Vanliga misstag vid fjällvandring (12 misstag att undvika)

Fjällvärlden är magisk att vandra i, både på sommaren och hösten. Men en härlig vandring kan sluta illa om du inte är förberedd.

Att fjällvandra har blivit populärt de senaste åren och vi kommer i det här inlägget ta upp de vanligaste misstagen folk gör när de ska fjällvandra.

De vanligaste misstagen du kan göra på en fjällvandring är att inte planera den, inte kunna navigera dig, du berättar inte om din vandringsrutt, underskattar fjällvädret, har fel kläder på dig, startar för sent på dagen, packar för tungt och du är ovan vid att vandra.

Vill du undvika dom misstagen ska du fortsätta läsa!

1. Du har inte planerat din vandring

Det största misstaget du kan göra på en fjällvandring är att inte planera den och att du är oförberedd. Har du planerat din rutt kommer du inte stöta på oväntade hinder.

Väljer en för avancerad vandring

Vandra inte på leder som är över din förmåga, det är bara dumt. Börja istället på leder med lätt terräng som du klarar av.

Det blir också roligare!

Att börja vandra i Sarek är ingen bra idé. Det kräver att du har vandrat på många leder innan och att du har koll på terräng och väder.

Följer inte markerade leder

Du går lättare fel om du inte går på markerade vandrings leder, speciellt om du inte är van vid vandring.

Att följa markerade leder gör det lätt att hitta och det finns både rasstugor och vindskydd längs med markerade leder.

2. Kan inte navigera

kan inte naviger

Ett annat misstag många gör när de vandrar i fjällen är att de litar för mycket på mobilen.

Det finns flera områden i fjällvärlden som saknar mobiltäckning. Utan mobiltäckning kommer du få svårt att navigera dig.

Saknar karta & kompass

Karta och kompass är ett måste om du ska fjällvandra, då du kan navigera utan mobil. Med kompass behöver du varken täckning eller batteri.

Men det är viktigt du lär dig använda kompass tillsammans med karta annars kommer det ändå inte vara till någon hjälp.

3. Berättar inte din vandringsrutt

Talar du inte om vart du ska vandra och hur din rutt ser ut är det ingen som vet vart du befinner dig.

Och ingen vet om du har kommit fram till ditt mål. Skulle du behöva hjälp är det svårt att hitta dig.

Berätta för anhöriga vart du ska vandra

Det är därför viktigt att du berättar för anhöriga eller vänner var du ska vandra och hur planen ser ut för din vandring.

Hur lång tid har du räknat med att vara borta och vart ligger dina delsträckor?

Med en GPS kan du dela din vandringsrutt med andra det gör att de lätt kan följa dig och se vart du är om någonstans om något skulle hända.

4. Du underskattar vädret

underskattar vädret

Fjällvädret är inget att lita på. Det kan ändras på bara några minuter, därför är det viktigt att du följer väderprognosen noga.

Bara för att vädret ser bra ut just den veckan du tänk vandra behöver inte alls betyda att det kommer se likadant ut imorgon.

Fjällväder förändras snabbt

Det kan vara sol och vindstilla på morgon när du ger dig av. Men på några minuter kan det plötsligt bli både regn och hårda vindar.

Vädret kan också skilja sig från dalgångar till fjälltoppar. Fint väder i dalen behöver inte betyda att det är det på fjälltoppen och tvärt om.

Du har inte kläder för alla väder

En viktig sak när du fjällvandrar är att just packa ner kläder som funkar i alla väder. Du ska ha kläder för varma, soliga dagar men också för kalla, blöta och blåsiga dagar.

Variera lager på kläder efter väder.

Du vet aldrig när vädret slår om!

5. Du har fel kläder och utrustning

Ett misstag många gör när de ska fjällvandra är att ha fel kläder på sig. Det är viktigt med funktionella kläder som ventilerar, torkar snabbt och som är lätta att bära. Men också ytterplagg som står emot regn och vind bra.

Du har fel kläder på dig

Vandra inte i bomullskläder. Bomull drar åt sig fukt och har svårt att torka. Det i sin tur gör att kläderna känns tunga och fukten gör att du blir kall.

Material på kläder som är bra vid vandring är merinoull, syntet och bambu.

Ett annat misstag är att du klär dig alldeles för varmt. Du tar på dig både skalbyxor och jacka när det inte behövs och det första du måste göra är att stanna för att du svettas.

För att hålla en bra temperatur ska du frysa lite i början, du kommer få upp värmen är du börjar gå.

Använder fel skor

Ett par vandringskängor är ett måste vid fjällvandringen. Det ger stöd till fotleden och stabiliserar dina steg på ojämn och hal terräng.

De gör även det stabilt när du bär på tung packning, till skillnad från exempel sneakers.

Bra vandringskängor är också vattentäta vilket gör att du kan gå över blöta myrmarker utan att oroa dig över blöta och kalla fötter.

Du använder dålig tältutrustning

Med en dålig tältutrustning kan du vaka mitt i natten av att det regnar in eller att tältet inte står stabilt vid hårda vindar.

Undvik detta genom att köpa ett stabilt och slittåligt tält speciellt vid fjällvandring.

6. Startar för sent

Ett misstag är att starta för sent på dagen. Att vandra i fjällen tar längre tid eftersom det är mycket upp och ner.

Du kan oftast inte bara kan gå rakt på utan måste runda vissa delar av leden som är svåra att ta sig fram på.

Undvik att vandra när det är mörkt det gör det svårare att se terrängen och att hitta. Det är lätt att missa ledmarkeringar och skyltar då.

Pausar för sent

Lyssna på kroppen, känner du dig trött och behöver fylla på med energi? Stanna för en paus istället för att bita ihop och fortsätta gå.

Pausar- och vilar du inte på vandringen kommer kroppen säga ifrån och du kan behöva en hel återhämtningsdag istället.

Det är också lättare att göra misstag när vi är trötta och låga på energi. Det är lätt att gå fel men också lättare att skada sig när man inte är lika alert. Räkna därför in många pauser när du planerar din vandringsrutt.

7. Packar för tungt

packar för tungt

Att packa för tungt gör din vandring extra jobbig. Det kommer ta längre tid för dig att komma framåt för du kan inte hålla samma tempo som vanligt. Du blir snabbare trött i både ben, rygg och axlar.

Ska du fjällvandra bör du minimera packningen eller väga den. Vandringsutrustning finns som lättvikt så du kan få med dig allt du behöver för att vandra i flera dagar. Men kolla alltid vikten innan du köper något du ska ha med dig på vandringen.

Tänk också noga på vad det är du verkligen behöver så du inte packar ner massa onödiga saker som både tynger ner och tar plats i ryggsäcken.

8. Du är ovan att vandra

Det är inte bara att ge sig ut på en fjällvandring, utan din kropp måste också vara van vid att vandra för att du ska orka.

Även om vandring kan göras av alla – är just fjällvandring lite tuffare på grund av terrängen.

Lär känna din utrustning

Lära känna din utrustning som kängor, vandringsstavar och ryggsäck. Gå in kängorna en tid innan du ska ut på fjällvandring för att minska trötta fötter och skavsår.

Träna även att gå med dina vandringsstavar så du får in rätt teknik.

Packa din ryggsäck och ställ in den efter din kropp, se till att vikten fördelas mellan axlar, rygg och höfter.

Böja med att vandra hemma

När du har koll på din utrustning kan du gå ut på kortare promenader i ditt närområde. Ta på dig kängor, ryggsäck och ta med dina vandringsstavar.

Hitta en backe och gå upp för den.

Genom att gå med din utrustning hemma innan du ska fjällvandra gör att din kropp blir van och kommer inte bli lika trött sen.

9. Tar hand om dina skavsår för sent

Fjällvandrar du långt i flera dagar är det svårt att inte få skavsår. Ett misstag är att inte ta hand om det på en gång.

Ju längre tid du låter det gå ju ondare och svårare kommer det bli att lindra ett skavsår. Det kommer också ta längre tid för det att läka.

Vid minsta lilla känning av skavsår ska du dit med ett skavsårs-plåster för att det inte ska bli värre.

10. Packar med för lite vatten och mat

Du vill inte stå mitt ute på fjället och inse att du inte har tillräckligt med mat eller vatten med dig. Det är viktigt att du räknar ut hur mycket mat och vatten det kommer gå åt.

Vi fattar, du vill inte släpa med dig flera liter vatten på en vandring. Men du kan lösa det genom att ha en vattenflaska med vattenfilter i eller koka upp vatten från en sjö.

Tips! Packa ner extra energibars i ryggsäcken de väger knappt något och tar lite plats.

11. Väljer fel tältplats

Något många gör är att de slår upp tält på fel plats. Det är faktiskt inte bara att slå upp ett tält på vilken plats som helst.

Vill du undvika att vakna mitt i natten av att ligga i en pöl eller att ditt tält håller på att blåsa iväg? Då ska du välja ute en bra tältplats.

  • Undvik sänkor i marken, börjar det regna kommer marken fyllas med vatten där
  • Ställ tältet vindskyddat
  • Även om det inte blåser använd stormlinor till tältet
  • Ställ hellre tältet uppe på en höjd eller där det blåser en lätt vindbris så slipper du mygg vid lägerplatsen

12. Glömmer myggmedel & solkräm

glömmer myggmedel

Ett misttag är att glömma ta med myggmedel och solkräm.

Vandrar du i fjällen på sommaren kommer du tyvärr att få sällskap av mygg. Bästa skyddet mot mygg på vandringen är att smörja in dig i myggmedel om du vill vara ifred.

Vid fint väder i fjällen är solen stark eftersom du är på högre höjder och det finns även snö på vissa ställen som reflekterar solstrålarna. Därför är det viktigt att du även smörjer in dig med hög solskyddsfaktor för att slippa bränna dig.

Är det farligt att fjällvandra?

Nej det är inte farligt. Men du ska respekt för terrängen, vädret och djuren när du fjällvandrar. Största faran med fjällvandring är vädret eftersom det ändrar sig snabbt.

Terrängen kan också vara svår i fjällen därför är det viktigt att du kollar upp vandringsrutten noga, så du har koll på vad det är för terräng och om du klara av den.

Ha respekt för djuren i fjällen, oftast är det de som är rädda för oss och håller sig gärna på avstånd. Men möter du exempelvis en ren eller älg så låt de vara, gå inte fram och fota. De kan bli skrämda eller ha ungar i närheten.

Sammanfattning

  • Planerar inte din vandring
  • Kan inte navigera
  • Berättar inte din vandringsrutt
  • Underskattar vädret
  • Har fel kläder och utrustning
  • Startar för sent
  • Packar för tungt
  • Du är ovan att vandra
  • Tar hand om dina skavsår för sent
  • Packar med för lite vatten och mat
  • Väljer fel tältplats
  • Glömmer myggmedel & solkräm

Lämna en kommentar