Roadtrip i Sverige (2023) – 14 sevärdheter & tips på bilsemestern!

Funderar du på en roadtrip i Sverige och känner att du vill ha koll på alla sevärdheter och saker att göra längs vägen? Vi har åkt en del bil när vi semestrat i Sverige och tänkte därför att vi kunde bjuda på lite tips.

Sverige är faktiskt ett fantastiskt land att köra en ”hemester” i och det passar perfekt med en biltur någonstans i vårat avlånga land. Själva har vi störst erfarenhet av roadtrips i södra Sverige men har även varit lite i högre upp i landet.

Road trip i Sverige – 14 platser vi rekommenderar att besöka

Ok, för att få lite sammanhållning i det här inlägget så börjar vi på ett favoritställe uppe i norra dalarna och kör hela vägen ner till södra Skåne. Vi förutsätter även att bilsemestern görs på sommaren, själva kör vi gärna en bilresa på sommaren…

1. Idre Fjäll – Dalarna

roadtrip i sverige

Idre fjäll har blivit något av ett favoritställe för oss, mest på grund av den otroligt fina naturen både där och runtomkring. Vi rekommenderar att hyra en stuga här minst ett par dagar men gärna en vecka, ta någon av stugorna lite högre upp på fjället.

Här kan man både vandra, åka mountainbike på leder och nedför, kolla renar och den närliggande naturen. Något ni inte får missa om ni är här är att ta en tur till Nipfjället och Städjan som ligger i närheten. Då kommer ni också att passera den mytomspunna Trollvägen där bilarna ”rullar uppför backen”.

..förresten, vi kom på ett ställe till ni inte får missa, det är Bursjön och självklart måste ni… nej, det är bättre om ni läser vårat inlägg om saker att göra i Idre på sommaren om ni vill veta mer ;).

2. Fulufjällets nationalpark & Njupeskärsfallet

roadtrip i Sverige med bil

Ok, vi beger oss söderut, men först måste vi ju besöka Fulufjällets nationalpark och Sveriges högsta vattenfall Njupeskär. Njupeskärs vattenfall är hela 93 meter högt och du kan gå hela vägen fram till det.

Fulufjällets nationalpark är väl värd ett besök även om det inte vore för vattenfallet. Det är en väldigt fin och orörd natur här och de har även ett naturrum med intressant fakta om alla djur och växter som lever där.

Hit är det bil som gäller och det finns en stor parkering framme vid naturreservatet. Befinner du dig i trakterna kring Idre så är det här ett måste på roadtripen!

Visste du att området kring Idre och Fulufjället är ett av de områden i Sveriges med mest Björnar?

bilsemester

70% RABATT – Utrustning för din roadtrip!

Fyll på med sakerna du behöver på din roadtrip – upp till 70% rabatt!

3. Rättvik

Sen bilar vi vidare en bra bit söder ut och stannar till i Rättvik. I Rättvik har du en riktigt fin sandstrand och det brukar även vara de kända marknaderna här och bilträffarna.

Rättvik är ett jättemysigt ställe och det är definitivt värt att stanna till här. Om du inte sover kvar på hotell eller på campingen som ligger precis vid vattnet så bör du åtminstone ta en glass, fika eller lunch innan du drar vidare på vägarna nedåt i Sverige.

Förresten! När du bilar så måste du såklart ha en termos att ladda med kaffe för härliga fikapauser! Missa inte vårat inlägg där vi går igenom de bästa termosarna!

4. Tällberg i Dalarna

roadtrip i sverige tällberg

Efter Rättvik bilar vi vidare till vackra Tällberg i mellersta Dalarna. Tällberg är verkligen en vacker liten by med de klassiska härbre-byggnaderna gjorda av trästockar.

Tällberg har en rolig marknad där du kan köpa saker på sommaren men det vi åker hit för är badet och sandstranden. Det finns en riktigt nice strand nere vid campingen med grymt långgrunt vatten. Du kan gå hela vägen ut till ön utanför.

Om du är sugen på en cykeltur eller promenad så finns det fina cykel- och promenadstråk längs med vattnet. Om du vill sova kvar så rekommenderar vi starkt campingen som har både tältplatser, stugor och husbilsplatser att välja på.

Ett tips är att packa med en god matsäck på din utflykt längs vattnet. Läs vårt tips om den bästa ryggsäcken för en dagstur om du inte redan har en bra väska för dina äventyr!

roadtrip i södra sverige

5. Leksand

Det känns ju nästan som ett måste att stanna till i Leksand när vi ändå är i krokarna och har du barn känns Leksand Sommarland som ett givet besöksmål.

Leksand är även känt för det stora midsommarfirandet, Karlfeldtsgården, båtturerna på Siljan och strandpromenaden. Om du vill veta mer om Leksand ska du läsa vårat inlägg om saker att göra i Leksand.

6. Lugnet i Falun

bilsemester

Lugnet i Falun är en stor vacker lekplats om man gillar vandring och mountainbike (mtb). Här kan du enkelt stanna till då det finns en stor parkering och bege dig rakt ut i mtb spåren eller på vandringslederna.

Om du gillar mtb så bjuder Lugnet på både downhill och stigar att köra på. Det är uppbyggda flowiga leder som är riktigt roliga! Det här är ett av de bättre ställena för mtb i Sverige så ett absolut måste för mountainbikeåkaren!

Läs mer om vad du kan göra i Lugnet på Lugnet.se

Ok, dags att lämna Dalarna och rikta vår roadtrip mot lite mysiga platser och sevärdheter i södra Sverige…

7. Grebbestad

grebbestad

Ok, Grebbestad behöver inte så mycket förklaring, sol, klippor båtliv och god fisk. Här är en riktigt skärgårdsidyll med ett rikt båtliv och fina klippor att lapa sol på. Om du roadtrippar västkusten så ta den här vägen ner och stanna till här!

Alla de släta och mysiga klipporna inbjuder verkligen till en picknick. Kanske kan du köpa lite färskt bröd och räkor och duka upp någonstans längs havet på klipporna?

8. Smögen

smögen

Smögen är verkligen Norra västkustens pärla! Precis som med Grebbestad så känns nästan ingående förklaringar till att du ska stanna här överflödiga. Ät goda fiskrätter, bada från klipporna, fiska krabbor och ha det gott.

9. Göteborg

göteborg

Om du har barn med dig på din bilsemester så kanske de blivit otåliga av allt bilåkande? Då blir det perfekt att köra till Göteborg efter du varit i smögen, stanna till och gör ett besök på tivolit Liseberg!

Efter det kan det bli skönt med lite strand och bad…

Läs mer om Göteborg och andra stora svenska städer i vårat inlägg om Sveriges största städer!

10. Varberg

varberg roadtrip

Nu har bilen landat i västkust- och surfstaden Varberg. Om du någon gång drömt om att vågsurfa så är det här stället i Sverige som du ska passa på att göra det på. Apelviken även kallat ”A-bay” kan få riktigt fina vågor och här ligger även Surfers Paradise som hyr ut vågsurfingbrädor och kör kurser.

Om du känner dig ännu lite mer vågad så kanske du ska passa på att gå en kitesurfingkurs? För den mer försiktiga finns det SUP (Stand Up Paddleborad) som alternativ.

Varberg har inte bara grymma strandaktiviteter utan också en fin stad. Här finns det att göra i flera dagar utan att du blir uttråkad. Vi har själva spenderat flera somrar i tält och husbil här och mycket tid på brädan och i vattnet.

11. Falkenberg

road trip falkenberg

En road trip i Sverige utan att besöka Falkenberg är inte en komplett roadtrip. Falkenberg känns som den lilla bortglömda staden som ligger mellan Varberg och Halmstad, men den är absolut värt ett besök.

Här hittar du bland annat den fin stranden Skrea strand men framförallt Ringsegård där du kan köra bilen hela vägen ut på stranden ner till vattnet. Om du gillar att tälta så måste du slå upp tältet på stranden här eller på sandkullarna bakom.

Det blir inte mer magiskt än solnedgången, blandat med havets brus i ett tält på stranden…

12. Halmstad

bilsemester halmstad

Halmstad är en riktigt västkuststad och det mest kända härifrån måste ju ändå vara Tylösand, Sveriges finaste strand? Vi har varit här en del och faktiskt sovit på stranden, det var magiskt.

Halmstad är en fin stad med fina byggnader och mysiga caféer och restauranger. För oss känns Halmstad som ett självklart stopp på en roadtrip i södra Sverige.

Ett hett tips är att ladda kylboxen med lite kall dryck och tilltugg så är du redo för en heldag i solen på en av Sveriges bästa stränder!

13. Lomma

bila till lomma

När vi ändå är inne på temat med små mysiga städer och sandstränder kör vi bilen vidare mot Lomma och Habo Ljung som ligger 1,5 mil utanför Malmö.

Här hittar du fina långgrunda sandstränder, härliga promenadstråk längs vattnet och en riktigt mysig båthamn. Ta en dag på Habo Ljungs camping och bara slappna och, grilla och njut av närheten till havet med Danmark på andra sidan.

För imorgon bär det av till…

14. Skanör & Falsterbo

Skanör Falsterbo semester

Skanör och Falsterbo som blir vårat sista stopp på Sverige-roadtrippen. Vi älskar det här stället, om du tänker idyll så har du Skanör och Falsterbo.

Det är en halvö längst ner på Sveriges sydvästra spets och kantas av vita sandstränder och mysiga caféer. Det är otroligt fint här och du måste besöka det om du är i södra Skåne.

Hoppas att du fick lite inspiration till din egna bilsemester i sommar! Ta det lugnt på vägen nu och ha en trevlig resa!

Läs mer: Matsäck på bilresan

Vanliga frågor inför en roadtrip i Sverige

Får man tälta på stränder i Sverige?

Ja det får man. Så länge du bara tältar något dygn på samma ställe, inte tältar i ett naturskyddsområde och inte på någons tomt- eller i direkt närhet till en tomt så får du tälta på stränder och vid havet.

Får man grilla i fjällen?

Ja om du gör det på egen grill eller vid en eldplats på ett säkert sätt så får du göra det men det finns många restriktioner så kolla vad som gäller där du är. Sen gäller särskilda regler för naturreservat och nationalparker, där får du inte elda om det inte finns särskilda eldplatser. Tänk på att det kan råda totalt eldförbud och att det är ditt ansvar att ta reda på vad som gäller innan du gör upp eld.

Får man tälta i fjällen?

Ja, på de flesta platser får du täta enstaka dygn på samma ställe. I Nationalparker och naturreservat gäller speciella regler så kolla upp det innan du ger dig ut på fjället.

Får man sova i bilen på parkeringar?

Ja du får sova en bilen så länge den är rätt parkerad men det kan finnas lokal föreskrifter som säger annat. Kolla vad som gäller i området du är i.

Lämna en kommentar