktigt bra tips för att hålla pjäxorna fräscha under skidresan. Vi brukar själva använda det efter t.ex. regniga dagar om vi saknar skotork/torkskåp.

3. Lägg bootsen i frysen 48 timmar

Om du har misslyckats med de två viktigaste tipsen ovanför och pjäxorna redan har börjat lukta handlar det om att dölj, få bort eller neutralisera lukten. Ett knep som ska få pjäxorna att lukta bättre är att lägga de 48 timmar i frysen.

Vi har inte gjort det här själva men hört flera som tipsat om det och själva haft bra resultat och fort bort den dåliga lukten. Anledningen till att det fungerar är att bakterierna (som är grunden till den dåliga lukten) dör i frysen.

Det verkar vara viktigt att köra tillräckligt länge, därför kan det vara bättre att satsa på 48- istället för 24 timmar som många verkar köra som inte fått lyckade resultat. Vi ska definitivt testa det här tipset nästa gång våra pjäxor börjar lukta.

Har du testat det med lyckat resultat? Misslyckat? Berätta gärna om dina erfarenheter i kommentarsfältet!

4. Tvätta pjäxornas innersko

Ett annat knep om pjäxorna redan börjat lukta är ju att tvätta dom. Vi vill snabbt varna lite bara för att de kan tappa passform och bli mjukare efter en tvätt, vi har erfarenhet av det själva. Det finns alltså risk att de ”förstörs” genom att du tvättar dom.

Vårat tips att att fylla upp en hink med ljummet vatten och valfritt tvättmedel eller tvål. Låt de därefter ligga och massera de försiktigt. Det är möjligt att du kommer att få göra det flera gånger beroende på hur mycket de luktar.

Antibakteriellt tvättmedel

Det finns bakteriedödande tvättmedel som är ett bra alternativ mot fotsvett eftersom den dåliga lukten beror på bakterier vilket vanligt tvättmedel har svårt att döda.

Ett känt bakteriedödande tvättmedel är Smell Well Laundry Capsules. Det är speciellt framtaget för att ta bort och förhindra dålig lukt på funktionskläder.

Tvätta i tvättmaskin

Många innerskor tål att köras i tvättmaskin så det kan du testa som siat utväg. Vi själva undviker helst det eftersom vi varit med om att ett par innerskor helt tappat styvheten efter det och blivit mjuka.

Tvätta med ättika

Ett klassiskt tips är ju att tvätta med ättika och det fungerar faktiskt, vi har testat det. Men det lämnar en lätt doft av ättika efteråt, vilket iofs är bättre en svett-luktande pjäxor.

Låt stå i bakpulver/bikarbonat

Det här har lite samma effekt som ättika, det tar bort den dåliga lukten. Fyll upp en hink med ljummet/varmt vatten och dränk innerskon och låt stå det, minst 3-4 timmar. Vi har testa och det tar definitivt bort det mesta av den dåliga lukten.

5. Försök dölja lukten

Om det är helt kört kan du alltid försök dölja doften med parfym eller wc-spray. Det kommer absolut inte att bli bra men det kan rädda en skiddag eller helg innan du hunnit skaffa nya pjäxor.

6. Luktborttagare

Det finns så kallade ”luktbortagare” på marknaden som du kan testa om du inte lyckas med knepen ovanför. Det mest kända är ju Smell Well som är antiluktpåsar som du helt enkelt lägger i innerskon på pjäxorna så att de ska lukta bättre.

Nu har de kommit med en utvecklad variant Smell Well Active XL Luktborttagare som ska ta bort 3 gånger så mycket lukt som deras klassiska varant. Utöver den finns det även olika sprayer som kan användas för att ta bort dålig lukt.

7. Köp ny sula

Ett annat alternativ kan vara att byta sulan. Även om innerskon också brukar lukta om sulan gör det kanske du har tur och klarar dig med att byta sula. Det är i alla fall värt att kolla innan du köper nya pjäxor.

8. Använd fotdeodorant/forspray

Om du svettas mycket om fötterna kan det vara värt att kolla på en fotdeodorant eller en fotspray som minskar fotsvett och därför kommer hålla fötterna- och i sin tur pjäxorna fräschare.

En populär fotspray är Scholl Revitalising Footspray som håller fötterna fräscha under långa skiddagar.

9. Försvara pjäxorna torrt

Det sista tipset är att förvara pjäxorna helt torrt. Se alltså till att de är helt torra innan du packar ihop de för förvaring. Se även till att eventuell pjäxväska är torr och fräsch och att de inte förvaras i en fuktig källare där de kan bli ofräscha.

Hoppas att något de här tipsen kan hjälpa dig till fräschare pjäxor!

Lämna en kommentar