Bästa stormköket 2023 – 7 bra friluftskök (gas & sprit)

Om vi vandrar eller campar så behöver vi antingen en öppen eld eller ett friluftskök för att laga mat. Ibland kan det vara svårt-, omöjligt- eller inte ens tillåtet att göra upp eld.

Därför känns ett stormkök som en självklar del i packningen för en längre vandring eller campingvistelse. Men vad är ett bra stormkök och hur hittar vi det bästa?

Ett bra stormkök ska vara smidigt att både packa ner-, packa upp och montera. Det ska stå stadigt och säkert medan du lagar maten och även vara möjligt att packa säkert och smidigt i ryggsäcken.

Beroende på om du ska vandra, campa och hur många personer du är kan du välja mellan olika storlekar och om ditt friluftskök drivs av gas- eller med sprit. Läs vidare så går vi igenom de bästa stormköken i testet och övrig fakta som kan vara bra att veta om.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten


bästa stormköket triangia
Trangia 27-5 UL Gasolkök

▪️ Bästa stormköket (gas)
▪️ Gas/Gasol
▪️ Bäst i test

bästa spritköket
Trangia 27-2 UL Spritkök

▪️ Bästa stormköket (sprit)
▪️ Spritkök
▪️ Prisvärt friluftskök

billigt stormkök gas
Primus Essential Trail Kit

▪️ Bästa budgetval friluftskök
▪️ Gas/Gasol
▪️ Billigt
gaskök 1 personOptimus Crux Lite Solo

▪️ Smidigt stormkök för 1 person
▪️ Gas/Gasol
▪️ Lätt kök för vandring

Bäst i test för bästa stormköket med gas blev Trangia 25-5 UL gaskök. Det här är ett klassiskt Trangiakök av grymt bra kvalitet som du kan lita på i vått och torrt. Det här friluftsköket passar perfekt för 2 personer och lika bra för långvandring som campingäventyr.

Om du är ute efter ett spritkök så blev bästa spritköket i testet Trangia 27-2 UL spritkök. Även det här köket har Trangias genomgående toppkvalitet och du kan räkna med att det håller i decennier om du tar hand om det.

Bästa budgetvalet blev Primus Essential Trail Kit. För lite pengar får du ett bra och billigt friluftskök som är byggd med funktion och hållbarhet i fokus. Det här köket är perfekt för dig som vill köpa ett bra gaskök att komma igång med men samtidigt något du kan behålla länge.

Bästa stormköket för vandring, camping & friluftsliv

Enligt oss är det ett måste med ett bra stormkök om du gillar att vara ute i naturen. Med ett bra friluftskök kan du laga mat, koka kaffe och till och med göra goda efterrätter i skogen eller på fjället.

Dessutom kan det råda eldningsförbud och då kan det fortfarande vara möjligt att laga mat och värma saker på ditt stormkök.

Här nedanför listar vi de stormkök som är bäst i test enligt oss. Vi har gått efter vår egna erfarenhet av att laga mat utomhus och även läst igenom recensioner och andra tester på nätet.

Vi har lagt ner mycket tid på att verkligen väga de olika köken mot varann och hoppas att det kan hjälpa dig i ditt val av friluftskök.


1. Trangia 27-5 UL – Bästa stormköket för 2 personer

bästa stormköket triangia
  • Material: Aluminium/Non stick
  • Antal personer: 1-2
  • Bränsle: Gas
  • Vindskydd: Ja
  • Piezo-tändare: Nej

Trangia 25-5 UL är det bästa stormköket allround om du vill ha ett gasdrivet kök som klarar av att laga frukost, lunch och middag på vandringen i hemmaskogen likväl som på fjällvandringen.

Det här är ett friluftskök av absolut toppklass tillverkat av Trangia som är branschledande inom stormkök. Det här köket är tillsammans med den sprit-drivna varianten Trangia 27-2 UL är utan tvekan ett av de mest populära stormköken på marknaden idag.

Med det här köket får du allt du behöver för att klara av all matlagning. Du får förutom brännare och kopplingsslang till gasbehållare: två kokkärl, en stekpanna med non-stick beläggning, vindskydd och gripklo-handtag. Det ultimata stormköket med andra ord som fungerar bra i både bra och dåliga väder.

En till stor fördel med det här köket är att det packas i sitt eget vindskydd. Det är riktigt smart, inte bara för att skydda, komprimera och hålla sakerna på plats, utan även för att du kan packa ner det utan att diska det.

Då kokkärlen är innan för vingskyddet kan du lägga ner det smutsigt i väskan för att diska senare om du inte skulle ha tillgång till vatten. Om vi ska hitta något negativt så är det att det inte är det lättaste stormköket.

Om man pratar stormkök så tänker man nästan automatiskt på det svenska företaget Trangia som till tillverkat frilufts- och campingkök sedan 30-talet. läs mer om Trangias historia på deras hemsida.

Det här stormköket passar dig som: Vill ha ett stormkök/campingkök som fungerar till allt. Det fungerar lika bra på en vandring i fjället, en utflykt med barnen, en picknick eller när du campar. Om du köper det här stormköket kan du räkna med att ha det flera decennier framöver då kvalitén är grym!

Fördelar

+ Grym kvalitet

+ Inbyggt vindskydd

+ Bra stekpanna och kokkärl

+ Står stadigt

+ Enkelt att montera

+ Smidig att förvara i ryggsäcken

+ Enkel att skölja av och diska (non-stick beläggning)

Nackdelar

Inte det lättaste


2. Trangia 27-2 UL – Bästa spritköket för 2 personer

bästa spritköket
  • Material: Aluminium
  • Antal personer: 1-2
  • Bränsle: Sprit
  • Vindskydd: Ja
  • Piezo-tändare: Nej

Trangia 27-2 UL är enligt vårat test det bästa valet om du vill ha ett friluftskök som drivs av sprit. Vi har själv ett sånt här kök och det har hängt med i snart 15 år nu och det känns i det närmaste oförstörbart eftersom det inte har några svaga punkter som kan gå sönder.

Med det här stormköket får du förutom brännaren anpassad för sprit: två kokkärl, en stekpanna, en kaffepanna, vindskydd och gripklo-handtag. Det är ett ganska maxat kit och extremt mycket för pengarna.

Vi uppskattar verkligen kaffepannan som gör det enkelt att koka kaffe och den håller det varmt ett tag om den står kvar i vindskyddet. Dessutom är kaffekokaren perfekt när du packar ihop stormköket eftersom den rymmer både brännare, disksvamp, tändare och skedar etc.

Nackdelen med det här köket är att det tar längre tid att få upp värmen med än gasdrivna kök. Det väger- precis som 25-5 UL med gas. Lite mer än de mindre modellerna, vilket kan vara bra att tänka på om du ska på långvandring etc.

En stor fördel med spritkök är att de fungerar lika bra på vintern som på sommaren. Dessutom är de väldigt bra att packa med på dagsturer eftersom du enkelt kan ta med så mycket bränsle som behövs. Ofta behöver du bara fylla på brännaren full så räcker det för dagsturen, det gör spritköket lätt att bära på.

Det här stormköket passar dig som: Vill ha ett kök som du kan använda i alla situationer och som kommer att hålla i princip för evigt. Med det här friluftsköket kan du laga mat på vintern i minusgrader, du kan anpassa mängden bränsle för att packa lättare och du kan göra alla måltider du vill. Dessutom packar det grymt bra i väskan och fungerar bra vind.

Fördelar

+ Extremt bra kvalitet

+ Inbyggt vindskydd

+ Stryktåliga kokkärl och stekpannor

+ Lätt

+ Står stadigt

+ Enkelt att montera

+ Smidigt att förvara i packningen

Nackdelar

+ Kräver mer bränsle än gaskök vilket kan vara negativt om du är ute under en lång period

+ Spritkök blir inte varma lika snabbt som gaskök


3. Primus Essential Trail Kit – Billigt stormkök med gas

billigt stormkök gas
  • Material: Aluminium
  • Antal personer: 1-2
  • Bränsle: Gas
  • Vindskydd: Nej
  • Piezo-tändare: Ja

Primus Essential Trail Kit är det perfekta valet om du vill ha ett billigt friluftskök som är smidigt och av bra kvalitet. Det här är ett kök du kan börjare med men behålla även om du uppgraderar senare eftersom det är så smidigt. Det kommer då att komma till användning även om du köper ett nytt kök.

Förutom den effektiva brännaren får du ett kokkärl på en liter, en stekpannamed non-stick beläggning, två avtagbara handtag och en förvaringspåse i mesh. Det grymma är att gasbehållaren och en 100-grams gasbehållare ryms i kokkärlet och du sätter stekpannan som och och spänner fast den med handtagen.

Det här stormköket passar dig som: Vill ha ett enkelt och lätt stormkök som packar smidigt i ryggsäcken. Det här är perfekt om du vill banta ner packningen eller ha med dig när du går på längre vandringar, men för den delen inte kompromissa med prestandan.

Fördelar

+ Tar lite plats

+ Grym förvaring

+ Har Piezo-tändare

+ Bra allroundstorlek på kokkärl

+ Perfekt om du vill packa lätt

+ Lätt at justera lågan

Nackdelar

Inget vindskydd (förutom kärlstöden som skyddar lite mot vind)


4. Optimus Crux Lite Solo – Smidigt gaskök för en person

gaskök 1 person
  • Material: Aluminium/non-stick
  • Antal personer: 1
  • Bränsle: Gas
  • Vindskydd: Nej
  • Piezo-tändare:

Optimus Crux lite Solo är det absolut smidigare och lättare friluftsköket som passar perfekt till vandring eller att slänga ner i ryggsäcken på dagsturer. Det här köket är superlätt, har en effekt på 3000w och kan brinna upp till 1,5 timme på en gasbehållare.

Med det här friluftsköket får du förutom brännare: en kastrull på 0,6 liter, stekpanna, två handtag och förvaringspåse. Allt packas i kokkärlek/stekpannan och spänns ihop, du får alltså ett grymt smidigt kit som tar extremt lite plats i väskan.

Det du bör tänka på om du köper det här friluftsköket är att det är litet och anpassat för en person. Kärlet rymmer bara 400ml vilket kan kännas litet i vissa fall och räcker definitivt inte för att laga mat för mer än en person och att koka typ 2 koppar kaffe.

Det här friluftsköket passar dig som: Vill ha det absolut smidigare och lättaste stormköket du kan få tag på. Om du ofta är ute i skogen eller vandrar själv finns det ingen anledning att släpa på för mycket vikt, då är Crux Lite Solo det givna valet.

Fördelar

+ Litet och smidigt

+ Lätt

+ Bra effekt och värme

+ Lång brinntid

+ Bra förvaring

Nackdelar

Litet – Fungerar endast för en person

Känsligt för repor


5. Kamoto Openfire Pit Large – Bästa vedeldade friluftsköket

vedeldat friluftskök
  • Material: Plåt
  • Antal personer: Flera
  • Bränsle: Ved
  • Vindskydd: Ja

Primus Kamoto Openfire Pit är ett vedeldat friluftskök som möjliggör den där mysiga lägerelds-känslan utan att du måste göra upp en eld på marken. Det här friluftsköket är vedeldat och det enda som sätter begränsningarna för vad du kan laga på det är din fantasi. Det fungerar även perfekt för grillning.

Den stora fördelen med det här köket är att du kan göra el eldstad på ställen där du inte får elda direkt på marken. Att göra upp en eld är speciellt och Kamoto Openfire Pit möjliggör det på fler platser. Den passar perfekt på Campingen eller till och med hemma i trädgården.

Köket är vikbart och det följer med ett grillgaller. Det gör att du kan grilla direkt på gallret eller ställa kokkärl och stekpannor på det och laga nannan mat. Det är även populärt att använda bara för att göra upp en brasa där du annars inte hade kunnat göra det, på t.ex. campingplatsen eller vid tältet.

Det här friluftsköket passar dig som: Vill ha ett vedeldat stormkök eller möjlighet att göra upp en eld där du inte kan elda direkt på marken. Att laga eld över öppen eld är speciellt och grillad mat får en helt annorlunda smak. Den här fungerar även perfekt för att göra upp en mysig lägereld utan påverkan och skada på marken.

Fördelar

+ Möjliggör öppen eld på många ställen

+ Stor

+ Går att grilla på

+ Vedeldad

+ Smart förvaring

Nackdelar

Tung och stor om du ska vandra


6. Petromax Hobo Stove – Bra stormkök för ved & pellets (bränsletabletter)

  • Material: Plåt
  • Antal personer: 1-2
  • Bränsle: Ved/Pellets/Sprit
  • Vindskydd: Ja

Petromax Hobo Stove är ett grymt smidigt kök om du vill använda antingen ved eller pellets. Den fungerar även bra med en spritbrännare så det är ett väldigt allsidigt friluftskök. Det här stormköket är nog mest populärt bland friluftsmänniskor som verkligen gillar att ha en riktig eld när de lagar mat.

Med det smidiga formatet när du fällt ihop den får du enkelt ner det i ryggsäcken och med tanke på att du kan använda pinnar, kottar, kvistar och grenar som bränsle har du alltid möjlighet att göra en liten eld i skogen.

Det här är definitivt ett mysigt alternativ på friluftskök men nackdelen är att det blir sotigt och smutsigt till skillnad mot framförallt gaskök.

Det här friluftsköket passar dig som: Vill kunna elda på riktigt när du är ute i naturen men ändå inte göra upp en eld direkt på marken. Det här vedeldade friluftsköket är så pass smidigt att du tar dig med dig på dina dagliga vandringar och övernattningar utan problem.

Fördelar

+ Möjliggör att elda på många ställen

+ Smidig

+ Går att grilla på

+ Vedeldad & med pellets

+ Fungerar även med spritbrännare

+ Tar lite plats hopfälld

Nackdelar

Blir sotig & smutsig

Väger en del för sin storlek


7. Primus Kinjia Stove – Bästa campingköket

  • Material: Plåt
  • Antal personer: Flera
  • Bränsle: Gas
  • Vindskydd: Ja

Primus Kinjia Stove är det perfekta valet om du vill ha ett bra campingkök. När vi campar på camping eller med bilen så har vi ju mer plats och slipper bära vårat friluftskök. Då kan vi välja ett större kök med fler finesser som är bekvämare och bättre att laga mat vid. Speciellt om vi stannar lite längre på samma ställe.

Med det här friluftsköket anpassat för camping kan du göra riktigt avancerade och lyxiga måltider och tillaga fler saker samtidigt. Du kan utan problem koka ris och steka kyckling på samma gång och även laga mat till många personer.

Du fäller upp köket snabbt och får då ett väl täckande vindskydd runtom. Gasen kopplar du på genom en slang och separat gasbehållare. Köket består av två stora tillagningszoner som har justerbara lågor via reglage så att du kan ställa in temperaturen. Ett riktigt lyxigt campingkök med andra ord!

Nackdelen är ju storleken och vikten såklart. Det här är inget kök du tar med dig på vandringen, då bör du istället satsa på ett Trangia eller en mindre variant, t.ex. Primus Essentiel Trail eller Crux Lite.

Det här friluftsköket passar dig som: Är ute efter ett kök att ha nr du campar, antingen på en camping eller i närheten av bilen. Du får ett väldigt lyxigt kök där du kan laga mat ”på riktigt” med ställbar temperatur, två stora kokplattor och ett rejält vindskydd.

Fördelar

+ Två stora tillagningszoner

+ Stort vindskydd

+ Ställbar temperatur och låga

+ Enkel att fälla upp-/ner

+ Packar bra och smidigt i bilen

+ Tar lite plats hopfälld

Nackdelar

Stor (passar ej för vandring)

Väger en del


Saker att tänka på innan du köper ditt friluftskök

  • Hur ska du använda ditt stormkök? Tänk efter innan hur du kommer att använda ditt stormkök. Ska du vandra mycket och vill du packa lätt? Ska du ha ett kök för camping eller bilutflykter? Kommer du att vara ensam när du lagar mat eller är ni flera personer? Vilken miljö är det-, blåser det-, är det kallt? Vill du använda gas-, sprit-, eller ved som bränsle till ditt friluftskök?
  • Vad ska det användas till? Fundera på vilken typ av mat du kommer att laga och hur mycket. Om du bara gör enkelt frystorkad mat eller gröt så klarar du dig bra på endast ett kokkärl. Vill du däremot laga middagar med flera varma ingredienser så behöver du fler kastruller och stekpanna.
  • Är det viktigt att köket är lätt? Om det är viktigt att ditt kök är lätt så ska du satsa på ett friluftskök med färre tillbehör och kanske ett mindre kök.
  • Kommer du att använder i minusgrader? Kommer du att vara ute på vintern och i minusgrader? Om svaret är ja så måste du se till att friluftsköket du väljer klarar av det. Spritkök är att föredra på vintern och du vill troligtvis ha ett med inbyggt vindskydd också för att skydda mot vind och snö.
  • Ska det användas när du åker bil? Om du kommer att campa eller åka bil med köket så är inte vikten och storleken av samma betydelse som om du vandrar. Därför kan du istället titta på att kanske ha fler tillbehör och ett större stormkök som gör matlagningen bekvämare.
  • För hur många personer ska det lagas mat? Är du ensam eller är ni flera som ska äta? Välj ett kök som passar antalet personer ni är. Kanske ska du till och med köpa två kök så har du ett när du är ensam och ett när ni är flera personer som ska laga mat.

Vilken typ av stormkök ska man ha?

Det finns stormkök/friluftskök i flera olika storlekar, former och de drivs av olika bränsle. De två vanligaste modellerna drivs av gasol eller sprit och den ena är att föredra över den andra beroende på vad de ska användas till.

Läs den kompletta guiden om skillnaderna mellan olika friluftskök och hur du väljer det rätta hos Outnorth

De vanligaste valen av friluftskök drivs av antingen gasol (gas) eller sprit. Om du vill ha ett rent och smidigt kök för t.ex. vandring är ett gaskök ett bra val medan ett spritkök passar bättre om du t.ex. campar med bil etc. Vi kommer gå igenom alla val och skillnader på köken här nedanför.

Sprit- eller gasolkök?

Spritkök blir sotiga och tar längre tid att få upp värmen. Spritkök fungerar bättre i kalla temperaturer och på vintern. Spritkök är lättare att anpassa mängd bränsle man tar med sig, bra för dagsturer etc.

Om du ska packa ner ett kök i din ryggsäck för en dagstur och bara ska koka kaffe eller laga något snabbt kan ett spritkök bli lättare eftersom du kan ta med exakt så mycket sprit som går åt.

Gaskök (gasolkök)

Gaskök eller gasolkök är rena enkla och du använder endast exakt den gasen som går åt när du lagar mat. Gaskök är populära för fjällvandring, vandring i flera dagar, dagsturer och för camping. De finns i flera storlekar och varianter så det är lätt att hitta ett som passar för just dig- och dina aktiviteter.

Lättviktskök för vandring

Om du ska ut och vandra så vill du ha ett lättvikskök. Lättviktsköket är som det låter lätt, men även smidigt, ofta lite mindre. Ofta har man skalat bort de saker som inte är absolut nödvändiga, helt enkelt för att spara in på plats och utrymme.

Gaskök vandring

Om du ska på en långvandring brukar gaskök vara populära att använda. Det beror på att gaskök ofta värmer upp snabbar och för att gasen räcker längre än t.ex. sprit. Det beror på att du kan sätta på- och stänga av gasen så du gör bara av med det som används när du tillagar maten.

Vindskydd gasolkök

Om du ska laga mat på blåsiga- eller öppna platser är det bra att ha ett vindskydd på ditt gaskök. Utan ett vindskydd kyls kokkärlet och lågan ner och det kan ta väldigt lång tid att värma upp-/tillaga maten.

Många gasolkök har inbyggda vindskydd medan många lättvindskök saknar ett inbyggt vindskydd. Du kan köpa till ett löst vindskydd till ditt kök och använda vid de vandringar eller utflykter det skulle behövas. I skogen klara man sig ofta bättre utan vindskydd eftersom det är lättare att hitta en plats i lä där.

Brännare gasolkök

Om du har ett gaskök så kommer du att ha en brännare anpassad för gas. Det kan antingen vara en toppmatad där du sätter själva brännaren direkt på gasbehållaren eller en som du kopplar till gasoltub via en slang. Brännarna till gaskök är tyngre än de till spritkök eftersom de har fler funktioner och delar.

Hur mycket gas behövs på vandring?

Hur mycket gas du behöver på en vandring beror på vilket gaskök du har, hur länge du ska vara borta och vilken typ av mat du ska laga. Det är omöjligt att säga exakt hur mycket du behöver, det bästa är att du lär känna det stormköket du har och hur mycket det förbrukar.

Det bästa sättet att göra det är att gå på lite dagsturer och laga olika former av mat. Då vet du bättre hur förbrukningen ser ut och kan planera efter det. Här i videon nedanför kan du se hur man kan räkna på det.

Spritkök

Spritkök är ett stormkök som drivs av sprit, oftast t-röd, t-sprit eller rödsprit (Kemetyl T-Tenol). Fördelen med spritkök är att de har färre delar som kan gå sönder, de har lite lättare brännare och det är enkelt att anpassa mängden bränsle man tar med sig.

Spritkök bränsle

Det finns flera sorters bränsle som går att använda i spritkök men det vanligaste är t-röd (Kemetyl T-Tenol). Det är en blandning av etanol och metanol och är sammansatt för att ge så mycket värme som möjligt med minimalt sot.

Hur mycket t-sprit för vandring?

Hur mycket t-röd eller t-sprit du måste ha med på en vandring beror på mycket saker. Det beror på vilket friluftskök du har, vilken mat du ska laga, hur vädret ser ut (vind etc.) samt hur länge du ska bara borta.

Övriga friluftskök

Det finns flera sorters stormkök men de vanligaste är spritkök och gaskök. Utöver dessa finns det även vedeldade, de som drivs av pellets eller bränsletabletter, bensinkök, dieselkök, fotogenkök och multifuelkök.

Friluftskök med pellets

Pelletskök är stormkök som drivs av pellets, även kallade bränsletabletter. De här köken ger en ”riktig eld” och är uppskattade av riktiga outdoormänniskor som vill ha en eldkänsla när de lagar mat. Ett alternativ på ett kök som drivs av pellets är Hobo Stove som vi skrev om längre upp i inlägget.

Friluftskök med ved

Vedeldade friluftskök ger en riktig brasa fast mer kontrollerad och bränner inte marken. Ett vedeldat stormkök matar du med kvistar. grenar eller ved och får då en eld att laga maten över. Här nedanför i bilden ser du Kamoto Openfire Pit som vi även skrev om högre upp.

Toppmonterade kök

Ett toppmonterat friluftskök är ett kök där brännaren monteras direkt på gasbehållaren. De är ofta väldigt smidiga och tar lite plats. Två exempel på toppmonterade friluftskök är Optimus Crux Lite Solo och Primus Essential Trail Kit (Stove) som är med på vår lista över de bästa friluftsköken.

Markstående kök

Markstående kök är som det låter storkök som står direkt på marken. Triangia 27 UL och Triangi 25 UL som enligt oss är de bästa är exempel på markstående stormkök. Markstående stormkök har ofta inbyggda vindskydd och är väldigt stabila, bra när det blåser alltså.

Inbyggt vindskydd

Vissa kök har inbyggda vindskydd och det är nästa ett måste om det blåser, t.ex. vid en fjällvandring. Om det inte har ett inbyggt vindskydd så kan du köpa till det löst. Tänk bara på att du måste ha någonstans att förvara det och om det är till ett spritkök kan det bli sotigt.

Här nedanför är exempel på friluftskök som drivs av andra bränslen och andra typer av kök:

  • Bensinkök
  • Fotogenkök
  • Dieselkök
  • Multifuelkök/Flerbränslekök
  • Värmeväxlarkök

Är non-stick beläggning bra?

En vanlig fråga är om man ska ha non-stick beläggning eller inte och om det är bra? Svaret på den frågan blir: Ja, non-stick beläggning är bra eftersom det är mycket enklare att diska och du behöver inte lika mycket fett vid matlagning. Samtidigt så slits det lättare och är inte lika stryktåligt. Svaret kan alltså bli både ja- och nej.

Populära stormkök och märken

Det finns flera märken som tillverkar stormkök, de mest populära märkena är bland annat:

  • Triangia
  • Primus
  • Optimus

Vilket stormkök ska man ha på vintern?

På vintern är det bäst att använda ett spritkök eftersom gasen inte avdunstar i för låga temperaturer. Du kan även använda fotogen, bensin, diesel etc. Läs mer om att laga mat på vintern hos Primus.

Hur man diskar-/tvättar av ett stormkök

Det enklaste sättet att diska ditt stormkök är genom att ha en liten behållare med diskmedel och en disksvamp i en påse tillsammans eller nära stormköket. Om du dessutom äter i närheten av en sjö eller ett vattendrag så kan du diska där.

3 anledningar att köpa ett bra friluftskök

Ett friluftskök är en grundsten i vandringsutrustningen om du vill kunna laga mat och äta på riktigt ute i naturen. Det finns ingen anledning att snåla på inköpet eftersom det oftast inte är så jättedyrt med ett bra stormkök och dessutom kommer det att hålla i decennier.

  • Dyrare stormkök från de kända tillverkarna är alltid testade och säkra
  • Bra stormkök har många smarta funktioner och är lätta och smidiga
  • Ett stormkök från en bra tillverkare fungerar för det du ska använda den till eftersom den är testad i flera olika miljöer

3 saker att komplettera stormköket med vid matlagningen

För att kunna laga riktigt god mat på plats kanske du inte nöjer dig med frystorkad mat utan vill ha färskvaror. Antingen hackar och skivar du upp allt hemma eller så lagar du maten på plats vilket är en grym upplevelse. Oavsett hur du gör kan de här sakerna vara bra att ha:

3 tips för matlagning i skogen

  • Välj en plats i lä att laga mat på så får du upp värmen i köket snabbare och förbrukar mindre bränsle
  • Laga mat i närheten av en sjö så kan du enkelt diska köket sen
  • Ha locket på när du kokar upp vatten så går det snabbare

Hey! Missa inte vårat inlägg om de bästa termosarna!

Vanliga frågor om stormkök

Vad kostar ett stormkök?

Vad ett stormkök kostar beror helt på modell och funktioner etc. Räkna med att betala minst 500-1000kr för ett bra stormkök.

Hur stort kök ska jag ha?

Hur stort kök du ska ha beror på hur många personer som ska ha mat, vilken typ av måltider du ska laga och vilka tillbehör du behöver. Välj ett så litet som möjligt om du ska vandra men som ändå fungerar att laga det du vill på. Om du ska campa och åka bil så har storleken på köket mindre betydelse.

Hur länge räcker en gasbehållare?

Det beror helt på vädret, vad du lagar för mat och hur många dagar du ska vara ute i skogen/på fjället. Läs högre upp i inlägget och kolla videon för mer info om åtgång av gas.

Vad kan jag laga för mat på ett stormkök?

På de allra lättaste stormköken kan du laga gröt, frystorkad mat, soppor, steka saker och koka saker. På de större köken kan du i princip laga allt som inte kräver en riktig ugn.

Vad är Piezo-tändare?

En Piezo-tändare är en tändare som sitter fast på vissa brännare. När du knäppare piezo-tändare så bildas en låga och tänder gasen. Det gör att du inte behöver en separat tändare för att starta köket.

Vilket bränsle är det till stormkök/friluftskök?

Det finns massor av olika bränslen för friluftskök men de vanligaste är gas och sprit (t-röd).

Vilket är det bästa märket på friluftskök?

Det finns flera bra friluftskök, bland de populäraste märkena hittar vi Trangia, Primus och Optimus.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva lång erfarenhet av stormkök både vid vandring och camping. Vi har upplevt fördelarna och svårigheterna med de olika köken och hur bränslen skiljer sig åt.

Genom att baka ihop det med att läsa recensioner, omdömen och tester har vi plockat ut de mest populära stormköken på marknaden och lagt i den här listan.

Vi hoppas på att vi har lyckats göra ett oberoende och bra jobb för att du lättare ska kunna hitta vilken typ- och vilket stormkök som passar dig bäst beroende på vad du ska göra och när.

Hoppas att du gillade det här inlägget och fråga gärna i kommentarsfältet om du undrar över något!

Lämna en kommentar