Spara pengar till resa – De 15 bästa tipsen

Ok, nu ska vi gå igenom hur vi lyckas spara pengar till vår resa. Många funderar på hur de kan resa billigare när det viktigaste egentligen är kostnaderna i vårat vardagsliv. Det är de kostnaderna som på riktigt kommer att påverka hur mycket- och vart vi kan resa.

Så, hur sparar man pengar till en resa på bästa sätt? Det absolut viktigaste är att se till att få de bästa förutsättningarna för att spara. Det gör vi genom att höja våra inkomster och kapa våra utgifter.

När vi har gjort det så sätter vi upp tydliga mål och följer dom. Det här är det absolut bästa sättet att få mer pengar över att resa för! Alltså, se till att spara pengar till din resa innan du ens har planerat den!

Innehåller annonslänkar till Insplanet

Spara pengar till din resa genom sänka kostnaderna

Att spara pengar är enkelt i teorin men trots det är det något många har svårt med. För att göra det enklare för sig själv är det lättaste sättet att sänka sina fasta kostnader.

Fasta kostnader är de kostnader vi betalar varje månad, de kostnader vi inte kan bli av med. Men trots att vi inte kan bli av med dom så kan vi absolut sänka dom. Här nedanför går vi igenom de vanliga fasta kostnader som de flesta har och hur vi sänker dom.

1. Förhandla bolånet

Nästan alla som äger en lägenhet eller en villa har bolån. Bolånet är en av de största kostnaderna vi har så därför är det ganska självklart att vi bör minimera den kostnaden. I snitt står boendekostnaden för 21% av våra totala kostnader enligt SCB.

Det du kan göra är i första hand att kontakta din bank och förhandla ner räntan om du inte redan gjort det. Det finns även jämförelsetjänster på nätet som du kan använda för att få ett bättre pris eller ta fram uppgifter inför en förhandling med din bank.

Säg att du har ett lån på 2 miljoner kronor. Bara genom att förhandla ner din ränta med 0,2 procent-enheter kommer du att kunna spara 4000kr om året. Det hjälper dig garanterat att spara pengar till din resa.

2. Billigare matkostnader

Den näst största utgiften för de flesta varje månad är maten. Här går det att spara mycket pengar om man vill som man kan lägga på resor istället.

Det lättaste sättet att spara pengar på maten är att äta mindre ute och laga mer mat hemma. Det är ju bättre att satsa på att spara pengar på maten hemma eftersom vi kommer att spendera mer pengar totalt hemma, men även eftersom maten oftast är billigare utomlands.

När vi var i Polen t.ex. så var det så billigt att vi inte behövde tänka så mycket på vad det kostade. Det gällde både mat, vin och öl i Polen. Om du däremot åker till Norge så gör det större skillnad i ekonomin att tänka på vad du äter på plats och kanske laga maten själv.

När vi var i Norge senaste så tältade vi och lagade vi mat på stormköket eller grillade vilket sparade väldigt mycket pengar på den resan.

Läs mer: Bästa stromköket

3. Sänk dina bilkostnader

spara pengar till resa

Ok, om vi vill spara in på bilkostnaderna så är det ju självklart bästa att göra sig av med bilen eftersom vi då inte har några kostnader kvar. Men det kanske inte är så jättekul om vi gillar att köra bilsemester och liknande.

Är det så att vi absolut vill ha kvar vår bil så finns det dock lite saker vi kan göra för att det ska bli billigare och därmed kunna spara mer pengar till vår resa.

Spara pengar på bilförsäkringen

Det snabbaste och enklaste sättet att få en lägre bilkostnad är genom att sänka försäkringspremien och det kan du kan göra på två sätt.

Antingen genom att ringa ditt försäkringsbolag och förhandla ner premien eller genom att använda en gratis jämförelsesajt som t.ex. Compricer eller Insplanet.

Åk mindre bil

Ett annat sätt att sänka dina bilkostnader på är att helt enkelt åka mindre bil. Det ger mindre slitagekostnader och lägre bensinförbrukning.

Att börja cykla är ett perfekt sätt att minska bilkörningen på. Du får inte bara mer pengar över till resan utan också bättre kondition och mer motion.

4. Billigare elavtal

Något som nästan är löjligt enkelt att spara pengar på är elavtalet. De flesta betalar alldeles för mycket för elen de använder och det finns ett riktigt enkelt tips på hur du kan sänka din elkostnad.

Förutom att använda mindre el och det där uppenbara som alla tipsar om så kan du på några minuter jämföra ditt elpris och byta om det är så att du har ett dåligt avtal idag. Du gör det superenkelt på t.ex. Compricer.

OBS! Om du i dagsläget har ett anvisningspris på ditt elavtal så ring ditt elbolag idag och byt till ett rörligt eller fast pris. Vänta inte eftersom du med ett anvisningspris troligen betalar 20-40% mer än vad du borde göra.

5. Spara pengar på hemförsäkringen

Hemförsäkringen hör normalt inte till våra största kostnader men det är ändå flera tusenlappar vi pratar om varje år. Det finns med andra ord ingen anledning att betala mer än nödvändigt för hemförsäkringen, speciellt inte när vi hellre lägger pengarna på resor.

För att spara pengar på din hemförsäkring ska du se till att inte vara överförsäkrad, det är tyvärr normalt att många är överförsäkrade när det gäller lösöre (alla prylar du har). Det andra du ska göra är att kolla upp så du har bästa möjliga pris, det gör du genom att jämföra din försäkring på Insplanet.

Om du reser längre än 45 dagar kan det även vara läge att se över vilken reseförsäkring som ingår.

6. Ha inga onödiga bankkort

bästa kortet på resa

Bankkort är ofta inga jättekostnader men om vi har fler kort än vad vi använder så är det pengar rakt i sjön.

Tipset är alltså, klipp och säg upp alla dina kort som inte används och kostar pengar, du kommer att ha roligare för pengarna när du reser!

7. Ha ett bra bankkort

Även om det är onödigt att betala för bankkort som inte används så rekommenderar jag verkligen att ha ett bra kort utan uttagsavgifter och växlingsavgifter med dig på resan.

Din vanliga bank tar ofta upp emot 50kr för uttag utomlands och ofta en växlingsavgift på 1-2% på köpen du gör.

För att slippa den kostnaden bör du skaffa ett kort utan växlings- och uttagsavgift bör du skaffa ett kort som inte har det. Det bästa vi har hittat som dessutom är helt gratis är Kompletts kreditkort.

8. Ta bort onödiga abonnemang

Ok, dags att kapa onödiga saker som inte används. Bland de här sakerna hittar vi ofta olika former av abonnemang som Spotify, Netflix, tidningar och ljudböcker.

Om det är så att du använder dina abonnemang så ska du självklart fortsätta att använda dom men om du ärligt vet med dig att något abonnemang bara ligger och mjölkar dig på pengar så säg upp det på en gång.

Om du betalar 300kr i månaden för ett abonnemang som inte används betyder det att du helt i onödan bränner nästan 4000kr om året som kunde ha sparats till en resa istället.

9. Sänk även dina vardagliga kostnader hemma i Sverige

Vi betalar ofta mer än vad vi behöver för de saker vi köper. Ofta finns det rabatter på de mesta saker och när det inte gör det kan vi t.ex. utnyttja cashback för att få bonus på våra köp.

10. Se dina kostnader i semesterdagar

spara pengar semesterdagar

Ok, om vi ska vara helt ärliga mot oss själva så måste vi se pengarna vi spenderar för vad de faktiskt är. Om du vi t.ex. skulle spendera 800kr på en ny tröja så är det ungefär vad en semesterdag i något nytt land skulle kosta.

Genom att strunta i att köpa lite kläder och lite ute-mat så är man snabbt uppe i kostnaden för en hel semestervecka. Det här är ett bra sätt att tänka på för att verkligen lyckas spara ihop de pengarna som behövs för semestern.

11. Cashback och bonus när du handlar

Ett riktigt enkelt sätt att spara pengar på är att utnyttja cashback när vi handlar på nätet. Det här fungerar extra bra för oss som gillar att resa eftersom de flesta hotellkedjorna och en del resebolag är anslutna till cashbacksidorna.

I snitt sparar man 4-5% på att handla genom en cashbacksida, så en hotellbokning på 10.000kr ger 500kr tillbaka i cash utöver eventuella andra rabatter. Vi tycker att Refunder och MyBonus är de helt klart bästa sidorna om man vill spara pengar på resan.

Genom att använda våra länkar ovanför får du en startbonus på 50kr på respektive sida när du gör ditt första köp.

12. Utnyttja rabatter när du bokar boende

Genom att kombinera cashbacken med att hitta de bästa priserna på hotell och resor så maxar vi både besparingar och bonus, det här ger en grym boost till vårat resesparande.

Kolla alla hotell- och boendesajter och se vart du hittar bäst pris. Vi letar främst på Hotels.com, Booking och AirBnb. Priserna på samma hotell kan skilja mellan de olika bokningssajterna.

AirBnb

För att spara ännu mer på din nästa resa om du har tänkt att boka boende via AirBnb kan du utnyttja vår rabattkod till AirBnb.

Rabatt på AirBnb – Genom vår rabattlänk får du 360kr rabatt på din nästa bokning av boende (OBS! Denna länk ger både dig en rabatt och oss en liten ersättning, du förlorar dock inget på att använda den).

13. Lägg upp en sparplan inför resan

Sätt upp ett mål, ett konkret och ärligt mål! Utan ett mål med ditt sparande så kommer du antagligen inte att lyckas men genom att ha en plan och följa den så lyckas du!

Om du behöver 20.000kr till resan om ett år så kan du t.ex. bestämma dig för att spara 2000kr i månaden från och med nu. Gör det bara, om det första du gör varje månad är att föra över 2000kr till ditt resekonto så kommer du att ha mer än 20.000kr om ett år.

pengar på resan

14. Automatiskt sparande

För att göra ovanstående punkten lättare bör du starta ett automatiskt månadssparande. Det gör du enkelt hos din bank genom att välja en summa som för över automatiskt varje månad från ditt lönekonto till ditt resekonto.

Om du inte har ett dedikerat resekonto så kan du öppna ett gratis hos din bank. Se till att överföringen görs så fort du fått in din lön på kontot och se sen till att under inga omständigheter röra ditt rese-sparkonto.

15. Separera ditt sparande från dina andra konton

Ok, den här punkten hänger ihop väldigt mycket med ovanstående punkter men den är extremt viktig.

Du får under inga omständigheter röra dina sparpengar som ska vara till din resa. Om du göra det så kommer du inte att uppnå ditt sparmål. Se därför till att helt separera ditt sparkonto från din övriga ekonomi.

Om du vet med dig att du kommer att ha svårt med det här så rekommenderar jag att öppna ett gratis konto på en annan bank där du kan ha dina sparpengar inför resan. En bank som en riktigt bra och även har bra ränta är Avanza.

Hoppas att något av de här tipsen kan hjälpa dig att spara pengar till din resa!

Lämna en kommentar