Tälta med barn – Tips för en lyckad tältsemester

Att tälta är en mysig upplevelse och man får komma nära naturen. Oavsett om ni tältar ute på fjället, skogen, stranden eller ute i trädgården så lovar vi att det kommer bli ett äventyr för ditt barn och ett fint minne. Tälta med barn är både kul och en utmaning för dig som vuxen.

När man ska ha barn med sig för att tälta krävs det en del planering innan, allt tar lite längre tid med barn. Vi ska försöka ge dig de tips och råd för att förenkla eran tält upplevelse tillsammans.

Förbered barnet för att tälta

Det är alltid bra att förbereda barnet på vad ni ska göra. Börja med att slå upp tältet i trädgården eller på ett grönområde nära er bostad, det gör det enklare om ni skulle behöva ta er hem av någon anledning.

Låt också barnet få vara med och slå upp tältet och packa sin egen väska med pyjamas, gosedjur och det den vill ha med sig. Det är viktigt att de får känna sig delaktiga.

sova med barn i tält

70% RABATT på tältutrustning!

Passa på att handla tältutrustning – upp till 70% rabatt!

Tälta i naturen med barn

När ni har förberett barnen på att ni ska tälta så kan ni ta er till nästa steg nämligen att tälta ute i naturen.

Det behöver inte vara så att ni måsta vandra en bit för att slå upp tältet det räcker med att ni tar bilen dit ni har tänkt att slå upp tältet eller att ni bara behöver gå en lite bit för att komma till tältplatsen.

Det är själva tältningen som är äventyret, att få sova ute i naturen!

Planera vart ni ska tälta innan ni ger er ut

Men innan ni drar ut så planera först vart ni ska tälta så ni vet vart ni ska och hur det ser ut – då ni slipper bli stressade för att ni inte hittar en bra tältplats och tiden rinner iväg.

En fördel är att välja en tältplats som har vatten i närheten då det gör det enklare vid matlagning, disk och tvätt också skönt att slippa släpa med sig det.

Tips på fina ställen man kan tälta på:

  • I skogen
  • Nära vattnet
  • Ute på fjället
  • På stranden

På många ställen där man kan tälta brukar det finnas en eldplats ibland kan ett vindskydd också finnas. Att kunna elda och grilla brukar uppskattas av barnen. Kanske kan ni ta med ett eldstål och utmana barnen och se om de lyckas starta en eld.

tälta i naturen med barn

Kolla upp vädret

Kolla alltid upp väderprognosen innan ni ska ge er ut för att tälta. Ett bra väder kommer att göra tältupplevelsen så mycket roligare än om det är blåsigt och regnigt.

Mat när man tältar med barn

När det kommer till maten så rekommenderar vi att ni tar med mat ni vet barnen tycker om och som ni vet att de äter satsa på säkra kort här. Man vill inte att de ska bli på dåligt humör pga. maten.

Tälta på vintern med barn

Har ni funderingar att tälta på vintern med ett barn så funkar det också utmärkt. Det är såklart kallare ute så varmare kläder och varmare sovsäck.

Även ett tjockare liggunderlag som isolerar och håller markkylan borta är bra att ha om man ska tälta på vintern. Har man inte det så kan kan man också använda sig av dubbla liggunderlag.

Ha bilen i närheten

Ett tips är att ha bilen nära om det skulle vara så att det inte funkar och ni måste avbryta tältningen och ta er hem.

Vi tycker inte att man ska börja med att vintertälta med sina barn om det är första gången de tältar eftersom det kan vara lite tuffare att tälta på vintern än på sommaren. Det är lite mer av en utmaning.

Det blir också mörkare på vintern så var ute i god tid så ni hinner att få upp tältet innan det blir mörkt, kolla också väderprognosen innan ni så ni inte hamnar mitt i en snöstorm.

Kan man tälta med en bebis?

Absolut kan man det. Men man ska tänka på några saker som gör att det kan underlätta lite under natten.

Även om du fortfarande ammar din bebis så bör ni ha era egna sovplatser så att ni inte delar på samma liggunderlag/madrass då nivåskillnaderna blir så pass stora då en bebis inte väger mycket, ni slipper också att ni rullar på varandra. Ha istället ett varsitt liggunderlag / madrass som ni sover på.

Tänk på att bebisar har svårare att reglera sin temperatur och ni kan med fördel lägga en yllefilt under bebisens sovsäck. Markkylan är kall även på sommaren.

Kan ni ta loss liggdelen till vagnen så kan man använda den som säng för bebisen. Där är den också van att sova och det blir en trygg och skön plats för bebisen. Att ha en bebis i liggdelen är också ett sätt att hindra den från att rulla runt i tältet.

Packlista för att tälta med barn

Förutom tält, liggunderlag och sovsäck så finns det övrig tältutrustning som är bra att lägga i packningen som vi listar här nere. Sen finns det såklart mycket mer man kan packa ner efter behov och personliga saker.

Om det regnar

Barn är experter på att vara inne i sin lek och fantasi det kan också göra att de springer iväg och inte kommer ihåg vägen tillbaka till tältet.

Därför ska ni lägga en visselpipa i barnets byxficka då en jacka är enkel att lägga ifrån sig men byxorna har man alltid på sig.

Prata med barnet innan om att de inte ska röra på sig om de kommit bort utan stanna kvar på samma ställe och blåsa i visselpipan tills det kommer någon och hämtar dom. Förklara detta för barnet utan att skrämma upp dom.

Vart får man tälta?

Du får tälta något dygn ute i naturen men tänk på att inte skada naturen runtomkring eller störa markägaren. Du kan läsa mer om vilka regler som gäller vid tältning där du bor hos Allemansrätten.

Kan barn sova i en vuxensovsäck?

Ja det kan dom men ta ett skärp och dra åt sovsäcken lite nedanför deras fötter så blir det lite minde utrymme för barnet att värma upp och på så sätt håller de värmen bättre.

tälta med barn s´mores

Tips på mat när man tältar med barn

Som vi nämnde innan så ta med den mat ni vet att era barn tycker om. Men annars är grillad korv väldigt enkelt och omtyckt av de flesta barn. Har ni ett friluftskök så kan ni tillaga pasta med någon pastasås till.

Något sött efter maten som ni enkelt kan göra är S´mores som är grillad marsmellow som läggs på ett kex med en bit choklad och ett till kex uppe på, tryck ihop, ät och njut! Super gott och enkelt att göra.

Annars går det ju också superbra att bara grilla marshmallows.

Läs mer: Vandring med barn

Lämna en kommentar