Ruinbarer i Budapest – Här är dom 10 bästa!

Det finns många ruinbarer i Budapest och ett besök på en ruinbar är ett måste i Budapest. Ruinbarerna började ploppa upp i början på 2000-talet och idag är det lite av ett signum för staden. Vi kommer i det här inlägget att ge tips på några riktigt bra ruinbars.

Vad är en Ruinbar?

Ruinbarer kom till Budapest på 2000-talet och de ligger centralt i delen Pest.
En ruin bar kan se ut på olika sätt. Ofta är det en nedlagd byggnad eller ett bostadshus med en innergård på två våningar eller mer, med flera barer.

I en ruinbar kan du te.x sitta i ett badkar och dricka en öl med kompisen lika väl som att sitta på en gammal tv som stol. Det gör att inredningen i ruinbarerna först kan upplevas som rörig, men man ser snabbt charmen i de gamla nedlagda husen med den annorlunda inredningen.

Alla ruinbarer har sin egna unika stil. Vissa är inredda med äldre möbler och andra lite mer konstnärligt. Vilken ruinbar du än väljer att gå på så kommer du att bli imponerad av inredningen och ett besök på en ruinbar är något vi verkligen rekommenderar att göra i Budapest!

ruinbarer i budapest

Vilka ruinbarer finns i Budapest?

Här nedanför listar vi 10 av de bästa ruinbarerna som finns i Budapest.

1. Szimpla Kert

Szimpla Kert är Budapests största Ruin-bar. Det är en stor byggnad med innergård, 3 våningar och knasig inredning. Det finns ett flertal barer och på kvällen blir det knökfullt här.

The pub started as a place for people to find a cheap drink in a relaxed environment, but has grown to become a tourist attraction and community center. Källa: Wikipedia.

Vi berättar mer om Szimpla Kert som vi besökte i somras längre ner i det här inlägget.

2. Ruinbarerna Instant och Fogas

I Budapest finns 15 olika ruinbarer. Ruinbaren Instant och Fogas är de mest kända och populära ruinbarerna i Budapest bland ungdomar, så om det är nattklubbsliv du är ute efter är det hit du ska gå, men var beredd på att stå i lång kö efter klockan 23. De har öppet mellan klockan 16-06, och det är fri entré.

3. Anker´t

Ruinbaren Anker’t är en populär ruin bar bland de ungerska ungdomarna och lokalbor. Här kan du ta en öl på den stora och charmiga innergården och titta på fotbollsmatchen med polaren. Något som är bra med Anker´t om du är hundägare är att du får ta med hunden in.

Anker’t är populärt bland veganer då Anker’t har en vegansk matmarknad på söndagar. Här kan du bland annat äta i den veganska pizzerian Vegazzi. Öppettiderna är mån-sön klockan 14-midnatt, fre-lör öppet till klockan 04, fri entré.

4. Ellátó Kert

Ellátó Kert ligger i de gamla judiska kvarteren i en gammal nedlagd köttfabrik. Den här ruinbaren har en härlig och lummig innergård och serverar bland annat tacos för 15kr eller burritos för 50kr.

ruinbar budapest

5. Csendes Létterem

Det här är en typisk ruin bar där inredningen kan upplevas rörig med gamla och färgglada secondhand möbler och väggmålningar. Csendes betyder lungt på ungerska men denna bar är allt annat än lugn.

Här spelas det mycket soul, funk och jazz av dj´s. Csendes Létterem sticker ut från andra ruinbarer då de öppnar klockan tio med att servera frukost och är ett café på dagen för att sedan förvandlas till en bohemisk bar på kvällen/natten.

6. Mazel Tov

Mazel Tov är inte en lika typisk Ruinbar på det sättet att det är lite finare och lite mer uppstyrt här. Inredningen är lite mer tillfixad och priserna är lite högre.

Däremot är stället riktigt populärt och om du vill äta mat så rekommenderas det att boka bord då stället snabbt blir fullt under högsäsong. Det är öppet mån-fre klockan 10-02 lör klockan 12-02 sön klockan 12-00, Fri entré.

7. Elesztohaz

Elesztohaz är en ruin bar med ett stort utbud av fatöl. Det ska nämligen vara fatöls himmelen. Här kan du gå en kurs i att göra ditt eget fatöl om du skulle vilja göra det. Elesztohaz är även en resturang och ett hostel för öl älskaren.

Skulle det vara så att du gillar vin mer än öl så finns det ett ”Vinopiano” alltså en vin och tapas bar här. Elesztohaz är en väldigt mångsidig ruin bar som är värt ett besök.

Öppet alla dagar från klockan 15-03, fri entré

8. Kuplung

Kuplung är en ruin bar inredd med havet som inspiration. Den blåa valen på väggen går inte att missa. Här är det en avkopplande atmosfär med bra priser. Vill du ha något lätt att äta finns det street food här.

Kuplungs uteterrass är toppen på sommaren fram till oktober då kan det bli kallt att sitta där så ha i så fall något varmt på dig.

9. Fekete Kutya

Fekete Kutya är en lite lugnare ruin bar som inte är så känd. Här samlas lokalbefolkningen och många studenter. Här kan man äta plockmat, dricka öl och vin.

10. Szatyor Bar

Den här Ruinbaren ligger på andra sidan Danau på Buda-sidan till skillnad från de flesta andra ruinbarer som ligger på Pest-sidan. På den här sidan är det lite lugnare och”finare” än det mer partyglada området på Pest-sidan.

Trots att Szatyor Bar har en klassiskt Ruinbar-inredning så är det lite mer uppklätt här och ölen är lite dyrare.

szimpla kert ruinpub

Vad gör man på en ruinbar i Budapest?

Förutom att fungera som barer så används ruinbarer också för olika utställningar, konserter och teatrar. Vissa ruinbarer serverar även frukost från klockan 10 på morgonen annars öppnar de flesta runt klockan 12-14 tiden med att servera brunch.

En del ruinbarer har även marknader där de säljer närproducerade produkter eller har loppis. Det kan även ställas ut konst samt visas teater på en ruin bar och du kan gå på konserter.

På kvällen förvandlas ruinbarerna till nattklubb där olika dj´s spelar, musikstilen varierar från bar till bar. Endel ruin barer kan spela jazzmusik medan andra spelar ren nattklubbsmusik.

It’s almost impossible to think of Budapest without its ruin bars..

..ruin bars popped up all around the city in abandoned plots and derelict spaces, some opening for a single summer only to close the next year, the spirit of the ruin bar gained traction. – Budapestflow

Vår erfarenhet av ruinbarer

När vi var i Budapest besökte vi den äldsta och största ruinbaren Szimpla Kert som betyder enkla gården. Det var den första ruinbaren att öppna i Budapest, den öppnades 2002. Det är också den mest livliga ruinbaren i Budapest och många turister hittar hit.

Szimpla Kert blir snabbt fullt på kvällen så vill du vara säker på att ha någonstans att sitta bör du vara där innan klockan 21. Szimpla Kert har öppet måndag-söndag från klockan 12-04. På dagen är det betydligt lugnare än kvällen/natten. Att gå runt på Szimpla Kert är som att gå i en labyrint av olika rum och barer. Är du hungrig kan du även äta lokal mat här.

Varje söndag är det matmarknad och loppis på Szimpla Kert. Där ställer små matproducenter och lokala odlare ut. De flesta matstånd bjuder också på smakprov.

Är du i Budapest med familjen kan du besöka Szimpla Kert under dagtid. De serverar helgbrunch lördag – söndag fram till klockan 14. Tyvärr hann vi inte med att prova den när vi var där men vi har hört att den ska var värd att testa.

Att besöka en ruinbar är ett måste!

Att besöka en ruinbar i Budapest är ett måste enligt oss tillsammans med ett besök på ett termal-bad. Vi har varit i Budapest två gånger och båda gångerna har vi tågluffat dit. Om du vill veta mer om att tågluffa så kan du läsa vårat blogginlägg om att tågluffa i Europa.

öl i ruinbar

Om du besöker Budapest så måste du också passa på att gå på ett av stadens kända termalbad. Vill du veta mer så har vi skrivit ett inlägg om termalbad i Budapest!

Vanliga frågor angående ruinbarer i Budapest

Vad är åldersgränsen på ruinbarerna?

På ruinbarerna gäller ingen åldersgräns utan alla är välkomna.

Vart ligger ruin barerna?

De flesta ruin barerna ligger i det judiska kvarteret (distrikt 7) som ligger centralt i Pest delen. Du kan lätt ta dig runt mellan de olika ruinbarerna till fots. Det finns även en ruinbar som ligger på en båt i Donaufloden som går genom Budapest.

Kostar det att gå in på en ruin bar?

De flesta ruin barer är gratis.

Kan man äta på en ruin bar?

Ja man kan äta på ruin barerna det serveras frukost, brunch, lättare måltider och middagar på ruinbarerna. Det är olika från bar till bar, men det finns alltid nåt man kan köpa och äta. På vissa ruinbarer är det billigare än andra.

Vi hoppas att du hade nytta av de här tipsen!

Lämna en kommentar