Sveriges 18 största städer 2023 & fakta du måste veta!

Har du koll på vilka som är de största städerna i Sverige, hur stora de är, vilken folkmängd de har och ytan? Även om vi visste vilka de 5-6 största var så måste vi erkänna att vi hade ganska dålig koll, så vi bestämde oss för att forska mer i det.

Så, vilka är Sveriges största städer? De 3 största städerna i Sverige är Stockholm, Göteborg och Malmö. Därefter kommer Uppsala, Linköping och Örebro, följt av Västerås, Helsingborg och Norrköping. Folkmängden i Stockholm som toppar listar ligger kring en miljon invånare medan Södertälje som har plats 18 i listan har knappt 100.000 invånare (2019).

Sveriges största städer – Topp 18 lista

Den här topplistan har vi baserat på befolkning/folkmängd. Listan är uppdaterad juli 2020 och kan ha ändrats när du läser inlägget även om den i stort sätt lär se liknande ut. Vi har valt att gå efter antal invånare i kommunen enligt SCB:s uppdaterade lista för året.

Ordet stad betyder plats eller ställe och i dagsläget är kommuner nästan samma som en stad. Det finns vissa krav, bland annat att det måste vara minst 200 invånare och inte mer än 50% fritidshus etc. Av landets kommuner är det 14 stycken som sedan 80-talet börjat kalla sig själva ”städer” istället för kommuner även de flesta ser de flesta större kommunerna som egna städer. Nu kör vi, vi börjar med plats 15 och betar av stad för stad fram till förstaplatsen…

18. Södertälje

Sveriges största städer Södertälje

Befolkningsmängd: 98 979

På plats 18 hittar vi Södertälje som ligger strax utanför Stockholm stad, men i Stockholms län. Södertälje har vuxit kraftigt i invånarantal de senaste åren och är nu den största tätorten i hela Södermanland.

Staden ligger precis där Mälaren går ihop med Östersjön i Södertäljekanal. Det var det här läget som en gång i tiden bildade staden när det vid ett tillfälligt lågvatten skapades arbetsmöjligheter eftersom båtarna var tvungna att dras över land.

En välbesökt sevärdhet i Södertälje är Torekällberget även kallat ”Berget”. Det är egentligen ett område som är ett museum som består av gamla byggnader som flyttades dit i samband med att man byggde om staden. En av byggnaderna ser du i bilden ovanför.

Kändisar från Södertälje: Jan Guillou, Hasse Tellemar, Hasse Aro, Peter Haber, Björn Borg.

Intressant fakta! Södertälje kallas ofta för en kyrkostad då det ligger totalt 8 kyrkor inom Södertäljes gränser.

17. Sundsvall

sveriges största städer sundsvall

Befolkningsmängd: 99 449

Sundsvall grundades kring 1620 och i början fanns det bara ett tiotal hushåll i Sundsvall, bland annat fiskare eftersom det ligger bra placerat vid havet. Under lång tid hade de det kämpigt med krig och bränder men på 1800-talet växte staden när de byggdes upp sågverksindustrier. I slutet av 1800-talet var det världens sågverkstätaste område.

Under en period var det en av de rikaste städerna i Sverige fram till depressionen slog till i slutet på 1800-talet. Om vi kollar tillbaka historiskt så Har Sundvalls befolkningsmängd inte ökat speciellt mycket till idag om man jämför med andra städer. Visst har vi en fördubbling, men då får vi gå tillbaka ända till 60-talet.

Kändisar från Sundsvall: Charlotte Kalla, Yohio, Kevin Walker, Helen Sjöholm, Anna Holmlund.

Intressant fakta! Sundsvallsborna pratar medelpadska och uttalar ”u” som ”ö”. Därför säger de t.ex. ”Sönnsval” när de ska säga Sundsvall. Ett klassiskt uttal i typisk Sundsvall-stil hittar vi i filmen SOS av Lasse Åberg där de säger: ”Harö nå karra?” ”Karra?” ”Ja, karameller?” ”Nä men jag har tuggummi.” ”Harö tö’gömì?”

16. Gävle

Gävle

Befolkningsmängd: 102 418

Gävle är en gammal garnisonsstad och här fanns förr i tiden en del av Svenskt försvar. Staden har härjats av attacker från ryssarna och flertalet bränder, men vid slutet av 1800-talet blev Gävle en framgångsrik industristad inom pappersmassa och ångväveri med bland annat Korsnäs pappersmassefabrik.

Kändisar från Gävle: Rolf Lassgård, Tomas DiLeva, Babsan, Regina Lund, Nordman, Rickard Olsson, Titti Schultz.

Intressant fakta! Gävle är nog mest känt för Gävlebocken som trots ständiga försök att skydda den, bränns ner gång på gång eller förstörs på annat sätt. Man har till och med gått så långt att man dränkt den i flamskyddande medel och placerat ut väktare för att skydda den.

15. Halmstad

halmstad

Befolkningsmängd: 102 767

Halmstad ligger på båda sidor om floden Nissan och har fortfarande välbevarad arkitektur ändå från 1600-talet. Halmstad är en populär kust- och semesterstad på västkusten med flera långa sandstränder.

Den kändaste utan tvekan och också en av Sveriges populäraste stränder är Tylösand . Här lever surfkulturen ganska bra rotad och både vindsurfing- och kitesurfing är populärt i staden.

Kändisar från Halmstad: Per Gessle, Seinabo Sey, Linnea Henriksson, Bengt ”Bengan” Johansson, Sofia Arvidsson, Fredrik Ljungberg.

Intressant fakta! Många kända artister är uppvuxna i Halmstad och det finns flera texter skrivna av staden bland annat av Linnea Henriksson. De som uttryckt sin kärlek under längst tid och i flest låtar måste dock vara Gyllene Tider som har otaliga låtar om Halmstad.

14. Eskilstuna

Eskilstuna stad Sverige

Befolkningsmängd: 106 859

Eskilstuna är en kommun i Sörmlands län men i de flestas ögon ses det som en stad, vilket det också är. Eskilstuna uppnådde 100.000 invånare 2014 och invånarantalet har fortsatt att öka litegrann sedan dess. I Eskilstuna finns det flera saker man kan göra, här hittar du bland annat Parken Zool, Rademachersmedjorna och Eskilstuna stadsmuseum.

Kändisar från Eskilstuna: Kent, Yvonne Ryding, Kennet Andersson, Christer Lindarw.

Intressant fakta! Eskilstuna kan inte bara skryta med att Kent kommer därifrån, staden är också bas för Skogaholmslimpan sedan 1926. Varje år äter vi svenskar 300.000.000 skivor skogaholmslimpa. Ja du hörde rätt, tre hundra miljoner skivor!

13. Borås

Borås

Befolkningsmängd: 113.179

Borås även kallat ”textilstaden” och ”knallestaden” och är bland annat känd för att vara Sveriges regnigaste stad och 50-talets ökända hårda arbetsvillkor inom textilfabrikerna här. Efter en stark expansion mellan 1860-1900 så femdubblades invånarantalet och man gick från Sveriges 32:a till 12:e största stad.

Borås har varit bas för flera framgångsrika företag även utanför textilindustrin, bland annat postorderföretaget Hobbex, Ellos, Haléns och NetOnNet.

Kändisar från Borås: Christer Björkman, Ingvar Carlsson, Carolina Klüft, Jill Johnson, Henning Mankell, Helge Skoog.

Intressant fakta! På Borås djurpark kan man på ett av två ställen i Sverige se riktiga elefanter. Det andra stället är Kolmårdens djurpark utanför Norrköping. Andra djur du kan se är bland annat noshörning, lejon och giraff. Afrikanska stäppelefanter som finns på djurparken i Borås kan väga 4-7 ton!

12. Lund

Lund

Befolkningsmängd: 124 935

Lund är en medeltida stad som är kring 1000 år gammal. Hela staden är uppbyggd som årsringar ut ifrån stadskärnan och det finns en hel del gamla och intressanta byggnader här. Förutom byggnaderna är Lund en känd studentstad med en stor del studenter som går på Lunds Universitet.

Kändisar från Lund: Timbuktu, Lars Norén, Kattis Ahlström, Måns Zelmerlöw, David Batra, Martin Dahlin, Björn Kjellman, Jan Sigurd, Jonas Birgerson, Adde Malmberg.

Intressant fakta! Lund har både korta- och långa vägar. Den längsta vägen i Lund heter Studiegången och är 18 meter lång medan den längsta heter Autostradan och är 15.688 meter lång.

11. Umeå

umeå

Befolkningsmängd: 128 901

Umeå som även kallas ”Björkarnas stad” ligger längs Umeälven i Norrland. Med sina högskolor och många studenter hamnar man högt upp i listan över städer med låg medelålder, man klarar sig nästan in på topp 10 men lägst snittålder har man i Knivsta.

Umeå har under åren utsetts- och självutsetts till flera saker, bland annat ”Norrlands huvudstad”, ”Europas kulturhuvudstad” och 2018 utsågs man till ”Sveriges bästa idrottsstad”.

Kändisar från Umeå: Dennis Lyxzen, Sverker Olofsson, Jonas Sjöstedt, Lisa Miskovsky, Hanna Ljungberg, Antonia ”Anty” Johnsson, Tove Styrke.

Intressant fakta! Umeå har extremt långa dagar vid midsommar, då går solen upp klockan 02.21 och ner klockan 22.59. Umeå har också en snittålder på 39 år vilket hör till landets lägsta!

10. Jönköping

Jönköping

Befolkningsmängd: 141 081

10:e platsen knips av handelsstaden Jönköping. Med Elmiamässan och sin placering mitt i landet tillhör det navet i Sveriges logistikcentrum.

Jönköping ligger otroligt vacker placerat längs Vättern med nära avstånd till Huskvarna, Gränna och Visingsö. Jönköping är ett naturligt stopp om du t.ex. åker från Stockholm söderut på en roadtrip i Sverige.

Kändisar från Jönköping: Agnetha Fältskog, Nina Persson, Göran Kropp.

Intressant fakta! Utanför Jönköping ligger Gränna som ändå måste benämnas som polkagrisarnas hemstad. På den lilla huvudgatan här kan du handla polkagrisar från flera butiker med egen tillverkning.

9. Norrköping

Norrköping

Befolkningsmängd: 143 171

Norrköping är placerad 2 mil från den populära djurparken Kolmården med drygt 700.000 besökare varje år. Norrköping fick sina stadsrättigheter 1384 även om staden troligtvis funnits betydligt längre än så.

Den riktiga storhetstiden för Norrköping började på 1600-talet då affärsmannen Louis De Geer startade vapenfabriker, pappersbruk, klädfabriker och ett skeppsvarv i staden. Tillverkningen gick på högvarv, jobb fanns i mängder och Norrköping var under den här tiden Sveriges näst största stad.

Kändisar från Norrköping: Moa Martinsson, Plura, Marcus Krunegård, Malin Baryard, Peter Harrysson, Claes Af Geijerstam, Göran Persson.

Intressant fakta! Norrköping har flera gånger under historien förstörts och byggts upp under krig och bränder. Bland annat under nordiska sjuårskriget mot danskarna 1567 och stora nordiska kriget med ryssarna 1719. Efter kriget tog Norrköping platsen som Sveriges tredje största stad fram till 1860 då Malmö gick om.

8. Helsingborg

Helsingborg

Befolkningsmängd: 147 734

Helsingborg har en rik historia med anor från vikingatiden och är Skånes näst största tätort eller stad. Namnet kommer ifrån ”hals” vilket syftar till Öresunds smalaste del där staden ligger och ”burg” som är den befästning eller höjd som Helsingborg ligger på.

Det här är en av de äldsta städerna i Norden med anor från 900-talet. Helsingborg expanderade extremt starkt mellan mitten på 1800-talet fram till 1920 då handeln genom havet ökade med Helsingör. Man ökade från 5000 invånare till över 50.000 invånare under de perioden, då var Helsingborg Sveriges femte största stad.

Kändisar från Helsingborg: Tina Nordström, Henrik Larsson, Stellan Sundahl, Roland Nilsson, Erik Saade, Nic & the family, Alexander Karim, Caroline Seger.

Intressant fakta! På grund av sin placering vid den smalaste delen av Öresund så var Helsingborg en av nyckelpunkterna under medeltiden och även en av Nordens mäktigaste städer. Det gjorde att man hamnade i krig och maktspel ofta vilket gjort att staden förstörts emellanåt. Däremot är staden hyffsat välbevarad från 1700-talet och framåt.

7. Västerås

Västerås

Befolkningsmängd: 154 049

En annan gammal stad är Västerås som placerar sig på plats 7 på listan. Som officiell stad har Västerås funnits sedan år 990 och är därmed över 1000 år gammal. Namnet Västerås kommer från att staden först hette ”Aros” vilket på fornnordiska betyder åmynning. Man döpte sedan om staden till ”Västra Aros” efter den västra åmynningen och sedan blev det helt enkelt Västerås.

Mycket har hänt här under historiens gång men en av de kändaste ögonblicken var nog slaget om Västerås med Danskarna.

Kändisar från Västerås: Rickard Wolff, Erik Ersberg, Pontus Kåmark, Tommy Salo, Johan Rydström, Helena Bergström, Loreen Talhaoui, Pelle Fosshaug, Linda Rosing, Daniel Blomqvist (Puppet), Pugh Rogefeldt, Promoe (Looptroop), Maria Montazami, Fronda.

Intressant fakta! Västerås stoltserar inte bara som en av Sveriges mest cykelvänliga städer med en cykelbana på 38 mil! Här grundades även H&M och ICA vilket är några av landets mäktigaste företag idag.

6. Örebro

Örebro

Befolkningsmängd: 155 696

Örebro som även kallas ”gnällbältet” intar sjätteplatsen på listan över stora städer i landet. Ordet ”gnällbältet” kommer ifrån att dialekten låter lite ”gnällig”. Även i Eskilstuna har man en liknande dialekt, även om de inte själva är överens om vilka som låter gnälligast.

Självklart är inte Örebroare gnälliga utan det har blivit till en rolig grej att driva med deras dialekt precis som med andra dialekter.

Kändisar från Örebro: Cajsa Warg, Josef Fares, Fares Fares, Ernst Kirchsteiger, Millencollin, Hjalmar Bergman, Anders Jakobsson, Jasmin Kara, Gladys Del Pilar, Martin Stenmark.

Intressant fakta! Örebro satte sig på sportbilskartan tidigt då Tore Bjurström öppnade den första agenturen i Sverige för Ferrari. Det var även i Örebro som den allra första Pridefestivalen anordnades den 15:e maj 1971.

5. Linköping

Linköping

Befolkningsmängd: 163 051

Nu har vi kommit in på topp fem och staden Linköping. Här grundades under början på 1900-talet det som sedan skulle bli SAAB. Linköping med sitt universitet satsar på stor expandering och till 2060 siktar man på att vara 250.000 invånare.

Under historien har Linköping haft en viktig roll för Sveriges militära förband och levererat bland annat militära flygplan genom SAAB. Det har gjort att tillväxten varit stark och befolkningsmängden har mer än tiodubblats sedan början på 1900-talet.

Kändisar från Linköping: Lars Winnerbäck, Louise Hoffsten, Ghost, Fredrik Strage, Anders Johansson, Tage Danielsson, Bruno K. Öijer.

4. Uppsala

Uppsala

Befolkningsmängd: 230 767

Uppsala är nog för de flesta känd som Sveriges största studentstad. Faktum är att staden är världskänd för sina högskolor/universitet och här pluggar över 40.000 studenter. Uppsalas befolkningsökning hör nog till ett av landets mest stabila och sedan 50-talet har den tredubblats. Med tanke på alla högskolor lär det fortsätta även i framtiden.

Kändisar från Uppsala: Veronica Maggio, Ove Thörnqvist, Ebba Busch Thor, Hans Rosling, Labyrint, Carl von Linné, Alva Myrdal, Dag Hammarskjöld, Gustaf Fröding, Gösta Knutsson, Ingmar Bergman.

Intressant fakta! Uppsala är ökänt för sitt valborgsfirande varje år och det är nog ingen stad som kan konkurrera där. Det är svårt att uppskatta hur många som brukar delta men det kommer tiotusentals personer från andra städer och totalen kan uppgå till 70-80000 personer.

3. Malmö

Malmö

Befolkningsmängd: 344 166

Malmö är nog en stad som många förknippar med Turning Torso, Zlatan, Öresundsbron och Ribersborgstranden. Vad många kanske inte vet är att Malmö hör till de städer med lägst medelålder i landet och näst högst antal singlar per invånare.

Kändisar från Malmö: Zlatan Ibrahimovich, Carolina Gynning, Björn Ranelid, The Ark, Mikael Wiehe, Arash, The Cardigans, Nils Poppe.

Intressant fakta! Ok, självklart måste vi nämna fotbollsikonen Zlatan men det har nog de flesta koll på. Visste du däremot att Malmö har invånare från totalt 177 olika länder.

2. Göteborg

Göteborg Sveriges näst största stad

Befolkningsmängd: 579 281

Göteborg som är den nästa största staden satsar på extrem expansion framöver och det har gjort staden till nordens största stadsbyggnadsprojekt. Till år 2030 är planen att Göteborg ska ha 1.750.000 invånare.

Staden har en av Landets större arbetsgivare Volvo och högskolan Chalmers. Dessutom finns Sveriges största turistmål Liseberg här, årligen lockar det över 3 miljoner besökare!

Kändisar från Göteborg: Håkan Hellström, Lasse Brandeby, Karin Boye, Lasse Kronér, Leif ”Loket” Olsson, Glenn Hysén, Patrik Sjöberg, Leif Mannerström, Alicia Vikander.

Intressant fakta! Om du vill njuta av sommaren så länge som möjligt är det Göteborg du ska åka till, Göteborg har nämligen landets längsta sommar och den varar i 144 dagar. Dessutom har man ett av landets största tivolin, Liseberg.

1. Stockholm

Stockholm Sveriges största stad

Befolkningsmängd: 974 073

Sveriges största stad är Stockholm och är Sveriges huvudstad, även kallad ”nordens Venedig”. Staden ligger otroligt fint inbäddad i grönska och vatten då den ligger nära skärgården. Här hittar du bland annat Gröna Lund, Gamla Stan, Slottet och den nya guldbron i Slussen på södermalm.

Många tror nog att Stockholms befolkning alltid har ökat, men från 1960 så minskade faktiskt invånarantalet och det dröjde ända fram till början av 80-talet innan det vända igen. Efter flera år av uppgång slog man det gamla rekordet på 810.00 invånare som sattes 1960, men det hände först 2008.

Den senare tiden har dock befolkningen ökat väldigt mycket och man brukar säga att det flyttar in 2 busslass om dagen till Stockholm. Varje dag, året runt.

Kändisar från Stockholm: Robyn, Petter, Benny Andersson, First Aid Kit, Zara Larsson, Joel Kinnaman, Alexander Skarsgård, björn borg.

Intressant fakta! År 2015 såldes Sveriges dyraste lägenhet som ligger på Vasagatan i Stockholm. Lägenheten såldes för 104,5 miljoner kronor vilket motsvarar 250.000kr per kvadrat för den 418 kvadratmeter stora lägenheten.

De Största städerna efter yta

Att en stad är stor brukar oftast förknippas efter hur många invånare den har men egentligen har ju storleken med yta att göra. Därför tänkte vi att det kunde vara intressant att veta vilka städer som är största till själva ytan också.

Något som är intressant är att de 3 största städerna när det gäller invånarantal även är det när det gäller ytan, därefter börjar det skilja sig åt och de norra städerna ser ut att ha mer yta per invånare. Stockholm och Göteborg har med god marginal störst yta. Så här ser det ut:

PlatsStadYta i hektar
1Stockholm41 401
2Göteborg21 513
3Malmö7 706
4Örebro5 064
5Västerås4 807
6Uppsala4 374
7Jönköping4 257
8Sundsvall4 251
9Gävle3 975
10Helsingborg3 957
11Linköping3 777
12Norrköping3 668
13Halmstad3 650
14Växjö3 541
15Östersund3 484
16Örnsköldsvik3 309
17Umeå3 220
18Borlänge3 148

Sveriges största städer historiskt

Som du säkert förstår efter att ha läst det här inlägget så varierar det vilken plats vissa städer hamnar på under historien. Vissa städer ligger ganska stabilt medan t.ex. Eskilstuna, Halmstad och Gävle kan hoppa lite då de ligger så nära varann i befolkningsmängd.

Om du följer vilka som är Sveriges största städer och kommuner framöver så kommer du se med egna ögon hur vissa placeringar ändrar sig medan de stora städerna Stockholm, Göteborg och Malmö kommer att ligga stabilt på sina placeringar.

Vanliga frågor om våra svenska städer

Hur många städer finns det i Sverige?

Stad och tätort är i princip samma sak så antalet är detsamma. I dagsläget finns det runt 2000 städer i Sverige och det lär öka med tiden.

Vilken är Sveriges fulaste stad?

Egentligen går det kanske inte att utse den fulaste staden i Sverige men Borlänge har nominerats till det av Arkitektupproret.

Vilken är Sveriges minsta stad?

Sveriges minsta stad delas av flera städer. Eftersom man måste ha minst 200 invånare för att kalla sig stad har alltså de städerna 200 invånare och de är Flerohopp, Ryd, Fjärås station, Gubbo och Brunnsberg.

Vilken är Sveriges äldsta stad?

Sigtuna är Sveriges äldsta stad enligt den information vi kan hitta.

Källor till inlägget:

Lämna en kommentar