Komma igång med mtb – 10 bra tips till nybörjaren

Har du fått upp ögonen för mtb och vill komma igång på ett bra sätt? Kör! Det är grymt kul, men innan du börjar – Läs det här inlägget.

Vi har själva varit nybörjare det var verkligen inte lätt i början med all teknik man skulle lära sig och alla prylar som skulle köpas. För att inte tala om hur tufft det var de första gångerna vi gav oss ut bland rötter, stenar och branta klipphällar.

Våra viktigaste tips om du vill komma igång med mtb är att börja med en cykel du har råd med och skaffa alla nödvändiga skydd som hjälm, handskar och knäskydd. De första turerna är bättre att köra på lätta stigar och succesivt öka svårighetsgraden.

När du börjar känna dig lite mer bekväm kan det vara läge att cykla med en duktig kompis och våga utmana sig själv varje gång.

1. Börja med den cykel du har råd med

Det första du behöver för att komma igång med mtb är ju en cykel. Det finns egentligen två val av mountainbikes, hardtail (ht) och heldämpad (fs).

Vad du väljer att köpa beror främst på din ekonomi. Om du har 10.000kr eller mindre att lägga på din första mtb rekommenderar vi en hardtail eftersom du får mycket mer cykel för pengarna än om du köper en heldämpad i den prisklassen.

Om du däremot har en obegränsad eller väl tilltagen budget och kan lägga 20-30.000kr eller mer på din första mtb kan en heldämpad vara ett alternativ. Speciellt om du har tänkt att cykla i stökigare terräng och dina cykelkompisar har heldämpade cyklar.

Köp det du har råd med – det viktigaste är att komma igång

Vi själva började med billiga hardtails för att senare byta upp oss till dyrare hardtails och idag kör vi heldämpat. Hade vi inte köpt våra billiga hardtails från början så hade vi nog aldrig kommit igång överhuvudtaget.

Vårat råd är alltså att köp en cykel inom din budget. Den kommer med största sannolikhet att fungera perfekt och när den inte räcker till längre är det bara att sälja den och uppgradera.

Dessutom är det billigare att slita på- och ramla med en billig cykel – vilket du kommer att göra en del i början.

komma igång med mountainbike

2. Mtb utrustning för nybörjare

En sak som många glömmer när de börjar med mtb är att det krävs en del utrustning utöver själva cykeln. Du behöver självklart hjälm, men om du ska cykla i skogen kan det även bara bra med handskar, glasögon och knäskydd.

Eventuellt kan du även behöva köpa kläder och armbågsskydd. Ofta klarar du dig dock på de träningskläder du redan har hemma.

Hjälm

När det gäller skydden för mtb så är hjälmen ett måste. Om du ska köra i stökig och stenig terräng så rekommenderar vi helt klart en trail-hjälm.

Skillnaden mellan en trail-hjälm och en vanlig cykelhjälm är att den går ner längre i nacken och på sidorna vilket kan vara bra om du ramlar i skogen.

Knäskydd

Vi tycker helt klart att du redan från början ska köpa ett par knäskydd om du ska cykla i skogen. Du kommer inte att slå dig lika illa om du ramlar och du kommer att få ett större självförtroende vilket gör att du utvecklas snabbare.

Vi väntade själva ett tag med att köpa knäskydd vilket i efterhand var dumt. Vi kunde sluppit en del smärta och skador om vi bara köpt knäskydden direkt från start.

Handskar

Handskar är även det ett måste enligt oss om du ska cykla i skog eller tekniska stigar. Om du har svettiga händer är det lätt att tappa greppet och ramla.

Med mountainbike-handskar får du bättre kontroll över cykeln, men de skyddar även händerna om du ramlar eller slå i träd eller kvistar.

3. Kläder

När det gäller kläder för mtb fungerar det mesta som du brukar träna i. Ett par träningsbyxor, shorts eller tights och en t-shirt fungerar bra. Om det är kallare kan du komplettera med ett underställ under och en vindjacka.

Skor för mtb

I början fungerar det helt ok att cykla med ett par gympaskor. Det du kan tänka på är att ju plattare sula och ju styvare sula, ju bättre. Ofta gör det här att sneakers som liknar skateskor är bra skor för mtb.

Det beror på att du inte blir lika trött i fötterna med styvare skor och en platt sula greppar bättre på pedalerna. Den får gärna ha ett greppigt gummi på utsidan också.

4. Pedaler

När det gäller pedalerna är vårat tips att börja med platta pedaler, även kallade ”flats”. Anledningen till det är för att du då kan hoppa av cykeln lätt.

Med den vetskapen kommer du att våga testa saker och utmana dig själv med eftersom konsekvenserna och risken att skada dig inte blir lika stor som om du använder så kallade ”clipless” pedaler där du sitter fast i cykeln.

komma igång mtb

5. Börja på lätta stigar & öka svårighetsgraden succesivt

Gör det enkelt och kul för dig själv. Ett bra tips är alltså att börja köra på lätta stigar, gärna stigar du tycker är riktigt roliga och öka därifrån svårighetsgraden succesivt.

Du kommer att bli bättre ju mer du cyklar så låt det ta tid. Du kommer även att behöva bygga upp en grundkontion i början och vänja musklerna.

Ett bra tips för att hitta stigar där du bor är att ladda ner appen Trailforks.

6. Gå en kurs för nybörjare eller cykla med erfaren vän

Försök att cykla med andra och ta emot tips så kommer du att utvecklas snabbare. Har du en kompis som är duktig på mtb är det perfekt om ni kan köra tillsammans.

Du kommer att få bra tips och antagligen bli peppad att klara av saker som hade varit svårt på egen hand. Vi måste även slå ett slag för att ta en mtb-kurs. Vi har själva gjort det fast vi vid tillfället cyklat i flera år och det var lätt värt pengarna.

Inte bara lärde vi oss nya saker, vi lärde även känna nya människor och fick ny motivation att cykla mer.

7. Våga utmana dig själv

Det är lätt att bli bekväm i sin cykling efter ett tag och tyvärr kan det göra att vi inte utvecklas och tillslut tröttnar. Därför är det viktigt att du hela tiden utmanar dig själv.

Det är viktigt att veta att utmana sig själv absolut inte betyder att du måste riskera att skada dig eller att köra cykelvasan. Att utmana dig kan vara att ta dig upp på en trottoarkant på ett snyggt sätt eller att svänga runt cykeln i en tight parkeringsruta och liknande.

Även dessa små saker kommer att spegla av sig nästa gång du är ute i skogen och du kommer att märka att du blivit bättre än gången innan.

8. Träna teknik

Ok, nu kommer vi till teknikträningen. Den har rätt mycket med punkten innan att göra. Vårat tips är helt klart att alltid träna teknik – var du än är. Ta tillfället i akt att lyft framhjulet över varje pinne du ser eller lyft bakhjulet över trottoarkanten istället för att låta det studsa upp.

Kanske kan du bygga en tight slalombana på en grusplan med stenar och träna upp din förmåga att svänga cykeln. Det kommer att hjälpa dig nästa gång att smidigare ta dig mellan träden i skogen.

All teknikträning du gör kommer att göra dig bättre i skogen så om du hela tiden tränar teknik kommer du ganska snabbt att bli en duktig mtb cyklist.

börja med mtb

9. Ta med energi och vatten när du cyklar

Att cykla är svettigt och kräver energi. Se därför till att äta och dricka bra innan du ger dig ut, men även under cykelrundan.

Vi har alltid med oss mycket vatten eller ser till att passera ställen där vi kan fylla på vatten. Annars är det bra med en ryggsäck anpassad för mtb som sitter bra på ryggen utan att vara i vägen.

Vi brukar även ha med oss energibars eller nötter, det innehåller mycket energi samtidigt som det tar lite plats och inte väger så mycket.

10. Ta hand om din cykel

Det sista tipset när du väl kommit igång med mtb är att ta hand om din cykel. Det innebär egentligen bara att tvätta den efter varje tur när den blivit skitig och att du smörjer kedjan varje eller varannan tur.

Gör du det här kommer du alltid att ha en fräsch och fungerande mtb vilket gör cyklingen roligare.

Tvätta din mtb

När du tvättar din cykel räcker det oftast bra att bara skölja av den med vatten. Ibland kan du behöva borsta av den med en diskborste. Passa samtidigt på att se till så att hjulen, pedaler, vevarmar och styre sitter fast och att bromsarna tar som de ska

Smörj kedjan

När cykeln torkat droppar du en droppe kedjeolja på varje kedjelänk. Använda gärna ett ”torr” olja eller ett kedjevax. De brukar hete ”dry-lube”. De drar inte åt sig lika mycket smuts som en ”våt” olja.

Service

En mtb behöver då och då service. Det är främst bromsar, dämpare och lager som behöver servas. En bra idé kan vara att lämna in den en gång om året på din lokala cykelbutik om du cyklar mycket.

Om du är händig av dig och gillar att lära dig nya saker kan du fixa det mesta av servicen själv och på det sättet spara en del pengar.

Lämna en kommentar