8 misstag du vill undvika i skidbacken!

Vi har åkt skidor sedan vi var små och gjort de flesta misstag man kan göra i skidbacken. Med andra ord, vi vet att det är lätt att göra misstag och de flesta gör det – både nybörjare och erfarna åkare.

För att du själv ska kunna undvika misstag när du åker skidor har vi skrivit den här listan. (Om du inte redan hunnit göra det här misstagen dvs).

De vanligaste misstagen som nybörjare (och erfarna) gör i skidbacken är bland annat att klä sig fel, sitta mitt i backen, åka över andra skidor i liftkön, överskatta sin egen förmåga och ha dålig koll på skidåkarna runt omkring sig.

Läs vidare så tar vi upp fler misstag som vi själva- och andra gjort i backen. Kanske har du själv gjort något av dessa tabbar? Oavsett, det här är skidtabbarna du absolut vill undvika…

1. Placerar liftkortet i fel ficka på skidjackan

Ett väldigt vanligt misstag som vi ser flera göra- och som vi själv tyvärr lyckas med ganska ofta är att lägga liftkortet i fel ficka. Det gör att man sen står där i desperata försök att få liftgrinden att öppna sig samtidigt som de i kön står bakom och väntar.

Oftast brukar det fungera bra att ha liftkortet vänster jackficka lite beroende på hur lång du är. Vissa bra skidjackor har även separata liftkorts-fickor på vänster arm vilket gör det ännu lättare att få grinden att öppna sig i liften.

2. Lägger hjälmen i snön när du tar en paus

misstag vid skidåkning

Ett misstag vi själva gör minst 4-5 gånger varje skidsäsong är att lägga hjälmen i snön under kalla dagar.

Om vi har åkt intensivt kommer skidhjälmen vara fuktig och varm. I kombination med den kalla luften kommer det snabbt att bildas kondens som gör hjälmen blöt -och iskall. Det kommer du att känna när du en halvtimme senare tar på dig den.

Inte nog med att hjälmen blir blöt och kall, våra skidglasögon immar även igen av kondens. så fort vi tar på oss de igen. Ett tips är att behålla hjälm och skidglasögon på och ta på sig dom innan man går ut om man suttit inomhus.

3. Klär dig fel och börjar frysa

Hur många av oss har inte börjat frysa någon gång när vi åkt skidor? Vi har gjort det och nästan varje gång har det berott på att vi klätt oss fel.

För att undvika att frysa när man åker skidor gäller det att klä sig efter lager-på-lager principen. Det gör att du kan anpassa din klädsel efter hur vädret ändras under dagen. Om det blir varmt tar du av dig ett plagg och om det blir kallt tar du på dig ett extra lager.

4. Åker i jeans eller mjukisbyxor

Även om det går att åka skidor i jeans eller mjukisbyxor så kan det med stor sannolikhet bli en ganska jobbig upplevelse. Jeans och mjukisbyxor är av bomull och bomull är bland det sista du vill ha på dig i skidbacken.

Det beror på att bomull blir blött snabbt, torkar långsamt, andas dåligt och skyddar dåligt mot vind. Dessutom kommer jeans och mjukisar inte att hålla snön borta från kroppen eftersom de saknar snölås.

Med andra ord är det stor risk att blir rejält blöt – och med det rejält kall. Vårat tips är istället att satsa på ett par bra skidbyxor.

5. Sitter mitt i backen

misstag åka skidor

Något av det värsta (och farligaste) som finns är när det sitter folk mitt i backen, speciellt om det är efter krön. Det kan vara omöjligt att se folk där och att sitta där kan vara extremt farligt om du blir påkörd.

Om du ska stanna i backen är det viktigt att du sätter dig vid kanten av skidbacken, gärna utanför backen på ett ställe där ingen kan dyka upp bakom dig. Det kommer vara säkrare både för dig själv och övriga skidåkare.

6. Åker över andras skidor i liftkön

Om folk som sitter mitt i backen är bland det farligaste- så är folk som kör över andras skidor i liftkön nog något av det mest irriterande. Vi vet många som brukar störa sig på just det här och tyvärr ser vi det hända nästan varje gång vi är i backen.

För att inte irritera andra skidåkare behöver du alltså bara se till att hålla skidorna (stavarna) i styr när du står i liftkön och se till att inte köra över andras skidor medan du väntar på liften.

7. Har ingen skyddsutrustning på dig

vanliga misstag i skidbacken

Förr i tiden var det ”coolt” att köra utan hjälm men idag känns det bara dumt att skippa den i backen. Det är lätt att skada sig och med skydd kan du undvika att en hel säsong eller ännu mer skidåkning går till spillo.

Vi själva kör med både hjälm och ryggskydd när vi åker skidor och det är en enkelt och billig försäkring mot allvarliga skador. dessutom känner vi oss säkrare med skydden vilket gör att vi utvecklas snabbare eftersom det inte gör lika ont att ramla.

Läs mer: Bästa skidhjälmen

8. Pekar med stavarna utan att kolla först

Gör inte det här misstaget! Om du ska visa din kompis vart något ligger så kolla dig för innan du slänger fram staven – rakt upp i luften i den riktningen du menar.

Har du otur kommer den stavspets pricka någon rakt i ansiktet, det gäller speciellt om du står i- eller omkring lift-området där det är mycket folk. Tänk på det här eftersom det faktiskt kan gå riktigt illa om du skulle pricka någon som inte har skidglasögon rakt i ögat.

9. Du överskattar din egen förmåga

Det är lätt att känna sig odödlig i backen, speciellt om det gått bra under dagen. Men försök att inte överskatta din förmåga och öka svårighetsgraden succesivt. Ju mer risker du tar, ju större sannolikhet är det att du skadar dig.

Missförstå oss rätt – att ta risker hör till att utvecklas, däremot är det dumt att köra över sin förmåga. Att åka den svarta backen första dagen man står på skidor kanske inte är det smartaste, kanske är det bara att köra in sig på de blå- och röda nedfarterna först?

10. Glömmer stänga snölåsen på kläderna

Skidkläder har många bra fördelar, speciellt snölåsen som hindrar snön från att åka ner i byxorna, upp på ryggen och in i pjäxorna. De gör däremot ingen nytta om du glömmer att stänga dom, tro oss vi vet av egen erfarenhet.

Snölåsen är extra viktiga att stänga om det snöar ute och ligger lös snö i backen eller om du kör offpist i djup snö. Har du otur och får in mycket snö i kläderna kan du göra att du är blöt resten av dagen.

11. Kollar inte uppåt i backen

Om du vill undvika kollisioner i backen är det viktigt att du alltid har koll på åkarna bakom dig, speciellt om du ska snedda över en backe eller om du tar stora svängar.

Det kan komma skidåkare i hög fart bakom dig som inte hinner stanna om du snabbt byter riktning eller kommer ut från sidan in i en nedfart framför dom. Om du känner dig osäker är det alltid bästa att hålla sig utmed kanterna där det brukar vara mindre folk som åker.

12. Glömmer stänga fickorna på dina skidkläder

Att glömma stänga någon ficka på skidjackan- eller skidbyxorna är lätt hänt. På skidkläderna finns det oftast betydligt fler fickor än vad vi är vana vid och därför är det extra viktighet att du kollar så att alla fickor är stängda innan du ger dig ut i pisten.

Vi har själva glömt stänga fickorna flera gånger men som tur är aldrig tappat något. Att hitta en mobiltelefon eller plånbok är inte det lättaste om man lyckas tappa den någonstans på fjället bland all snö.

13. Du syns dåligt i backen

Även om svarta, vita, grå och gröna skidkläder är snygg, så syns du väldigt dåligt med de färgerna i backen. Med vita kläder smälter du in i snön och med svarta- eller mörkgröna kläder smälter du in i skogen och granarna.

En smart ide kan vara att ha en färgglad hjälm, ett par färgglada handskar eller skidor åtminstone. Det kommer att göra att du syns betydligt bättre om din övriga klädsel är diskret och smälter in i snön eller skogen.

En färgglad klädsel kan rädda dig från kollisioner eller att bli påkörd eftersom dy syns mycket bättre för andra skidåkare.

14. Åker i avstängda skidområden

Det kan vara lockande att åka lite offpist i en avstängd pist men det kan också bli ett stort misstag. I vissa områden kan det vara lavinfara och det kan också ligga utrustning och slangar till snökanoner som du kan skada dig på.

Även om du skulle klara dig utan att skada dig eller köra på något så finns det risk att du blir av med liftkortet eftersom det är förbjudet att köra i avstängda skidområden.

Övriga misstag när du åker skidor

Ok, ovanför gick vi igenom misstag i själva skidbacken. Här tänkte vi ge lite snabba tips på andra saker du inte bör missa innan, efter eller i samband med skidåkningen.

  • Glömmer att äta tillräckligt
  • Dricker inte tillräckligt med vatten
  • Glömmer att torka pjäxorna, vilket leder till att pjäxorna luktar dåligt

Sammanställning

När du åker skidor är det en hel del misstag du göra, bland annat: att inte ha hjälm på dig, att köra över andras skidor i liftkön och att sitta mitt i backen. I grund och botten vill du ha roligt och känna dig säker!

Om du läser det här hoppas vi att det har gett dig några användbara råd om vad du inte ska göra och hur du kan undvika många av de misstag vi- och andra har gjort.

Om du följer de här tipsen är vi övertygade om att din skidåkning kommer att bli mycket roligare och trevligare – både för dig själv- och alla andra i backen!

Lämna en kommentar