Bästa vandringsjackan 2023 – 4 bra jackor för vandring som andas

På vandring kan man stöta på de flesta väder och temperaturer, speciellt om du är ute på en fjällvandring där vädret ofta varierar. En solig dag kan bli en blåsig och regnig dag på bara några timmar.

Även om man har bra kläder på sig förövrigt så är en bra vandringsjacka att föredra då det är det yttersta lagret som ska skydda dig mot vind och vatten.

En vandringsjacka ska ha god andningsförmåga, vara värmande och stå emot vatten- och vind bra. Den ska även vara lätt, smidig och ha bra fickor så att du kommer åt dina saker enkelt utan att behöva ta av dig ryggsäcken varje gång.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


bästa vandringsjackan allround
Norrøna Falketind Gore-Tex Jacket

▪️ Bästa vandringsjackan allround
▪️ Bra passform
▪️ Gore-Tex
bästa vandringsjackan damHaglöfs Astral Gore-Tex Jacket

▪️ Bästa vandringsjackan för dam
▪️ Lätt och smidig
▪️ Gore-Tex

bästa vandringsjackan herr
Fjällräven Keb Jacket

▪️ Bästa vandringsjacka för herr
▪️ Smarta funktioner
▪️ Grym luva
prisvärd vandringsjackaBergans Letto Jacket

▪️ Bästa prisvärda vandringsjackan
▪️ Väger lite
▪️ Minimal packvolym

Bästa vandringsjackan i testet är Norrøna Falketind Gore-Tex. Eftersom den passar till alla årstider och alla väder så gör det denna jacka till den perfekta allround vandringsjackan i testet.

Jackan är slittålig och klarar de flesta tuffa förhållanden man kan stöta på vädermässigt på en vandring. Jackan har även ventilationsöppningar under båda armarna om det skulle bli varmt under vandringen.

Norrøna Falketind jackan finns i flera fina färger att välja på i både dam- och herrstorlekar.


Är du ute efter en bra vandringsjacka för dam så ska du kika in den grymma vandringsjackan Haglöfs Astral Gore-Tex Jacket.

En skön och smidig jacka som inte kommer att göra dig besviken på din vandring. Den kommer att hålla dig varm och torr från regn och vind.

Den är också lätt vilket gör att den kommer att ta minimal plats i din ryggsäck när den inte används. Ventilationsöppningar finns under båda armarna om det skulle bli varmt.


Bästa prisvärda jackan i testet är den norska jackan Bergans Letto Jacket. Här får du en bra vandringsjacka som är slittålig, står emot regn och vind bra samtidigt som den har liten packvolym och väger lätt.

Denna jacka passar perfekt att använda under vår/sommar/höst. Med alla dessa bra funktioner så är jackan väldigt prisvärd.


Bästa vandringsjackan – 4 bra vandringsjackor som andas

Vi har gjort både långa fjällvandringar men även varit ute på dagsturer och vandrat.

Vikten att ha en bra vandringsjacka är viktig då en vandringsjacka är det yttersta skyddet mot vind och regn. Men samtidigt som man är ute på en härlig vandringstur så vill man inte heller ha en jacka som tar stor plats och är klumpig.

Det är värt att lägga lite extra pengar på en bra vandringsjacka, vi lovar du kommer inte att ångra dig. Att ha en smidig och lätt jacka som klarar av vind och vatten bra är verkligen guld värt på vandringen.

Köper du en bra jacka så kommer den också att hålla i många år så det är väl investerade pengar om du gillar att vara ute i naturen och vandra.


1. Norrøna Falketind Gore-Tex – Bästa vandringsjackan allround

bra vandringsjacka
 • Membran: Gore-Tex
 • Vikt: 400g
 • Vattenpelare: 28000mm
 • Antal fickor: 2 st
 • Luva: Ja

Norrøna Falketind Gore-Tex är en otroligt bra allround jacka som passar till det mest och till alla årstider. Samtidigt som den är vind- och vattentålig tacka vare Gore-Tex så är den ändå väldigt lätt och smidig att ha på sig när man vandrar.

För extra ventilation så finns det ventilationsöppningar under båda armarna med lång dragkedja för att kunna reglera ventilationen.

Det som gör att vi tycker att den jacka är den bästa allround jackan i testet är för att den är så mångsidig och går att använda i alla årstider. Enda nackadelen med jackan är att den endast har två fickor. Jackan finns att köpa i flera fina och klara färger.

Den här vandringsjackan passar dig som:

Vill ha en jacka som går att använda i alla årstider och i alla väder. En perfekt vandringsjacka då den är lätt och smidig med goda möjligheter till bra ventilation under armarna.

Fördelar

+ Slittålig

+ Smidig och lätt

+ Passar till alla årstider

+ Bra luva

Nackdelar

Få fickor


2. Haglöfs Astral Gore-Tex – Bästa vandringsjackan för dam

vandringsjacka Haglöf dam
 • Membran: Gore-Tex
 • Vikt: 520g
 • Vattenpelare: 28000mm
 • Antal fickor: 4 st
 • Luva: Ja

Haglöfs Astral Gore-Tex Jacket är utan tvekan den bästa jackan för tjejer som ska ut och vandra. Förutom att den är tillverkad i Gore-Tex som håller vind och vatten borta från dig så är den väldigt lätt och packar litet, vilket är perfekt på vandringen.

Trots det täta Gore-Tex membranet så andas jackan relativt bra, annars finns det ventilationsöppningar under armarna om det skulle bli för varmt.

Den är tillverkad i ett slittåligt och bra material så är den justerbar vilket gör att du kan få den perfekt passform för dig. Jackan är också väldigt rörlig, vilket man vill ha på en vandring. Dessutom är den snygg också!

Den här vandringsjackan passar dig som:

Vill ha en tålig jacka som är lätt och smidig. Du kommer att vara torr denna jacka trotts mycket regn. Passar utmärkt för vandring under vår/sommar/höst.

Fördelar

+ Lätt

+ Gore-Tex

+ Slitstark

Nackdelar

Dyr


3. Fjällräven Keb Jacket – Bästa vandringsjackan för herr

vandringsjacka fjällräven
 • Material: Polyster
 • Vikt: 700g
 • Vattenpelare: Vattenavvisande
 • Antal fickor: 2 st
 • Luva: Ja

Fjällräven Keb Jacket är perfekt för fjällvandringen då den är smidig och rörlig att ha på sig då den stretchar.

Jackan har också en god andningsförmåga och gör den utmärkt att ha på sig under vandringen men jackan är inte helt vatten- och vindtät men står emot lite regn och vind.

Så om du vet med dig att det inte kommer att vara skyfall när du ska ut och vandra så är denna jacka ett bra val. Luvan på jacka är stor och rymlig som du kan justera den efter behov.

Vad vi gillar:

Vi gillar denna jacka för att den är smidig att ha på sig p.g.a. av stretchen i tyget som gör att du kan röra dig enkelt på vandringen utan att nått känns stelt.

Tack vare att den andas bra gör det dock att den inte är lika vattentät som övriga jackor så man får överväga vad man vill ha för funktioner och när man ska använda jackan.

Den finns förövrigt i många fina färgkombinationer.

Den här vandringsjackan passar dig som:

Ska vandra och vill ha en jacka med en god ventilation förmåga och är smidig. Perfekt att ha under vandringen på vår/sommar/höst.

Fördelar

+ Bra ventilation

+ Perfekt för vandring

+ Stor och rymlig luva

Nackdelar

Ej helt vattentät


4. Bergans Letto Jacket – Bästa prisvärda vandringsjackan

bra prisvärd vandringsjacka
 • Membran: Dermizax
 • Vikt: 460g
 • Vattenpelare: 20000mm
 • Antal fickor: 2 st
 • Luva: Ja

Bergans Letto Jacket är en bra vandringsjacka som passar till de flesta aktiviteter. I den här jackan får du bra funktioner till ett helt rimligt pris. Jackan står emot kraftig nederbörd och starka vindar. Trotts att jackan är tät så har du möjlighet till bra ventilationsöppningar under båda armarna. Den här vandringsjackan är också väldigt lätt och tar lite plats i din övriga packning.

Den här vandringsjackan passar dig som: Som vill ha en grym vandringsjacka som inte kostar allt för mycket men ändå är i bra kvalité med bra funktioner för att ha med sig på vandringen.

Fördelar

+ Prisvärd

+ Lätt

+ Passar till de flesta aktiviteter

Nackdelar

Få färger


vandringsjacka bäst i test

Saker att tänka på när du köper en vandringsjacka

 • Andningsförmåga! Att jackan har en god andningsförmåga är A och O i val av vandringsjacka då man oftast blir varm under vandringsturer och då vill man inte att svetten stannar inne i jackan så att man blir blöt inifrån och på sätt kan du bli kall.
 • Vind och vattenavvisande! Vandringsjackan ska stå emot vind och vatten bra då det är det yttersta lagret av kläder. Att bli blöt när man vandrar kan vara riktigt jobbigt och besvärligt.
 • Vikt! När man vandrar så är vikten väldigt viktigt så även en lätt jacka är att föredra till vandringen.
 • Packvolym! De gånger du inte behöver använda din jacka så vill du att de ska ta så lite plats som möjligt i din ryggsäck därför är det viktigt att kolla hur stor packvolym är.
 • Material! Vilket material du ska välja på jackan har stor betydelse då det avgör om hur den andas och står emot vatten. Man vill också att den ska vara slitstark.
 • Luva! En luva är bra att ha på sin vandringsjacka om det är starka vindar eller regnar så man kan skydda sig från att bli blöt eller kall om huvudet. Man vill ha en luva som är justerbar så att man kan anpassa den efter sig och så att den sitter bra och inte åker av hela tiden.
 • Smarta fickor! En vandringsjacka ska ha många bra och smarta fickor där det viktigaste får plats och så att du slipper ta av och på dig ryggsäcken hela tiden.

Vilka jackor passar bra till vandring?

Att välja den perfekta vandringsjackan är såklart väldigt individuellt då man är ute efter olika saker och funktioner på en vandringsjacka. Sen beror det också på när du har tänkt att använda jackan är det på våren, sommaren, hösten eller vintern?

Vi skulle rekommendera att välja en skaljacka som passar till de flesta årstider eller en softshellsjacka som har en bra andningsförmåga men ändå står emot lite lättare regn. En softshellsjacka är också väldigt smidig och rörlig.

Om du väljer en jacka som står emot regn bra, alltså en jacka med hög vattenpelare, se då till att jackan har ventilationsöppningar eftersom en sådan jacka kan bli väldigt tät och varm annars.

Vandringsjacka för vintern

Är du ute efter en vandringsjacka att ha på vintern så ska du satsa på en skaljack då du kan bygga på med fler lager kläder under jackan eller ta bort om det behövs.

Med en skaljacka är det enkelt att själv justera hur varmt man vill ha det. En skaljacka funkar i de flesta årstider.

Klä sig för vandring på vintern

Tricket är att klä sig i lager på lager både på över- och underkroppen om du ska ut och vandra på vintern eller om det är kallare ute.

 • Lager 1: Underställ
 • Lager 2: Funktionströja och -byxa eller kläder i fleece
 • Lager 3: Skaljacka och -byxa

Tänk också på att huvud-, händer- och fötter släpper ut värme, så dessa delar ska du hålla varma om du ska ut och varandra på vintern.

vandringsjacka vinter

Hur ska en vandringsjacka sitta?

En vandringsjacka ska inte vara för stor då man inte vill ha onödigt mycket material på sin vandring, jackan ska inte heller vara för tight då man vill kunna klä sig under om det blir kallt.

Se också till så att jackan inte är för kort man vill gärna att jackan ska gå ner en liten bit på rumpan, så att man slipper att det glappar i ryggslutet. Många jackor kan man också justera för att få en perfekt passform till just dig.

Vad menas med vattenpelare i jackan?

Vattenpelare är ett mätverktyg där vattenpelare betyder vattentäthet, det visar hur mycket jackan står emot väta (regn). Där vattentätheten börjar vid ungefär 2000mm, måttskalan mäts i millimeter (mm).

Ju högre siffra ju mer vatten tål din jacka. Här är en liten tabell så att du lättare ska kunna förstå vattentätheten i en jacka.

 • 2000mm – vattenavisande
 • 4000mm – klarar av lätt regn, duggregn
 • 6000mm – kan användas i kortare turer vid kraftigt regn eller längre turer i lättregn
 • Över 12.000mm – du kan använda jackan länge i kraftigt regn

Så ska du ut och vandra så vill du ha en jacka med något hög vattenpelare/vattentäthet speciellt när du har tryck på jackan som tex en ryggsäck.

Anledningen till att man vill ha en mer vattentät jacka då är för att vattnet pressas lättare igenom när det är tryck på därav vill man ha en tätare jacka med högre vattenpelare.

Vill man ha en vandringsjacka som står emot duggregn ska du välja en jacka med vattenpelare på minst ca 4000mm för du vill också att jacka ska andas bra så att den inte är helt tät.

Men vet du att det kommer att vara mycket nederbörd på din vandring så sattas då på en vandringsjacka som har över 12.000mm i vattenpelare. När du köper en vandringsjacka så står alltid vattenpelare angivet.

Tänk på att ju högre vattenpelare jackan har ju sämre andas jackan.

Jackor med hög vattenpelare har också oftast tejpade sömmar för att verkligen klara av regn bra.

vattentät vandringsjacka

Vad menas med membran?

Membran är ett slags funktionsmaterial som är gjord för att passa de mest tuffaste förhållanden. Samtidigt som det är otroligt vatten- och vindtätt så klarar membran av att andas vilket är suveränt i ytterplagg.

Du slipper den blötta och klibbiga känslan man kan få av en typisk regnjacka. Vandringsjackor har också tejpade sömmar i membran på insidan för att verkligen vara säker på att ingen fukt kommer in utifrån.

Bland de fem vanligaste membranen hittar du:

 • Gore-Tex
 • Entrant/Dermizax
 • Outdry
 • Sympatex
 • Polartec

Finns det vandringsjackor för barn?

Ja det finns det. Självklart ska barnen också ha bra kläder på sig om de är med på en vandring. Att klä sitt barn i bra och funktionella kläder så som du själv klär dig kommer att gör så att du får med dig ett glatt barn på vandringen.

Samma som för oss vuxna så så vill man ha en vandringsjacka som står emot vind och vatten bra men som kan andas. En bra vandringsjacka för barn är Haglöfs Mila Jacket Junior som finns i olika storlekar och färger.

Bästa vandringsjackan för barn

Hur tvättar man en vandringsjacka?

Man ska i inte tvätta sin jacka allt för ofta då den kan tappa sin funktion om man tvättar på fel sätt. Det viktigast är att alltid kolla på tvättlappen som sitter i din jacka där det står viken grad och om du ska torktumla den eller ej.

 • Olika material har olika behov så kolla alltid på tvättlappen innan du börjar
 • Töm jackans alla fickor
 • Dra igen alla dragkedjor och knäpp alla knappar
 • Vänd jackan ut och in
 • Använd flytande tvättmedel, det är skonsammare för din jacka
 • Undvik sköljmedel då det täpper igen fibrerna
 • Ta ut jackan och vänd tillbaka den
 • Häng upp för torkningen eller torktumla om tvättråden tillåter det

Tvätta jacka i Gore-Tex

Har du en jacka i Gore-Tex eller i annat typ av membran så följer du tvättråden ovan. För att återaktivera impregneringen så kan du använda dig av ett torkskåp eller torktumlare om tvättråden tillåter det eller stryk din Gore-Tex jacka på väldigt låg värme.

På så sätt värms impregneringen upp och vandrar till utsidan på fibrerna på din jacka, nu är din Gore-Tex jacka som ny igen.

Att återimpregnera görs enbart på helt rena plagg

Vad är DWR?

DWR-behandling, eller Durable Water Repellent treatment, är en behandling som används för att göra textilier vattentåliga.

DWR-behandlingen lägger en ytbehandling på textilierna som motverkar att vatten tränger igenom, samtidigt som det tillåter luft att passera genom. Detta gör att plagget behåller sin andningsförmåga och komfort, men blir skyddat mot vatten.

DWR-behandlingen var ofta tidigare en kombination av fluorcarboner och andra kemikalier, och appliceras på plagget genom att det värms upp och exponeras för ånga. I dagsläget är DWR-behandlingar fluorcarbonfria.

Behandlingen är ofta långvarig, men kan behöva förnyas vid intensiv användning eller efter lång tids användning. Behandlingen görs ofta lätt genom att tvätta plagget med ett tvättmedel som innehåller DWR.

slittålig vandringsjacka

Varför du bör köpa en bra vandringsjacka

Att ha en bra vandringsjacka är lika viktigt som att ha ett par bra vandringskängor. Som vi tidigare nämnt så är jackan ditt yttersta skydd som ska stå emot regn och starka vindar som oftast kan förekomma uppe på fjället där vädret varierar väldigt ofta.

Förutom det så ska den även ha en god andningsförmåga för som alla vet så blir det varmt när man är ute och vandrar oavsett väder och man vill inte riskera att svetten stannar inne och på så vis blir kall av det.

En annan bra anledning till att investera i en vandringsjacka är också att de är mycket smidigare att ha på sig medan andra jackor kan vara klumpiga och tunga. Smarta fickor är också att föredra där du kan ha saker du ofta tar upp som tex mobil, karta, kompass vilket gör att du slipper ta av och på dig ryggsäcken varje gång.

Här nedanför är lite fördelar med en bra vandringsjacka:

 • Vatten- och vindtålig
 • Bra luva
 • Smidigt att ha på sig
 • Lätt och liten packvolym
 • Smarta fickor
vandringsjacka gore-tex

Vanliga frågor om vandringsjackor

Kan man vandra i en regnjacka?

Ja du kan vandra i vad du vill men vi skulle inte rekommendera det. Då en regnjacka är väldigt tät i sitt material kommer du att bli väldigt svettig när du vandrar i en sån jacka och materialet i en regnjacka gör att fukten från dig inte kommer att kunna lämna din kropp utan stannar mellan dig och jackan och du blir blöt och kall pga. det.

Hur förvarar jag min vandringsjacka?

Upphängd på en galge. Packa alltid upp din vandringsjacka när du kommit hem och vädra ur den eller tvätta den innan du hänger undan den. Förvara den aldrig nerpackad någonstans.

Varför är det så dyrt med vandringsjackor?

Priset beror oftast på materialet jackan är tillverkad i. Är jackan tex tillverkad i något slags membran som Gore-Tex så blir jackan dyrare än om den inte hade varit tillverkad i det materialet. Vissa märken är också dyrare än andra. Men vill man ha en riktigt bra jacka så ska man välja den dyrare jackan. Här gör faktiskt priset skillnad om man vill ha en bra jacka. Oftast håller också en sådan jacka väldigt länge.

Ska man välja en softshellsjacka eller en skaljacka för vandring?

Det beror helt på vad du är ute efter i en jacka och när du har tänkt att använda den. Båda typerna av jacka är grymma. En softshelljacka är mer smidig och rörlig då de oftast är stretchiga, de har också bättre ventilation än en skaljacka. Nackdelen med en softshelljacka är att den inte är vind- eller vattentät. En skaljacka är mer slittålig än en softshelljacka och de är oftast tillverkade i ett vind- och vattentåligt membran som klarar av riktigt kraftigt regn dock är de inte lika ventilerade som en softshelljacka. En skaljacka är också lättare.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva vandrat mycket i olika miljöer och väder därför har vi hunnit med att prova på en del jackor genom åren.

Med den erfarenhet vi har och de olika vandringsjackorna vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa vandringsjackorna.

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära vandringsjackorna som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av vandringsjacka även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar