Saker att göra i Ljubljana – 14 tips inför resan till Slovenien

Vad finns det för saker att göra i Ljubljana? Det här var något vi själva försökte ta reda på inför vår resa till Slovenien. Därför vi tänkte att det var dags att skriva ett komplett inlägg med restips och saker du inte får missa när du besöker Ljubljana.

Det finns massor av saker att göra i Ljubljana. Man kan bada i sjön Bled, gå på vinprovning, bara vandra på kullerstensgator eller njuta av den lummiga naturen med bergen i bakgrunden.

Trots att Ljubljana är en ganska liten stad så går det att spendera en vecka här utan att tröttna, dessutom erbjuder staden än riktigt bra prisnivå på mat och dryck. Vi kom precis hem efter en knapp vecka i Ljubljana och här är de sakerna du inte får missa.

Saker att göra i Ljubljana – 14 tips!

Här får du våra 14 bästa tips på vad du absolut inte får missa när du är i Ljubljana. Det finns självklart mycket mer att göra än det vi listar här, men vi har försökt att skala ner det så att det ändå kan hinnas med på ett par dagar. Hoppas att någon av aktiviteterna kan passa dig!

1. Dricka Slovenskt vin måste du göra i Ljubljana

Dricka vin i Ljubljana

Något du absolut måste göra om du reser till Slovenien är att dricka Slovenskt vin. Vi är absolut inga vinexperter- eller ens i närheten av det, men det känns ändå som att vi kan säga att Slovenien har bra vin.

Vi hittade en favorit som hette Pullus och det kostade bara 2,8 euro för en 1-liters flaska i affären. Här ska man alltså passa på att dricka vin.

Ljubljana bjuder på bra vin men i Gdansk rekommenderar vi att testa den billiga ölen.

Men.. är man i Slovenien så ska man självklart gå på någon av vinbarerna eller passa på att dricka vin på någon av restaurangerna. Det är otroligt billigt med vin i Slovenien och en flaska husets vin på restaurang inne i gamla stan kostar kring 12 euro.

2. Nattbio under bar himmel uppe vid slottet

Gå på nattbio vid Ljubljanas slott

Varje kväll klockan 21.30 på sommaren är det nattbio under bar himmel uppe på slottet i Ljubljana. Det är riktigt nice att de har det och det kostar 5 euro per person i inträde.

Bion riggas upp inne på torget innanför slottets murar och det går att köpa både popcorn och dricka på plats.

Du kan antingen ta linbanan-, turisttåget- eller promenera upp till slottet. Att promenera upp till slottet är ganska svettigt på sommaren, så ett annat alternativ är att ta linbanan upp och gå ner. Att ta linbanan upp till slottet kostar 10 euro.

3. Se på solnedgången från slottet

Se på solnedgången över Ljubljana

Något vi gillade att göra under vår vistelse i Ljubljana var att gå upp till slottet och se på solnedgången. Det är som sagt en ganska brant backe upp och tar 15-20 minuter att gå upp från gamla stan, men som vi skrev innan finns det alternativ.

När man väl tagit sig upp så får man en magisk vy över staden och bergen i horisonten. Det finns gott om sittplatser och bänkar uppe vid slottet så ett hett tips är att köpa med något gott Slovenskt vin från affären, lite ost och Serranoskinka.

4. Åka kanalbåt

Åka kanalbåt

Något som är populärt att göra i Ljubljana är att åka kanalbåt i kanalen. Kanalen går runt hela staden och båtturen brukar vara kring en timme. Det kostar 10 euro per person att åka med båten.

Det finns massor av olika kanalbåtar och många avgår i närheten av Shoemaker’s Bridge. Ett tips är att sitta på någon uteservering längs kanalen så kommer du att se alla båtar som åker där och kan välja den du vill åka med.

Vissa båtar är inglasade i någon form av plexiglas vilket säkert är jättemysigt när det är kallare ute men på sommaren är det mer nice med en öppen båt.

5. Besöka Bled (Bledsjön)

Kyrkan i Bled

Bledsjön och området runt omkring ligger en knapp timmes bussresa från Ljubljana. Biljetter fixar du i biljettkassan på busstationen som ligger mitt emot tågstationen (15 minuters promenad utanför gamla stan).

Biljetterna kostar 25 euro för två personer tur- och retur till Bled. Biljetten för ditresan tidsbokas medan returresan kan göras när som helst inom 30 dagar.

Tänk på att gå dit i tid på högsäsong eftersom många turister vill åka till Bled. Det gör att du kanske får vänta någon timme innan du kommer iväg efter att du har köpt biljetten. Den sista bussen tillbaka från Bled går vid niotiden men det kan vara smart att satsa på en tidigare buss eftersom de snabbt blir fulla.

När vi åkte tillbaka till Ljubljana från Bled så fylldes bussen snabbt och de som inte kom med fick vänta på nästa buss. Inte så kul om det hade varit den sista bussen.

Området kring Bled har en magisk natur och det som lockar flest besökare är väl den pittoreska kyrkan Cerkev Marijinega som ligger på en ö i mitten av sjön. När det är soligt väder är vattnet turkost och på sommaren är det riktigt skönt att bada i sjön.

Om du känner för att motionera lite kan du gå upp till slottet som ligger uppe på en höjd med utsikt över hela sjön. Det tar runt 15 minuter att gå upp dit och är en brant promenad. Läs mer i vårt blogginlägg om saker att göra i Bled.

6. Promenera på kullerstensgator i den bilfria staden Ljubljana

Promenad i Slovenien

Ljubljana är otroligt vackert, speciellt alla byggnader och gator i gamlas stan. Staden är ganska liten så ett hett tips är verkligen att avsätta en dag för att bara promenera runt och se alla fina byggnader, caféer och njuta av lugnet. Gamla stan i Ljubljana är en av få städer med ett helt bilfritt centrum.

Ett område du inte får missa är när du går upp mot slottet i stans västra del. Där är det otroligt charmiga hus och kullerstensgator.

Det bästa enligt oss är egentligen bara att spontant knalla runt och sätta sig på en vinbar eller ett café när du känner för det. Ljubljana är verkligen en promenadstad.

7. Äta Puffy pancakes

Pannkakor på kvällen

Ok, kanske inte det du hade förväntat dig bland de bästa tipsen på vad man ska göra i Ljubljana men dess små pannkaksbollar är magiskt goda! Vår favorit blev Puffy pancakes med nutella.

Det är värt att skippa desserten på restaurangen och gå hit istället. Puffy pancakes hittar du på shoppinggatan i närheten av H&M.

8. Butchers Bridge

Butchers Bridge

Det finns flera broar i Ljubljana och det är lite det som staden är känd för. Även om drakbron är den kändaste bron så har vi alltid en förkärlek för hänglåsbeklädda broar. De finns på flera platser som i Prag, Venedig och även här.

Butchers Bridge är mest känd för att man sätter ett hänglås på bron för att visa sin kärlek. Har man inget lås med sig så går det at köpa ett i butiken bredvid.

Du kan se alla lås och hur det ser ut i bilden ovanför. Vill du veta mer om de andra broarna så är det bara att läsa vidare, de kommer längre ner i inlägget!

9. Besöka fredagsmarknaden

Fredagsmarknaden är en av veckans stora händelser i Ljubljana. Det ställs upp bord på hela torget och lokalbefolkningen säljer grönsaker, frukt, mat, drycker och souvenirer.

Om du planerar en resa hit och bara ska vara här några dagar, se till att du är här på fredagen så att du inte missar marknaden.

Fredagsmarknaden hittar du enkelt på Vodnik Square. Om du går på flodens södra sida mellan Drakbron och Butchers bridge så kommer du inte att missa den!

Ok, det var våra första 9 bästa tips på saker som du absolut inte får missa om du är i Ljubljana! Här nedanför bjuder vi på ytterligare 5 tips om du är lite längre tid i staden..

10. Vinprovning i Ljubljana

Vinprovning i Ljubljana

Slovenien är som sagt känt för att ha bra vin och om du verkligen gillar vin borde du gå på en vinprovning. Det finns ett grymt stort utbud av vinprovningar så här får du helt enkelt ett tips på den bästa enligt betygen på Tripadvisor.

Vinprovning i Ljubljana – Här får du prova 7 viner från olika regioner i Slovenien i en 300 gammal vinkällare. Det som får den här vinprovningen att sticka ut är inte bara all historia du får veta bakom vinerna utan också att den varvas med spel och lekar vilket gör den rolig.

Vinprovningen pågar i ungefär två timmar och det bjuds även på enklare tilltugg. Läs mer om den här vinprovningen på Tripadvisor.

11. Ljubljana är broarnas stad – Gå på en bropromenad!

Om det är något som Ljubljana är känd för så är det som vi nämnde tidigare, deras broar. De är inte stora och de är kanske inte jätteintressanta när man först ser dem men de har en lång och intressant historia.

Vi har redan nämnt vår favoritbro Butchers Bridge i punkt sju på listan, men här kommer några till…

Drakbron, Zmajski Most

Drakbron Ljubljana

När vi först kom till Ljubljana och gick från tågstationen så var det Drakbron vi först möttes av när vi kom till gamla stan. Den ligger precis utanför entren till gamla stan i den nordöstra delen.

Det här är sista bilvägen innan gamla stan som börjar till höger i bilden. Bron öppnades för allmänheten 1901 och den uppfördes som en tapperhetssymbol i striden mot drakarna. Draken har även blivit stadens stadsemblem.

Trippelbron, Tromostovje

Trippelbron

Trippelbron är en väldigt känd bro som ligger mitt i gamla stan och torget. Till höger på bilden nedanför kan du även se ”Pink church” eller ”Den rosa kyrkan” som är en ett givet foto-objekt bland oss turister i Ljubljana. Här står det ständigt folk och fotar både bron och kyrkan.

Shoemaker´s Bridge, Cevljarski Most

Trippelbron Ljubljana

12. Tivoliparken

Tivoliparken är en enorm park på 5 kvadratkilometer som skapades 1813. Parken passar perfekt för ett besök eftersom den ligger så nära gamla stan och är väldigt varierad med dammar, fontäner, lekplatser, orangerier och blommor.

Tivoliparken hittar du 10-15 minuters promenad nordväst om gamla stan i Ljubljana. Det är alltså inga problem att promenera hit och sen njuta av allt som går att se.

13. Cankarjevo Nabrezje – Söndagsmarknaden

Cankerjev Nabrezje är ett grymt populärt promenadstråk och börjar vid Trippelbron och går söderut. Här finns väldigt mysiga restauranger och barer att slå sig ner på.

Vi själva spenderade ett par timmar här med att njuta av en flaska vin på en restaurang med första parkett över floden. På söndagarna är det marknad här, även känt som söndagsmarknaden!

14. Gå på en gratis guidad tur

Om du gillar att promenera och gillar guidade turer så måste du gå på en gratis guidad tur i Ljubljana. Guidningarna som hålls av en turistguide är helt gratis och du behöver inte föranmäla dig.

På sommaren går det flera guidade turer om dagen och de har olika inriktningar så du kan helt välja vad som passar dig!

Det är Ljubljana Freetour som utför de guidade turerna och du kan läsa mer och få alla info på deras hemsida här.

Om vi bara fick göra en sak i Ljubljana?

Efter vårat besök i Ljubljana har vi funderat på vad vi skulle göra om vi bara fick göra en sak av alla de vi nämnt i det här blogginlägget. Det är riktigt svårt att svara på den frågan för allt är ju magiskt på sitt sätt och egentligen vill vi inte missa något utav det.

Kvällspromenad Slovenien

Samtidigt är det ganska enkelt att svara på frågan vad vi skulle göra om vi bara fick välja en sak. Vi skulle välja att promenera i stan. Med det svaret tror jag vi svarar ganska mycket på vad för typ av stad Ljubljana är.

Det är otroligt mysigt och avslappnat och eftersom inga bilar får köra inne i gamla stan blir det en speciell känsla. Att bara gå längs gatorna, ta en kaffe och knalla upp till slottet för att blicka ut över stan slår det mesta.

Det här gör ju att det faktiskt går att göra saker i Ljubljana utan att det kostar massa pengar. Med en avslappnad inställning går det lätt att spendera några dagar här utan att lämna stan. det handlar bara om att gå in i ett chill-mode och njuta av den lilla staden.

Ta ut pengar i Ljubljana

Tänk på att om du reser till Ljubljana och har tänkt att göra något förutom att handla i matbutiken och äta på restaurang så behöver du kontanter. Kort fungerar på bra att betala med på de flesta restaurangerna i stan men så fort du kommer lite utanför eller vill köpa något på gatan så är det kontanter som gäller.

Det finns gott om uttagsautomater men glöm inte bort att ha ett kort utan uttagsavgift. Om du tar ut pengar så kan du annars få kring 50kr i uttagsavgift och sen växlingsavgift på det.

Det kostar mycket onödiga pengar att inte tänka på det här innan du åker iväg. Det bästa tipset är helt enkelt att skaffa ett gratis kreditkort utan uttagsavgift som du kan använda utomlands.

Välj lokal valuta när du tar ut pengar eller betalar

Ett ytterligare tips när det gäller köp i Ljubljana och utomlands är att välja lokal valuta när du betalar. Du får oftast frågan i bankomaten eller när du betalar med kort om du vill betala med svenska kronor eller som i Slovenien med euro. Om du väljer att betala i svenska kronor kan du drabbas av högre växlingsavgifter eftersom företaget själv bestämmer kursen.

För att undvika det så väljer du istället den valuta som gäller för stället du är på. Då drabbas du bara av din egna banks växlingsavgift. För att slippa växlingsavgiften helt är det som sagt bäst att skaffa ett kort utan avgifter.

I dagsläget är det bästa kortet Revolut som varken har uttagsutgift eller växlingsavgift. Norweigan-kortet har växlingssavgift men ger bonus på dina köp.

Vi hoppas att du hittade några bra tips på vad du kan göra i Ljubljana genom det här inlägget!

Lämna en kommentar