Nya eller begagnade skidor? – Vad är bäst?

Det är mycket att tänka på när du väljer mellan nya eller begagnade skidor. Du bör tänka på vilken typ av skidor du vill ha, bredden, din förmåga och hur ofta de kommer att användas.

Den största faktorn för många är dock priset.

Att köpa begagnade skidor kan spara dig mycket pengar, men de kommer med största sannolikhet att vara äldre och eventuellt ha en del slitage och skador. Det finns även en risk att det är skador du inte ser vid köptillfället – som kommer att kosta dig pengar senare.

Nya skidor kommer att kosta mer men du vet att du får ett par oanvända skidor utan slitage och skador, du kommer även att ha garanti på ditt köp vilket du inte får på begagnade skidor.

Vi har själva stått inför det här valet tidigare och har erfarenhet av både för- och nackdelarna med både nya- och begagnade skidor.

Fördelar med att köpa begagnade skidor

Den absolut största fördelen med att köpa begagnade skidor är att de är billigare, i de flesta fall. Du kan alltså med stor sannolikhet komma undan billigare om du köper begagnade skidor.

Det kan vara bra om du är en helt ny skidåkare som bara vill komma igång så billigt som möjligt, det kan också vara ett bra alternativ om du inte åker så många gånger varje år.

Men även om du är en van skidåkare kan begagnade skidor vara bra. Ibland hittar man rena kap på t.ex. blocket, Facebook eller Freeride, jag har gjort det själv. Då är det bara att slå till!

Fördelar med att köpa begagnade skidor

  • Om du är ny på skidor är köp av begagnade skidor ett bra sätt att spara pengar. Om du har tillgång till en skidbutik som säljer nytt och begagnat är det värt att kolla in båda alternativen innan du fattar ditt beslut.
  • Begagnad skidutrustning är ett bra sätt att hitta nya leksaker utan att bryta din budget. Många säljer sina i många fall sparsamt- eller t.o.m. oanvända skidor till betydligt lägre priser än vad de kostade nya.
  • Du kan få tag i skidor som är slutsålda om du har tur

Fördelar med att köpa nya skidor

Att köpa nya skidor har i allmänhet många fördelar, till exempel att du inte behöver oroa dig för om de är i gott skick eller inte.

Du kan också vara säker på att den nya skidan kommer att hålla länge och spara pengar på underhållskostnader över tid. Och när det gäller prestanda är nya skidor vanligtvis mycket bättre än begagnade.

Tekniken utvecklas varje år

Det finns flera fördelar med nya skidor, inklusive deras höga prestanda-till-kostnad-förhållande. Ny skidteknik utvecklas ständigt och nya modeller kommer ut varje år med ny teknik blandad i dem.

Det betyder ofta (inte alltid) att ju nyare dina skidor är, desto bättre blir de när det gäller framförallt manövrerbarhet, stabilitet och kraftöverföring.

Fördelar med att köpa nya skidor

  • Du behöver inte oroa dig för om den nya skidan är i gott skick eller inte
  • Du kan vara säker på att din nya skida kommer att hålla länge och spara pengar på underhållskostnader över tid
  • Prestandamässigt är nya skidor oftast bättre än begagnade, jag har själv förvånats över hur enkla nya skidor är att åka på
  • Garantitäckning och i butiksservice om något går fel eller behöver åtgärdas/justeras
  • Om du samtidigt köper bindningar och pjäxor kommer du att få allt monterat, justerat efter din vikt etc, det gör åkningen säkrare
nya vs begagnade skidor

Hur bra koll har du på skidutrustning?

Om du är en erfaren skidåkare har du troligtvis bra koll på dina grejer, hur de ska tas hand om och hur de kan lagas. Med det sagt så har du som erfaren skidåkare lättare att göra ett bra köp av begagnad skidutrustning.

För det första så vet du vad du ska ha och för det andra vet du vad du ska kolla på för att inte råka köpa en skida som efter några månader börjar delaminera etc.

Varför man ska köpa begagnade skidor

Om du har koll på dina grejer, kan serva och ta hand om skidor och laga något som är trasigt är det perfekt med begagnade skidor. Du kan hitta kap om du har tur och spara mycket pengar.

Varför man inte ska köpa begagnade skidor

Om du bara vill att allt ska fungerar och du inte har så stor koll på hur man fixar smågrejer på skidorna kan det vara värt att köpa nya skidor. risken att något händer med ett par nya skidor är mycket mindre.

Dessutom får du allt monterat och du har en garanti på ditt köp vilket gör det hela väldigt enkelt och bekvämt. Som ny kan det även vara svårt att veta vilken längd du ska ha – För att inte tala om hur svårt det kan vara att hitta exakt rätt längd begagnat.

Varför man ska köpa nya skidor

När man köper nya skidor vet man att de är nya. det innebär att de kommer att hålla längre, de kommer att ha bra glid, inga skador och vara så säkra den kan bli. Skidor slits med åren och det är viktigt att vara medveten om.

Om du vill att allt ska fungera när du väl är i backen är ett par nya skidor ett bra val. Dessutom behöver det inte skilja så mycket mellan nya och begagnade skidor om du handlar på rea.

Ofta har vi själva hittat samma skidor som varit billigare nya på rea än begagnade. Så kolla runt på reorna är vårat tips!

Varför man inte ska köpa nya skidor

Enda anledningen enligt oss att inte köpa nya skidor är om du inte har råd eller om du har bra koll på utrustning och hittar rena kap. I annat fall rekommenderar vi nytt, om du måste hålla en budget, kolla som sagt på reorna.

begagnade eller nya skidor

Tips för att hitta bra priser på skidor

Vi åker själva mycket skidor- samt en del offpist och park som sliter på skidorna. Det gör att vi har fått köpa ett par nya genom åren. Vi har köpt både begagnade och nya vilket självklart kostat ett antal tusenlappar.

Vårat bästa tips för att spara pengar på våra skidinköp har varit att handla på rea. Ofta brukar det vara rea mitt i säsongen kring februari – mars. Om du vet ett par skidor du gillar kan du ha koll och slå till när de finns på rea.

Vad väljer vi? – Nya eller begagnade skidor?

Vi väljer nya skidor alla dagar i veckan, gärna köpta med rabatt eller på rean, men det är inget måste. För oss är skiddagarna så viktiga att vi inte vill stå där med en trasig bindning eller dåligt belägg som gör att vi glider dåligt under den härliga vårskidåkningen.

Vår erfarenhet är att det inte är så mycket dyrare att köpa nytt – och dessutom är det mycket enklare! Se bara till att vara ute i god tid eftersom mycket säljs slut ju närmare säsongen vi kommer.

Lämna en kommentar