Kan man åka skidor gravid? – Saker att tänka på

Att bli gravid är en lycklig tid och ni har sett framemot det. Innan ni ens visste att ni väntade barn så bokade ni in en skidsemester, så ska ni ställa in eller kan ni åka ändå?

Ja du kan åka skidor som gravid. Att tänka på när du är gravid är att det kan komma en del krämpor och måendet kan vara upp och ner. Även kroppen förändras en hel del under den här tiden.

Sen får man ju anpassa sig efter vad kroppen säger och hur du mår. Det är inte farligt att åka skidor som gravid men du bör ta det lite lugnare och vara mer vaksam.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Vad du bör tänka på när du ska åka skidor och är gravid

Att röra på sig och vara aktiv är alltid bra och ofta ett råd läkaren ger gravida. Men du känner din egen kropp, har du mycket energi och orkar så ska du inte tveka på att åka skidor om det är något du normalt gör.

Medans vissa blir helt orkeslösa under sin graviditet, kan andra ha väldigt mycket energi, så det skiljer helt klart från person till person.

Är du i slutet på din graviditet så skulle vi inte rekommendera att du åker utför i skidbacken. Dels för att magen kommer att vara i vägen för dig och du är inte lika smidig som innan vilken lättare kan leda till att du ramlar.

Välj en lugnare skidort

Att välja en lugnare skidort och att inte åka på populära veckor som sportlovet och påsken gör att det blir lugnare i backen och inte alls lika mycket skidåkare som du måste akta dig för.

Se till att ha god sikt i backen

Åk inte i backar där det kan vara dålig sikt som snövallar eller krön. Då du inte ser vad som kommer efter och blir överraskad. Välj lättare backar.

Vilket väder det är

Ibland kan det ha varit plus grader för att sen frysa på det gör också så att backarna blir otroligt hala på vissa ställen.

Undvik att åka skidor då eller när det är riktig busväder som när det öser ner ny snö som gör att det blir drivor i backen och sikten är dålig.

Ha koll på vart toaletterna finns

Som gravid blir man lätt kissnödig och behöver ibland snabbt en toalett. Åk i backar som har nära till en toalett.

Ha med dig något att äta

Packa en lätt ryggsäck för skidåkningen med någon enkel macka eller snacks som du kan ta när hungern sätter in.

Åk inte offpist eller i parker

Offpist och parker är jättekul att åka men passar inte en gravid då det i offpisten kan bli djup snö och kämpigt att ta sig upp ifall man skulle ramla. Att åka i en park är också en dålig idé då skaderisken är stor där.

Ha bekväma kläder

Ta inte på dig något som sitter tight och obekvämt. Eftersom understället ofta inte räcker hela vägen över magen när du är gravid kan det vara bra med en Belly Warmer som du kan hitta t.ex. här.

Första gången på skidor?

Är du inte en van skidåkare så åk då inte första gången när du är gravid. Vänta hellre tills barnet är fött innan du testar på att åka skidor.

Åk inte för fort

Åk efter din egen förmåga och åk lite lugnare än du kanske brukar göra.

Tänk på att det alltid är risker med kraftiga stötar och fall när du är gravid.

Skidkläder som gravid

gravid

Just skidkläder är det svårt att hitta som gravid då man svullnar upp lite över hela kroppen och en mage som växer. En kropp som ständigt förändras och har en ny storlek vecka till vecka.

Skidbutikerna har tyvärr ingen speciell avdelning för blivande mammor. Det gäller att köpa kläder som är några storlekar större och med mycket stretch i.

Vill man inte lägga massa pengar på nya skidkläder som ändå kommer att vara i fel storleken nästa säsong så kan man också hyra skidkläder. Det finns flera sidor på nätet som hyr ut skidkläder.

Bra att också ha när du åker i skidbacken eller i längdskidspåret är en reflexväst så att du syns tydligt och så att ingen kör in i dig.

Pjäxor

Du kan ha din vanliga storlek men ha i åtanke att dina fötter kan svullna och att det kan bli svårt att få på sig pjäxor. Är du svullen om fötterna och ändå vill ut och åka skidor så ta någon storlek större då.

Lämna en kommentar