Bästa liggunderlaget för vandring 2023 (Bäst i test)

Ska du ut och vandra i fjällen, campa med familjen eller vara ute en heldag i naturen så är ett riktigt bra liggunderlag ovärderligt. Det finns många olika liggunderlag att välja mellan och valet beror helt enkelt på vad man är ute efter.

Det finns liggunderlag som isolerar, har hög komfort, underlag som tar lite plats och är lätta om du ska backpacka eller ut och vandra.

Det kan också vara skönt att ta med sig ett liggunderlag på en dagsutflykt om man stannar till lite längre på en plats eller vill passa på att vila.

Ett bra liggunderlag ska ha bra komfort, hålla värmen och vara lätt att bära med sig. När det gäller materialet så är ett liggunderlag i cellplast det mest slittåliga medan ett uppblåsbart liggunderlag ger bättre komfort och isolering.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


bästa liggunderlaget
Thermarest Z Lite

▪️ Bästa liggunderlaget allround
▪️ Skön komfort
▪️ Slittåligt
bästa uppblåsbara liggunderlagetExped SynMat 7 MW

▪️ Bästa uppblåsbara liggunderlaget
▪️ Perfekt underlag för vintern
▪️ Smidig att packa ner

bästa liggunderlaget för vandring
Sea to Summit Airmat Ultralight

▪️ Bästa liggunderlaget för vandring
▪️ Bra komfort
▪️ Lätt
bästa liggunderlaget för tvåOutwell Dreamcatcher Double

▪️ Bästa liggunderlaget för två
▪️ Bra komfort
▪️ Perfekt för camping

Bästa liggunderlaget allround och budgetvalet i testet är Thermarest Z Lite. Vill du ha ett bra liggunderlag men ändå inte lägga massa pengar på det så ska kika in detta.

Det här liggunderlag är slittåligt det klarar av det mesta. Med den äggkartongsformade ytan så kommer den ge dig bra komfort och även en bra isolering som passar perfekt att använda på sommarhalvåret.


Bästa uppblåsbara liggunderlaget i testet är Exped SynMat 7 MW som är ett uppblåsbart underlag. Det här liggunderlaget passar till det mesta och till alla. Med sin inbyggda pump gör det de enkelt att blåsa upp den samtidigt som den tömmer sig smidigt.

Med ett R-värde på 4,9 så passar den utmärkt att ha med sig vid kallare grader då den isolerar väldigt bra och håller markkylan borta. Om du vill ha det absolut bästa så är det denna du ska satsa på.


Om du är ute efter ett bra liggunderlag specifikt för vandring så ska du spana in Sea to Summit Airmat Ultralight Insulated. För den sköna komfort och lätta packning du får av detta liggunderlag så är det värt vartenda krona.

Ett bra val om du vill ha ett liggunderlag som packar litet och lätt och kommer att ge dig en god nattsömn så att du orkar med morgondagens äventyr.


Bästa liggunderlaget – 4 bra liggunderlag att sova på

Vi har tältat en del genom åren och har testat olika typer av liggunderlag i olika väder och temperaturer.

För oss är det viktigt med ett bra liggunderlag dels för att vi inte ska bli kalla eller blöta från marken men också att vi ska ligga bekvämt. Man sover ändå en stor del och då vill vi ha ett grymt underlag att ligga på.

Vi använder oss inte bara av liggunderlag när vi tältar utan även när vi är ute en heldag i skogen. Det kan vara riktigt skönt en fin solig dag att bara lägga sig ner och vila eller att ha möjligheten att lägga sig ner vid en öppen eld.

Det finns många fördelar med ett liggunderlag. Du kan också förvandla ditt liggunderlag till en sittdyna med ryggstöd vilket är hur praktiskt som helst om du vill ha lite packning.

Du kan hitta liggunderlag i olika prisklasser allt från billiga till dyrare beroende på vad för typ av liggunderlag du är ute efter. Det finns liggunderlag i olika material, isolering, komfort, vikt och storlek.


1. Thermarest Z Lite – Bästa allround liggunderlaget allround (Cellplast)

bästa liggunderlaget cellplast
 • Vikt: 410g
 • Material: Skum / Cellplast
 • Tjocklek: 2 cm
 • Packmått ca: 51 x 13 x 14 cm (längd, bredd, höjd)
 • Storlek: 183 x 51 cm (längd, bredd)
 • R-Värde: 1,7

Thermarest Z Lite är ett liggunderlag i cellplast som är format i ett äggkartongsmönster. Det gör att det blir väldigt skönt att sova på samtidigt som det blir isolerat.

Det som är bra med detta liggunderlag är att du slipper de rundade kanterna man lätt kan få av liggunderlag man rullar ihop, du slipper det tack vare att du packar ihop det som ett dragspel. Thermarest Z Lite kommer passa bra till alla dina vandringar och äventyr.

En annan fördel med det här liggunderlaget är att det är tillverkat av just cellplast. cellplast är stryktåligt och det passar därför perfekt även för fikapausen på dagsturen etc. Liggunderlag i cellplast går inte sönder lika lätt som de uppblåsbara.

Det här liggunderlaget passar dig som:

Vill ha ett slittåligt liggunderlag och som är lätt att bära med sig samtidigt som den är skön att sova på.

Dessutom är det ett prisvärt alternativ om man inte vill lägga massa pengar på ett liggunderlag. Passar bra till sommarhalvåret.

Fördelar

+ Slittålig

+ Bra komfort

+ Lätt

+ Du slipper böjda kanter

Nackdelar

Tar stor plats


2. Exped SynMat 7 MW – Bästa uppblåsbara liggunderlaget

bra liggunderlag
 • Vikt: 1020 g
 • Storlek (längd, bredd): 183 cm x 63 cm
 • Packstorlek: 27 cm x 13 cm x 13 cm
 • Tjocklek: 7 cm
 • Isoleringsmaterial: Syntet
 • R-Värde: 4,9

Exped SynMat 7 MW är utan tvekan det skönaste uppblåsbara liggunderlaget. Det här underlaget har många fördelar som gör att det passar till det mesta, du kommer att få sova skönt på natten, otroligt bra isolering och den prasslar inte när du rör på dig.

Vad vi gillar:

Det som också är så bra med detta liggunderlag är att den har en inbyggd ”pump” vilket gör det enkelt att både pumpa upp madrassen samt att släppa ur luften.

Exped SynMat 7 MW är en personlig favorit hos oss, speciellt eftersom det packar ganska litet.

Nackdelen med uppblåsbara liggunderlag vilket även gäller Exped Synmat är att de är är dyrare än de i cellplast, de väger lite mer och de är ömtåligare om du använder de direkt på marken vid t.ex. en fika- eller lunchpaus.

Det här liggunderlaget passar dig som:

Vill ha ett skönt liggunderlag att sova på och som passar de flesta och är enkelt att få med sig. Med ett R-värde på 4,9 så kan du använda dig av det här underlaget året om och passar utmärkt för vintern.

Fördelar

+ Passar till vinterhalvåret

+ Skön att sova på

+ Enkel att pumpa upp

+ Tar lite plats i ryggsäcken

Nackdelar

Ömtåligare än cellplastunderlag

Väger lite mer än t.ex. Thermarest Z Lite


3. Sea to Summit Airmat Ultralight Insulated – Bästa liggunderlaget för vandring

bra liggunderlag för vandring
 • Vikt: 480 g
 • Packstorlek: ca 10 x 23 cm
 • Storlek: 183 x 55
 • Tjocklek: 5 cm
 • R-Värde: 3,1
 • Isoleringsmaterial: Syntet

Sea to Summit Airmat Ultralight Insulated är perfekt att ta med sig på en fjällvandring eller annan typ av äventyr, liggunderlaget tar lite plats och väger inte mycket för den sköna komfort du får.

Sea to Summit Airmat formar sig efter din kropp och är fylld med syntetfyllning så du ska kunna hålla värmen.

Liggunderlaget har också en multifunktionell ventil som gör det snabbt att fylla den med luft samt att tömma den, man kan också enkelt finjustera den för att den ska passa dig perfekt.

Det här sittunderlaget passar dig som:

Tycker det är viktigt med en bra komfort när du ska sova men som ändå inte vill att det ska ta allt för mycket plats i packningen eller vara för tung att bära på.

Om du tycker det är värt att lägga lite extra pengar på ett bra liggunderlag så är det här helt klart något för dig.

Fördelar

+ Bra komfort

+ Perfekt för vandring

+ Bra isolering

Nackdelar

Dyr


4. Outwell Dreamcather Double 5.0 – Bra liggunderlag för camping

bästa liggunderlaget för camping
 • Packstorlek: ca 65 x 24 cm
 • Storlek: ca 195 x 130 cm (bredd x höjd)
 • Vikt: 4200g
 • Isoleringsmaterial: Luft och syntet
 • Tjocklek: ca 5 cm
 • R-Värde: 5,3

Outwell Dreamcatcher Double 5.0 är ett bra liggunderlag om du ska iväg och campa eller om du vill ha det som en extra madrass för gäster som kommer och hälsar på.

Eftersom detta liggunderlag är brett så kan man sova två på den. Den är också enkel att packa ner i medföljande förvaringsväskan när man ska transportera den.

Outwell Dreamcatcher Double är isolerad med vågformat skum som ger riktigt skön komfort samtidigt som den har en enkel uppblåsning samt uttömning.

Det här sittunderlaget passar dig som:

Ska ut och campa med familjen och vill ha ett riktigt skönt liggunderlag att sova på då kommer den här inte att göra dig besviken.

Fördelar

+ Bra isolering

+ Passar för två personer

+ Hög komfort

Nackdelar

Tungt


skönt liggunderlag

Saker att tänka på när du köper ett liggunderlag

 • Värme! Det viktigaste vid köp av ett liggunderlag är att det ska hålla värmen bra. Kolla R- värdet på liggunderlaget för att veta hur bra den isolerar. Längre ner i inlägget förklarar vi mer vad ett R-värde är.
 • Vikt! Ska man ut och vandra så vill man ha ett lätt liggunderlag så man inte får massa onödig vikt att bära på.
 • Komfort! Ett liggunderlag ska ge dig god komfort. Du vill såklart sova gott därför är ett skönt liggunderlag viktigt. Även om du väljer ett liggunderlag i cellplast eller ett uppblåsbart liggunderlag så ska det vara skönt att sova på.
 • Storlek! Liggunderlag finns i flera olika storlekar. Du kan hitta liggunderlag som är korta, långa, smala, breda. Ta alltid reda på vilken storlek du vill att ditt liggunderlag ska ha.
 • Material! Vilket material ska du ha på ditt liggunderlag har stor betydelse då det kan avgöra om liggunderlaget isolerar bra och är slitstarkt.
 • Användningsområde! När ska du använda ditt liggunderlag? Är det när du ska tälta i fjällen på sommaren? eller är det när du ska campa på vintern? kanske du bara vill ha ett liggunderlag för dagsutflykten. Ta reda på när du ska använda ditt liggunderlag det gör det enklar att välja vilket underlag som kommer att passa dig bäst.

Liggunderlag för vandring

När du väljer ett liggunderlag för vandring så vill du ha ett liggunderlag som tar lite plats och som är lätt. Beroende på om du vandrar på sommar- eller vinter- halvåret så ska du välja ett liggunderlag för isolering till den årstid du ska vandra i.

Vi skulle rekommendera ett liggunderlag i cellplast för vandring på sommarhalvåret och ett uppblåsbart liggunderlag på vintern.

Liggunderlag för vintern

Ska du ut och tälta på vintern eller när temperaturen har fallit? Ja då vill du såklart ha ett liggunderlag som isolerar bra från kylan. Här ska du välja ett liggunderlag som är uppblåsbart och som har en syntetfyllning då det isolerar väldigt bra.

För att verkligen hålla kylan borta så skulle vi även ha ett liggunderlag i cellplast som vi lägger närmast marken och sedan det uppblåsbara liggunderlaget ovanpå.

liggunderlag för vintern

Liggunderlag för camping

Är det en camping med familjen du ska på så kanske ni har tagit er till campingen med bil och därför spelar varken vikt eller storlek roll på ditt liggunderlag. Då kan du satsa på ett liggunderlag som ger skön komfort i form av ett uppblåsbart liggunderlag.

Eller så har du både ett uppblåsbart och ett i cellplast för att lägga närmast marken och för att få bättre isolerat från mark kylan.

Olika varianter av liggunderlag

Det kan vara en djungel att hitta rätt bland alla olika liggunderlag som finns. Det finns något för alla och för alla typer av äventyr där man vill ha ett bra liggunderlag med sig.

Du kan hitta liggunderlag som är uppblåsbara, isolerade och det gamla hederliga liggunderlaget i cellplast.

Vi går igenom några av dessa liggunderlag och förklarar skillnaden och vilka fördelar de har.

Uppblåsbara liggunderlag

Ett liggunderlag som är uppblåsbart är det underlaget som kommer att ge dig mest komfort och en god sömn, dock är det inte så slittåligt då den kan punkteras.

Man blåser enkelt upp sitt liggunderlag med munnen eller använder en pump speciellt om du har ett underlag som är isolerat med syntetfyllning

Blåser du upp ett liggunderlag med isolering så kan fukten förstöra isoleringsförmågan i liggunderlaget. Den här typen av underlag med isolering passar utmärkt på vinterhalvåret.

En fördel med ett uppblåsbart liggunderlag förutom att det är skönt att sova på är att det tar väldigt lite plats i väskan men kan väga lite mer.

Tänk på att ett uppblåsbart liggunderlag som fylls med luft bevarar din kroppsvärme och på så sätt håller dig varm. Så har du ett stort uppblåsbart liggunderlag så får kroppen jobba mer för att bevara värmen i underlaget.

Liggunderlag i cellplast

Liggunderlag i cellplats är otroligt slitstarka och går inte att punktera som ett uppblåsbart liggunderlag. Lite hårdare att ligga på än vad ett uppblåsbart liggunderlag är men det är också en smaksak på vad man gillar.

Den här typen av underlag är väldigt lätt att bära med sig i vikt men tar desto mer plats än ett uppblåsbart underlag gör. Men du kan fästa den här typen av liggunderlag väldigt enkelt utanpå din ryggsäck, de flesta ryggsäckar har remmar som man kan spänna fast liggunderlaget i.

Du kan också använda ett underlag i cellplats för extra isolering av tex ditt uppblåsbara liggunderlag. Då lägger du underlagt i cellplast underst och sedan ditt uppblåsbara liggunderlag över.

Liggunderlag dubbla

Man kan också använda sig av båda dessa liggunderlag samtidigt speciellt om du ska tälta på vinterhalvåret eller när temperaturen börjar sjunka.

Du kan välja att använda två liggunderlag i cellplast på varandra eller ett som är uppblåsbart tillsammans med ett i cellplast.

Anledningen till att man använder dubbla liggunderlag är för att hålla markkyla borta på så sätt blir det bättre isolering och du slipper frysa.

Vad menas med R-värde på ett liggunderlag?

När du ska köpa ett liggunderlag så kolla vad den har för R-värde. Det är en indikation på hur bra liggunderlaget håller isoleringen, ju högre R-värde desto högre isolering.

Ett R-värde från 0-2 passar utmärkt på sommarhalvåret medans ett R-värde på över 5 passar för vinterhalvåret.

Finns det liggunderlag för barn?

Självklart finns det liggunderlag för barn. Det enda som skiljer är att liggunderlag för barn är kortare för att anpassas till deras längd. Vi har hittat ett underlag Nomad Kids Mat 3.8 som passar utmärkt för barn, längden är 122 cm lång och 60 cm bred.

Det som är så skönt med detta liggunderlag är att det blåser upp sig själv det enda du behöver göra är att öppna ventilen, madrassen ger även bra isolering samt skön komfort.

Hur lagar man ett liggunderlag?

Skulle du få en reva i ditt liggunderlag som är av cellplast eller i foam så kan du enkelt laga det med silvertejp på över- och undersidan.

Får du däremot ett hål i ett uppblåsbart liggunderlag så bör du vara mera eftertänksam med vilken lagningsmetod du väljer så att din garanti ska fortsätta gälla.

Läs instruktionsbladet som du får med ditt liggunderlag så det vet vad som gäller för just ditt liggunderlag. Några exempel på olika lagningskit som lagar hål eller ventil:

Vilken storlek ska jag ha på mitt liggunderlag?

När du ska välja vilken storlek du vill ha på ditt liggunderlag så ska du ställa dig två frågor. Hur mycket är jag beredd att bära på? Hur sover jag på natten?

Det säger sig självt vill du ha ett större liggunderlag så kommer det att väga mera och ta mera plats i din packning.

Vet du med dig att du sover mycket på sidan och med böjda ben? Då behöver du inte ett så långt liggunderlag vilket gör att det kommer att ta mindre plats. Sover du däremot på rygg då behöver du ett liggunderlag som är lika långt som dig.

Hur förvarar jag mitt liggunderlag?

Ett liggunderlag i cellplast kan du förvara hoprullat vart du vill medans ett liggunderlag som är uppblåsbart ska förvaras utrullat och plant samt inte i solljus.

Innan du lägger undan ditt liggunderlag för säsongen eller för en längre tid så gå alltid igenom det så att det inte är smutsigt i så fall torka rent det med en våt trasa eller duk.

Skulle det vara trasigt så laga det innan du lägger undan det så att du slipper tänka på det när du ska iväg och använda det igen.

Vad är skillnaden på ett liggunderlag i cellplast och ett som är uppblåsbart?

Den absolut största skillnaden är att det är bättre komfort med ett uppblåsbart än ett i cellplast samtidigt som ett uppblåsbart liggunderlag isolerar bättre mot mark kylan.

Men vi skulle säga att det är enklare att ha att göra med ett liggunderlag i cellplast, då det är slittåligare och är lätt att bära – men det tar större plats än ett uppblåsbart liggunderlag.

Varför du bör köpa ett bra liggunderlag

Största anledningen till att köpa ett bra liggunderlag är att man vill ha en god nattsömn när man tex har varit ute och fjällvandrat eller rest långt. Vi alla behöver få sova och ta igen oss för att orka med morgondagens äventyr.

Eftersom sömnen är så viktigt så tycker vi verkligen inte att man ska snåla på ett riktigt bra liggunderlag. Ett bra liggunderlag ska hålla markkylan borta så att du inte börjar frysa på natten då det också är kallare ute.

Sen ska du ha ett liggunderlag som ger dig en god komfort som passar just dig, vissa vill sova på hårt underlag medans andra föredrar ett mjukare underlag att ligga på.

Vill du förvandla ditt liggunderlag till en skön fåtölj att sitta i för att njuta av ditt morgonkaffe så ska kolla in Thermarest Trekker Chair.

Här nedanför är lite fördelar med ett bra liggunderlag:

 • Bra komfort
 • Isolerar bra
 • Enkla att använda
 • Tar lite plats
 • God sömn

Läs mer: Bästa sovsäcken

liggunderlag camping

Vanliga frågor om liggunderlag

Finns det liggunderlag för två?

Ja det gör det, kolla bredden på liggunderlaget. Men sk and ut och vandra är det enklast att ha ett varsitt liggunderlag pga packning och vikt.

Vad kostar ett liggunderlag?

Det kan kosta allt från 200 kr till 3000 kr. Beror på vilket material den har och vilken typ av isolering storleken har också betydelse för priset.

Hur fäster man liggunderlaget på ryggsäcken?

På de flesta ryggsäckar finns det remmar som man kan fästa sitt liggunderlag i. Antingen kan man fästa de på sidan av ryggsäcken, högst upp eller längst ner. Beror helt på vilken typ av ryggsäck du har och hur remmarna sitter.

Hur tjockt liggunderlag ska man ha?

Det beror alldeles på när du ska använda ditt liggunderlag. Ska du använda det på sommaren så räcker det med ett underlag på ca 20mm tjockt. Ska du däremot använda dig av ett liggunderlag på vintern vill du ha ett tjockare, satsa då på ett som är ca 50mm tjockt.

Hur sorterar jag liggunderlag?

Liggunderlag sorteras i brännbart.

Vad är liggunderlag gjorda av?

De är gjorda va bland annat cellplast, skum, syntet och nylon.

Kan man tälta utan liggunderlag?

Ja klart du kan men inget att rekommendera. Även om det är sommar så kommer markkylan att göra dig kall och är marken ojämn så kommer du känna vartenda litet gruskorn.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva varit ute och tältat mycket i olika miljöer och väder därför har vi hunnit med att prova på en del olika typer av liggunderlag genom åren.

Med den erfarenhet vi har och de olika liggunderlagen vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa liggunderlagen.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära liggunderlagen som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av liggunderlag även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar