Bästa vandringsstavarna 2023 (4 bra vandringsstavar)

Det blir allt vanligare att använda sig av ett par vandringsstavar – som även kallas för trekkingstavar – när man är ute och vandrar. Ett par vandringsstavar ger inte bara ett bra stöd, de avlastar också ryggen från tung packning och gör det skonsammare för dina knän när du vandrar.

Det viktigaste när man väljer ett par vandringsstavar är hitta rätt längd. Förutom längden vill man ha ett par stavar som inte väger för mycket och är enkla att ta med sig. Även skönt handtag för ett bra grepp är att föredra. Ett par stavar ska ge dig stöd och gör så att du orkar längre. De ska helt enkelt göra din vandring lättare.

Vi har sammanställt en guide med de bästa vandringsstavarna, om du vill läsa om de som vann testet så är det Black Diamond Trail Trekking Poles.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


bra vandringsstavar
Black Diamond Trail Trekking Poles

▪️ Bäst vandringsstavar allround
▪️ Snabblåsning
▪️ Utmärkta för vandring

ihopfällbara vandringsstavar
Black Diamond Distance Carbon FLZ

▪️ Bästa hopfällbara vandringsstavarna
▪️ Lätta att justera
▪️ Skönt skumgrepp

bra vandringsstavar dam
Black Diamond Womens´s Trail Trekking poles

▪️ Bästa vandringsstavarna dam
▪️ Ställbara
▪️ Teleskopstavar
prisvärda vandringsstavarGipron Trekking 749

▪️ Prisvärda vandringsstavar
▪️ Aluminiumstavar
▪️ Stabila

Bästa vandringsstavarna i testet är Black Diamond Trail Trekking Poles. Det är ett par riktig bra allround stavar som passar till de flesta aktiviteter men utmärkt för vandringen.

Du kan själv justera längden på dem så att de passar dig och du får enkelt med dig dom på resan. Det finns många bra fördelar med dessa stavar och de har fått toppbetyg av både konsumenter och är testvinnare av Råd & Röns test av vandringsstavar.


De bästa hopfällbara vandringsstavarna blev Black Diamond Distance Carbon FLZ som är ett par kolfiberstavar. Här får du ett par lätta stavar som är hopfällbara i tre delar och är utmärkt för vandringen. Trots sin lätthet så är de stabila att vandra med och kan användas i all typ av terräng.


Bästa prisvärda vandringsstavarna i testet är från italienska märket Gipron Trekking 749. Ett par teleskopstavar som är riktigt pålitliga och stabila. De är tåliga och du kommer att kunna använda de i flera år.


Bästa vandringsstavarna – 4 bra vandringsstavar för din vandring

Är du som vi och har vandrat utan stavar? Kanske tycker du att det inte behövs eller är så viktigt? Tänk om i så fall. Första gången vi använde oss av vandringsstavar så var det inte så självklart det var ovant och lite krångligt.

Men när man har övat lite och fått in tekniken så kommer du inte ångar dig. Frågar du oss så var det bland det bästa vi gjort att börja vandra med stavar. Det ökar också på din vandringstakt med tiden.

Att använda sig av vandringsstavar hjälpte mycket speciellt när man bär på en stor och tung ryggsäck, det sparar också dina knän från slitskador.

Du får en bättre balans när du går på ojämn mark eller ska ta dig nedför. Ett par stavar är också ett hjälpande redskap för att se hur underlaget är och hur djupet är över träsk eller bäck.

I det här inlägget har vi tagit fram flera bra alternativ på vandringsstavar beroende på vad du är ute efter, både billigare- och dyrare alternativ.


1. Black Diamond Trail Trekking Poles – Bästa vandringsstavarna allround

black diamond trail trekking poles
 • Hopfälld längd: ca 64 cm
 • Låsning: Fastlock
 • Vikt per par: 490 g

Black Diamond Trail Trekking Poles är ett par telesopsstavar som funkar till det mesta. Väljer du dessa stavar så kommer du få ett par stavar som är hållbara och stabila.

De är också väldigt lätthanterade och ett stort plus för sköna och ergonomiska handtag tacka vare deras skumgrepp.

Vad vi gillar:

Det här är våran personliga favorit av vandringsstavar just för att de är så lätta att hantera och enkla att ta med sig på vandringen. Priset är också helt överkomligt.

Det enda negativa vi har att säga om de här vandringsstavarna är att de är något tyngre än andra stavar i t.ex. kolfiber och att det inte följer med gummiproppar direkt. Så glöm inte att köpa till det om du väljer de här stavarna.

Black Diamond Trail Trekking Poles är testvinnare i Råd och Röns test av hopfällbara stavar.

De här vandringsstavarna passar dig som:

Vill ha ett par stavar som passar till det mesta och som är enkla att justera. Perfekta att ha med sig på sin vandringsresa då de är enkla att ta med samtidigt som de är stabila att vandra med.

Fördelar

+ Lätt hanterade

+ Stabila

+ Justerbara

+ Bra kvalitet

+ Prisvärd

Nackdelar

Något tunga jämfört med t.ex. kolfiberstavar

Gummiproppar måste köpas till separat


2. Black Diamond Distance Carbon FLZ – Bästa hopfällbara vandringsstavarna

bästa ihopfällbara vandringsstavarna
 • Hopfälld längd: 34-40 cm beroende på storlek
 • Låsning: Fastlock
 • Vikt per par: 360 g

Black Diamond Distance Carbon FLZ är ett par fina vandringsstavar i kolfiber. De här stavarna är vikbara i tre delar vilket gör att de tar lite plats i packningen.

Trots att de är lätta och är tredelade så är de ändå stabila att vandra med i all typ av terräng. Även de här stavarna är försedda med ett skönt och ergonomiskt skumgrepp.

Om det är något vi ska anmärka på så är det att de har ett lite ”skramligt ljud”, vilket vi även hört från andra. Det har troligtvis helt enkelt att göra med att de är så lätta och är nog något man får leva med när det gäller vandringsstavar i den här viktklassen.

De här vandringsstavarna passar dig som: Vill ha ett par superlätta stavar till ditt vandringsäventyr. Ska du iväg på en vandringsresa så är dessa perfekta att ha med sig då de tar lite plats och är lätta att bära på.

Fördelar

+ Väldigt lätta

+ Tar lite plats

+ Justerbara

+ Vikbara

Nackdelar

Dyra

”Skramligt” ljud


3. Black Diamond Women’s Trail Trekking Poles – Bästa vandringsstavarna dam

black diamond vandringsstavar
 • Hopfälld längd: ca 62 cm
 • Låsning: Fastlock
 • Vikt per par: 480 g

Black Diamond Women´s Trekking Poles är stavar gjorda för kvinnan. Ett par riktigt fina och användbara teleskopstavar som passar till allt från den korta vandringen till fjällvandring.

Dessa stavar är i kortare modell, därav namnet ”Women´s”. De är också något lättare än unisex modellerna, vilket gör att de passar kvinnan bättre. Stavarna är försedda med ett skönt skumgrepp som transporterar bort fukt bra, det gör att de passar utmärkt när det är varmt ute.

Förutom dessa fördelar så är de stabila men även snygga. De tar lite plats i packningen vilket gör att de är enkla att ta med sig på resan. Du kan enkelt ändra spetsen på dessa för att anpassa till det underlaget du ska vandra på.

De här vandringsstavarna passar dig som: Är ute efter ett par stavar som är anpassade för kvinnan då de är i mindre storlek och väger lite lättare än unisex modellerna. Vill ha ett par stavar med ett riktigt skönt grepp och som kan användas till de flesta underlag tack vare utbytbara spets.

Fördelar

+ Lätta

+ Snygg design

+ Ihopfällbara

+ Skönt grepp

+ Enkla att ställa in

Nackdelar

Vi har inte hittat några direkta nackdelar


4. Gipron Trekking 749 – Prisvärda vandringsstavar

stabila vandringsstavar
 • Hopfälld längd: ca 63 cm
 • Låsning: Fastlock
 • Vikt per par: 550 g

Gipron Trekking 749 är ett par prisvärda vandringsstavar i aluminium. De här stavarna är tredelade och du låser de enkelt med flicklock. Gipron Trekking 749 är en pålitlig och stabil stav som passar till all typ av vandring.

Gipron är ett Italienskt familjeföretag som tillverkar och designar stavar och andra sportutrustningar.

De här vandringsstavarna passar dig som: Inte vill lägga allt för mycket pengar på ett par vandringsstavar men ändå vill ha ett par bra stavar. Då är det dessa du ska satsa på. Passar bra till all typ av vandring, enda minuset är vikten.

Fördelar

+ Justerbara

+ Bra låsning

+ Stabila

+ Prisvärda

Nackdelar

Tyngst i testet


bra stavar för vandring

Köpguide – Tänk på det här när du köper ett par vandringsstavar

 • Hitta rätt längd! Att du har rätt längd på dina stavar är det viktigaste. Har du fel längd kan det bli jobbigt att använda dom då de inte kommer till sin nytta.
 • Vikt! Ett par vandringsstavar som är lätta är en fördel då du sparar mycket energi när du vandrar. Även när du har dom i ryggsäcken så slipper du bära runt på extra vikt.
 • Lätt att ta med sig! Det ska vara enkelt att ta med sig sina stavar. Ett par stavar som är två- eller tredelad är toppen då de tar mindre plats.
 • Vilken typ av vandringstav? Det finns olika modeller av vandringssvar att välja bland. Vill du ha ett par ihopfällbara stavar, teleskopsstavar eller stavar med stötdämpning. Ta reda på vad det är för typ av stavar du är ute efter och vad du ska ha dom till. Det gör det lättare att sålla ut blanda alla stavmodeller.
 • Sköna handtag! Att ha ett riktigt skönt handtag ska man inte underskatta dessutom är det mer ergonomiskt. Vissa handtag kan ge dåligt grepp pga handsvett. Så kolla vad handtagen är gjorda av.
 • Vilken typ av spets? När ska du använda dina vandringsstavar och på vilket underlag? Det är bra att ha ett par stavar där du kan byta spets beroende på vilket underlag du har. Eller spets som är i ett slitstarkt material.
 • Låsning! Köper du ett par ihopfällbara stavar så kolla vilken typ av låsning de har. Att du har en bra låsning gör det enkelt för dig att justera stavarna.

Vandringsstavar i aluminium eller kolfibrer?

Som med allt annat finns det vandringsstavar i olika material vilket kan göra det svårt att välja. Du kan köpa vandringsstavar som är tillverkade i aluminium eller i kolfiber.

De olika materialen har både sina för- och nackdelar. Det du ska tänka på är vad du förväntas utav dina stavar och vad som är viktigt för dig i val av stavar.

Stavar i aluminum

Köper du ett par stavar i aluminium så kommer du få ett par hållbara och mer slittåliga stavar. Du behöver inte vara lika rädd om dom som du måste vara med ett par stavar i kolfiber.

En annan fördel är att det är billigare att köpa. Nackdelen är att de väger lite mer än ett par kolfiberstavar. Men är vikt inget problem så är aluminiumstavar för dig.

Stavar i kolfiber

Köper du däremot ett par stavar i kolfiber så kommer du få ett par otroligt lätta stavar. De är lätta att ha med sig vilket är skönt på en vandring när man vill att allt ska väga så lite som möjligt. Nackdel med ett par kolfiberstavar är att de är mer ömtåliga och dyrare att köpa.

Hur långa ska vandringsstavar vara?

Att ha rätt längd på sina stavar är det viktigaste för att få ut det bästa av dom. De flesta vandringsstavar är justerbara så att de ska passa alla individuellt. Det finns två olika sätt att ta reda på vilken längd som är rätt för dig.

 • Väljer du att köpa ett par justerbara stavar så finns det ett enkelt sättet att hitta rätt längd på. När du håller i handtagen på staven så ska dina armbågar vila i 90 graders vinkel. Har du fått in rätt längd på en stav så låser du den och använder som mall för den andra staven.
 • Köper du ett par stavar som inte är justerbara så kan du använda dig av formeln Din längd x 0,67(stavarnas längd) denna formeln är endast ett riktmärke för att få ut en någorlunda rätt längd på stavar.

Hamnar du mellan två stavlängder så ska du först tänka på vad det är du ska använda dina stavar till. Ska du vandra med dina stavar så ska du välja de stavar som är i det längre spannet. Har du tänkt att springa med stavarna så väljer du de som är kortare.

hur långa ska vandringsstavar vara

Vandringsstavar för barn

Finns det vandringsstavar för barn? Det finns inga specifika vandringsstavar för just barn. Man utgår från längden då den kortaste längden är 150 cm och då ska du ha ett par stavar som är ungefär 100 cm långa. Eftersom stavarna är kortare så är de också lättre.

Hopfällbara vandringsstavar

Ett par ihopfällbara eller justerbara vandringsstavar är bra att ha om du ska vandra då marken är ojämn och det kan gå både upp för och nedför. Fördelen är att du kan justera längden på dom. Vi går in lite närmare på de olika alternativen här under.

Teleskopstavar

Med teleskopstavar menas det att du kan göra dina stavar kortare när det lutar neråt eller så kan du göra de längre när det går uppför. Dessa stavar kan du anpassa väldigt enkelt så att det passar dig.

De tar också lite plats när du ska packa ner dom vilket är perfekt om du vill lägga undan dom på din vandring eller när du reser med dom. Teleskopstavar är två- eller tredelade.

Vikbara stavar

Ett par vikbara stavar är som det låter du kan vika ihop dom och de tar lite plats. De här stavarna är antingen två- eller tredelade och är ihåliga. I håligheten finns det en böjbar vajer.

Du vecklar enkelt ut delarna på staven och låser fast de olika delarna i varandra. Ett par vikbara vandringsstavar passar också att ta med sig på vandringsturen då de tar lite plats.

Ett par tredelade stavar är att föredra om du vill att de ska ta mindre plats i packningen.

Vilket handtag på vandringsstavar ska jag välja?

Kork

Vill du ha ett lätt handtag så ska du välja kork. Andra fördelar med att välja ett korkhandtag är att det är ergonomiskt då korken formar sig efter dig och du blir inte lika svettig i handen av kork.

Skum

Handtag gjorda i skum formar sig precis som kork efter din hand och gör det ergonomiskt att hålla i. Skummaterialt suger även upp handsvetten bra.

Gummi

De här handtagen kommer att ge dig ett bra grepp och är sköna att hålla i.

Plast

Ett handtag i plast passar bättre att använda sig av om du ska vandra på vintern då det blir väldigt svettigt att hålla i om det är varmt. Nackdelen med ett plasthandtag är att det är hårt att greppa i och inte alls lika behagligt som kork eller skum.

handtag på vandringsstavar

Varför ska man ha handledsremmar på stavarna?

Så varför ska man ha handledsremmar på sina stavar? De är till för att avlasta dina handleder under vandringen så att du slipper hålla krampaktigt i dina stavar hela tiden.

En fördel är att ha ett par stavar som har justerbara handledsremmar så att du lätt kan justera remmarna efter dig så du får ett skönt grepp när du går.

De är också bra att ha så du slipper lägga ifrån dig dina stavar varje gång du vill dricka vatten eller ta en fin bild med kameran. Du kan bara släppa stavarna och de hänger runt dina handleder och du tappar inte bort dom.

Vandringsstavar i trä

En trästav är framförallt stabil och funkar utmärkt om du ska vandra över strömmande bäckar där du behöver mer stabilitet för att stå emot strömmen.

Du kan enkelt göra en egen vandringsstav eller stavar av trä-grenar du hittar på marken i skogen. Men föredrar du en lätt och flexibel stav så är en trästav igen för dig.

Vandringsstavar med fjädring

Det finns också vandringsstavar som har stötdämpare, dock är de inte särskilt populära för att använda under vandring då de är ostabila och svåra att gå med. Men vill du ändå ha ett par vandringsstavar med fjädring så kika efter ett par stavar där du kan låsa dämparna när du behöver balansen.

Vilken spets ska man ha på vandringsstavar?

Att ha ett par spets i slitstarkt material som greppar i de flesta underlag är en fördel. Den vanligaste spetsen är gjord i tungsten som är ett väldigt slitstarkt material. När den slitits ut så kan man byta ut den.

Du kan också sätta på ett skydd på dina spets som är gjort av gummi när du inte ska använda stavarna på terräng där du behöver grepp av spetsarna.

Man kan också hitta stavar med utbytbar spets vilket vi tycker är toppen då du bara kan köpa till den spets du behöver för den typ av underlag du ska vandra på.

Tekniktips när du använder vandringsstavar

Är det första gången du ska gå med dina vandringsstavar? Första gången är aldrig lätt och samma gäller för vandringsstavar.

Det tar lite tid innan man får in rätt teknik så träna lite innan med stavarna så du inte ger dig ut på lång vandring direkt. Är du ovan med stavar så kan du få en rejäl träningsvärk första gångerna.

När du väl fått in tekniken för att vandra med stavar så kommer du aldrig att vandra utan igen. Vi ger dig lite tips på vad du ska tänka på när du använder dina vandringsstavar för första gången.

Gå uppför

Här lägger du mer vikt på stavarna så att du kan trycka ifrån med armarna och på så vis spara energi i dina ben.

Gå nedför

När du går utför så sätter du stavarna lite framför kroppen för att på så sätt broms farten och spara belastningen på dina knän.

Plattmark med lite lutning

Är det plattmark du ska gå på så placera dina stavar något bakom dina kropp för att ge skjuts åt kroppen framåt

hur går man med stavar

Vandringsstavar för vintern

Är det någon skillnad på stavar man använder på vintern än på sommaren? Ja det är det, den största skillnaden är att de väger lite mer då de är mer slittåliga och mer rejäla än ett par stavar man använder på sommaren.

Även spetsen är annorlunda då det är ett annat underlag på vintern med snö och is.

Vill du bara ha ett par stavar och inte två par stavar ett för sommar och ett för vintern så kan du kolla efter stavar där du endast byter spetsen så att de passar vinterns underlag bättre.

3 anledningar att köpa ett par vandringsstavar

Det är så värt att köpa sig ett par vandringsstavar om man ska ut och vandra. De kommer att hjälpa dig mycket på din vandring. Vi har vandrat mycket genom åren utan stavar och tyckte det var bra så. För några år sen skaffade vi oss ett par vandringsstavar och det ångrar vi inte idag.

Det vi märkte mest var hur avlastad man blev från sin ryggsäck och att man fick mer balans på ojämn mark. Nu skulle vi aldrig ge oss ut på en fjällvandring eller annan typ av vandring utan våra vandringsstavar.

Några fördelar med ett par vandringsstavar:

 • Skonsamma mot knäna
 • Du sparar energi i benan då dina armar hjälper till
 • Ger dig balans vid stökig terräng

Vanliga frågor om vandringsstavar

Kan man vandra med ett par skidstavar?

Ja det kan du. Det enda är att de kan vara tyngre och att handetagen inte är lika sköna som i ett par vandringsstavar. Skidstavar är inte heller ihopfällbara vilket gör att de kan vara lite klumpiga att få med sig.

Vilka märken är bäst?

Populära och bra märken på vandringsstavar är bland annat Black Diamond, Gipron, Silva och Komperdell.

Varför är ett par kolfiberstavar dyrare än ett par aluminiumstavar?

Kolfiber är ett dyrare material att tillverka i därför är det dyrare.

Kan man löpträna med vandringsstavar?

Självklart! Det finns flera fördelar med att använda stavar när man springer. Du får med överkroppen samt att du avlastar dina leder.

Är det skillnad på dyra- och billiga stavar?

Ja det är det, oftast är material bättre på dyrare stavar och de är mer stabila och slittåliga än ett par billiga. Även funktionerna är bättre på dyrare stavar.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi brukar själva vandra och använder oss av vandringsstavar när vi är ute och vandrar, vi vet alltså vad vi själva gillar- och inte gillar med ett par stavar.

Tillsammans med de erfarenheterna har vi läst recensioner, tester och omdömen för att sammanställa den här listan på vandringsstavar.

Målet har varit att objektivt ta fram de vandringsstavar som är populära och omtyckta av majoriteten och samtidigt berätta vad du ska tänka på för att själv hitta ett par vandringsstavar som passar dig och dina äventyr.

Lycka till med ditt val av vandringsstavar!


Lämna en kommentar