Att göra i Innsbruck – 9 tips inför resan till Österrike

Vad finns det att göra i Innsbruck? Vi besökte Innsbruck på sommaren och oj vilken fantastiskt fin och mysig stad det är! Staden som är omgiven av alper bjuder på aktiviteter både sommar som vinter.

När vi åkte hit så visste vi inte så mycket om Innsbruck som också kallas Tyrolens huvudstad, men vi blev verkligen positivt överraskade. Något som var riktigt skönt eftersom vi tågluffade var att tåget stannade mitt i stan.

Läs vidare så ska vi berätta om våra bästa tips inför en resa till- eller weekend i Innsbruck…

9 tips på saker att göra i Innsbruck

Här listar vi lite saker på vad just Innsbruk har att erbjuda både på sommaren och vintern. Vi börjar med sommaraktiviteterna!

1. Vandra i Innsbruck

När vi besökte Innsbruck bestämde vi oss för att gå uppför berget Nordkette som vi såg från stan varje morgon. Vi köpte med oss frukost som vi stannade och åt på vägen. När vi var på väg upp möttes vi av branta stigar och lösa kossor, de är inte farliga men ganska stora så ha koll på dom om du är rädd för stora djur!

På vägen upp kan du fylla din vattenflaska med friskt alpvatten som kommer direkt uppifrån berget. Vädret varierar från varmt till kallt och från sol till regn. Är du en van vandrare så vet du säkert detta, annars kan det vara bra att tänka på och ta med en vindjacka eftersom vädret kan skifta under dagen.

Vi hamnade tillslut på Höttinger Alm som ligger 1600m över havet. Höttinger Alm är en populär bergsstuga en bit upp på Nordkette som serverar hemlagad tyrolsk mat. Här uppe har du fin utsikt över Innsbruck så vi rekommenderar verkligen ett besök här!

Vandringsleder i Inssbruck

Under sommaren finns det en hel del vandringsleder att välja på. Det finns både långa vandringsleder som tar upp till några dagar att gå och leder som du kan gå över dagen.

Vi tänkte nämna de kortare lederna som du kan gå över dagen eller så gör du som oss och går dit du känner för. Här nedanför är i alla fall de lätta vandringslederna i Innsbruck.

 1. Eagle Walk Stage 12: Är en vandringsled som är 13km och tar ca 5h 30min att gå.
 2. Eagle Walk Stage 13: Denna vandringsled är 8km och tar ca 2h 30min
 3. Eagle Walk Stage 14: Det här är den kortaste vandringsleden och är 7km lång och tar ca 3h. Den tar lite längre tid än Eagle Walk Stage 13 för att den går mer uppför.

Vill du läsa mer ingående om Innsbruks vandringsleder och även de längre lederna kan du gå in och läsa mer på Tyrol.com.

2. Cykla Mountainbike (mtb) i Innsbruck

Nordkette erbjuder inte bara vandringsleder och skidnedfarter utan även trailcykling och downhill i deras bike park. Mtb i Innsbruck är relativt nytt då det först 2016 öppnades cykelstigar, downhill och bikepark i Nordkette.

Du kan välja om du vill cykla mountainbike på de slingriga stigarna, kanske stanna till någonstans på vägen och äta i någon av restaurangerna som finns, eller så tar du med egen matsäck.

Det finns stigar i olika svårighetsgrader, så här finns något för alla! Vissa är mer avancerade och trixiga medan andra är lättare och mer flowiga. Är du ute efter mer fart så finns downhillspåren med hinder, hopp och fin utsikt.

I teknikbanan/bikeparken finns det banor med hinder och hopp i för att träna nya trix eller bara leka runt. När du är i bikeparken har du utsikt över Innsbruck och den fina naturen runt om.

Bike city-kortet ger dig tillgång till liftarna upp och alla spåren som finns runtom Innsbruck, trail, downhill och bikeparken. Priset är 36 euro för en hel dag för en vuxen.

Vill du läsa mer om cykling i Innsbruck och priser kan du gå in på Bikepark Innsbruck.

3. Paragliding

Vill du uppleva Innsbruk som en fågel ska du testa på paragliding, men det är en fördel är om du inte är höjdrädd. Du behöver inte ha några förkunskaper innan paraglidingen, det är bara att åka med och njuta av de fina landskapen.

Det tar ca 10-15 min att glida ner från berget till landningsplatsen i dalen. Är vädret bra kan du få en längre tur på ca 30 min. Allt som allt från att ta sig upp i bergen (via linbanan) till att glida ner till landningsbanan tar ca 1h beroende på vädret.

Priset för paragliding varierar från 100 euro till 150 euro.

Läs mer! Se våra 14 bästa tips på saker att göra i Ljubljana och grannlandet Slovenien!

4. Linbanan

Om du vill ta dig ända upp till toppen av Nordkette och njuta av den fantastiska utsikten kan förutom vandra ta linbanan upp. Det börjar med att du tar Hungerburgbahn från Innsbruck till byn Hungerburg (860m). Därifrån byter du till en annan linbana som som går till Seegrube (1905m).

Framme i Seegrube byter du en sista gång för att ta dig till Hafelekar (2256m). Därifrån är det bara 78m kvar innan du är uppe på Hafelekarspitzemen, den sista biten får du gå. När du nått toppen är du på 2334m med en otroligt vacker utsikt.

Uppe vid Seegrube finns en restaurang och terrass där du kan stanna och njuta av utsikten med något gott att äta eller dricka efter att du varit uppe på Hafelekarspitzemen.

En heldagsbiljett tur/retur kostar 400 kr för en vuxen. Bergbanan har öppet från kl: 8.00-17.00 och går varje 15:e minut.

5. Alpenzoo

Alpenzoo är europas högst belägna zoo, här hittar du såklart djur som lever i alperna. Alpenzoo har också de utrotningshotade djuren stenbock, lammgam och erimitibis.

Det är enklast att ta sig hit är med buss eller Hungerburgbahn (bergbanan). Att gå upp från Innsbruck fungerar också då det är en fin väg att promenera på, det tar ca 30 min och är dessutom gratis. Vill man så går det att ta bilen upp, men räkna med att få betala parkeringsavgift.

Priset för att åka med Hungerburgbahn tur/retur med inträde till alpenzoo:

 • Vuxen: 164 kr
 • Pensionär: 142 kr
 • Barn (4-15 år): 88 kr
 • Barn (16-18år): 131 kr

Priserna kan variera beroende på säsong.

6. Flodsurfa

För att flodsurfa behöver du inte vara en van surfare, det enda du måste kunna är att simma, det finns 3 olika nivåer du kan välja på.

 • Prova på grupp som kostar 39 euro för 2h (utrustning ingår)
 • Nybörjargrupp kostar 69 euro för 3h (utrustning ingår)
 • Avancerad grupp kostar 29 euro för 1,5h (ingen utrustning) går att hyra för 10 euro.

Vart? Innsbruck airport reef

7. Upplev en tyrolerafton

Gå och upplev en äkta tyrolerafton med sång, dans och äkta Österrikisk mat, eller gå bara och se showen. Du hittar allt detta i den familjedrivna restaurangen Gasthaus Sandwirt.

Underhållningen står familjen Gundolf för, i flera generationer har de visat upp tyrolsk dans och sång. Det är en rolig upplevelse som du absolut inte bör missa!

Priser för en Tyrolerafton:

 • Showen kostar 30 euro/person (inkl. 1 drink)
 • Middag och show kostar 49 euro/person (inkl. 3 rätters meny och 1 drink)

Vart? Gasthaus Sandwirt, Reichenauerstr. 151 6020 Innsbruck

8. Gyllene taket i Innsbruck

I gamla stan i Innsbruck hittar du den mest berömda sevärdheten, Gyllene taket (Goldenes Dachl). Gyllene taket är svårt att missa om du går på torget i gamla stan då det glänser en hel del och många turister är där och fotar.

Gyllene taket är en balkong på 3 våningar på en byggnad som började byggas i början på 1400-talet för de tyrolska kejsarna.

9. Besöka matmarknaden i Innsbruck

Mitt i Innsbruk finns Markthalle som är en marknad för lokala lantbrukare. Här hittar du mat och blommor från Tyrolen men också från andra delar av världen.

Öppettider: mån-fre klockan 7.00-18.30, lör-sön klockan 07.00-13.00.

Vill du ha tips på en annan mysig stad? Läs vårat inlägg om saker att göra i Venedig!

Vanliga frågor om Innsbruck

Hur tar man sig till Innsbruck?

Till Innsbruck kan du ta flyget och tåget. Tar du flyget så går det lokala bussar precis utanför huvudingången som går till centralen var 10:e min, resan tar ca 20 min.

Kommer du med tåget är du direkt inne i centrum. Avstånden är inte långa i Innsbruck så om du vill kan du gå till ditt boende. Självklart beror det på om du har tung packning eller om du bor lite utanför stan. Vi bodde nära gamla stan och valde att gå till vårat boende från tågstationen.

Finns det uteställen/nattklubbar?

Ja, det finns en hel del barer och nattklubbar i Innsbruck och en populär bar är den inglasade takbaren 360, som det låter så har du utsikt åt alla väderstreck. Baren ligger på (Rathaus Galerien, Maria-Theresien-Straße 18).

Hur är vädret i Innsbruck?

Vädret varierar mycket i alperna, från sol till regn och tvärtom. Det kan gå snabbt mellan de olika väderprognoserna så om du åker du hit på sommaren bör du ha med dig regnkläder.

Är det bra shopping?

Ja, det är bra shopping i Innsbruck, det finns några olika shoppingcenter, vissa större än andra.

Sillpark är en stor galleria som ligger på andra sidan järnvägen från gamla stan, sen finns Kaufhaus Tyrol som ligger nära gamla stan. Det finns även en massa butiker inne i stan att välja på.

Kan man bada i Innsbruck?

Ja, man kan bada i Innsbruck och ett populärt ställe är Badesee Rossau (Baggersee) som är en sjö i utkanten av Innsbruck, du tar dig lätt hit med lokaltrafiken.

Ett annat ställe är tivoli. Tivoli skulle vi säga passar mer för barnfamiljer då det finns uppvärmda pooler och mindre babypooler.

Vilken valuta har Innsbruck?

I Innsbruck betalar man med euro.

Vad kostar det att åka med lokaltrafiken?

En enkelbiljett kostar 2,50 euro.
En 24h biljett kostar 5,80 euro.
Veckobiljett kostar 45 euro.

Priserna är för en vuxen.

Vilken är den lokala maten i Innsbruck?

Som resten av Österrike har Innsbruck samma lokala mat men rätterna kan smaka olika beroende på vilken region man befinner sig i.

Österrikes nationalrätt är:

1. Wienerschnitzel som de flesta känner till.

2. Knödel är också lite som en nationalrätt, den påminner lite om svenska kroppkakan fast med andra ingredienser och knödel serveras med soppa.

3. Den klassiska gulaschsoppan äts det också mycket av här men kommer från början från Ungern.

Är du sugen på en Österrikisk efterrätt så ska du absolut testa kaiserschmarrn som är gjord på pannkakor eller varför inte den populära apfelstrudeln.

2 svar på ”Att göra i Innsbruck – 9 tips inför resan till Österrike”

Lämna en kommentar