Bästa resehandduken – Hitta bästa handduken för resan

Vad är en bra resehandduk? Även om det kan låta löjligt att bry sig om vilken handduk man har med sig på resan så har vi märkt att det gör stor skillnad. En dålig handduk torkar dåligt, tar mycket plats och väger mycket medan en bra handduk i snabbtorkande microfiber gör det motsatta.

Så, vad är en bra resehandduk och hur hittar vi den bästa? En bra resehandduk ska torka snabbt, den ska ta lite plats och den ska hålla sig fräsch länge. För att få alla de här egenskaperna så är det bäst att satsa på en handduk i mikrofiber och att den har en luftig förvaring när den är blöt.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

En bra resehandduk – De viktigaste egenskaperna

 1. Absorberande
 2. Packa litet
 3. Lätt
 4. Torka snabbt
 5. Inte börja lukta illa
 6. Bra luftig förvaring
 7. Prisvärd

Ovanstående saker är viktiga för en resehandduk. Vi kommer att gå igenom alla de här egenskaperna mer ingående längre ner i inlägget, men först ger vi förslag på 3 bra handdukar att ha med på resan. Bäst i test är utan tvekan Sea To Summit Pocket Towel.

3 bra resehanddukar

För att ge inspiration och hjälp för att hitta den bästa handduken så listar vi tre stycken bra resehanddukar i olika prisklasser här nedanför.

Tänk på att många av resehanddukarna finns i olika storlekar så välj en storlek som passar dig. Oftast är en storlek i Large eller XL att rekommendera om du bara ska ha en resehandduk.


1. PackTowl Ultralite – Bästa resehandduken

Den här handduken är väldigt populär att ha med sig när man reser. Den har riktigt bra betyg överallt och passar bra både på solsemestern eller om du backpackar.

Bland de resehandukar vi har gått igenom här är PackTowl Ultralite den lättaste handduken och den med bäst uppsugningsförmåga för egen vikt.

Om du vill ha det bästa och är beredd att lägga ett par hundralappar för att få den bästa resehandduken är det den här du ska köpa.

Information om PackTowl Ultralite

 • Storlek: Beach/XL 150x91cm (finns i storlekarna Face, Hand, Body och Beach)
 • Vikt: 150g
 • Material: Mikrofiber
 • Uppsugningsförmåga: Suger upp 4 gånger sin egen vikt

Fördelar

+ Extremt lätt

+ Grym uppsugningsförmåga

+ Ögla för upphängning

+ Förvaringspåse med dragkedja

+ Går att tvätta i maskin

Nackdelar

Ganska dyr


2. Sea to summit Pocket towel – Prisvärd och bra resehandduk

bra resehandduk

Den här handduken packar litet och är perfekt att ha med på en tågluff, när du backpackar eller som en backup om du inte vet om det kommer att finnas handduk eller inte.

Sea to summit Pocket Towel är en perfekt kombination mellan pris och funktion och den är en väldigt populär handduk.

Information om Sea to summit Pocket Towel

 • Storlek: XL 152x76cm, Finns i storlek S-XL
 • Vikt: 220g
 • Material: Mikrofiber
 • Uppsugningsförmåga: Suger upp 3 gånger sin egen vikt

Fördelar

+ Torkar snabbt

+ Praktiskt förvaringsväska med ventilation

Nackdelar

Inte superlätt


3. Urberg Compact Towel – Billig resehandduk

Urberg Compact Towel är den billigaste av de tre vi har med som förslag. Självklart får man vad man betalar för men om alternativet är en vanlig frottéhandduk känns Urbergs handduk som ett klockrent alternativ.

Den här handduken har ändå fått bra betyg och är riktigt billig. Det följer med en förvaringspåse också. Faktum är att det här troligtvis är den bästa du kan hitta för pengarna.

Information om Urberg Compact Towel

 • Storlek: 150x85cm
 • Vikt: 210g
 • Material: Mikrofiber
 • Uppsugningsförmåga: Okänt

Fördelar

+ Torkar grymt snabbt

+ Väldigt lätt

+ Förvaringspåse i mesh

+ Billig

Nackdelar

Ingen info om uppsugningsförmåga

Enligt recensioner tyngre än angiven vikt


7 viktiga funktioner för en bra resehandduk

1. Absorbera bra

Något som är otroligt viktigt och varför vi alla har en handduk är ju för att bli torra efter att vi duschat, badat eller tvättat oss. Det kan låta självklart alla handdukar ska ha en bra förmåga att suga upp vatten men tyvärr är det inte alltid så.

De handdukar vi listat här ovanför i inlägget har alla en bra absorptionsförmåga och fungerar bra för att bli torr.

2. Packa litet

Själva anledningen till att vi använder just en resehandduk i första hand är ju för att spara plats, så självklart vill vi att den ska ta lite plats i väskan.

De flesta resehanddukar tar väldigt lite plats i jämförelse med en vanlig frottéhandduk. Det du ska kolla om du vill ha en liten handduk är både måtten, men även vikten. Vikten kommer delvis att avslöja hur tjock handduken är.

Det är alltså inte bara måtten som avgör hur mycket plats handduken tar utan även handdukens tjocklek. Det blir i slutändan en avvägning mellan vikt/ mått och uppsugningsförmåga.

3. Lätt

Vi gick in på det lite i punkten ovanför. Det finns handdukar som väger olika mycket även om de flesta mikrofiberhanddukar är väldigt lätta.

Självklart vill man ha en så lätt handduk som möjligt på resan men du får vara beredd på att en lättare handduk inte kommer att suga upp vatten lika bra som en tyngre.

4. Torka snabbt

Enligt mig är något av det viktigaste för en handduk jag tar med på resan att den torkar snabbt. Det här är också en riktigt stor fördel med att ha en resehandduk.

Om du inte redan idag har en handduk i ett funktionellt materiel som mikrofiber så kommer du märka skillnaden i torktid direkt i jämförelse mot en bomullshandduk.

5. Inte börja lukta illa

När vi är ute och reser vill vi ju inte att vår handduk eller badlakan ska börja lukta illa. Samtidigt vill vi ju inte hålla på och tvätta hela tiden.

Eftersom de flesta resehanddukar är tillverkade i mikrofiber som torkar snabbt klarar de sig länge utan att börja lukta illa. Om du bara ser till att din handduk inte packas ner- och förvaras blöt så håller den sig fräsch i flera veckor.

6. Bra och luftig förvaring

När du köper en resehandduk så ska du se till att du kan förvara den luftigt så att den kan torka om den är blöt. En bra resehandduk behöver inte lång tid för att torka men du kan inte heller packa ner den blöt för det.

Något som underlättar förvaringen av handduken samtidigt som den kan torka är att det finns en ögla på den, ett förvaringsnät/påse eller förvaringsväska med lufthål.

7. Prisvärd

Den sista punkten när det gäller resehandukar är priset. De flesta resehanddukar är ganska billiga och håller väldigt länge. Satsa därför på en bra handduk så kommer du att kunna ha den väldigt länge. Du kan få en riktigt bra handduk för 200-300kr ungefär.

bästa resehandduken bra

Är det värt att skaffa en resehandduk?

Ja! Svaret på den frågan är solklart, du kommer inte ångra ett köp av en resehandduk. Det är så skönt att ha en handduk som torkar snabbt och håller sig fräsch under resan.

Grejen är att trots att den blir blöt så fungerar den ändå att torka sig med till skillnad mot en handduk i bomull. De är bara att vrida ur den så blir det lätt fuktig. Senast vi använde våra resehanddukar var när vi tågluffade och vi uppskattade de verkligen!

Bra extrafunktioner på resehandduken

 • Ögla så att det går att hänga och torka handduken enkelt
 • Förvaringspåse eller förvaringsväska

Några fler tips

Fäst en karbinhake på din ryggsäck för att kunna lufttorka den på vägen

Ett smart tips är att köpa en lite större karbinhake som du fäster på utsidan av din ryggsäck. Då kan du sätta fast din handduk antingen i öglan eller trä igenom den i karbinhaken och låta den lufttorka.

Du kan även använda karbinhaken för att fästa förvaringspåsen eller förvaringsväskan till din handduk utanpå väskan. Det gör att den både kan torka om den är fuktig men den blir även mer lättillgänglig.

Komplettera handduken med en sarong

Ett annat smart tips är att ha med en sarong som komplement till din resehandduk. De är tunna och lätta, tar lite plats och fungerar både som solskydd och filt.

Storlekar på resehanddukar

Storlekarna brukar variera från XS-XXL så det finns en hel del att välja på. Det är viktigt att veta att det inte bara är storleken i sig utan även formen som skiljer. Vissa är mer kvadratiska än andra och tvärt om.

Generellt sett kan man säga att XL är det du vill ha för att kunna använda den som badlakan när du badar och du kan enkelt komplettera med en S eller M som handduk när du t.ex. tvättar händer och ansikte.

Så här ska du tvätta din resehandduk

Eftersom resehanddukarna görs i mikrofiber är det viktigt att du tvättar de rätt. De flesta mikrofiberhanddukar går att tvätta i tvättmaskin utan att de förstörs men det är några saker du bör tänka på.

 • Tvätta de inte i för varmt vatten. Läs vad som gäller för din handduk innan du tvättar den.
 • Använd inte sköljmedel eftersom det kan påverka funktionen på handduken.
 • Torktumla inte din resehandduk, om du gör det så torktumla på låg effekt.
 • Se till att handduken är helt torr innan du packar ner den för långvarig förvaring.
bästa resehandduken

Övriga frågor och svar angående resehanddukar

Varför inte använda en vanlig bomullshandduk på resan?

Bomull kan vara ett jätteskönt material i t.ex. mjukisbyxor eller i handdukar som man har hemma. Problemet med bomull är att det torkar långsamt och det börjar lukta om handduken inte hinner torka mellan användningarna.

När vi är ute och reser så har vi sällan tid att låta sakerna torka ordentligt. I kombination med fuktiga miljöer och brist på tvättmöjligheter som en bomullshandduk snabbt att bli ofräsch på resan.

Vilken storlek ska en resehandduk ha?

Vilken storlek handduken ska ha beror ju såklart på vad den ska användas till men om jag bara ska välja en så väljer jag en stor handduk. Det är aldrig kul att ha en för liten handduk på stranden och en större storlek kan även fungera som filt.

Om du behöver så kan du enkelt komplettera med en mindre för att tvätta ansiktet eller torka händer på.

Vilket material ska handduken vara i?

Som du säkert har förstått så ska du helt undvika bomull i din resehandduk. Nästan alla bra resehanddukar är gjorda helt i mikrofiber och syntetiska material. Helt enkelt för att det torkar snabbt och har en bra antibakteriell funktion.

Hur torkar jag min handduk?

Som vi nämnt tidigare i inlägget är det viktigt att se till att handduken torkar efter användning. Det är inte alltid man har tid att torka den innan man behöver åka vidare så det finns egentligen två bra sätt att se till att den blir torr.

Antingen så hänger du den utanpå väskan och låter den lufttorka. Det här är egentligen det bästa sättet för att den ska bli helt torr. Du hänger den helt enkelt i öglan, om den skulle sakna ögla så kan du fästa den i en stor karbinhake på väskan.

Om handduken bara är lätt fuktig så brukar det gå bra att packa ner den i förvaringspåsen, bara den har lufthål.

Hoppas att du fick hjälp av det här blogginlägget att hitta en bra resehandduk!

Lämna en kommentar