Sveriges största öar – Vilken ö är störst i Sverige till ytan?

Sverige är ett land med väldigt många fina öar, faktum är att vi har flest öar, kobbar och skär i hela världen. Totalt har vi 221.800 stycken, men vilka är Sveriges största öar?

De största öarna till yta i Sverige är Gotland och Öland som båda är populära resmål att besöka på sommarsemestern. Innan Södertörn räknades in som en ö vad de här två ohotade när det gäller storlek, men vilka är de andra på listan och hur ser den ut idag? Här nedanför kommer vi att gå igenom de i storleksordning…

1. Gotland – Sveriges största ö

Sveriges största ö gotland

Den absolut största ön i Sverige och troligtvis den mest kända är Gotland på svenska östkusten. Den är även Östersjöns största ö och dessutom en ö utan bro eller broförbindelse.

Enligt oss är det nog den finaste på vår lista och du hittar allt från kritvita sandstränder, charmiga caféer och den smått exotisk raukarna.

Gotland ligger ungefär 10 mil från fastlandet, rakt utanför Stockholm. Eftersom det inte finns någon broförbindelse så kan du bara ta dig hit med färja från Nynäshamn eller Oskarshamn eller flyg.

Den absolut populäraste tiden att besöka Gotland är på sommaren och många turister samlas i Visby.

Hur stort är Gotland till ytan? Gotland är 2967km2

Läs mer om den magiska ön i vårat inlägg om saker att göra på Gotland!

2. Öland

Sveriges största ö öland

Sveriges näst största ö är Öland som också ligger på östkusten men lite längre ner än Gotland, mitt emot Kalmar.

Öland är sammanbunden med fastlandet genom den 6 kilometer långa Ölandsbron. Det gör de flesta väljer att ta bilen när de ska resa till Öland, även om du också kan ta färja från Oskarshamn.

Hur stort är Öland till ytan? Öland är 1343km2

Vill du läsa mer om Öland? Läs vårat inlägg: 20saker att göra på Öland!

3. Södertörn

Södertörn tredje största ön

Södertörn är en nykomling på listan då den hoppade i i slutet av 2014. Anledningen till det var att Statistiska centralbyrån (SCB) ändrade vad som fick klassas som en ö.

Eftersom Södertörn tidigare inte var en ”naturlig ö” då Södertäljakanalen var utgrävt fick den inte benämnas ö. Det har alltså ändrats och nu är den 3:e största ön i vårat land.

Södertörn ligger i Södra delen i en av Sveriges största städer Stockholm, det gör den till den mest tätbefolkade ön i landet. Många skulle inte se den som ö på samma sätt som t.ex. Öland och Gotland och det är ingen ö ”man åker på semester till” på samma sätt.

Hur stort är Södertörn till ytan? Södertörn är 1207km2

4. Orust

stora öar i Sverige orust

Orust som är beläget i Bohuslän på västkusten var länge Sveriges tredje största ö. I samband med att SCB ändrade vad som benämndes som ö så puttade Södertörn ner de på 4:e platsen.

Om vi däremot tar hänsyn till att det är en naturlig ö så kan man ju argumentera för att den borde inneha plats 3 på listan.

Hit kan du ta dig antingen vi bron eller med bilfärja. Orust är även sammankopplat via en bro med Tjörn som är 7:e största ön.

Hur stort är Orust till ytan? Orust är 344km2

5. Hisingen

Hisingen största öar i Sverige

Hisingen ligger i Göteborg och skulle på ett sätt kunna jämföras lite med Södertörn. Båda ligger i storstadsområden och är inte helt ”friliggande” öar som t.ex. Öland och Gotland.

Eftersom den ligger i Göteborg är den näst mest tätbefolkade ön i Sverige. Det är väldigt enkelt att ta sig ut på den här ön då den är en del av staden med ett flertal bilbroar, järnvägsbroar och en biltunnel.

Hur stort är Hisingen till ytan? Hisingen är 197km2

6. Värmdö

Värmdö

Värmdö är en ö som ligger öster om Stockholm och är nog den som är svårast att avgränsa av det vi gått igenom.

Området kring Värmdö är riktig stockholmsskärgård och här hittar du även massor av mindre öar. Den enda landvägen att ta sig till Stockholm från Värmdö är via Skurubron.

Hur stort är Värmdö till ytan? Värmdö är 179km2

7. Tjörn

Tjörn

Tjörn ligger precis som Orust i Bohuslän och som vi nämnde tidigare är den sammankopplad med Orust via en Skåpesundsbron.

Om du kommer från fastlandet så är chansen stor att det är via Tjörnbron som är en hängbro. Precis som Orust är Tjörn en naturlig ö och den &.e största naturliga ön i vårat land.

Hur stort är Tjörn till ytan? Tjörn är 147km2

Landets största öar som ligger i insjöar

De öar vi listat ovanför har alla någon koppling till havet men det finns även många öar i våra insjöar. Därför har vi gjort en topplista på insjö-öarna här nedanför.

PlatsNamnYta (km2)
1Selaön95
2Färingsö82
3Ekerön68
4Tosterön66
5Torsö62
6Ammerön60
7Kållandsö57
8Hammarö49
9Bolmsö42
10Frösön41
11Adelsö26
12Visingsö25

Vanliga frågor om öar i Sverige

Hur stor är Visingsö?

Visingsö är 25m2 till ytan.

Hur många öar finns det i Sverige?

Det totala antalet öar i Sverige är 221.800 stycken.

Vilket land har flest öar?

Sverige har flest öar i hela välden!

Vad heter den största ön i Vänern?

Den största ön i Vänern heter Torsö och den är 62km2.

Vad heter den största ön i Vättern?

Den största ön i Vättern är Visingsö som är 25m”. Visingsö kan du se från motorvägen om du åker genom Jönköping och Huskvarna.

Vilka är Stockholms skärgårds största öar?

Två av de största öarna i Stockholms skärgård är Möja och Utö. Båda är väldigt populära besöksmål på sommaren.

Hur lång är Ölandsbron?

Ölandsbron är 6072 meter lång och är därmed den längsta bron i Sverige efter Öresundsbron.

Vilken är Sveriges längsta ö?

Den längsta ön i landet är Gotland som mäter kring 17 mil lång.

Källor:

Lämna en kommentar