Bästa skidmasken 2023 (3 bra balaclavas för kylan)

Ansiktet får utstå mycket på vinter speciellt i skidbacken när det är flera minusgrader och kalla vindar även när du åker nerför så blir fartvinden kall mot ansiktet. Det kan till och med ge köldskador på kinderna. Därför är det viktigt att hålla ansiktet varmt.

En bra skidmask eller balaclava ska värma ditt ansikte från kallt väder men den ska även vara mjuk och skön mot huden. Den ska också ventilera bra så den inte blir blöt på insidan av din luft som du andas ut, det i sin tur kan kännas kallt.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

bästa skidmasken för herrAclima WarmWool Balaclava
Bästa skidmasken Herr
(100% merinoull)
skidmask damWoolpower Balaclava 200
Bästa skidmasken Dam
(Lätt & kliar inte)
skidmask barnWoolPower Kids Balaclava 200
Bästa skidmasken för barn
(Mjuk & andas bra)

Bästa skidmasken (balaclava) i testet är Aclima WarmWool Balaclava som är tillverkad i 100% merinoull. Den skyddar hela ansiktet och känns mjuk mot huden. Pga merinoullen så andas den bra och drar inte till sig dålig lukt. Med den här blir du inte fuktig när du andas ut i masken. Enda nackdelen är att den är stor i storleken och finns endast i one size.

Vill du ha en lätt och smidig skidmask ska du kolla in Woolpower Balaclava 200 som är den bästa balaclava för dam. Den är mjuk och skön att ha mot ansiktet och kliar inte. Du kan enkelt dra upp den över näsan om det blir riktigt kallt i skidbacken. Den värmer på samma gång som den andas.

Är du ute efter en värmande skidmask/balaclava till ditt barn så är det Woolpower kids Balaclava 200 du ska spana in. Den sitter bra på plats och kliar inte. Den är även tight runt ansiktet för att inte släppa in någon kyla alls. Då den är tillverkad i 60% merinoull så andas den bra och håller dålig lukt borta.

Bäst i test (Bästa skidmasken – Våra 3 val)

Att åka skidor vid extremt kallt väder är ingen höjdare för ansiktet om du inte har något som skyddar för det. Ansiktet är också den enda delen av kroppen som inte är påklätt.

Vi har använt oss av lite olika plagg för att hålla ansiktet varmt när det är riktigt kallt ute, bland annat buff och halsduk. Det funkar en stund med det blir otroligt blött över ansiktet och de sitter inte på plats.

Däremot är en skidmask eller balaclava så mycket skönare och varmare. Den sitter över hela huvudet och går ner en bit på halsen bröstet. Och du kan dra upp den över ansiktet när det är riktigt kallt ute.

Det finns också halva skidmasker som du har över halva ansiktet men inte har något för huvudet.


1. Aclima WarmWool Balaclava (Bästa skidmasken Herr)

bästa balaclava herr
 • Tillverkad i 100% merinoull
 • Mjuk mot ansiktet
 • Bra andningsförmåga

Aclima WarmWool Balaclava är en skidmask som är skön och mjuk mot huden. Det bästa med den här skidmasken är att den inte blir fuktigt på insidan vilket vi tycker är viktigt när det kommer till skidmasker/balaclava, förutom att den ska värma såklart.

Den är enkel att få under skidhjälmen och sitter på plats under hela dagen du är i skidbacken.

Nackdelen är att vissa personer upplever den som lite för stor och önskar att det fanns fler storlekar än one size.

Den här skidmasken passar dig som: Villl ha en värmande och mjuk skidmask som inte blir fuktig på insidan.

Fördelar

 • Andas bra
 • Mjuk mot huden
 • Drar inte åt sig dålig lukt

Nackdelar

 • Något stor i storleken

2. Woolpower Balaclava 200 (Bästa skidmasken Dam)

bästa skidmasken dam
 • Lätt
 • Mjuk
 • Går att justera vid ansiktsöppningen

Woolpower Balaclava 200 är en smidig och lätt skidmask/balaclava som du kan ha under skidhjälmen utan att den känns klumpig. Masken är tillverkad i 60% merinoull vilket gör att den andas bra och inte drar till sig dålig lukt.

Det vi gillar meden här balaclavan är att den går att justera vid ansiktet. Vid riktig extrem kyla kan du dra upp den till näsan och endast ha ögonen framme.

Den här skidmasken passar dig som: Som vill ha en värmande och smidig skidmask när det är riktigt kallt i skidbacken.

Fördelar

 • Sticker och kliar inte
 • Varm
 • Andas bra

Nackdelar

 • Något dyr

3. Woolpower Kids Balaclava 200 (Bästa skidmasken för Barn)

bästa skidmask barn
 • Merinoull
 • Mjuk och skön
 • Andas bra

Woolpower Kids Balaclava 200 är en värmande och skön balaclava ditt barn kan ha under hjälmen i skidbacken.

Inga glipor vid nacke och hals. Den täcker även långt in på ansiktet och sitter tight för att inte släppa in någon kyla.

Balaclavan är tillverkad i mesta dels merinoull vilket gör att den både ventilerar och värmer på samma gång.

Enda nackdelen är att den finns i få storlekar.

Den här skidmasken passar dig som: Är ute efter en varm och skön skidmask/balaclava till ditt barn med ett värmande och skönt material.

Fördelar

 • Värmer
 • Andas bra tack vare merinoull
 • Skön

Nackdelar

 • Få storlekar att välja på

hur ska en skidmask sitta

Saker att tänka på när du köper en skidmask

 • MaterialKolla alltid vad skidmasken eller balaclava är tillverkade i för material. Beroende på vilket material den är tillverkad i påverkar funktionen. Merinoull är ett bra material eller blandning med merinoull.
 • Passform – Passformen är viktig för att skidmasken ska vara skön att ha på sig. Hellre mindre än för stor så att den sitter på plats och inte flyttar på sig
 • Skön mot huden – Efter som den sitter på ansiktet så vill du inte att den ska klia eller skava på något vis.
 • Andas bra – Du vill att din skidmask ska andas och inte bli fuktig kring munnen och näsan eller att den har ventilationshål vid näsa och mun.

Material (Skidmask)

Materialen som används i skidmasker eller balaclava är oftast merinolull, syntet, neopren eller fleece. De kan också var gjorda ull och syntet blandning.

Merinoull

Merinoull är ett material som kommer från merinofåret som oftast lever i varmare länder som Australien eller Sydafrika. Finns också i Norge men då blir ullen av en annan kvalitét oftast tjockare ull.

Merinoull är den finaste ullen, den är väldigt mjuk och kliar inte som vanlig ull kan göra. Fördelar med merinoull är att den ventilerar och andas bra. Den håller dig sval när det är varmt och varm när det är kallt. Andra fördelar med just merinoull är att den fångar inte upp dålig lukt.

Syntet

Syntet är ett samlingsnamn på exempel polyester och akryl. Det är det vanligaste materialet man använder sig av i funktionskläder. Det är slitstarkt, snabbtorkande och blir inte skrynkligt.

Syntet är också väldigt elastiskt om man jämför mot bomull och ull.

Fleece

Fleece är ett syntetfiber som är fluffigt i materialet som värms upp av din egen kroppsvärme. Fleece är både skönt och lätt att bära det är även mjukt att ha mot huden.

Nackdelen med att ha fleece i en skidmask är att den är tjockt materialet och fleecen blir blöt när du andas genom det.

Neopren

Det finns även skidmasker som är tillverkade i neopren som är ett gummimaterial. Fördelen med neopren är att det står emot både kyla och vind väldigt bra.

Nackdelen är att den inte ventilerar och andas lika bra som de andra materialen utan det kan bli väldigt tätt. Vill du ha en skidmask i neopren så se till så att det finna ventilationshål vid näsan och munnen.

Passform (Skidmask)

En skidmask eller en balaclava ska sitta tight runt huvudet och ansiktet för att inte släppa in någon kyla men också för att den sitter bättre på plats.

När den sitter tight så blir det heller inte överflödigt tyg som gör att det kan kännas knöligt under hjälmen.

Självklart är det en smaksak också gillar du inte att det sitter tight så kan du välja en storlek större men då ska du vara medveten om att den kanske inte håller dig lika varm.

Skön mot huden

En skidmask ska vara skön mot huden. De skönaste materialen enligt oss är merinoull eller fleece.

Bra merinoull kliar inte, vilket vanlig ull kan göra. Satsa därför på en skidmask tillverkad i fin merinoull som kommer den sitta skönt mot huden.

Ett annat och skönt alternativ är fleece som är skönt mot huden. Nackdelen är att fleece inte bärmer lika bra som merinoull. Speciellt inte när det blir blött.

Andas bra

Skidmasken måste vara tillverkad i ett material som andas bra. När du andas ut fukt kommer det att fastna i balaclavan och frysa till is. Ju bättre skidmasken ventilerar, ju mindre is.

Återigen, satsa på fleece eller merinoull så minimerar du det här problemet. Merinoull har dessutom fördelen att det värmer bra även när dt blir fuktigt av den utandningsluft.

bra balaclava

Varför ska man använda skidmask?

För att du ska skydda ditt ansikte mot extrem kyla och vind som det lätt kan vara i fjällen eller i skidbacken.

Varför det är så viktigt att bära en skidmask när det är riktigt kallt ute är för att undvika att du får köldskador i ansiktet.

Kallt väder känns också ännu kallare när du åker med fart nerför backen. Även om det inte känns så kallt när du står stilla.

Varför du bör köpa en bra skidmask (Balaclava)

Fördelar med att använda en skidmask är att du slipper den bitande kylan som kan uppstå i ansiktet när du åker nerför skidbacken, sitter i liften eller när det är extremt kallt och blåsigt uppe på fjället.

Att inte använda en skidmask elller balaclava vid extrem kyla kan gör att du får frysskador i ansiktet.

Välj en skidmask som andas så att du inte blir fuktig mot ansiktet och som inte kliar på huden. Vissa ullsorter kan klia medans merinoull är ett bra material som inte kliar mot huden.

3 fördelar med att ha en bra skidmask:

 • Värmer
 • Skön mot huden
 • Andas
varför ska man ha skidmask

Hur tvättar man en skidmask?

Oftast kan det räcka med att vädra en skidmask/balacava men ibland behöver den tvättas. Kolla alltid tvättråden först. Beroende på vilket material dem är tillverkad i så kan tvättråden skilja sig åt.

Hur du tvättar skidmask steg för steg

 • Följ tvättråden – Böja med att kolla vad det står på tvättlappen olika material tvättas olika.
 • Lägg i tvättmaskinen – Lägg in din skidmask/balaclava i tvättmaskinen, undvik att tvätta tillsammans med kläder som har dragkedja och knappar på sig det kan slita söders skidmasken.
 • Häll i tvättmedel – Häll i tvättmedel i tvättmaskinen gärna flytande då det sliter minst. Använd INTE sköljmedel det kan förströr materialets funktion.
 • Tvätta i 30 grader – Vanligast är att tvätta en skidmask/balacava i 30 grader men vissa kan klara av 40 grader så kolla alltid på tvättråden först.
 • Torka – Plocka ur skidmasken ur tvättmaskinen och häng upp den på tork. EJ torktumling!
tvätta skidmask

Vanliga frågor om skidmask

Vad kostar en skidmask?

Allt från 100-500kr. Beroende på märke och material den ä tillverkad i.

Vilka är de vanligaste märkena på en skidmask/balaclava)

Svar 2-3 meningar

Kan man laga en skidmask?

Ja det kan du med nål och tråd. Men tänk på att lagningen kan bli ett skav efter om den sitter mitt på huvudet där hjälmen trycker.


Hur vi har sammanställt informationen

Vi har själva åkt mycket skidor i olika väder och just vid kyla och vind har vi använt skidmask. Därför har vi hunnit med att prova på en del skidmasker/balaclavas genom åren.

Med den erfarenhet vi har och de olika skidmaskerna vi har testat har vi tillsammans med recensioner, tester och omdömen på nätet gjort en övergripande sammanställning över de bästa skidmaskerna (balaclava).

Vi tycker att det blir ett mer korrekt test genom att väga in andra åsikter och tester för att på så vis få fram de mest populära skidmaskerna som flest rekommenderar och använder.

Vi hoppas att vårat inlägg kunde hjälpa dig i ditt val av skidmask/balaclava även om du inte valde någon av de vi rekommenderat här!


Lämna en kommentar